ARIETE 1596-1 Pastamatic Gourmet 1950 edition de handleiding

Categorie
Mixers
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

NL
- 50 -
BELANGRIJKE AANWIJZINGEN
VÓÓR HET GEBRUIK DEZE AANWIJZINGEN LEZEN
Bij het gebruik van elektrische apparaten moeten altijd de juiste voorzorgsmaatre-
gelen worden genomen, waaronder:
Controleer of het elektrische voltage van het apparaat overeenkomt aan het 1.
voltage van uw elektriciteitsnet.
Laat het apparaat niet onbeheerd achter als het aan het elektriciteitsnet is 2.
verbonden; na gebruik de stekker uit het stopcontact halen.
Zet het apparaat niet op of in de buurt van warmtebronnen.3.
Zet het apparaat tijdens het gebruik op een horizontaal en stabiel vlak.4.
Stel het apparaat niet bloot aan weersomstandigheden (regen, zon enz.).5.
Pas op dat de elektriciteitskabel niet in contact komt met de warme opper-6.
vlaktes.
Dit apparaat mag niet gebruikt worden door personen (en kinderen) die over 7.
beperkte lichamelijke, sensoriele of mentale capaciteiten beschikken; tevens
mag het niet gebruikt worden door personen die geen kennis en ervaring
hebben met het gebruik van dit apparaat tenzij ze bijgestaan worden, of goed
ingelicht worden, over het gebruik van het apparaat door een persoon die
verantwoordelijk is voor hun veiligheid.
Let op dat kinderen niet met het apparaat gaan spelen.8.
De basis van het apparaat, de stekker het elektriciteitssnoer nooit onder water 9.
of andere vloeistoffen zetten, gebruik een vochtige doek om ze te reinigen.
Ook als het apparaat niet in werking staat moet de stekker uit het stopcontact wor-10.
den getrokken voordat de onderdelen worden verwijderd of gemonteerd of voordat
het apparaat wordt gereinigd.
Droog altijd goed de handen af voordat de schakelaars op het apparaat wor-11.
den gebruikt of geregeld en voordat de stekker of de elektrische verbindingen
worden aangeraakt.
Om de stekker uit het stopcontact te halen, pak de stekker vast en trek hem uit 12.
het stopcontact. Nooit de stekker eruit trekken door aan het snoer te trekken.
Gebruik het apparaat niet als het elektriciteitsnoer of de stekker beschadigt 13.
zijn of als het apparaat defect is; alle reparaties, ook het vervangen van het
elektriciteitsnoer mogen alleen uitgevoerd worden door een assistentiecen-
trum Ariete of door geautoriseerd technisch personeel Ariete om alle risico’s
te vermijden.
NL
- 51 -
Als er verlengsnoeren worden gebruikt moeten ze geschikt zijn om gebruikt 14.
te worden met het vermogen van het apparaat om gevaren voor de gebruiker
te voorkomen en voor de veiligheid van de ruimte waarin het apparaat wordt
gebruikt. De verlengsnoeren die niet geschikt zijn kunnen werkingstoringen
veroorzaken.
Laat het snoer nooit loshangen daar waar kinderen het vast kunnen pakken.15.
Voor een veilig gebruilk van het apparaat, gebruik alleen originele vervan-16.
gingsonderdelen en accessoires die door de fabrikant zijn goedgekeurt.
Het apparaat is alleen bedoeld voor HUISHOUDELIJK GEBRUIK en is dus 17.
niet geschikt voor commercieel of industrieel gebruik.
Dit apparaat is conform aan de richtlijn 2006/95/EG en EMC 2004/108/EG, en 18.
aan de regelgeving (EC) No. 1935/2004 van 27/10/2004 voor meterialen die
in contact komen met etenswaren.
Eventuele veranderingen van dit product, die niet nadrukkelijk door de producent 19.
zijn goedgekeurd, kunnen de veiligheid van de gebruiker in gevaar brengen,
tevens vervalt de gebruiksgarantie.
Wanneer men het apparaat als afval wil verwerken moet het onbruikbaar 20.
gemaakt worden door de voedingskabel er af te knippen. Bovendien wordt het
aanbevolen om alle gevaarlijke onderdelen van het apparaat te verwijderen,
vooral voor kinderen die het apparaat kunnen gaan gebruiken als speelgoed.
Houdt de verpakkingselementen buiten bereik van kinderen omdat ze een 21.
gevarenbron kunnen zijn.
Nooit de bewegende onderdelen aanraken.22.
Laat het apparaat niet leeg werken.23.
Ter voorkoming van ongelukken en schade aan het apparaat, houdt de 24.
handen en de keukengereedschappen altijd uit de buurt van de bewegende
onderdelen.
Gedurende de werking nooit de etenswaren met de handen in de blender stop-25.
pen; gebruik altijd de speciale gleuven.
De etenswaren niet van de wanden van de beker halen als het apparaat in 26.
wering staat. Stop het apparaat, haal de stekker uit het stopcontact en gebruik
altijd de bijgeleverde spatel.
Het apparaat niet gebruiken als het mes is beschadigd.27.
Het apparaat niet gebruiken om te harde etenswaren fijn te hakken (bijvoor-28.
beeld: ijsblokjes, vlees met botten).
EERST DE BEKER VAN DE MIXER VOORBEREIDEN MET DE ETENSWAREN 29.
NL
- 52 -
DIE GEMIXT MOETEN WORDEN EN DE BEKER OP DE MOTORBASIS
MONTEREN VOORDAT DE STEKKER IN HET STOPCONTACT WORDT
GESTOKEN.
Verplaats het apparaat niet door het vast te pakken bij de gemonteerde beker, 30.
dat wil zeggen dat het handvat van de beker niet gebruikt mag worden om het
apparaat te veplaatsen.
Voorkom ongevallen en schade aan het apparaat, houdt altijd de handen en 31.
keukengereedschappen uit de buurt van de bewegende messen en schijven.
HET PRODUCT IS ONTWORPEN ZODAT HET ALLEEN WERKT ALS DE 32.
DEKSEL GOED OP DE BEKER VAN DE MIXER IS GEMONTEERD, ALS DIT
NIET HET GEVAL IS, BRENG HET PRODUCT NAAR EEN GEAUTORISEERD
ASSISTENTIECENTRUM.
VOORDAT DE DEKSEL WORDT VERWIJDERD, WACHT TOTDAT HET MES 33.
HELEMAAL STILSTAAT EN TREK DE STEKKER UIT HET STOPCONTACT.
34. Voor het correct vernietigen van het apparaat volgens de Europese
Richtlijn 2009/96/CE lees het speciale blaadje dat bij het product wordt gele-
vert.
DEZE AANWIJZINGEN BEWAREN
BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT (Fig. 1)
A Arm
B Hendel hellen van de arm
C Snelheidsregelingsknop
D Menggarde
E Opklopgarde
F Kneedgarde
G Basis van het apparaat
H Kom
I Mixer
L Deksel mixer
M Dop deksel mixer
N Deksel spetterbescherming
NL
- 53 -
GEBRUIKSAANWIJZINGEN
WAARSCHUWING: Nadat het apparaat uit de verpakking is genomen, voordat het voor de
eerswte keer wordt gebruikt reinig alle onderdelen die in contact komen met de etenswaren
goed met water en neutraal reinigingsmiddel.
- Zet de hendel (B) omlaag in de richting van het symbool voor het opheffen van de arm (A)
totdat een blokkeringsklik wordt gehoord (Fig. 2).
- Steek de kom (H) op de basis van het apparaat (G) zodat de gleuven op de kom perfect aansluiten
op de streepjes op de plaats van de kom op de basis van het apparaat. Draai de kom (H) met de
klok mee in de richting van het symbool
om hem vast te zetten (Fig. 3).
- Plaats op de kom (H) de speciale spetterbeschermende deksel (N) zodat de vloeistoffen er niet uit
komen.
- Op basis van de etenswaren die bewerkt moeten worden, steek de garde op de as van de motor
van de basis van het apparaat (G) (Fig. 4), en draai hem tegen de klok in om hem te blokkeren
zodat de pin op de motoras perfect aansluit op de lus van gardeaansluiting (Fig. 5).
Het apparaat beschikt over drie soorten gardes:
Garde voor het opkloppen (E): voor het opkloppen van eiwit, room, instantpudinkjes, kantklare
mengsels voor taarten; voor het romig maken van margarine of boter en suiker (gebruik de mar-
garine en de boter op kamertemperatuur); voor het mengen van eieren, pan di spagna en zachte
taarten.
Garde voor het kneden (F): voor alle deegsoorten (deeg voor pizza, brood, kruimeldeeg, enz.).
Garde voor het mengen (D): voor mengsels voor zachte taarten.
- Steeds met de arm (A) opgeheven, giet de ingredienten in de kom (H).
- Zet de hendel (B) weer omlaag en gelijktijdig de arm (A) (Fig. 6).
- Steek de stekker in een stopcontact en zet het apparaat aan door de knop (C) op de snelheid “1”
te draaien. Verhoog vervolgens de snelheid naar wans of volgens hetgeen wordt aangegeven in
de recepten.
- Voor een homogeen resultaat, zet het apparaat uit, trek de stekker uit het stopcontact en hef de
arm (A) op zoals vooraf beschreven. Met een speciale spatel breng alle etenswarendie aan de
wanden van de kom (H) zetten in het midden.
- Na de bereiding of als u garde wilt verwisselen, zet het apparaat uit door de knop (C) in de
positie “O” te draaien en trek de stekker uit het stopcontact; zet de arm (A) omhoog zoals vooraf
beschreven en verwijder de garde door hem los tegen de klok in los te draaien en er voorzichtig
uit te trekken.
- Verwijder de kom (H) door hem tegen de klok in te draaien.
LET OP:
Voordat het apparaat wordt gebruikt, controleer of alle accessoiers goed zijn geplaatst.
Als het tijdens de werking nodig is om nog ingredienten toe te voegen in de kom (H) zet het
apparaat uit door de knop (C) op “0” te zetten en giet de ingredienten in de kom.
Ter voorkoming van ongelukken en schade aan het apparaat, houdt de handen en de keuken-
gereedschappen altijd uit de buurt van de bewegende onderdelen.
NL
- 54 -
Gebruiksaanwijzingen voor de mixer
- Verwijder de dekseltje van de mixerbehuizing van de basis van het apparaat (Fig. 7).
- Steek de mixer (I) op de basis van het apparaat (G) en draai hem met de klok mee tot aan het
symbool
waarop ze wordt geblokkeerd (Fig. 8).
- Plaats de deksel (L) op de mixer (I), en druk hem zacht omlaag totdat de deksel er helemaal invalt
(Fig. 9).
- Stop de vooraf voorbereide etenswaren in de opening van de deksel (L), zonder dat het maximum
niveau wordt overschreden dat aangegeven wordt op de mixer (l) en zet vervolgens de dop (M)
op de deksel (L), druk er zacht op en draai hem met de klok mee voor het vastzetten.
- Zet het apparaat aan door de knop (C) op de snelheid “1” TE ZETTEN. Verhoog de snelheid indien
noodzakelijk.
Opmerking: Voor zachte groente en fruit (bijv. bananen) begin op een lage snelheid en verhoog
de snelheid vervolgens indien noodzakelijk. Voor hardere groente en fruit (bijv. wordtels) gebruik de
maximum snelheid.
- Om een homogeen resultaat te krijgen, zet het apparaat uit, trek de stekker uit het stopcontact,
verwijder de deksel (L) en, met behulp van een speciale spatel, breng de etenswaren die aan de
wand de mixer (I) zitten in het midden.
- Herhaal deze handelingen voor het behandlen van andere voedsel-ladingen.
Opmerking: Niet meer dan 300 g hardere groente of fruit in de mixer stoppen.
Opmerking: Om te voorkomen dat vloeistof uit de mixer komt gebruik de mixer niet met meer dan
1000 ml soep, crème of andere vloeistoffen.
LET OP:
De messen zijn scherp, behandel ze voorzichtig.
Controleer dat de mixer (I) en de deksel (L) goed geblokkeerd zijn voordat het apparaat in
werking wordt gezet .
Laat de mixer niet langer dan 30 secondes doorgaand werken. Wacht tenminste 2 minuten
voordat het opnieuw wordt gebruikt .
Verwijder de etenswaren niet van de randen van de kom (H) of de mixer (I) terwijl het apparaat
in werking staat. Zet eerst het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact.
Ter voorkoming van ongelukken en schade aan het apparaat, houdt altijd de handen en de
keukengereedschappen uit de buurt van de bewegende messen of schijven.
Plaats altijd de deksel (L) voordat de mixer in werking wordt gezet .
Voordat lauwe vloeistoffen worden gemixt, verwijder altijd de dop van de mixerdeksel (M).
Nooit warme vloeistoffen in de mixer stoppen.
NL
- 55 -
NUTTIGE RAADGEVINGEN
- Het wordt aangeraden om eieren op kamertemperatuur op te kloppen om een beter resultaat te
krijgen.
- Voordat eiwit wordt opgeklopt, controleer of er geen vet of eigeel op de garde of in de kom aan-
wezig is.
- Voor kruimeldeeg gebruik koude ingrediënten, tenzij anders aangegeven in het recept.
- Als het apparaat geforseert blijkt te werken tijdens het gebruik, zet het uit, trek de stekker uit het
stopcontact en verminder de hoeveelheid die gekneed moet worden.
- Het optimale deeg wordt verkregen door eerst de vloeibare ingtrediënten toe te voegen.
REINIGEN EN ONDERHOUD
- Verwijder alle accessoires die zijn gebruikt door de assemblagehandelingen die hiervoor zijn
beschreven in omgekeerde volgorde uit te voeren.
- De kom (H), de deksel (N) en de klopgarde (E) kunnen in de vaatwasmachine gereinigd worden;
de menggarde(D) en de garde voor het kneden (F) moeten met de hand gereinigd worden met
warm water en neutraal reinigingsmiddel.
- Alle onderdelen van de mixer kunnen in de vaatwasmachine gereinigd worden in de bovenste
mand op een maximale temperatuur van 50°C/ 122°F.
- Voor het reinigen van de basis van het apparaat (G) gebruik een vochtige doek.
- Reinigen van de mixer (I): vul de mixer met lauw water en zeep; monteer de deksel (L) met de dop
(M): zet de mixer 30 secondes aan op de maximum snelheid. Afspoelen en indien noodzakelijk de
handelingen herhalen.
ATTENTIE:
Laat alle onderdelen goed opdrogen na het reinigen voordat ze weer gemonteerd worden.
MAXIMALE INHOUD
Kruimeldeeg 800 g meel
Cakedeek 1,6 Kg totaal mengsel
Brooddeeg 900 g meel
Schuimgebak (eiwit + suiker) 8
Eierdeeg 500 g meel
RECEPTEN
BASISRECEPTEN VOOR BROOD – 1,6 KG.
600 ml lauw water
30 g vers gist of 14 g droog gist
2 lepeltjes suiker
1 lepeltje zout
30 g olie
450 g meel 00
NL
- 56 -
450 g gemalen griesmeel van harde tarwe
- Meng in een kom het gist met water en suiker. Laat heet 15 minuten rusten.
- Voeg zout en olie toe aan de vloeistof.
- Kneed op de snelheid “1” met het haakje en voeg langzaam het meel toe.
- Kneed door op de snelheid “1” tot aan 2 minuten vanaf het begin.
- Ga naar de snelheid “2” en blijf nog 4 minuten kneden.
- Leg het deeg in een ingevette kom en bedek het met folie, die ook ingevet moet worden.
- Laat het deeg op kamertemperatuur 1 uur rijzen, uit de buurt van tocht totdat het volume verdub-
belt.
- Maak op een met meel besprenkt werkblad het brood in de gewenstevorm.
- Leg het op de ovenplaat die met olie bevet is of op bevet ovenpapier en bedek het met een vaat-
doek en laat het nogmaals 30 minuten rijzen.
- Bak het vervolgens in de oven die is voorverwamd op 220° C voor 25-35 minuten naar gelang de
groote of totdat de basis van het brood een droog en leeg geluid maakt als erop geklopt wordt.
BASISRECEPT VOOR VERS PASTADEEGMET EIEREN – 800 GR.
500 g meel “00”
4 eieren van 65/70 g
50 ml koud water
5 g olie
- Giet alle ingredienten in een kom.
- Kneed op de snelheid “2” met het haakje voor 5 minuten
- Leg het deeg in een ingevette kom en bedek het met folie. Laat het 30 minuten rusten in een lauwe
ruimte.
- Trek de pasta uit met de hand of in een machine en snijdt het naar gelang het recept.
- Laat de pasta koken in water met zout, 5 tot 8 minuten naar gelang het formaat.
BASISRECEPT VOOR KRUIMELDEEG – 1,6 KG.
800 g meel “00”
400 g koude boter in stukjes gesneden
240 g suiker
4 eigeel
100 ml koud water
Een mespuntje zout
Aroma’s (vanille, citroenschil, sinassappelschil, enz…)
- Giet alle ingredienten in een kom.
- Kneed op de snelheid “2” met de garde (F) voor 5 minuten.
- Leg het deeg op een werkvlak en maak er snel een bal van.
- Bedek het met folie en leg het tenminste 20 minuten in de koelkast of tenminste totdat het een
beetje hard is geworden .
- Leg het deeg uit op een werkvlak besprenkt met meel met de gewenste afmetingen en hoogte.
- Bak het vervolgens in de oven die is voorverwamd op 170/180° C van 15 tot 25 minuten naar
gelang het recept
NL
- 57 -
BASISRECEPT VOOR CAKE (TORTA PARADISO) – 1,6 KG.
350 g boter op kamertemperatuur
350 g suiker
4 eieren 65/70 gr.
10 eidooier (circa 200 gr.)
250 g meel 0
150 g aardappelzetmeel
1 zakje poedergist voor taarten
1 mespuntje zout
Aroma’s (vanille, citroenschil, sinassappelschil, enz…)
- Giet in een kom de boter, zout en de aroma’s.
- Klop het mengsel op met de draadgarde op de snelheid “7” voor 5 minuten.
- Ga verder op de snelheid “8” en klop nog 5 minuten op.
- Blijf doorkloppen en voeg een heel ei of twee eidooiers per keer toe met tussenpauzes van onge-
veer één minuut totdat het ei goed opgenomen is.
- Voeg het meel, het zetmeel en het gist toe en meng alles op de snelheid “6” voor 2 minuten.
- Giet het mengsel in de de vormpjes die met boter zijn ingevet en met een beetje meel zijn
besprenkt.
- Bak het vervolgens in de oven die is voorverwarmd op 170° C voor ongeveer 35/45 minuten.
- Haal het uit de oven en laat het 5 minuten in de vormpjes afkoelen.
- Haal ze uit de vormpjes en leg ze op een rooster en laat ze helemaal afkoelen.
BASISRECEPT VOOR SCHUIMGEBAK – 900 GR (8 EIWIT)
300 g eiwit (7/8 eiwit)
300 g basterdsuiker
300 g poedersuiker
1 mespuntje zout
- Giet het eiwit op kamertemperatuur en het zout in een kom.
- Klop het mengsel op tot sneeuw met de draadgarde op de snelheid “9” voor 5 minuten.
- Ga verder op de snelheid “10” en voeg langzaam de basterdsuiker toe.
- Blijf nog 5 minuten opkloppen nadat de laatste dosis is toegevoegt.
- Zet het apparaat uit en verwijder de kom.
- Voeg de poedersuiker door een zeef toe met een spatel die van boven naar beneden bewogen
moet worden.
- Met een spuit of met twee lepels maak de meringue op de ovenplaat bekleed met ovenpapier dat
een beetje met olie of boter is ingevet.
- Bak het vervolgens in de oven die is voorverwarmd op 40/50° C voor enkele uren en laat de
ovendeur enkele centimeters open staan om het vocht eruit te laten komen zodat de meringue
goed opdrogen.
- Voor de kleine stukken zijn 3-4 uur nodig wn voor de grotere meringue zijn 8-10 nodig.

Documenttranscriptie

NL BELANGRIJKE AANWIJZINGEN VÓÓR HET GEBRUIK DEZE AANWIJZINGEN LEZEN Bij het gebruik van elektrische apparaten moeten altijd de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, waaronder: 1. Controleer of het elektrische voltage van het apparaat overeenkomt aan het voltage van uw elektriciteitsnet. 2. Laat het apparaat niet onbeheerd achter als het aan het elektriciteitsnet is verbonden; na gebruik de stekker uit het stopcontact halen. 3. Zet het apparaat niet op of in de buurt van warmtebronnen. 4. Zet het apparaat tijdens het gebruik op een horizontaal en stabiel vlak. 5. Stel het apparaat niet bloot aan weersomstandigheden (regen, zon enz.). 6. Pas op dat de elektriciteitskabel niet in contact komt met de warme oppervlaktes. 7. Dit apparaat mag niet gebruikt worden door personen (en kinderen) die over beperkte lichamelijke, sensoriele of mentale capaciteiten beschikken; tevens mag het niet gebruikt worden door personen die geen kennis en ervaring hebben met het gebruik van dit apparaat tenzij ze bijgestaan worden, of goed ingelicht worden, over het gebruik van het apparaat door een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid. 8. Let op dat kinderen niet met het apparaat gaan spelen. 9. De basis van het apparaat, de stekker het elektriciteitssnoer nooit onder water of andere vloeistoffen zetten, gebruik een vochtige doek om ze te reinigen. 10. Ook als het apparaat niet in werking staat moet de stekker uit het stopcontact worden getrokken voordat de onderdelen worden verwijderd of gemonteerd of voordat het apparaat wordt gereinigd. 11. Droog altijd goed de handen af voordat de schakelaars op het apparaat worden gebruikt of geregeld en voordat de stekker of de elektrische verbindingen worden aangeraakt. 12. Om de stekker uit het stopcontact te halen, pak de stekker vast en trek hem uit het stopcontact. Nooit de stekker eruit trekken door aan het snoer te trekken. 13. Gebruik het apparaat niet als het elektriciteitsnoer of de stekker beschadigt zijn of als het apparaat defect is; alle reparaties, ook het vervangen van het elektriciteitsnoer mogen alleen uitgevoerd worden door een assistentiecentrum Ariete of door geautoriseerd technisch personeel Ariete om alle risico’s te vermijden. - 50 - NL 14. Als er verlengsnoeren worden gebruikt moeten ze geschikt zijn om gebruikt te worden met het vermogen van het apparaat om gevaren voor de gebruiker te voorkomen en voor de veiligheid van de ruimte waarin het apparaat wordt gebruikt. De verlengsnoeren die niet geschikt zijn kunnen werkingstoringen veroorzaken. 15. Laat het snoer nooit loshangen daar waar kinderen het vast kunnen pakken. 16. Voor een veilig gebruilk van het apparaat, gebruik alleen originele vervangingsonderdelen en accessoires die door de fabrikant zijn goedgekeurt. 17. Het apparaat is alleen bedoeld voor HUISHOUDELIJK GEBRUIK en is dus niet geschikt voor commercieel of industrieel gebruik. 18. Dit apparaat is conform aan de richtlijn 2006/95/EG en EMC 2004/108/EG, en aan de regelgeving (EC) No. 1935/2004 van 27/10/2004 voor meterialen die in contact komen met etenswaren. 19. Eventuele veranderingen van dit product, die niet nadrukkelijk door de producent zijn goedgekeurd, kunnen de veiligheid van de gebruiker in gevaar brengen, tevens vervalt de gebruiksgarantie. 20. Wanneer men het apparaat als afval wil verwerken moet het onbruikbaar gemaakt worden door de voedingskabel er af te knippen. Bovendien wordt het aanbevolen om alle gevaarlijke onderdelen van het apparaat te verwijderen, vooral voor kinderen die het apparaat kunnen gaan gebruiken als speelgoed. 21. Houdt de verpakkingselementen buiten bereik van kinderen omdat ze een gevarenbron kunnen zijn. 22. Nooit de bewegende onderdelen aanraken. 23. Laat het apparaat niet leeg werken. 24. Ter voorkoming van ongelukken en schade aan het apparaat, houdt de handen en de keukengereedschappen altijd uit de buurt van de bewegende onderdelen. 25. Gedurende de werking nooit de etenswaren met de handen in de blender stoppen; gebruik altijd de speciale gleuven. 26. De etenswaren niet van de wanden van de beker halen als het apparaat in wering staat. Stop het apparaat, haal de stekker uit het stopcontact en gebruik altijd de bijgeleverde spatel. 27. Het apparaat niet gebruiken als het mes is beschadigd. 28. Het apparaat niet gebruiken om te harde etenswaren fijn te hakken (bijvoorbeeld: ijsblokjes, vlees met botten). 29. EERST DE BEKER VAN DE MIXER VOORBEREIDEN MET DE ETENSWAREN - 51 - NL 30. 31. 32. 33. 34. DIE GEMIXT MOETEN WORDEN EN DE BEKER OP DE MOTORBASIS MONTEREN VOORDAT DE STEKKER IN HET STOPCONTACT WORDT GESTOKEN. Verplaats het apparaat niet door het vast te pakken bij de gemonteerde beker, dat wil zeggen dat het handvat van de beker niet gebruikt mag worden om het apparaat te veplaatsen. Voorkom ongevallen en schade aan het apparaat, houdt altijd de handen en keukengereedschappen uit de buurt van de bewegende messen en schijven. HET PRODUCT IS ONTWORPEN ZODAT HET ALLEEN WERKT ALS DE DEKSEL GOED OP DE BEKER VAN DE MIXER IS GEMONTEERD, ALS DIT NIET HET GEVAL IS, BRENG HET PRODUCT NAAR EEN GEAUTORISEERD ASSISTENTIECENTRUM. VOORDAT DE DEKSEL WORDT VERWIJDERD, WACHT TOTDAT HET MES HELEMAAL STILSTAAT EN TREK DE STEKKER UIT HET STOPCONTACT. Voor het correct vernietigen van het apparaat volgens de Europese Richtlijn 2009/96/CE lees het speciale blaadje dat bij het product wordt gelevert. DEZE AANWIJZINGEN BEWAREN BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT (Fig. 1) A B C D E F G H I L M N Arm Hendel hellen van de arm Snelheidsregelingsknop Menggarde Opklopgarde Kneedgarde Basis van het apparaat Kom Mixer Deksel mixer Dop deksel mixer Deksel spetterbescherming - 52 - NL GEBRUIKSAANWIJZINGEN WAARSCHUWING: Nadat het apparaat uit de verpakking is genomen, voordat het voor de eerswte keer wordt gebruikt reinig alle onderdelen die in contact komen met de etenswaren goed met water en neutraal reinigingsmiddel. - Zet de hendel (B) omlaag in de richting van het symbool voor het opheffen van de arm (A) totdat een blokkeringsklik wordt gehoord (Fig. 2). - Steek de kom (H) op de basis van het apparaat (G) zodat de gleuven op de kom perfect aansluiten op de streepjes op de plaats van de kom op de basis van het apparaat. Draai de kom (H) met de klok mee in de richting van het symbool om hem vast te zetten (Fig. 3). - Plaats op de kom (H) de speciale spetterbeschermende deksel (N) zodat de vloeistoffen er niet uit komen. - Op basis van de etenswaren die bewerkt moeten worden, steek de garde op de as van de motor van de basis van het apparaat (G) (Fig. 4), en draai hem tegen de klok in om hem te blokkeren zodat de pin op de motoras perfect aansluit op de lus van gardeaansluiting (Fig. 5). Het apparaat beschikt over drie soorten gardes: Garde voor het opkloppen (E): voor het opkloppen van eiwit, room, instantpudinkjes, kantklare mengsels voor taarten; voor het romig maken van margarine of boter en suiker (gebruik de margarine en de boter op kamertemperatuur); voor het mengen van eieren, pan di spagna en zachte taarten. Garde voor het kneden (F): voor alle deegsoorten (deeg voor pizza, brood, kruimeldeeg, enz.). Garde voor het mengen (D): voor mengsels voor zachte taarten. - Steeds met de arm (A) opgeheven, giet de ingredienten in de kom (H). - Zet de hendel (B) weer omlaag en gelijktijdig de arm (A) (Fig. 6). - Steek de stekker in een stopcontact en zet het apparaat aan door de knop (C) op de snelheid “1” te draaien. Verhoog vervolgens de snelheid naar wans of volgens hetgeen wordt aangegeven in de recepten. - Voor een homogeen resultaat, zet het apparaat uit, trek de stekker uit het stopcontact en hef de arm (A) op zoals vooraf beschreven. Met een speciale spatel breng alle etenswarendie aan de wanden van de kom (H) zetten in het midden. - Na de bereiding of als u garde wilt verwisselen, zet het apparaat uit door de knop (C) in de positie “O” te draaien en trek de stekker uit het stopcontact; zet de arm (A) omhoog zoals vooraf beschreven en verwijder de garde door hem los tegen de klok in los te draaien en er voorzichtig uit te trekken. - Verwijder de kom (H) door hem tegen de klok in te draaien. LET OP: Voordat het apparaat wordt gebruikt, controleer of alle accessoiers goed zijn geplaatst. Als het tijdens de werking nodig is om nog ingredienten toe te voegen in de kom (H) zet het apparaat uit door de knop (C) op “0” te zetten en giet de ingredienten in de kom. Ter voorkoming van ongelukken en schade aan het apparaat, houdt de handen en de keukengereedschappen altijd uit de buurt van de bewegende onderdelen. - 53 - NL Gebruiksaanwijzingen voor de mixer - Verwijder de dekseltje van de mixerbehuizing van de basis van het apparaat (Fig. 7). - Steek de mixer (I) op de basis van het apparaat (G) en draai hem met de klok mee tot aan het symbool waarop ze wordt geblokkeerd (Fig. 8). - Plaats de deksel (L) op de mixer (I), en druk hem zacht omlaag totdat de deksel er helemaal invalt (Fig. 9). - Stop de vooraf voorbereide etenswaren in de opening van de deksel (L), zonder dat het maximum niveau wordt overschreden dat aangegeven wordt op de mixer (l) en zet vervolgens de dop (M) op de deksel (L), druk er zacht op en draai hem met de klok mee voor het vastzetten. - Zet het apparaat aan door de knop (C) op de snelheid “1” TE ZETTEN. Verhoog de snelheid indien noodzakelijk. Opmerking: Voor zachte groente en fruit (bijv. bananen) begin op een lage snelheid en verhoog de snelheid vervolgens indien noodzakelijk. Voor hardere groente en fruit (bijv. wordtels) gebruik de maximum snelheid. - Om een homogeen resultaat te krijgen, zet het apparaat uit, trek de stekker uit het stopcontact, verwijder de deksel (L) en, met behulp van een speciale spatel, breng de etenswaren die aan de wand de mixer (I) zitten in het midden. - Herhaal deze handelingen voor het behandlen van andere voedsel-ladingen. Opmerking: Niet meer dan 300 g hardere groente of fruit in de mixer stoppen. Opmerking: Om te voorkomen dat vloeistof uit de mixer komt gebruik de mixer niet met meer dan 1000 ml soep, crème of andere vloeistoffen. LET OP: De messen zijn scherp, behandel ze voorzichtig. Controleer dat de mixer (I) en de deksel (L) goed geblokkeerd zijn voordat het apparaat in werking wordt gezet . Laat de mixer niet langer dan 30 secondes doorgaand werken. Wacht tenminste 2 minuten voordat het opnieuw wordt gebruikt . Verwijder de etenswaren niet van de randen van de kom (H) of de mixer (I) terwijl het apparaat in werking staat. Zet eerst het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact. Ter voorkoming van ongelukken en schade aan het apparaat, houdt altijd de handen en de keukengereedschappen uit de buurt van de bewegende messen of schijven. Plaats altijd de deksel (L) voordat de mixer in werking wordt gezet . Voordat lauwe vloeistoffen worden gemixt, verwijder altijd de dop van de mixerdeksel (M). Nooit warme vloeistoffen in de mixer stoppen. - 54 - NL NUTTIGE RAADGEVINGEN - Het wordt aangeraden om eieren op kamertemperatuur op te kloppen om een beter resultaat te krijgen. - Voordat eiwit wordt opgeklopt, controleer of er geen vet of eigeel op de garde of in de kom aanwezig is. - Voor kruimeldeeg gebruik koude ingrediënten, tenzij anders aangegeven in het recept. - Als het apparaat geforseert blijkt te werken tijdens het gebruik, zet het uit, trek de stekker uit het stopcontact en verminder de hoeveelheid die gekneed moet worden. - Het optimale deeg wordt verkregen door eerst de vloeibare ingtrediënten toe te voegen. REINIGEN EN ONDERHOUD - Verwijder alle accessoires die zijn gebruikt door de assemblagehandelingen die hiervoor zijn beschreven in omgekeerde volgorde uit te voeren. - De kom (H), de deksel (N) en de klopgarde (E) kunnen in de vaatwasmachine gereinigd worden; de menggarde(D) en de garde voor het kneden (F) moeten met de hand gereinigd worden met warm water en neutraal reinigingsmiddel. - Alle onderdelen van de mixer kunnen in de vaatwasmachine gereinigd worden in de bovenste mand op een maximale temperatuur van 50°C/ 122°F. - Voor het reinigen van de basis van het apparaat (G) gebruik een vochtige doek. - Reinigen van de mixer (I): vul de mixer met lauw water en zeep; monteer de deksel (L) met de dop (M): zet de mixer 30 secondes aan op de maximum snelheid. Afspoelen en indien noodzakelijk de handelingen herhalen. ATTENTIE: Laat alle onderdelen goed opdrogen na het reinigen voordat ze weer gemonteerd worden. MAXIMALE INHOUD Kruimeldeeg Cakedeek Brooddeeg Schuimgebak (eiwit + suiker) Eierdeeg 800 g meel 1,6 Kg totaal mengsel 900 g meel 8 500 g meel RECEPTEN BASISRECEPTEN VOOR BROOD – 1,6 KG. 600 ml lauw water 30 g vers gist of 14 g droog gist 2 lepeltjes suiker 1 lepeltje zout 30 g olie 450 g meel 00 - 55 - NL 450 g gemalen griesmeel van harde tarwe - Meng in een kom het gist met water en suiker. Laat heet 15 minuten rusten. - Voeg zout en olie toe aan de vloeistof. - Kneed op de snelheid “1” met het haakje en voeg langzaam het meel toe. - Kneed door op de snelheid “1” tot aan 2 minuten vanaf het begin. - Ga naar de snelheid “2” en blijf nog 4 minuten kneden. - Leg het deeg in een ingevette kom en bedek het met folie, die ook ingevet moet worden. - Laat het deeg op kamertemperatuur 1 uur rijzen, uit de buurt van tocht totdat het volume verdubbelt. - Maak op een met meel besprenkt werkblad het brood in de gewenstevorm. - Leg het op de ovenplaat die met olie bevet is of op bevet ovenpapier en bedek het met een vaatdoek en laat het nogmaals 30 minuten rijzen. - Bak het vervolgens in de oven die is voorverwamd op 220° C voor 25-35 minuten naar gelang de groote of totdat de basis van het brood een droog en leeg geluid maakt als erop geklopt wordt. BASISRECEPT VOOR VERS PASTADEEGMET EIEREN – 800 GR. 500 g meel “00” 4 eieren van 65/70 g 50 ml koud water 5 g olie - Giet alle ingredienten in een kom. - Kneed op de snelheid “2” met het haakje voor 5 minuten - Leg het deeg in een ingevette kom en bedek het met folie. Laat het 30 minuten rusten in een lauwe ruimte. - Trek de pasta uit met de hand of in een machine en snijdt het naar gelang het recept. - Laat de pasta koken in water met zout, 5 tot 8 minuten naar gelang het formaat. BASISRECEPT VOOR KRUIMELDEEG – 1,6 KG. 800 g meel “00” 400 g koude boter in stukjes gesneden 240 g suiker 4 eigeel 100 ml koud water Een mespuntje zout Aroma’s (vanille, citroenschil, sinassappelschil, enz…) - Giet alle ingredienten in een kom. - Kneed op de snelheid “2” met de garde (F) voor 5 minuten. - Leg het deeg op een werkvlak en maak er snel een bal van. - Bedek het met folie en leg het tenminste 20 minuten in de koelkast of tenminste totdat het een beetje hard is geworden . - Leg het deeg uit op een werkvlak besprenkt met meel met de gewenste afmetingen en hoogte. - Bak het vervolgens in de oven die is voorverwamd op 170/180° C van 15 tot 25 minuten naar gelang het recept - 56 - NL BASISRECEPT VOOR CAKE (TORTA PARADISO) – 1,6 KG. 350 g boter op kamertemperatuur 350 g suiker 4 eieren 65/70 gr. 10 eidooier (circa 200 gr.) 250 g meel 0 150 g aardappelzetmeel 1 zakje poedergist voor taarten 1 mespuntje zout Aroma’s (vanille, citroenschil, sinassappelschil, enz…) - Giet in een kom de boter, zout en de aroma’s. - Klop het mengsel op met de draadgarde op de snelheid “7” voor 5 minuten. - Ga verder op de snelheid “8” en klop nog 5 minuten op. - Blijf doorkloppen en voeg een heel ei of twee eidooiers per keer toe met tussenpauzes van ongeveer één minuut totdat het ei goed opgenomen is. - Voeg het meel, het zetmeel en het gist toe en meng alles op de snelheid “6” voor 2 minuten. - Giet het mengsel in de de vormpjes die met boter zijn ingevet en met een beetje meel zijn besprenkt. - Bak het vervolgens in de oven die is voorverwarmd op 170° C voor ongeveer 35/45 minuten. - Haal het uit de oven en laat het 5 minuten in de vormpjes afkoelen. - Haal ze uit de vormpjes en leg ze op een rooster en laat ze helemaal afkoelen. BASISRECEPT VOOR SCHUIMGEBAK – 900 GR (8 EIWIT) 300 g eiwit (7/8 eiwit) 300 g basterdsuiker 300 g poedersuiker 1 mespuntje zout - Giet het eiwit op kamertemperatuur en het zout in een kom. - Klop het mengsel op tot sneeuw met de draadgarde op de snelheid “9” voor 5 minuten. - Ga verder op de snelheid “10” en voeg langzaam de basterdsuiker toe. - Blijf nog 5 minuten opkloppen nadat de laatste dosis is toegevoegt. - Zet het apparaat uit en verwijder de kom. - Voeg de poedersuiker door een zeef toe met een spatel die van boven naar beneden bewogen moet worden. - Met een spuit of met twee lepels maak de meringue op de ovenplaat bekleed met ovenpapier dat een beetje met olie of boter is ingevet. - Bak het vervolgens in de oven die is voorverwarmd op 40/50° C voor enkele uren en laat de ovendeur enkele centimeters open staan om het vocht eruit te laten komen zodat de meringue goed opdrogen. - Voor de kleine stukken zijn 3-4 uur nodig wn voor de grotere meringue zijn 8-10 nodig. - 57 -
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

ARIETE 1596-1 Pastamatic Gourmet 1950 edition de handleiding

Categorie
Mixers
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor