Het invriezen van verse
levensmiddelen
In het diepvriesvak kunt u zelf verse levens
middelen invriezen.
Afhankelijk van het model 3 à 4 kg per etmaal. In
uw kast vindt u dit maximum op het typeplaatje,
links onderin de kast, aangegeven in ... kg/24h.
Plaats de in te vriezen levensmiddelen in het
bovenste vak; daar is de temperatuur het laagst.
Twee zeer belangrijke regels zijn:
Plaats in te vriezen pakketten nooit zo dat ze in
aanraking komen met reeds ingevroren pakketten.
Indien u éen en ander boven elkear wilt plaatsen,
dan de in te vriezen pakketten boven de reeds
ingevroren pakketten; dat geldt voor alle modellen
diepvriesvakken.
Teneinde de best mogelijke resultaten te verkrijgen
geven wij u hieronder enkele belangrijke tips:
Vries uitsluitend levensmiddelen van eerste
kwaliteit in. Zie toe dat de levensmiddelen vers zijn
en maak ze, waar nodig, van te voren goed
schoon.
Verdeel de levensmiddelen van tevoren in
handzame porties. Dat heeft twee voordelen: ze
vriezen sneller in en bij later gebruik hoeft u slechts
zoveel te ontdooien als op dat moment nodig is.
Onthoud dat reeds ontdooide levensmiddelen niet
wederom ingevroren mogen worden.
Wel kunt u reeds ontdooide levensmiddelen eerst
koken of braden en vervolgens invriezen.
Mager vlees is ingevroren langer houdbaar dan vet
vlees; ook zout verkort de houdbaarheid.
Verpak de levensmiddelen in aluminium- of
kunststof folie of speciale diepvriesdozen, zoals
één en ander in de handel, speciaal voor het
invriezen, verkrijgbaar is.
Te langzaam invriezen verkort de
houdbearheid; vries dus niet meer dan de
maximaal toogestane hoeveelheid tegelijk in.
Open, tijdens het invriezen, de deur zo weinig en
zo kort mogelijk.
Vul af te sluiten dozen niet geheel tot de rand.
Schrijf de inhoud en de invriesdatum op de
speciale kaarten in het front van de korven of,
indien bij dit model niet aanwezig, op de
betreffende pakketten.
Op de binnendeur zijn eetwaren afgebeeld gevolgd
door een cjfer. Dit cijfer is de bewaartijd in
meanden.
Het ontdooien van
diepvriesprodukten
Met uitzondering van konsumptie-ijs worden diep-
vriesprodukten voor verdere behandeling of het
nuttigen ontdooid.
Het ontdooien kan zowel in de koeler als op het
aanrecht gebeuren.
Het laatste geval gaat uiteraard sneller dan het
eerste. Frituurprodukten kunnen direkt vanuit
het diepvriesvak in de frituurpan gedaan
worden; de frituurtijd is dan wel langer dan in
reeds ontdooide toestand.
Brood kan in de oven ontdooid worden.
De magnetronoven is uitstekend geschikt voor
het ontdooien van allerlei diepvriesprodukten;
raadpleeg de instrukties voor de betreffende
oven.
IJslaatjes
Uw apparaat is uitgerust met ijslaatjes, die u
driekwart met vers water vult en in uw vriesvak
plaatst.
Is uw leidingwater rijk aan minerale zouten
(zoals kalk), gebruik dan nietbruisend
bronwater.
De ijslaatjes verwijdert men door op de
onderkant van het ijslaatje te duwen of het
vakje een ogenblik onder stromend water te
houden.
Het ijslaatje nooit wassen of spoelen met
kokend water.
Koelen van levensmiddelen
Voor een optimaal gebruik van de koelruimte
adviseren wij u de volgende eenvoudige regels
in acht te nemen:
Plaats geen warme of dampende spjzen of
dranken in de koelruimte;
dek vooral sterk geurend voedsel af of verpak
het;
plaats de levensmiddelen zo, dat de lucht vrij
eromheen kan cirkuleren.
Enkele praktische tips:
Vlees (alle soorten): wordt in plastic zakjes op
de glazen plaat boven de groentelade
geplaatst.
Bewaar vlees niet langer dan één of twee
dagen.
Gekookt voedsel, koude schotels enz.:
kunnen, goed afgedekt, op elk rooster geplaatst
worden.
Fruit en groente: worden schoongemaakt in de
groentelade(n) gelegd.
Boter en kaas: worden, om blootstelling aan de
lucht te voorkomen, in speciale koeldozen
beweard of in plastic- of alluminiumfolie vepakt .
Flessen melk: worden, goed gesloten, in het
flessenrek geplaatst.
Bewear niet-luchtdicht verpakte bananen,
aardappelen, uien of knoflook niet in de
koelkast.
33