57
Nederlands
Bloem
Hoofdbestanddeel van brood, geeft kleefstoffen af (zorgen ervoor
dat het brood kan rijzen en geven stevigheid aan het brood)
Gebruik harde bloem. Gebruik geen zachte bloem.
Witte bloem
Ontstaat door het vermalen
van tarwekorrels waarbij
de zemelen en kiemen
worden uitgezeefd. De
meest geschikte soort
bloem voor het bakken van
brood is bloem waarop staat
aangegeven “voor het
bakken van brood”.
Gebruik geen zachte bloem
in plaats van broodbloem.
Volkoren-
bloem
Ontstaat door het vermalen
van hele tarwekorrels waarbij
de zemelen en kiemen niet
worden uitgezeefd. Zorgt voor
heel gezond brood.
Het brood is lager en zwaarder
dan brood dat is gemaakt met
witte bloemen.
Roggebloem
Ontstaat door het vermalen van roggekorrels.
Bevat in vergelijking met witte bloem meer ijzer, magnesium en
kalium, stoffen die een mens nodig heeft om gezond blijven. Deze
soort bloem bevat echter niet genoeg kleefstoffen.
Geeft een dicht, zwaar brood. Gebruik niet meer dan de
aangegeven hoeveelheid (de motor kan anders overbelast raken).
Zuivelproducten
Verhogen de smaak en de voedingswaarde.
Door melk in plaats van water te gebruiken stijgt de
voedingswaarde van het brood. Gebruik echter geen
melk als u de timer instelt, de melk kan bederven.
Verminder de hoeveelheid water evenredig met de
hoeveelheid melk die u toevoegt.
Water
Gebruik gewoon kraanwater.
Gebruik warm water als u één van de instellingen ‘RAPID’, ‘rye’
of ‘gluten free’ in een koude ruimte gebruikt.
Gebruik gekoeld water als u het programma ‘rye’ of ‘french’ in
een warme ruimte gebruikt.
Pas vloeistoffen altijd af met behulp van de meegeleverde
maatbeker.
Zout
Verrijkt de bloem en versterkt de kleefstoffen zodat
het brood beter rijst.
Het brood kan kleiner worden of smaak verliezen als het
zout niet goed wordt afgepast.
Vet
Maakt het brood smaakvoller en zachter.
Aanbevolen wordt boter of margarine te gebruiken.
Suiker
(kristalsuiker, bruine suiker, honing,
stroop etc.)
Voeding voor de gist, maakt het brood zoeter en
smaakvoller, verandert de kleur van de korst.
Gebruik minder suiker als u krenten of andere
fructosehoudende vruchten gebruikt.
Droge gist
Zorgt ervoor dat het brood kan rijzen.
Gebruik droge gist die niet hoeft voor te gisten (gebruik geen verse gist of droge gist die voor gebruik moet
vergisten)
Aanbevolen wordt gist te gebruiken waarop staat ‘kant-en-klare gist’.
Als u gist uit een zakje gebruikt, sluit het zakje dan onmiddellijk na gebruik en bewaar het in de koelkast. (Gebruik
het voor de door de fabrikant aangegeven uiterste datum)
Als u een broodmix gebruikt...
Broodmixen met gist
1
Doe de mix in het bakblik en voeg water toe.
(Raadpleeg de aanwijzingen op het pak voor de juiste
hoeveelheid water)
2
Selecteer de instelling ‘basic’ - ‘BAKE RAPID’, kies een
formaat dat past bij de hoeveelheid mix en start het
bakken.
•
600 g – XL
•
500 g – L
Het is niet altijd duidelijk hoeveel gist een mix bevat,
dus u moet misschien wat experimenteren om het beste
resultaat te bereiken.
Broodmix met een apart zakje gist
1
Doe eerst de gist in het bakblik, dan de broodmix en
dan het water.
2
Stel het toestel in afhankelijk van de soort bloem die de
mix bevat en start het bakken.
•
Witte bloem, bruine bloem basic
•
Volkoren, meergranenbloem whole wheat
•
roggebloem rye (alleen SD-255)
U kunt uw brood nog lekkerder maken door andere
ingrediënten toe te voegen:
Eieren
Verhogen de voedingswaarde en
geven het brood een mooiere kleur.
(De hoeveelheid water moet evenredig
worden verminderd)
Zemelen
Maken het brood vezelrijker.
•
Gebruik max. 75 ml (5 el).
Tarwekiemen
Geven het brood een meer nootachtige
smaak.
•
Gebruik max. 60 ml (4 el).
Kruiden
Maken het brood smaakvoller.
•
Gebruik slechts een kleine hoeveelheid
(1-2 el).