Whirlpool k 3 c 51 w de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Cuisinière avec four multifonction
et table vitrocéramique
Instruction pour l’installation et l’emploi 3
Fornuis met multifunctie-oven en keramische
kookplaat
Instructies voor het installeren en gebruik 12
12
Aanwijzingen
1 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik
binnenshuis.
2 Voordat u het apparaat gaat gebruiken wordt u verzocht de
gebruiksaanwijzingen in deze handleiding aandachtig te
lezen aangezien zij belangrijke gegevens bevatten
betreffende de veiligheid van de installatie, het gebruik en
het onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele
verdere raadpleging.
3 Na het uitpakken van het apparaat moet men goed kijken of het ongeschonden
is. In geval van twijfel moet men zich tot een bevoegde installateur wenden
voordat men het apparaat in gebruik neemt. Het verpakkingsmateriaal (plastic
zakken, polystyreen, spijkers enz.) moet buiten het bereik van kinderen
worden gelegd aangezien het aanleiding tot gevaar kan geven.
4 Het installeren moet uitgevoerd worden volgens de instrukties van de
fabrikant en door een bevoegde installateur. Een verkeerde aansluiting kan
schade berokkenen aan personen, dieren of dingen en voor deze gevallen
kan de fabrikant niet verantwoordelijk gesteld worden.
5 De elektrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan gegarandeerd als
het op de juiste wijze geaard is volgens de geldende normen voor elektrische
veiligheid. Men moet zich hiervan verzekeren en, in geval van twijfel, een
nauwkeurige kontrole van de installatie laten uitvoeren door een bevoegde
installateur. De fabrikant kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor
schade die veroorzaakt is doordat het apparaat niet geaard is.
6 Voordat men het fornuis aansluit, moet men zich ervan verzekeren dat de
gegevens op het typeplaatje (op het apparaat en/of de verpakking)
overeenkomen met uw elektriciteitsnet en stadsgas.
7 Kontroleer dat de elektrische capaciteit van het net en van de stopkontakten
voldoende is voor het maximum vermogen van het apparaat aangegeven op
het typeplaatje. In geval van twijfel moet men zich tot een erkende installateur
wenden.
8 Men gebruikt een veelpolige schakelaar met een afstand tussen de
kontaktpunten van minstens 3 mm.
9 Als de stekker niet in het stopkontakt past laat men het stopkontakt
vervangen door het juiste type door een bevoegde installateur. Deze moet
er ook op letten dat de doorsnede van de draden van het stopkontakt
geschikt is voor het opnemingsvermogen van de apparatuur. Het gebruik
van adaptors, dubbelstekkers en/of verlengsnoeren wordt afgeraden.
Wanneer het gebruik hiervan onvermijdelijk is moet men slechts enkelvoudige
adaptors gebruiken, of meervoudige adaptors en verlengsnoeren die voldoen
aan de geldende veiligheidsnormen. Let op dat het vermogen van de stroom,
zoals aangegeven op de enkelvoudige adaptor en op de verlengsnoeren,
niet wordt overschreden, noch het maximum vermogen aangegeven op de
meervoudige adaptor.
10 Laat het apparaat niet onnodig aan staan. Sluit de hoofdschakelaar van het
apparaat af wanneer het apparaat niet in gebruik is en sluit de gaskraan af.
11 Houdt de ventileeropeningen vrij.
12 De voedingskabel van dit apparaat mag niet door de gebruiker zelf vervangen
worden. In het geval hij beschadigd is en vervangen moet worden wendt
men zich uitsluitend tot een door de fabrikant geauthoriseerde technische
dienst.
13 Deze apparatuur mag alleen voor het ervoor bestemde doel gebruikt worden.
Ieder ander gebruik (zoals b.v. verwarming van het vertrek) is ongeschikt en
daardoor gevaarlijk. De fabrikant stelt zich niet verantwoordelijk voor schade
die veroorzaakt is door onjuist, ongeschikt of onredelijk gebruik.
14 Het gebruik van iedere elektrische apparatuur brengt het in acht nemen van
enkele fundamentele regels met zich mee. In het bijzonder:
raak de apparatuur niet met natte of vochtige handen of voeten aan
gebruik het apparaat niet aan U blootvoets bent
gebruik verlengsnoeren slechts met grote voorzichtigheid.
trek niet aan de voedingskabel of aan het apparaat zelf om de stekker
uit het stopkontakt te verwijderen
laat de apparatuur niet aan atmosferische invloeden (zon, regen enz.)
bloot staan.
laat de apparatuur niet door kinderen of gehandicapte personen gebruiken
zonder toezicht
15 Voordat men enige handeling verricht voor schoonmaken of onderhoud
moet men altijd eerst de stroom afsluiten door de stekker uit het stopkontakt
te trekken of de schakelaar uit te schakelen.
16 Als het apparaat niet goed funktioneert moet men het uitschakelen, de
gaskraan dicht draaien en er verder niet aan zitten. Voor de reparatie moet
men zich uitsluitend tot een erkende installateur wenden en originele
onderdelen eisen. Bij in gebreke blijven kan de alektrische veiligheid in
gevaar gebracht worden.
17 Als men het apparaat niet meer gebruikt moet men het onklaar maken door
de voedingskabel door te snijden nadat men de stroom heeft afgesloten. Wij
raden ook aan die onderdelen onklaar te maken die een gevaar kunnen
opleveren voor kinderen die het ongebruikte apparaat voor spelen willen
gebruiken.
18 Het keramische kookvlak is hittebestendig en kan tegen een stootje. Maar
het kan breken als het wordt getroffen door scherpe voorwerpen. In dit
geval moet u de stroom afsluiten en zich tot een erkende installateur
wenden.
19 Vergeet niet dat de kookzone minstens een half uur na het uitschakelen
warm blijft. Wees dus voorzichtig en leg er geen voorwerpen op.
20 De glasoppervlakte moet niet gebruikt worden voor het opbergen of tegenaan
leunen van welk voorwerp ook.
21 Schakel de kookzones niet in als er aluminium folie of plastic materiaal op
ligt.
22 Raak de warme kookzones niet aan.
23 Bij gebruik van kleine electrische huishoudapparaten in de buurt van het
kookvlak moet u opletten dat de snoeren hiervan niet op de warme zones
terecht komen.
24 Richt de handvaten van de pannen naar binnen toe zodat er niet per
ongeluk tegen gestoten kan worden.
25 Laat nooit een kookzone aan staan als er geen pan op staat, aangezien de
hitte dan snel maximum bereikt met mogelijke schade aan de
verwarmingselementen.
26 Aanwijzingen voor het eerste gebruik. De lijm die gebruikt is voor
het verzegelen van het glas kan vettige resten achter laten. Wij raden aan
deze vòòr het eerste gebruik te verwijderen met een niet-schurend middel.
Gedurende het eerste gebruik kan zich een rubberachtige geur voordoen,
die echter snel verdwijnt.
27 Bij gebruik van grill of oven kunnen de bereikbare delen
heet worden. Houd de kinderen op een afstand.
28 Controleer altijd dat de knoppen in de positie “•”/”¡” staan als het fornuis niet
gebruikt wordt.
29 Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet u er voor zorgen dat
het er niet af kan schuiven.
Om de doelmatigheid en veiligheid van dit toestel te garanderen raden wij u aan:
voor reparaties alleen de Service Centers te bellen die door de fabrikant gemachtigd zijn.
altijd gebruik te maken van originele onderdelen.
13
Deze instrukties zijn voor de bevoegde installateur, zodat
deze het installeren, regelen en onderhoud op de juiste
wijze uitvoert en volgens de geldende normen.
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u over-
gaat tot onderhoud, repareren enz..
Het plaatsen
Het fornuis kan naast kastjes worden geplaatst die niet
hoger zijn dan de kookplaat. Voor een juiste installering
van de fornhuis moeten de volgende voorzorgsmaatrege-
len in acht genomen worden:
a) De meubels die direkt naast de kookplaat geplaatst
zijn en hier boven uitsteken, moeten op minstens 200
mm van de rand van de plaat staan.
b) De afzuigkappen moeten geinstalleerd worden volgens
de vereisten die te vinden zijn in het instructie-boekje
dat bij de afzuigkap hoort, maar in ieder geval op een
afstand van minstens 650 mm.
c) Plaats de kastjes naast de kap op een minimum hoogte
van 420 mm vanaf de aanrecht (zie afbeelding).
d) Als het fornuis onder een keukenkastje wordt
geinstalleerd dan moet de afstand kastje-kookplaat
minstens 700 mm (milimeter) bedragen.
e) De ruimte van het meubel moet de afmetingen hebben
die in de afbeelding zijn aangegeven.
Waterpassen
Voor een perfecte waterpas van het fornuis is dit voorzien
van stelschroeven (zie afb.1) die in de hoeken van de on-
derkant van het fornuis kunnen worden geschroefd.
Elektrische aansluiting
Het snoer wordt afgemeten op basis van het soort elektri-
sche aansluiting dat gebruikt wordt (zie hiervolgende
schema voor de aansluiting).
Installatie van de voedingskabel
Opening klemmenbord:
schroef de schroef “V” los
Verwijder de deksel van het klemmenbord
Voor het installeren van de voedingskabel voert u de vol-
gende handelingen uit:
plaats de kleine verbinding A-B naar gelang het soort
aansluiting dat u wenst uit te voeren, met behulp van
het schema in afbeelding 3.
N.B.: de kleine verbindingen worden gebruiksklaar gemaakt
in de fabriek voor de monofase aansluiting aan 230V (de
contacten 1-2-3 worden aan elkaar aangesloten). de draad-
brug 4-5 bevindt zich aan de benedenkant van het klemmen-
bord.
steek de kabels (N en 6) erin zoals aangegeven in de
afbeelding en schroef de respectievelijke schroeven
vast.
bevestig de resterende draden in de klemmetjes 1-2-3.
zet de kabel vast in de kabelklem en sluit de deksel
met de schroeven “V”.
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Gebruik voor de voedingskabel een stekker die genorma-
liseerd is voor de lading aangegeven op het typeplaatje.
Bij rechtstreekse aansluiting aan het net installeert u tus-
sen fornuis en net een veelpolige schakelaar met een mi-
nimum afstand tussen de contacten van 3 mm. Deze scha-
kelaar moet voldoende zijn voor de lading en hij moet aan-
gepast zijn aan de geldende normen (de aarding mag niet
door de schakelaar onderbroken worden). De voedingskabel
moet zodanig worden geplaatst dat hij niet de 50°C boven
kamertemperatuur overschrijdt over zijn gehele lengte.
Voor het aansluiten moet men controleren dat:
de hoofdzekering en uw huishoudapparatuur de lading
van het apparaat kunnen dragen (zie typeplaatje);
de stroomvoorziening is voorzien van een efficiënte
aarding die voldoet aan de voorschriften van de gel-
dende normen;
het stopcontact of de veelpolige schakelaar gemakke-
lijk bereikbaar is nadat het fornuis is geïnstalleerd.
Het installeren
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
V
1
2
3
N
A
B
1 2
3
4
5
12345
1
2
3
4
5
R
S
T
N
R
S
N
R
N
400 3N
H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363
400V 2N
H05RR-F 4x2.5 CEI-UNEL 35363
230V 1N
H07RN-F 3x4 CEI-UNEL 35364
14
A Knoppen van de electrische kookplaten
B Ovenrek
C Lekplaat of bakplaat
D Stelschroeven
H Het controlelampje
L Keuzeknop
M Thermostaatknop
N Knoppen
O Controlelampje thermostaat oven
S Knop van de timer
A
D
B
C
D
N
Technische gegevens
Oven
Afmetingen (HxBxD) 39x41x34 cm
Inhoud 54 l.
Max vermogen oven 2100 W
Keramiekplaat
Links voor 1200 W
Links achter 1700 W
Rechts achter 1200 W
Rechts voor 1700 W
Maximum vermogen keramiekplaat 5800 W
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie: Geventileerd
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie: Statisch
Voltage en frequentie
230V/400V 3N~ 50/60 Hz
Afmetingen van de lade:
Breedte: 42 cm
Diepte: 44 cm
Hoogte: 23 cm
7
Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen
van de gemeeschap:
- EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke modifi-
caties.
Vernietiging van oude electrische apparaten
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van
Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist
dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen
vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom. Oude
apparaten moeten apart worden ingezameld om zo het
hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren
en de negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te
reduceren. Het symbool op het product van de
“afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw
verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het
apparaat apart moet worden ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de locale
autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van
vernietiging van hun oude apparaat.
Beschrijving van het fornuis
15
Instructies voor het gebruik
De verschillende functies van de oven worden gekozen
door middel van de knoppen op het bedieningspaneel.
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maxi-
mum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd ver-
lopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De
geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt
is te wijten aan het verdampen van de middelen die ge-
bruikt worden om de oven te beschermen gedurende het
tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het
product.
Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het op-
vangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de
oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit (slechts
op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle andere
soorten van koken nooit de laagste stand gebruiken of
voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen terwijl de
oven aan is, aangezien dit het email kan beschadigen.
Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie en dergelijken
op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven van de oven
steekt.
De ovenknoppen
De oven verenigt in één enkel apparaat de voordelen van
de traditionele ovens met natuurlijke convectie: "statisch",
met de voordelen van de moderne hetelucht-ovens:
"Hetelucht"
Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige
en veilige wijze kunt kiezen tussen 5 verschillende
manieren van koken. U kiest de verschillende functies door
middel van de keuzeknop "L" en de thermostaatknop "M"
op het bedieningspaneel.
"Ontdooi" oven
Positie thermostaatknop “M”: waar u maar wilt
De ventilator achter in de oven doet de lucht op
kamertemperatuur circuleren. E' Dit is aangewezen voor
het ontdooien van ieder soort etenswaren, maar speciaal
voor fijne gerechten die geen hitte verdragen zoals: ijstaart,
roomtaarten, vruchtentaarten. De normale ontdooitijd wordt
met deze methode ongeveer gehalveerd. Bij vlees, vis of
brood kunt u de tijd versnellen door de functie "multikoken"
te gebruiken en op een temperatuur 80° - 100°C in te
stellen.
Statische oven
Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max.
In deze stand gaan de twee onderste en bovenste
verwarmingselementen aan. Dit is de klassieke,
ouderwetse oven, die verheven is tot een uitzonderlijk
niveau van temperatuurverspreiding en energiebesparing.
De traditionele oven blijft onovertroffen voor ovenschotels
zoals b.v.: kool met varkensribben, stokvis op zijn Spaans,
rijst met kalfsvlees enz.... Uitstekende resultaten krijgt u
bij het koken van vleesgerechten zoals: gestoofd vlees,
goulash, gevogelte, varkenshaas enz...die langzaam gaar
gekookt en bedropen moeten worden. Het is ook het beste
systeem voor het bakken van taarten en koekjes,
gestoofde vruchten en voor het koken in speciaal voor de
oven geschikte pannen. Bij het koken in de statische oven
gebruikt u slechts één ovenstand, aangezien met meer
ovenstanden in gebruik de temperatuur slecht verdeeld zou
zijn. Bij gebruik van meerdere roosters kunt u de
hoeveelheid warmte tussen de bovenste stand en de
onderste stand tegen elkaar afwegen. Als meer boven- of
onderwarmte vereist is, zet u de schotel hoger of lager in
de oven.
Hetelucht-oven
Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max.
De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator gaat
werken. Aangezien de warmte in de hele oven constant en
gelijkmatig is, zorgt de lucht dat de gerechten op
gelijkmatige wijze gekookt en gebakken worden. U kunt
ook verschillende gerechten tegelijkertijd koken mits de
kooktijden gelijk zijn. Het is mogelijk 2 rekken tegelijk te
gebruiken volgens de aanwijzingen in de paragraaf
"Tegelijkertijd op meerdere niveaus koken".
Deze functie is vooral geschikt voor gegratineerde
gerechten of gerechten die een nogal lange kooktijd nodig
hebben, b.v.: lasagna, macaronischotel, gebraden kip met
aardappels enz... Goede resultaten krijgt u ook met
braadstukken, aangezien de verspreiding van de
temperatuur het mogelijk maakt lagere temperaturen te
gebruiken, wat ervoor zorgt dat minder vleessappen
verloren en waardoor het braadstuk mals blijft en minder
aan gewicht verliest... De hetelucht-oven is vooral bijzonder
goed voor het stoven van vis, waarbij slechts weinig kruiden
en andere toevoegingen nodig zijn zodat de vorm en smaak
van de vis bewaard blijft.
Desserts: Dessert: uitstekend geschikt voor cakes die
moeten rijzen. .
De functie "hetelucht" kan ook worden gebruikt voor het
snel ontdooien van vlees, vis, brood, met een temperatuur
van 80°C. Voor het ontdooien van meer kwetsbare
gerechten zet u de temperatuur op 60°C of u gebruikt alleen
het circuleren van de koude lucht, thermostaat op 0°C.
Oven "boven"
Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max.
Het bovenste verwarmingselement gaat aan.
Deze functie kan worden gebruikt voor het afmaken van
een gerecht.
Grill
Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max.
Het centrale verwarmingselement aan de bovenkant gaat
aan en het braadspit gaat werken.
De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van
het vlees onmiddellijk zodat er geen vocht verloren gaat en
de binnenkant mals blijft. Het koken onder de grill is vooral
aan te raden voor gerechten die een hoge temperatuur aan
de buitenkant nodig hebben: biefstuk, entrecôte, filet,
hamburger etc...
Kook met de ovendeur dicht.
U vindt enkele voorbeelden in de tabel "Praktische
raadgevingen voor het koken".
Hetelucht-grill
Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max.
Het bovenste verwarmingselement gaat aan en de ventilator
gaat werken.
Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill
16
gecombineerd met de circulatie van de lucht in de oven.
Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden;
de warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant. U
verkrijgt uitstekende resultaten met de hetelucht grill bij het
bereiden van vlees aan de spies, worstjes, spareribs,
lamskoteletten, kip, kwartel, varkenshaas enz...
Houd bij het koken "au gratin" de ovendeur dicht.
Gratineren is perfect voor het bereiden van zaagbaars, tonijn,
zwaardvis, gevulde inktvis enz... .
Ovenlicht
Dit gaat aan als u de knop L op het symbool . zet. De
oven wordt verlicht en blijft verlicht zolang er een elektrisch
element aan is.
Het controlelampje van de oven (O)
Dit is rood gedurende de verwarmingsfase van de oven.
Als de gewenste temperatuur bereikt is blijft het aan maar
zonder kleur. Op dit punt betekent het aan en uit gaan van
het rode controlelampje dat de thermostaat aan het werk
is om de temperatuur in de oven constant te houden.
Timer Knob (S)
In order to use the timer, it must be wound by turning the
"S" knob almost one complete turn in the clockwise direc-
tion . Then, turning it back , set the desired time by
lining up the number for the minutes with the mark on the
control panel.
17
Kooktips
De oven biedt een grote verscheidenheid mogelijkheden die het
mogelijk maken ieder soort gerecht op de beste wijze te koken.
Met verloop der tijd zult u leren het fornuis op de beste wijze te
gebruiken; de volgende aanwijzingen zijn dus relatief en zullen
door uw persoonlijke ervaringen worden uitgebreid.
Voorverwarmen
Als de oven moet worden voorverwarmd, gewoonlijk voor
gerechten die moeten rijzen, kunt u de functie
hetelucht
gebruiken, die de gewenste temperatuur snel en zuinig bereikt.
Als het gerecht eenmaal is ingeladen kunt u de meest
aangewezen bereidingsfunctie kiezen.
Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken
Als u op 2 rekken tegelijkertijd wilt koken moet u alleen de functie
"hetelucht"
gebruiken, de enige die deze mogelijkheid biedt.
De oven heeft 5 posities. Bij hetelucht gebruikt u twee van de
drie middelste posities, de onderste en de bovenste positie
van de oven worden rechtstreeks door de hete lucht geraakt,
hetgeen bij kwetsbaarder gerechten het aanbranden zou
kunnen veroorzaken.
Normaal gesproken gebruikt u het 2e en het 4e rek van
beneden af, en plaatst u op de 2e verdieping het gerecht dat
de meeste warmte nodig heeft. Als u b.v. een braadstuk wilt
braden tegelijk met een ander gerecht, plaats dan het
braadstuk op de 2e verdieping en het andere, kwetsbaardere
gerecht op de 4e;
Als u verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven heeft
staan, en deze hebben verschillende kooktijden en
temperaturen nodig, stel dan een gemiddelde temperatuur
tussen de twee in, zet het meest kwetsbare gerecht op de 4e
positie en haal het gerecht dat de minste tijd nodig heeft het
eerst uit de oven.
Gebruik de lekplaat op de onderste positie en de grill op de
bovenste positie;
De grill
U kunt met de multi-functie oven op 2 verschillende wijzen grilleren.
Gebruik de functie
grill”, met de ovendeur dicht, plaats het
gerecht in het midden van het rek op de 3° of 4° stand van
beneden af. Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen
van druipend vet op de 1ste verdieping. Als u deze functie gebruikt
is het raadzaam de stroomsterkte op maximum in te stellen, ook
al zou u lagere sterktes in kunnen stellen door de thermostaatknop
op de gewenste stand te zetten. Bij de modellen die zijn voorzien
van braadspit
, kunt u bij de "grill" functie de bijgeleverde
braadspit-set gebruiken. Houd in dit geval de ovendeur dicht,
plaats het spit op de 3° verdieping (van beneden af) en de lekplaat
op de 1° verdieping.
De positie hetelucht-grill”, altijd met de ovendeur dicht, is
handig voor snel grillen; de hitte van de grill wordt verspreid
zodat de bovenkant bruin wordt en de onderkant gaar wordt.
U kunt deze functie ook gebruiken voor gerechten die op het
einde aan de bovenkant gebruind moeten worden, zoals b.v.
een macaronischotel, lasagne enz.. Bij gebruik van deze functie
plaatst u het gerecht op de 2e of 3e verdieping van beneden af
(zie tabel) en plaats u de lekplaat voor het opvangen van druipend
vet op de 1ste verdieping van onderen.
Belangrijk: houd bij het koken "au gratin" de ovendeur dicht,
dit biedt de beste resultaten en een energiebesparing van
ongeveer 10%. Bij deze functie wordt aangeraden de thermostaat
op 200°C te zetten aangezien dit het beste rendement geeft,
gebaseerd op het uitstralen van de infrarode stralen. Natuurlijk
kunt u ook lagere temperaturen instellen door de thermostaatknop
op de gewenste temperatuur te zetten.
De beste resultaten bij gebruik van de grill krijgt u met het rek
op de hoogste standen (zie tabel) en de bijgeleverde lekplaat
op de laagste stand.
Desserts
Plaats gebak altijd in een voorverwarmde oven, wacht op het
einde van de voorverwarming dat wordt aangegeven doordat
het rode controlelampje “O” uitgaat. Open gedurende het bakken
de deur van de oven niet omdat het gebak kan inzakken. In het
algemeen:
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur
met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
De taart komt niet uit de vorm
Boter de vorm goed in en sprinkel er wat bloem
overheen, of gebruik ovenpapier.
"Bakken op meer ovenrekken (in de "hetelucht"
versie) met gerechten die niet in dezelfde tijd gaar
worden"
Stel een lagere tempartuur in. U kunt de verschillende
gerechten op verschillende tijden uit de oven halen.
Pizza
Gebruik voor het goed gaar bakken van een pizza de functie
"hetelucht"
:
De oven minstens 10 minuten voorverwarmen
Gebruik een lichte aluminium vorm en zet hem op het specia-
le ovenrooster. Bij gebruik van de bakplaat (lekplaat) duurt
het langer en krijgt u waarschijnlijk geen krokante pizza.
Open de ovendeur zo min mogelijk gedurende het bakken.
Bij zeer gevulde pizza's (capricciosa, quattro stagioni) raden
wij aan de mozzarella pas halverwege de kooktijd toe te
voegen.
- Bij het bakken van pizza's op twee posities gebruikt u de 2de
en 4de met een temperatuur van 220°C, nadat u de oven
minstens 10 minuten heeft voorverwarmd.
Vis en vlees
Gebruik voor wit vlees, gevogelte en vis temperaturen van 180
°C tot 200 °C. Bij rood vlees is het goed te beginnen met een
hogere temperatuur (200°C - 220°C) en vervolgens de tempera-
tuur te verlagen. Over het algemeen geldt de regel: hoe groter het
stuk vlees, hoe lager de temperatuur en hoe langer de tijd van
braden. Zet het vlees in het midden van het ovenrek en zet er de
lekplaat onder. Plaats het rek zodanig dat het vlees zich midden
in de oven bevindt. Voor meer onderwarmte zet u het rek wat
lager. Voor een heerlijk braadstuk kunt u het met spek of spekvet
bedekken (vooral ook eend en wild) en zo plaatsen dat het zich
boven in de oven bevindt.
18
Beschrijving
De kookplaten zijn voorzien van elektrische straalelementen
onder het oppervlak van de kookplaat (de zones worden
rood gedurende het functioneren).
A. Kookzone (A).
B. B. Lichtjes die aangeven dat de temperatuur van de
betreffende verwarmingselementen boven de 60° C is,
ook als de kookzone is uitgeschakeld.
Beschrijving van de verwarmingselementen
De stralingselementen zijn ronde verwarmingselementen
die na 10-20 seconden na het aansteken rood worden.
Instructies voor het gebruik van de keramiekplaat
Voor de beste resultaten moeten enkele fundamentele re-
gels bij het prepareren en koken van de gerechten in acht
worden genomen.
U kunt op de keramiekplaten alle soorten pannen en
bakpannen gebruiken. De onderkant van de pannen
moet echter perfect plat zijn. Het spreekt vanzelf dat
hoe dikker de bodem van de pan is, hoe gelijkmatiger
de hitte wordt verdeeld.
Controlleer of de bodem van de pan de kookzone ge-
heel bedekt: zo profiteert u ten volle van de geprodu-
ceerde hitte.
Controlleer of de bodem van de pan droog en schoon
is: dit garandeert niet alleen het beste contact maar
ook de langere duurzaamheid van de pannen en de
kookplaten.
Gebruik nooit dezelfde pannen die u voor gas heeft
gebruikt, aangezien de bodems van dezen door de hitte
vervormd kunnnen zijn en niet dezelfde resultaten zul-
len geven als ze op een kookzone van de keramiekplaat
worden gebruikt.
Instructies voor het gebruik van de keramiekplaat
AA
B
Positie Normale of snelle plaat
0
Uit
1
Groenten en vis
2
Aardappelen (gestoomd), soep, capucijners,
bonen
3
Doorkoken van grote hoevelheeden,
minestroni enz.
4
Braden (medium)
5
Braden (hard)
6
Bruin bakken of snel aan de kook brengen
Praktische raadgevingen voor het gebruik van de elektrische kookplaten
Bedieningsknoppen van de elektrische kookplaten (N)
De fornuizen kunnen zijn voorzien van normale, snelle en
automatische elektrische kookplaten in verschillende com-
binaties (de snelle platen onderscheiden zich van de an-
deren door de aanwezigheid van een rode stip in het mid-
den, de automatische door de aanwezigheid van een rond
aluminium plaatje in het midden).
Teneinde geen hitte te verliezen en geen schade aan de
kookplaten te veroorzaken raden wij aan pannen te gebrui-
ken met een platte bodem en met een doorsnee die niet
kleiner is dan de doorsnee van de kookplaat zelf.
De tabel geeft de verhoudingen aan tussen de positie aan-
gegeven op de knoppen en het soort gebruik dat wordt
aangeraden voor de kookplaten.
Groen controlelampje (H)
Dit controlelampje gaat aan als een elektrische kookplaat
wordt ingeschakeld.
19
Positie
keuzeknop
Gerecht Gewi-
cht
(kg)
Positie
ovenrekken
van beneden
af
Voorverwarmen
(minuten)
Positie
thermostaa-
tknop
Kooktijd
(minuten)
Ontdooien
Alle diepvriesproducten
Statisch
Eend
Braadstuk
Varkensrollade
Koekjes (kruimeldeeg)
Taar ten
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Hetelucht
Pizza (op 2 roosters)
Lasagne
Lamsvlees
Kip + gebakken
aardappels
Makreel
Plum-cake
Soesjes (op 2 roosters)
Koekjes (op 2 roosters)
Cake (op 1 rooster)
Cake (op 2 roosters)
Quiche
1
1
1
1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
15
10
10
10
10
10
10
10
10
10
15
220
200
180
180
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
50-60
60-75
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Oven Boven
Afmaken van een
gerecht
- 3/4 15 220 -
Grill
Tong en inktvis
Calamari- en
garnalenspiesjes
Kabeljauwfilet
Gegrilde groenten
Kalfsbiefstuk
Koteletten
Hamburgers
Makreel
Tosti's
1
1
1
1
1
1
1
1
n.° 4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Met braadspit
Kalfsvlees aan het spit
Kip aan het spit
Lamsvlees aan het spit
1.0
1.5
1.0
-
-
-
5
5
5
Max
Max
Max
80-90
70-80
70-80
Hetelucht grill
Gegrilde kip
Inktvis
1.5
1.5
3
3
5
5
200
200
55-60
30-35
NB: de kooktijden dienen slechts als indicatie en kunnen naar eigen smaak aangepast worden. Bij koken onder de grill
of heteluch-grill moet de lekplaat altijd op de 1ste stand vanaf beneden worden geplaatst.
Kooktips
20
Normaal onderhoud en reinigen van het fornuis
Sluit de stroom af voordat u enige handeling uitvoert.
Voor een lange duurzaamheid van het fornuis is het
belangrijk dat dit regelmatig wordt schoongemaakt. Onthoud
het volgende:
Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat.
de geëmailleerde delen worden met lauw water
gewassen zonder schuurmiddelen of bijtende middelen
die schade kunnen aanrichten.
roestvrij staal, als het lang in contact is met
kalkhoudend water of sterke wasmiddelen
(fosforhoudend), kan vlekken vertonen. Spoel met water
en droog. Verwijder altijd geknoeid water.
De binnenkant van de oven wordt, liefst na ieder gebruik
als hij nog lauw is, met een warm sop gewassen,
afgespoeld en goed gedroogd;
vermijd het ophopen van vuil of vet op het
bedieningspaneel door het regelmatig schoon te maken.
Gebruik een zachte spons of een zachte doek om het
krassen van de geëmailleerde of roestvrije delen te
vermijden.
Reinigen van het kookvlak
Voordat u gaat koken moet het kookvlak schoongemaakt
worden met een vochtige doek om stof of overkooksel te
verwijderen. Het kookvlak moet regelmatig worden
schoongemaakt met een warm sopje. Af en toe zal het
nodig zijn speciale producten voor keramische kookvlakken
te gebruiken. Eerst moeten alle restjes overkooksel of
vetspetters verwijderd worden met eens schrapertje, b.v.
(niet bijgeleverd).
Reinig het kookvlak als het lauw is. Gebruik een
schoonmaakmiddel en keukenpapier, poets met een
vochtige doek en droog. Aluminium folie, plastic voorwerpen
of synthetische materialen die per ongeluk gesmolten zijn,
zoals ook suiker of suikerhoudend voedsel, worden
onmiddelijk van de nog warme kookzone verwijderd met
een schrapertje. Speciale schoonmaakproducten vormen
een doorzichtig laagje dat vuil afweert.
Dit beschermt het oppervlak ook van eventuele schade
door suikerhoudend voedsel. Gebruik in geen geval
schurende sponzen of schuurmiddelen, noch chemisch
aggressieve middelen zoals oven-spray of
vlekverwijderende producten.
Speciale producten voor het
reinigen van keramisch glas
Waar het te
krijgen is
Radeermesje of scheermesje Hobby-shop en
Ijzerhandel
Stahl-Fix
SWISSCLEANER
WK TOP
Andere producten voor
keramisch glas
Huishoudwinkel
Doe-het-zelf winkel
Ijzerhandel
Supermarkt
Het vervangen van het ovenlampje
Sluit de stroom af met de schakelaar tussen oven en
net of door de stekker uit het stopcontact te trekken;
Schroef het glazen kapje los;
Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw
lampje dat hittebestendig is (300°C) en met de volgende
kenmerken:
- Spanning 230V
- Vermogen 25W
- Fitting E14
Monteer het glazen kapje en sluit de stroom weer aan.

Documenttranscriptie

Cuisinière avec four multifonction et table vitrocéramique Instruction pour l’installation et l’emploi 3 Fornuis met multifunctie-oven en keramische kookplaat Instructies voor het installeren en gebruik 12 Aanwijzingen Om de doelmatigheid en veiligheid van dit toestel te garanderen raden wij u aan: • voor reparaties alleen de Service Centers te bellen die door de fabrikant gemachtigd zijn. • altijd gebruik te maken van originele onderdelen. 1 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik binnenshuis. 2 Voordat u het apparaat gaat gebruiken wordt u verzocht de gebruiksaanwijzingen in deze handleiding aandachtig te lezen aangezien zij belangrijke gegevens bevatten betreffende de veiligheid van de installatie, het gebruik en het onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging. 3 Nahetuitpakkenvanhetapparaatmoetmengoedkijkenofhetongeschonden is. In geval van twijfel moet men zich tot een bevoegde installateur wenden voordatmenhetapparaatingebruikneemt.Hetverpakkingsmateriaal(plastic zakken, polystyreen, spijkers enz.) moet buiten het bereik van kinderen wordengelegdaangezienhetaanleidingtotgevaarkangeven. 4 Het installeren moet uitgevoerd worden volgens de instrukties van de fabrikantendooreenbevoegdeinstallateur.Eenverkeerdeaansluitingkan schadeberokkenenaanpersonen,dierenofdingenenvoordezegevallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk gesteld worden. 5 De elektrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan gegarandeerd als hetopdejuistewijzegeaardisvolgensdegeldendenormenvoorelektrische veiligheid. Men moet zich hiervan verzekeren en, in geval van twijfel, een nauwkeurige kontrole van de installatie laten uitvoeren door een bevoegde installateur. De fabrikant kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor schade die veroorzaakt is doordat het apparaat niet geaard is. 6 Voordat men het fornuis aansluit, moet men zich ervan verzekeren dat de gegevens op het typeplaatje (op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen met uw elektriciteitsnet en stadsgas. 7 Kontroleerdatdeelektrischecapaciteitvanhetnetenvandestopkontakten voldoendeisvoorhetmaximumvermogenvanhetapparaataangegevenop hettypeplaatje.Ingevalvantwijfelmoetmenzichtoteenerkendeinstallateur wenden. 8 Men gebruikt een veelpolige schakelaar met een afstand tussen de kontaktpunten van minstens 3 mm. 9 Als de stekker niet in het stopkontakt past laat men het stopkontakt vervangen door het juiste type door een bevoegde installateur. Deze moet er ook op letten dat de doorsnede van de draden van het stopkontakt geschikt is voor het opnemingsvermogen van de apparatuur. Het gebruik van adaptors, dubbelstekkers en/of verlengsnoeren wordt afgeraden. Wanneerhetgebruikhiervanonvermijdelijkismoetmenslechtsenkelvoudige adaptorsgebruiken,ofmeervoudigeadaptorsenverlengsnoerendievoldoen aandegeldendeveiligheidsnormen.Letopdathetvermogenvandestroom, zoals aangegeven op de enkelvoudige adaptor en op de verlengsnoeren, nietwordtoverschreden,nochhetmaximumvermogenaangegevenopde meervoudigeadaptor. 10 Laathetapparaatnietonnodigaanstaan.Sluitdehoofdschakelaarvanhet apparaat af wanneer het apparaat niet in gebruik is en sluit de gaskraan af. 11 Houdt de ventileeropeningen vrij. 12 Devoedingskabelvanditapparaatmagnietdoordegebruikerzelfvervangen worden. In het geval hij beschadigd is en vervangen moet worden wendt men zich uitsluitend tot een door de fabrikant geauthoriseerde technische dienst. 13 Dezeapparatuurmagalleenvoorhetervoorbestemdedoelgebruiktworden. Ieder ander gebruik (zoals b.v.verwarming van het vertrek) is ongeschikt en daardoorgevaarlijk.Defabrikantsteltzichnietverantwoordelijkvoorschade die veroorzaakt is door onjuist, ongeschikt of onredelijk gebruik. 14 Hetgebruikvaniedereelektrischeapparatuurbrengthetinachtnemenvan enkele fundamentele regels met zich mee. In het bijzonder: • raak de apparatuur niet met natte of vochtige handen of voeten aan • gebruik het apparaat niet aan U blootvoets bent • gebruik verlengsnoeren slechts met grote voorzichtigheid. • trek niet aan de voedingskabel of aan het apparaat zelf om de stekker uit het stopkontakt te verwijderen • laat de apparatuur niet aan atmosferische invloeden (zon, regen enz.) bloot staan. • laatdeapparatuurnietdoorkinderenofgehandicaptepersonengebruiken zondertoezicht 15 Voordat men enige handeling verricht voor schoonmaken of onderhoud moet men altijd eerst de stroom afsluiten door de stekker uit het stopkontakt te trekken of de schakelaar uit te schakelen. 16 Als het apparaat niet goed funktioneert moet men het uitschakelen, de gaskraan dicht draaien en er verder niet aan zitten.Voor de reparatie moet men zich uitsluitend tot een erkende installateur wenden en originele onderdelen eisen. Bij in gebreke blijven kan de alektrische veiligheid in gevaargebrachtworden. 17 Alsmenhetapparaatnietmeergebruiktmoetmenhetonklaarmakendoor devoedingskabeldoortesnijdennadatmendestroomheeftafgesloten.Wij raden ook aan die onderdelen onklaar te maken die een gevaar kunnen opleveren voor kinderen die het ongebruikte apparaat voor spelen willen gebruiken. 18 Het keramische kookvlak is hittebestendig en kan tegen een stootje. Maar het kan breken als het wordt getroffen door scherpe voorwerpen. In dit geval moet u de stroom afsluiten en zich tot een erkende installateur wenden. 19 Vergeet niet dat de kookzone minstens een half uur na het uitschakelen warm blijft. Wees dus voorzichtig en leg er geen voorwerpen op. 20 Deglasoppervlaktemoetnietgebruiktwordenvoorhet opbergenoftegenaan leunenvanwelkvoorwerpook. 21 Schakel de kookzones niet in als er aluminium folie of plastic materiaal op ligt. 22 Raakdewarmekookzonesnietaan. 23 Bij gebruik van kleine electrische huishoudapparaten in de buurt van het kookvlak moet u opletten dat de snoeren hiervan niet op de warme zones terechtkomen. 24 Richt de handvaten van de pannen naar binnen toe zodat er niet per ongeluktegengestotenkanworden. 25 Laat nooit een kookzone aan staan als er geen pan op staat, aangezien de hitte dan snel maximum bereikt met mogelijke schade aan de verwarmingselementen. 26 Aanwijzingen voor het eerste gebruik. De lijm die gebruikt is voor het verzegelen van het glas kan vettige resten achter laten. Wij raden aan deze vòòr het eerste gebruik te verwijderen met een niet-schurend middel. Gedurende het eerste gebruik kan zich een rubberachtige geur voordoen, die echter snel verdwijnt. 27 Bij gebruik van grill of oven kunnen de bereikbare delen heet worden. Houd de kinderen op een afstand. 28 Controleer altijd dat de knoppen in de positie “•”/”¡” staan als het fornuis niet gebruikt wordt. 29 Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet u er voor zorgen dat het er niet af kan schuiven. 12 Het installeren Deze instrukties zijn voor de bevoegde installateur, zodat deze het installeren, regelen en onderhoud op de juiste wijze uitvoert en volgens de geldende normen. Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u overgaat tot onderhoud, repareren enz.. 400 3N H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363 Het plaatsen Het fornuis kan naast kastjes worden geplaatst die niet hoger zijn dan de kookplaat. Voor een juiste installering van de fornhuis moeten de volgende voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden: a) De meubels die direkt naast de kookplaat geplaatst zijn en hier boven uitsteken, moeten op minstens 200 mm van de rand van de plaat staan. b) De afzuigkappen moeten geinstalleerd worden volgens de vereisten die te vinden zijn in het instructie-boekje dat bij de afzuigkap hoort, maar in ieder geval op een afstand van minstens 650 mm. c) Plaats de kastjes naast de kap op een minimum hoogte van 420 mm vanaf de aanrecht (zie afbeelding). d) Als het fornuis onder een keukenkastje wordt geinstalleerd dan moet de afstand kastje-kookplaat minstens 700 mm (milimeter) bedragen. e) De ruimte van het meubel moet de afmetingen hebben die in de afbeelding zijn aangegeven. 420 mm. Min. 400V 2N H05RR-F 4x2.5 CEI-UNEL 35363 1 230V 1N H07RN-F 3x4 CEI-UNEL 35364 1 2 N 3 R 2 5 T S R 4 3 4 5 4 5 S N 3 N R • steek de kabels (N en 6) erin zoals aangegeven in de afbeelding en schroef de respectievelijke schroeven vast. • bevestig de resterende draden in de klemmetjes 1-2-3. • zet de kabel vast in de kabelklem en sluit de deksel met de schroeven “V”. min. 650 mm. with hood min. 700 mm. without hood 420 mm. Min. 600 mm. 2 Installatie van de voedingskabel Opening klemmenbord: • schroef de schroef “V” los • Verwijder de deksel van het klemmenbord Voor het installeren van de voedingskabel voert u de volgende handelingen uit: • plaats de kleine verbinding A-B naar gelang het soort aansluiting dat u wenst uit te voeren, met behulp van het schema in afbeelding 3. N.B.: de kleine verbindingen worden gebruiksklaar gemaakt in de fabriek voor de monofase aansluiting aan 230V (de contacten 1-2-3 worden aan elkaar aangesloten). de draadbrug 4-5 bevindt zich aan de benedenkant van het klemmenbord. HOOD Min. 1 Het aansluiten van de voedingskabel aan het net 1 2 3 V Waterpassen Voor een perfecte waterpas van het fornuis is dit voorzien van stelschroeven (zie afb.1) die in de hoeken van de onderkant van het fornuis kunnen worden geschroefd. B A N Gebruik voor de voedingskabel een stekker die genormaliseerd is voor de lading aangegeven op het typeplaatje. Bij rechtstreekse aansluiting aan het net installeert u tussen fornuis en net een veelpolige schakelaar met een minimum afstand tussen de contacten van 3 mm. Deze schakelaar moet voldoende zijn voor de lading en hij moet aangepast zijn aan de geldende normen (de aarding mag niet door de schakelaar onderbroken worden). De voedingskabel moet zodanig worden geplaatst dat hij niet de 50°C boven kamertemperatuur overschrijdt over zijn gehele lengte. Voor het aansluiten moet men controleren dat: • de hoofdzekering en uw huishoudapparatuur de lading van het apparaat kunnen dragen (zie typeplaatje); • de stroomvoorziening is voorzien van een efficiënte aarding die voldoet aan de voorschriften van de geldende normen; • het stopcontact of de veelpolige schakelaar gemakkelijk bereikbaar is nadat het fornuis is geïnstalleerd. Elektrische aansluiting Het snoer wordt afgemeten op basis van het soort elektrische aansluiting dat gebruikt wordt (zie hiervolgende schema voor de aansluiting). 13 Technische gegevens Oven Afmetingen (HxBxD) Inhoud Max vermogen oven Keramiekplaat Links voor Links achter Rechts achter Rechts voor Maximum vermogen keramiekplaat Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen van de gemeeschap: 39x41x34 cm 54 l. 2100 W - 1200 W 1700 W 1200 W 1700 W 5800 W - ENERGY LABEL Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens Norm EN 50304 Energieverbruik convectie Hetelucht verwarmingsfunctie: Geventileerd Energieverbruik verklaring Klasse convectie Natuurlijk verwarmingsfunctie: EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en successievelijke modificaties; EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische compatibiliteit) en successievelijke modificaties; EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke modificaties. Vernietiging van oude electrische apparaten De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom. Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo het hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te reduceren. Het symbool op het product van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het apparaat apart moet worden ingezameld. Consumenten moeten contact opnemen met de locale autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van vernietiging van hun oude apparaat. Statisch Voltage en frequentie 230V/400V 3N~ 50/60 Hz Afmetingen van de lade: Breedte: 42 cm Diepte: 44 cm Hoogte: 23 cm 7 Beschrijving van het fornuis A B C D H L M N O S Knoppen van de electrische kookplaten Ovenrek Lekplaat of bakplaat Stelschroeven Het controlelampje Keuzeknop Thermostaatknop Knoppen Controlelampje thermostaat oven Knop van de timer A B C D N 14 D Instructies voor het gebruik De verschillende functies van de oven worden gekozen door middel van de knoppen op het bedieningspaneel. gebruikt u slechts één ovenstand, aangezien met meer ovenstanden in gebruik de temperatuur slecht verdeeld zou zijn. Bij gebruik van meerdere roosters kunt u de hoeveelheid warmte tussen de bovenste stand en de onderste stand tegen elkaar afwegen. Als meer boven- of onderwarmte vereist is, zet u de schotel hoger of lager in de oven. Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maximum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd verlopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt is te wijten aan het verdampen van de middelen die gebruikt worden om de oven te beschermen gedurende het tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het product. Hetelucht-oven Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max. De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator gaat werken. Aangezien de warmte in de hele oven constant en gelijkmatig is, zorgt de lucht dat de gerechten op gelijkmatige wijze gekookt en gebakken worden. U kunt ook verschillende gerechten tegelijkertijd koken mits de kooktijden gelijk zijn. Het is mogelijk 2 rekken tegelijk te gebruiken volgens de aanwijzingen in de paragraaf "Tegelijkertijd op meerdere niveaus koken". Deze functie is vooral geschikt voor gegratineerde gerechten of gerechten die een nogal lange kooktijd nodig hebben, b.v.: lasagna, macaronischotel, gebraden kip met aardappels enz... Goede resultaten krijgt u ook met braadstukken, aangezien de verspreiding van de temperatuur het mogelijk maakt lagere temperaturen te gebruiken, wat ervoor zorgt dat minder vleessappen verloren en waardoor het braadstuk mals blijft en minder aan gewicht verliest... De hetelucht-oven is vooral bijzonder goed voor het stoven van vis, waarbij slechts weinig kruiden en andere toevoegingen nodig zijn zodat de vorm en smaak van de vis bewaard blijft. Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit (slechts op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle andere soorten van koken nooit de laagste stand gebruiken of voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen terwijl de oven aan is, aangezien dit het email kan beschadigen. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven van de oven steekt. De ovenknoppen De oven verenigt in één enkel apparaat de voordelen van de traditionele ovens met natuurlijke convectie: "statisch", met de voordelen van de moderne hetelucht-ovens: "Hetelucht" Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige en veilige wijze kunt kiezen tussen 5 verschillende manieren van koken. U kiest de verschillende functies door middel van de keuzeknop "L" en de thermostaatknop "M" op het bedieningspaneel. Desserts: Dessert: uitstekend geschikt voor cakes die moeten rijzen. . De functie "hetelucht" kan ook worden gebruikt voor het snel ontdooien van vlees, vis, brood, met een temperatuur van 80°C. Voor het ontdooien van meer kwetsbare gerechten zet u de temperatuur op 60°C of u gebruikt alleen het circuleren van de koude lucht, thermostaat op 0°C. "Ontdooi" oven Positie thermostaatknop “M”: waar u maar wilt De ventilator achter in de oven doet de lucht op kamertemperatuur circuleren. E' Dit is aangewezen voor het ontdooien van ieder soort etenswaren, maar speciaal voor fijne gerechten die geen hitte verdragen zoals: ijstaart, roomtaarten, vruchtentaarten. De normale ontdooitijd wordt met deze methode ongeveer gehalveerd. Bij vlees, vis of brood kunt u de tijd versnellen door de functie "multikoken" te gebruiken en op een temperatuur 80° - 100°C in te stellen. Oven "boven" Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max. Het bovenste verwarmingselement gaat aan. Deze functie kan worden gebruikt voor het afmaken van een gerecht. Grill Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max. Het centrale verwarmingselement aan de bovenkant gaat aan en het braadspit gaat werken. De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van het vlees onmiddellijk zodat er geen vocht verloren gaat en de binnenkant mals blijft. Het koken onder de grill is vooral aan te raden voor gerechten die een hoge temperatuur aan de buitenkant nodig hebben: biefstuk, entrecôte, filet, hamburger etc... Kook met de ovendeur dicht. U vindt enkele voorbeelden in de tabel "Praktische raadgevingen voor het koken". Statische oven Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max. In deze stand gaan de twee onderste en bovenste verwarmingselementen aan. Dit is de klassieke, ouderwetse oven, die verheven is tot een uitzonderlijk niveau van temperatuurverspreiding en energiebesparing. De traditionele oven blijft onovertroffen voor ovenschotels zoals b.v.: kool met varkensribben, stokvis op zijn Spaans, rijst met kalfsvlees enz.... Uitstekende resultaten krijgt u bij het koken van vleesgerechten zoals: gestoofd vlees, goulash, gevogelte, varkenshaas enz...die langzaam gaar gekookt en bedropen moeten worden. Het is ook het beste systeem voor het bakken van taarten en koekjes, gestoofde vruchten en voor het koken in speciaal voor de oven geschikte pannen. Bij het koken in de statische oven Hetelucht-grill Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max. Het bovenste verwarmingselement gaat aan en de ventilator gaat werken. Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill 15 gecombineerd met de circulatie van de lucht in de oven. Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden; de warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant. U verkrijgt uitstekende resultaten met de hetelucht grill bij het bereiden van vlees aan de spies, worstjes, spareribs, lamskoteletten, kip, kwartel, varkenshaas enz... Houd bij het koken "au gratin" de ovendeur dicht. Gratineren is perfect voor het bereiden van zaagbaars, tonijn, zwaardvis, gevulde inktvis enz... . Timer Knob (S) In order to use the timer, it must be wound by turning the "S" knob almost one complete turn in the clockwise direction . Then, turning it back , set the desired time by lining up the number for the minutes with the mark on the control panel. Ovenlicht Dit gaat aan als u de knop “L” op het symbool . zet. De oven wordt verlicht en blijft verlicht zolang er een elektrisch element aan is. Het controlelampje van de oven (O) Dit is rood gedurende de verwarmingsfase van de oven. Als de gewenste temperatuur bereikt is blijft het aan maar zonder kleur. Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het rode controlelampje dat de thermostaat aan het werk is om de temperatuur in de oven constant te houden. 16 Kooktips Desserts Plaats gebak altijd in een voorverwarmde oven, wacht op het einde van de voorverwarming dat wordt aangegeven doordat het rode controlelampje “O” uitgaat. Open gedurende het bakken de deur van de oven niet omdat het gebak kan inzakken. In het algemeen: De oven biedt een grote verscheidenheid mogelijkheden die het mogelijk maken ieder soort gerecht op de beste wijze te koken. Met verloop der tijd zult u leren het fornuis op de beste wijze te gebruiken; de volgende aanwijzingen zijn dus relatief en zullen door uw persoonlijke ervaringen worden uitgebreid. Voorverwarmen Als de oven moet worden voorverwarmd, gewoonlijk voor Taart te droog “hetelucht” gerechten die moeten rijzen, kunt u de functie gebruiken, die de gewenste temperatuur snel en zuinig bereikt. Als het gerecht eenmaal is ingeladen kunt u de meest aangewezen bereidingsfunctie kiezen. Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C hoger is en maak de baktijd korter. Taart zakt in Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken Als u op 2 rekken tegelijkertijd wilt koken moet u alleen de functie Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur met 10°C. gebruiken, de enige die deze mogelijkheid biedt. "hetelucht" • De oven heeft 5 posities. Bij hetelucht gebruikt u twee van de drie middelste posities, de onderste en de bovenste positie van de oven worden rechtstreeks door de hete lucht geraakt, hetgeen bij kwetsbaarder gerechten het aanbranden zou kunnen veroorzaken. • Normaal gesproken gebruikt u het 2e en het 4e rek van beneden af, en plaatst u op de 2e verdieping het gerecht dat de meeste warmte nodig heeft. Als u b.v. een braadstuk wilt braden tegelijk met een ander gerecht, plaats dan het braadstuk op de 2e verdieping en het andere, kwetsbaardere gerecht op de 4e; • Als u verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven heeft staan, en deze hebben verschillende kooktijden en temperaturen nodig, stel dan een gemiddelde temperatuur tussen de twee in, zet het meest kwetsbare gerecht op de 4e positie en haal het gerecht dat de minste tijd nodig heeft het eerst uit de oven. • Gebruik de lekplaat op de onderste positie en de grill op de bovenste positie; Taart te donker bovenop Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een lagere temperatuur in en verleng de baktijd. Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur, verleng de baktijd. De taart komt niet uit de vorm Boter de vorm goed in en sprinkel er wat bloem overheen, of gebruik ovenpapier. "Bakken op meer ovenrekken (in de "hetelucht" versie) met gerechten die niet in dezelfde tijd gaar worden" De grill U kunt met de multi-functie oven op 2 verschillende wijzen grilleren. Stel een lagere tempartuur in. U kunt de verschillende gerechten op verschillende tijden uit de oven halen. “grill”, met de ovendeur dicht, plaats het Gebruik de functie gerecht in het midden van het rek op de 3° of 4° stand van beneden af. Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van druipend vet op de 1ste verdieping. Als u deze functie gebruikt is het raadzaam de stroomsterkte op maximum in te stellen, ook al zou u lagere sterktes in kunnen stellen door de thermostaatknop op de gewenste stand te zetten. Bij de modellen die zijn voorzien Pizza Gebruik voor het goed gaar bakken van een pizza de functie : "hetelucht" • De oven minstens 10 minuten voorverwarmen • Gebruik een lichte aluminium vorm en zet hem op het speciale ovenrooster. Bij gebruik van de bakplaat (lekplaat) duurt het langer en krijgt u waarschijnlijk geen krokante pizza. • Open de ovendeur zo min mogelijk gedurende het bakken. • Bij zeer gevulde pizza's (capricciosa, quattro stagioni) raden wij aan de mozzarella pas halverwege de kooktijd toe te voegen. • - Bij het bakken van pizza's op twee posities gebruikt u de 2de en 4de met een temperatuur van 220°C, nadat u de oven minstens 10 minuten heeft voorverwarmd. , kunt u bij de "grill" functie de bijgeleverde van braadspit braadspit-set gebruiken. Houd in dit geval de ovendeur dicht, plaats het spit op de 3° verdieping (van beneden af) en de lekplaat op de 1° verdieping. De positie “hetelucht-grill”, altijd met de ovendeur dicht, is handig voor snel grillen; de hitte van de grill wordt verspreid zodat de bovenkant bruin wordt en de onderkant gaar wordt. U kunt deze functie ook gebruiken voor gerechten die op het einde aan de bovenkant gebruind moeten worden, zoals b.v. een macaronischotel, lasagne enz.. Bij gebruik van deze functie plaatst u het gerecht op de 2e of 3e verdieping van beneden af (zie tabel) en plaats u de lekplaat voor het opvangen van druipend vet op de 1ste verdieping van onderen. Belangrijk: houd bij het koken "au gratin" de ovendeur dicht, dit biedt de beste resultaten en een energiebesparing van ongeveer 10%. Bij deze functie wordt aangeraden de thermostaat op 200°C te zetten aangezien dit het beste rendement geeft, gebaseerd op het uitstralen van de infrarode stralen. Natuurlijk kunt u ook lagere temperaturen instellen door de thermostaatknop op de gewenste temperatuur te zetten. De beste resultaten bij gebruik van de grill krijgt u met het rek op de hoogste standen (zie tabel) en de bijgeleverde lekplaat op de laagste stand. Vis en vlees Gebruik voor wit vlees, gevogelte en vis temperaturen van 180 °C tot 200 °C. Bij rood vlees is het goed te beginnen met een hogere temperatuur (200°C - 220°C) en vervolgens de temperatuur te verlagen. Over het algemeen geldt de regel: hoe groter het stuk vlees, hoe lager de temperatuur en hoe langer de tijd van braden. Zet het vlees in het midden van het ovenrek en zet er de lekplaat onder. Plaats het rek zodanig dat het vlees zich midden in de oven bevindt. Voor meer onderwarmte zet u het rek wat lager. Voor een heerlijk braadstuk kunt u het met spek of spekvet bedekken (vooral ook eend en wild) en zo plaatsen dat het zich boven in de oven bevindt. 17 Instructies voor het gebruik van de keramiekplaat Beschrijving De kookplaten zijn voorzien van elektrische straalelementen onder het oppervlak van de kookplaat (de zones worden rood gedurende het functioneren). A. Kookzone (A). B. B. Lichtjes die aangeven dat de temperatuur van de betreffende verwarmingselementen boven de 60° C is, ook als de kookzone is uitgeschakeld. A worden genomen. • U kunt op de keramiekplaten alle soorten pannen en bakpannen gebruiken. De onderkant van de pannen moet echter perfect plat zijn. Het spreekt vanzelf dat hoe dikker de bodem van de pan is, hoe gelijkmatiger de hitte wordt verdeeld. • Controlleer of de bodem van de pan de kookzone geheel bedekt: zo profiteert u ten volle van de geprodu- ceerde hitte. • Controlleer of de bodem van de pan droog en schoon is: dit garandeert niet alleen het beste contact maar A B ook de langere duurzaamheid van de pannen en de kookplaten. • Gebruik nooit dezelfde pannen die u voor gas heeft gebruikt, aangezien de bodems van dezen door de hitte vervormd kunnnen zijn en niet dezelfde resultaten zullen geven als ze op een kookzone van de keramiekplaat worden gebruikt. Beschrijving van de verwarmingselementen De stralingselementen zijn ronde verwarmingselementen die na 10-20 seconden na het aansteken rood worden. Instructies voor het gebruik van de keramiekplaat Voor de beste resultaten moeten enkele fundamentele regels bij het prepareren en koken van de gerechten in acht Praktische raadgevingen voor het gebruik van de elektrische kookplaten Bedieningsknoppen van de elektrische kookplaten (N) De fornuizen kunnen zijn voorzien van normale, snelle en automatische elektrische kookplaten in verschillende combinaties (de snelle platen onderscheiden zich van de anderen door de aanwezigheid van een rode stip in het midden, de automatische door de aanwezigheid van een rond aluminium plaatje in het midden). Teneinde geen hitte te verliezen en geen schade aan de kookplaten te veroorzaken raden wij aan pannen te gebruiken met een platte bodem en met een doorsnee die niet kleiner is dan de doorsnee van de kookplaat zelf. De tabel geeft de verhoudingen aan tussen de positie aangegeven op de knoppen en het soort gebruik dat wordt aangeraden voor de kookplaten. Positie Normale of snelle plaat 0 Uit 1 Groenten en vis 2 Aardappelen (gestoomd), soep, capucijners, bonen 3 Doorkoken van grote hoevelheeden, minestroni enz. 4 Braden (medium) 5 Braden (hard) 6 Bruin bakken of snel aan de kook brengen Groen controlelampje (H) Dit controlelampje gaat aan als een elektrische kookplaat wordt ingeschakeld. 18 Kooktips Gewicht (kg) Positie ovenrekken van beneden af Voorverwarmen (minuten) Positie thermostaatknop Kooktijd (minuten) Eend Braadstuk Varkensrollade Koekjes (kruimeldeeg) Taarten 1 1 1 1 3 3 3 3 3 15 15 15 15 15 200 200 200 180 180 65-75 70-75 70-80 15-20 30-35 Pizza (op 2 roosters) Lasagne Lamsvlees Kip + gebakken aardappels Makreel Plum-cake Soesjes (op 2 roosters) Koekjes (op 2 roosters) Cake (op 1 rooster) Cake (op 2 roosters) Quiche 1 1 1 1 2-4 3 2 2-4 15 10 10 10 220 200 180 180 15-20 30-35 50-60 60-75 1 1 0.5 0.5 0.5 1.0 1.5 2 2 2-4 2-4 2 2-4 3 10 10 10 10 10 10 15 180 170 190 180 170 170 200 30-35 40-50 20-25 10-15 15-20 20-25 25-30 Positie keuzeknop Gerecht Ontdooien Alle diepvriesproducten Statisch Hetelucht Oven Boven Afmaken van een gerecht - 3/4 15 220 - Grill Tong en inktvis Calamari- en garnalenspiesjes Kabeljauwfilet Gegrilde groenten Kalfsbiefstuk Koteletten Hamburgers Makreel Tosti's 1 4 5 Max 8-10 1 1 1 1 1 1 1 n.° 4 4 4 3/4 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 5 5 5 Max Max Max Max Max Max Max Max 6-8 10 10-15 15-20 15-20 7-10 15-20 2-3 Met braadspit Kalfsvlees aan het spit Kip aan het spit Lamsvlees aan het spit 1.0 1.5 1.0 - 5 5 5 Max Max Max 80-90 70-80 70-80 Gegrilde kip Inktvis 1.5 1.5 3 3 5 5 200 200 55-60 30-35 Hetelucht grill NB: de kooktijden dienen slechts als indicatie en kunnen naar eigen smaak aangepast worden. Bij koken onder de grill of heteluch-grill moet de lekplaat altijd op de 1ste stand vanaf beneden worden geplaatst. 19 Normaal onderhoud en reinigen van het fornuis Sluit de stroom af voordat u enige handeling uitvoert. Voor een lange duurzaamheid van het fornuis is het belangrijk dat dit regelmatig wordt schoongemaakt. Onthoud het volgende: • Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat. • de geëmailleerde delen worden met lauw water gewassen zonder schuurmiddelen of bijtende middelen die schade kunnen aanrichten. • roestvrij staal, als het lang in contact is met kalkhoudend water of sterke wasmiddelen (fosforhoudend), kan vlekken vertonen. Spoel met water en droog. Verwijder altijd geknoeid water. • De binnenkant van de oven wordt, liefst na ieder gebruik als hij nog lauw is, met een warm sop gewassen, afgespoeld en goed gedroogd; • vermijd het ophopen van vuil of vet op het bedieningspaneel door het regelmatig schoon te maken. Gebruik een zachte spons of een zachte doek om het krassen van de geëmailleerde of roestvrije delen te vermijden. Reinigen van het kookvlak Voordat u gaat koken moet het kookvlak schoongemaakt worden met een vochtige doek om stof of overkooksel te verwijderen. Het kookvlak moet regelmatig worden schoongemaakt met een warm sopje. Af en toe zal het nodig zijn speciale producten voor keramische kookvlakken te gebruiken. Eerst moeten alle restjes overkooksel of vetspetters verwijderd worden met eens schrapertje, b.v. (niet bijgeleverd). Speciale producten voor het reinigen van keramisch glas Waar het te krijgen is Radeermesje of scheermesje Hobby-shop en Ijzerhandel Stahl-Fix SWISSCLEANER WK TOP Andere producten voor keramisch glas Huishoudwinkel Doe-het-zelf winkel Ijzerhandel Supermarkt Het vervangen van het ovenlampje • Sluit de stroom af met de schakelaar tussen oven en net of door de stekker uit het stopcontact te trekken; • Schroef het glazen kapje los; • Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw lampje dat hittebestendig is (300°C) en met de volgende kenmerken: - Spanning 230V - Vermogen 25W - Fitting E14 • Monteer het glazen kapje en sluit de stroom weer aan. Reinig het kookvlak als het lauw is. Gebruik een schoonmaakmiddel en keukenpapier, poets met een vochtige doek en droog. Aluminium folie, plastic voorwerpen of synthetische materialen die per ongeluk gesmolten zijn, zoals ook suiker of suikerhoudend voedsel, worden onmiddelijk van de nog warme kookzone verwijderd met een schrapertje. Speciale schoonmaakproducten vormen een doorzichtig laagje dat vuil afweert. Dit beschermt het oppervlak ook van eventuele schade door suikerhoudend voedsel. Gebruik in geen geval schurende sponzen of schuurmiddelen, noch chemisch aggressieve middelen zoals oven-spray of vlekverwijderende producten. 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Whirlpool k 3 c 51 w de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor