Bauknecht ELIK 7253 IN Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
NL49
Deze instructies vindt u tevens op de volgende website: www.whirlpool.eu
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke veiligheidsaanwijzigen, die te allen tijde moeten worden
gelezen en opgevolgd.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specifieke details van het
mogelijke risico dat aanwezig is en geven aan hoe het risico op letsel,
schade en elektrische schokken voortvloeiend uit het onjuiste gebruik
van het apparaat beperkt kan worden. Houd u strikt aan de volgende
instructies:
- Gebruik beschermende handschoenen voor het uitpakken en
installeren.
- Het apparaat moet worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet
voordat u installatiewerkzaamheden uitvoert.
- Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een
gespecialiseerd monteur, volgens de instructies van de fabrikant en
in overeenstemming met de plaatselijke veiligheidsvoorschriften.
Repareer of vervang geen enkel onderdeel van het apparaat,
behalve als dit expliciet aangegeven wordt in de
gebruikershandleiding.
- Het vervangen van het netsnoer moet door een erkend elektricien
gebeuren Wend u tot erkende servicecentra.
- De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht
- Het netsnoer van het apparaat moet lang genoeg zijn om het
apparaat vanuit de inbouwpositie in het meubel te kunnen
aansluiten op het stopcontact van de netvoeding.
- Om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende
veiligheidsvoorschriften, is er een omnipolaire schakelaar met een
afstand van minstens 3 mm.
- Gebruik geen meervoudige contactdozen als de oven is voorzien
van een stekker.
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico's voor de gebruiker en voor anderen worden aangegeven.
Alle veiligheidswaarschuwingen worden voorafgegaan door het gevarensymbool en door de volgende termen:
GEVAAR
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel zal leiden.
WAARSCHUWING
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel kan leiden.
NL50
- Gebruik geen verlengkabels.
- Trek niet aan het netsnoer.
- Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische onderdelen niet
meer toegankelijk zijn voor de gebruiker.
- Wanneer het oppervlak is gebarsten, schakel dan het apparaat uit
om het risico op een elektrische schok te voorkomen (uitsluitend
voor modellen met inductiefunctie).
- Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en gebruik
het niet op blote voeten.
- Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik en
alleen voor het bereiden van voedsel. Elk ander gebruik is verboden
(bijv. het verwarmen van de ruimte). De fabrikant kan niet
aansprakelijk gesteld worden voor schade die het gevolg is van
oneigenlijk gebruik of een foute programmering van de
bedieningsknoppen.
- Het apparaat en de toegankelijke onderdelen worden heet tijdens
het gebruik. Voorkom aanraking van hete onderdelen. Heel jonge
(0-3 jaar) en jonge kinderen (3-8 jaar) dienen op afstand gehouden
te worden, tenzij ze onder voortdurend toezicht staan.
- Kinderen vanaf 8 jaar en personen met verminderde fysieke,
sensorische of mentale vermogens of gebrek aan ervaring en
kennis, mogen dit apparaat gebruiken indien ze onder toezicht
staan of instructies hebben ontvangen over het gebruik van het
apparaat en de mogelijke gevaren ervan begrijpen. Kinderen
mogen niet met het apparaat spelen. Reiniging en
gebruikersonderhoud mogen niet door kinderen zonder toezicht
worden uitgevoerd.
- Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van de oven
tijdens en na het gebruik niet aan, omdat dit letsel kan
veroorzaken. Vermijd contact met doeken of andere brandbaar
materiaal tot alle onderdelen van het apparaat voldoende zijn
afgekoeld.
NL51
- Open de deur van het apparaat na afloop van de bereiding
voorzichtig, en laat de warme lucht of de damp geleidelijk
ontsnappen voordat u het gerecht uit de oven haalt. Als de deur
van het apparaat gesloten is, komt de warme lucht naar buiten
door de opening boven het bedieningspaneel. Blokkeer de
ventilatieopeningen nooit.
- Gebruik ovenhandschoenen om schalen en accessoires uit de oven
te halen, en let erop dat u de verwarmingselementen niet aanraakt.
- Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de buurt
ervan. Het apparaat kan dan in brand vliegen als het per ongeluk
wordt ingeschakeld.
- Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of blikken in
het apparaat. De druk in het blik of de pot kan door de warmte
hoog oplopen, waardoor het explodeert en het apparaat
beschadigt.
- Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
- Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de
bereiding van gerechten met veel vet of olie in de gaten.
- Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het droogproces
van gerechten.
- Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijv. rum, cognac,
wijn) worden gebruikt, bedenk dan dat alcohol op hoge
temperatuur verdampt. De alcoholdamp kan vlam vatten wanneer
deze in contact komt met het elektrische verwarmingselement.
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus. Houd de kinderen
uit de buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus. Zorg dat
gemorste etenswaar voorafgaand aan de reinigingscyclus uit de
oven verwijderd wordt (uitsluitend voor ovens met
pyrolysefunctie).
- Gebruik uitsluitend de temperatuursonde die voor deze oven
wordt aanbevolen.
- Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of scherpe metalen
schrapers voor het reinigen van de ruit van de ovenklep aangezien
het glas daardoor bekrast kan raken, waardoor het kan breken.
NL52
- Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat de lamp
wordt vervangen om de kans op een elektrische schok te
voorkomen.
- Gebruik geen aluminium folie om voedsel in de pan af te dekken
(alleen voor ovens met meegeleverde pan).
Afvalverwerking van huishoudelijke apparaten
- Dit product is vervaardigd van recyclebaar of herbruikbaar materiaal. Dank het apparaat af in overeenstemming met
plaatselijke milieuvoorschriften voor afvalverwerking. Snijd de voedingskabel door voordat u het apparaat afdankt.
- Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van huishoudelijke apparaten kunt u contact
opnemen met uw plaatselijke instantie, de vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit apparaat hebt gekocht.
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens het transport geen beschadigingen heeft opgelopen en of de
ovendeur goed sluit. Neem in geval van twijfel contact op met uw leverancier of de klantenservice. Om eventuele schade te
voorkomen wordt geadviseerd om de oven pas voor de installatie van de piepschuim bodem te halen.
GEREEDMAKEN VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW VAN DE OVEN
De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand zijn (min. 90 °C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat u de oven plaatst, en verwijder nauwgezet alle spaanders en zaagresten.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het product mag de minimale opening tussen het werkblad en de bovenkant van de
oven niet geblokkeerd worden.
AANSLUITING OP HET ELEKTRICITEITSNET
Controleer of de elektrische spanning die aangegeven staat op het typeplaatje van het product overeenkomt met de
voedingsspanning van uw woning. Het typeplaatje bevindt zich op de voorrand van de oven (zichtbaar wanneer de ovendeur
openstaat).
Het vervangen van het netsnoer (zie onderstaande tabel) moet door een erkend elektricien gebeuren. Wend u tot
erkende servicecentra.
Sluit de oven niet aan op het voedingsnet voordat de oven en de kookplaat onderling aangesloten zijn.
INSTALLATIE
Tabel voedingskabels
Aantal geleiders Type kabel
1N+ ~
H05 RR-F 3 x 4 mm
2
2+ ~
H05 RR-F 3 x 4 mm
2
2N+ ~
H05 RR-F 4 x 2,5 mm
2
3N+ ~
H05 RR-F 5 x 1,5 mm
2
3+ ~
H05 RR-F 4 x 2,5 mm
2
NL53
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
- Verwijder de kartonnen beschermingen, transparante folie en stickers van de accessoires.
- Haal de accessoires uit de oven en verwarm hem ongeveer een uur lang op 200 °C om de geur van het isolatiemateriaal
en de beschermende vetlaag te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
- Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat deze de deur kunnen beschadigen.
- Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen aan de handgreep.
- Bedenk de binnenkant van de oven niet met aluminiumfolie.
- Giet nooit water in de binnenkant van een hete oven; hierdoor kan de lak beschadigd raken.
- Schuif nooit met pannen of schalen over de bodem van de oven, omdat dit krassen op de lak kan geven.
- Zorg ervoor dat de elektrische kabels van andere apparatuur niet in contact komen met hete onderdelen van de oven en
niet vast komen te zitten tussen de ovendeur.
- Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
Verwerking van de verpakking
Het verpakkingsmateriaal kan volledig gerecycled worden en is voorzien van het recyclingsymbool ( ). De diverse onderdelen
van de verpakking mogen daarom niet met het gewone huisvuil worden weggegooid maar moeten worden ingeleverd bij het
plaatselijke milieustraat.
Afvalverwerking van het product
- Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese Richtlijn 2002/96/EG inzake Afgedankte elektrische en
elektronische apparaten (AEEA).
- Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste manier als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijk schadelijke gevolgen
voor het milieu en de gezondheid te voorkomen, die veroorzaakt zouden kunnen worden door onjuiste verwerking van
dit product als afval.
- Het symbool op het product of op de begeleidende documentatie geeft aan dat dit apparaat niet als huishoudelijk
afval behandeld mag worden, maar dat het ingeleverd moet worden bij een speciaal inzamelingscentrum voor de
recycling van elektrische en elektronische apparatuur.
Energiebesparing
- Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal wordt vermeld in de bereidingstabel of in het recept.
- Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde bakvormen, omdat deze de warme beter opnemen.
- Schakel de oven 10/15 minuten voor het einde van de geprogrammeerde bereidingstijd uit. Gerechten die lang in de oven
moeten staan, blijven dan nog doorgaren.
- Dit apparaat is bedoeld om in aanraking te komen met voedingsmiddelen en is in overeenstemming met de richtlijn ( )
n.1935/2004 en is ontworpen, vervaardigd en op de markt gebracht in overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften
van de “Laagspanningsrichtlijn” 2006/95/EG (die 73/23/EEG en daaropvolgende amendementen vervangt), de
beschermingsvoorschriften van de “EMC”-richtlijn 2004/108/EG.
De oven werkt niet:
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
De deur is geblokkeerd:
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
Belangrijk: tijdens de zelfreinigingscyclus blijft de deur geblokkeerd. Wacht tot de deur automatisch ontgrendeld wordt
(zie de paragraaf “Reinigingscyclus van de oven met de pyrolysefunctie”).
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
Als op het display een “ ” met een cijfer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde Klantenservice. Vermeld
in dat geval het nummer dat volgt op de letter “ .
MILIEUTIPS
CONFORMITEITSVERKLARING
OPSPOREN VAN STORINGEN
NL54
Voordat u contact opneemt met de Klantenservice:
1. Controleer of u het probleem zelf kunt oplossen aan de hand van de punten die beschreven zijn in “Opsporen van
storingen.
2. Het apparaat aan- en uitzetten om te controleren of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de storing nog steeds aanwezig is, contact opnemen met de dichtstbijzijnde
Klantenservice.
Vermeld altijd:
een korte beschrijving van de storing;
het type en het exacte model van de oven;
Het servicenummer (dit is het nummer na het woord Service op het typeplaatje), rechts aan de binnenkant van de
ovenruimte (zichtbaar met de deur open). Het servicenummer staat ook in het garantieboekje;
uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Wend u tot een erkend Servicecentrum indien reparatie noodzakelijk is (alleen dan heeft u zekerheid dat originele
vervangingsonderdelen worden gebruikt en de reparatie correct wordt uitgevoerd).
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Reinig deze producten onmiddellijk met een
vochtige microvezeldoek wanneer ze per ongeluk in aanraking komen met de apparatuur.
Reinig de oppervlakken met een vochtige microvezeldoek. Als de buitenkant zeer vuil is, voeg dan een paar druppels
afwasmiddel toe aan het water. Afdrogen met een droge doek.
Binnenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen schuursponsjes, sponsjes van staalwol of metalen schrapers. Hierdoor kunnen de gelakte
oppervlakken en het glas van de deur op den duur beschadigd raken.
Laat de oven na elk gebruik afkoelen en reinig het apparaat bij voorkeur als het nog lauw is om aangekoekte etensresten
(bijv. voedsel met een hoog suikergehalte).
Gebruik speciale ovenreinigingsmiddelen en houd u aan de aanwijzingen van de fabrikant.
Maak het glas van de deur schoon met een geschikt vloeibaar reinigingsmiddel Om de deur gemakkelijker te kunnen
reinigen kunt u deze verwijderen (zie ONDERHOUD).
Het bovenste verwarmingselement van de grill (zie ONDERHOUD) kan omlaag worden gezet (alleen bij bepaalde
modellen) om de bovenkant van de ovenruimte te kunnen reinigen.
OPMERKING: tijdens langduriger bereidingen van gerechten die veel water bevatten (pizza, groenten, etc.) kan zich
condens vormen op de binnenkant van de deur en rond de afdichting. Wanneer de oven koud is, het interne gedeelte
van de deur schoonmaken met een doek of een spons.
Accessoires:
Laat de accessoires na gebruik weken in water met afwasmiddel. Pak ze vast met handschoenen als ze nog heet zijn.
Voedselresten kunnen met een afwasborstel of met een sponsje worden verwijderd.
Reiniging van de achterwand en de katalytische zijpanelen (indien aanwezig):
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen, ruwe borstels, pannensponsjes of ovensprays
die het katalytische oppervlak zouden kunnen beschadigen, waardoor dit zijn zelfreinigende eigenschappen verliest.
Laat de oven ongeveer een uur leeg werken op een temperatuur van 200 °C, met de geventileerde functie.
Laat het apparaat afkoelen en gebruik een spons om eventuele etensresten te verwijderen.
KLANTENSERVICE
REINIGING
WAARSCHUWING
- Gebruik nooit stoomreinigers.
- Maak het apparaat schoon als het afgekoeld is.
- Koppel het apparaat los van de netvoeding.
NL55
Reinigingscyclus met pyrolysefunctie (indien aanwezig)
Deze functie brandt vuilresten in de oven af bij een temperatuur van ongeveer 500 °C. Bij deze zeer hoge temperatuur
veranderen de resten in een lichte as, die makkelijk met een vochtige spons verwijderd kan worden nadat de oven is afgekoeld.
Gebruik de pyrolysefunctie niet na elke bereiding in de oven, maar alleen als de oven zeer vuil is of als er vieze geuren zijn tijdens
het voorwarmen of het bereiden
Als de oven onder een kookplaat geïnstalleerd is, dient u zich ervan te verzekeren dat de branders of elektrische platen
tijdens de zelfreiniging (pyrolyse) uit staan.
De accessoires moeten uit het apparaat worden gehaald voordat u de pyrolysefunctie inschakelt.
Voor de beste resultaten bij het reinigen van de deur moeten de grotere afzettingen worden verwijderd met een vochtige
spons, alvorens de pyrolysefunctie te gebruiken.
Het apparaat is uitgerust met 2 pyrolitische functies:
1. Zuinige cyclus (PYRO EXPRESS/ECO): vermindert het verbruik met ongeveer 25% ten opzichte van de standaard
pyrolitische cyclus. Schakel deze functie met regelmatige intervallen in (nadat u minimaal 2-3 keer achter elkaar vlees
heeft gebraden in de oven).
2. Standaardcyclus (PYRO): garandeert een grondige reiniging als de oven zeer vuil is.
In ieder geval wordt geadviseerd om na een bepaald aantal bereidingen en op basis van de hoeveelheid vuil, een
zelfreinigingscyclus uit te voeren. Dit wordt aangegeven door een bericht op het display.
OPMERKING: tijdens de pyrolysefunctie blijft de deur van de oven geblokkeerd en kan deze niet geopend worden tot
de temperatuur binnenin de ovenruimte een veilig niveau heeft bereikt.
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
De deur verwijderen:
1. Open de deur helemaal.
2. Til de twee vergrendelingen van de scharnieren omhoog en naar voren tot ze niet verder kunnen (fig. 1).
3. Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B) en draai hem (C) tot de deur loshaakt (D) (fig. 2).
De deur weer terugplaatsen:
1. Plaats de scharnieren in de zittingen.
2. Open de deur helemaal.
3. Breng aan weerszijden de vergrendelingen omlaag.
4. Sluit de deur.
WAARSCHUWING
- Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus.
- Houd de kinderen uit de buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus.
ONDERHOUD
WAARSCHUWING
- Draag beschermende handschoenen.
- Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat afgekoeld is.
- Koppel de oven los van de netvoeding.
Fig. 1 Fig. 2
NL56
OMLAADERENGEN VAN HET BOVENSTE VERWARMINGSELEMENT (ALLEEN BIJ
BEPAALDE MODELLEN)
1. Verwijder de zijroosters (fig. 3).
2. Trek het verwarmingselement voorzichtig naar buiten (fig. 4) en breng het omlaag (fig. 5).
3. Om het verwarmingselement terug te plaatsen tilt u het op, trekt u het voorzichtig naar u toe en legt u het op de daarvoor
bestemde zittingen aan de zijkant.
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Vervangen van het lampje aan de achterzijde (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Draai het beschermkapje los (fig. 6), vervang het lampje (zie de opmerking voor het type lampje) en draai het
beschermkapje weer vast.
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Vervangen van het lampje aan de zijkant (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Verwijder de zijroosters, indien aanwezig (fig. 3).
3. Duw het beschermkampje met een platte schroevendraaier naar buiten en verwijder het (fig. 7).
4. Vervang het lampje (zie de opmerking hieronder voor het type lampje) (fig. 8).
5. Plaats het beschermkapje terug en duw het tegen de wand om het op de juiste manier te bevestigen (fig. 9)
6. Monteer de zijroosters weer.
7. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
OPMERKING:
- Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type E-14, T300 °C, of halogeenlampen van 20-40W/230 V type G9, T300 °C.
- De lamp die is toegepast in dit apparaat is speciaal ontworpen voor gebruik in elektrische apparaten en is niet geschikt
voor het verlichten van normale ruimtes in huis (EG-richtlijn nr. 244/2009).
- De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Klantenservice.
BELANGRIJK:
- Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan om te voorkomen dat ze beschadigd worden door uw
vingerafdrukken.
- Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is teruggeplaatst
Fig. 3Fig. 4Fig. 5
Fig. 6Fig. 7Fig. 8Fig. 9
NL57
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE INSTALLATIE
1. Bedieningspaneel
2. Bovenste verwarmingselement/grill
3. Koelventilator (niet zichtbaar)
4. Typeplaatje (verwijder dit nooit)
5. Ovenlampje
6. Ventilator
7. Draaispit (indien bijgeleverd)
8. Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
9. Deur
10. Positie van de roosters (de steunhoogte staat aangegeven op de voorkant van de oven)
11. Schot
OPMERKING:
- Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik
te verminderen.
- Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje
blijven werken.
BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
A. ROOSTER: kan gebruikt worden om voedsel op te grillen of als draagrooster voor pannen, bak- en
cakevormen en ovenvaste schalen.
B. OPVANGBAK: is bedoeld om vet op te vangen wanneer hij onder het rooster wordt geplaatst, of als
bakplaat voor het bereiden van vlees, vis, groenten, focaccia enz.
C. BAKPLAAT: kan gebruikt worden voor het bereiden van brood of gebak, maar ook voor gegrild vlees,
vis in folie, enz.
Het aantal accessoires kan verschillen per model.
NIET-BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de klantenservice kunt u andere accessoires aanschaffen.
INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE OVEN
Fig. A Fig. B
Fig. C
NL58
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
1. Schuif het rooster horizontaal in de oven, met het verhoogde gedeelte “A” omhoog gericht (fig. 1).
2. Het plaatsen van de andere accessoires, zoals de opvangbak en de bakplaat, gebeurt met het
verhoogde gedeelte op vlak “B” omhoog gericht (fig. 2).
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
1. FUNCTIEKNOP: in-/uitschakelen en selecteren van functies
2. THERMOSTAATKNOP: instellen van de temperatuur
3. BEDIENINGSKNOP KOOKZONE LINKSVOOR 0 1 2...9 - (*)
4. BEDIENINGSKNOP KOOKZONE LINKSACHTER 0 1 2...9 - (*)
5. BEDIENINGSKNOP KOOKZONE RECHTSACHTER 0 1 2...9 - (*)
6. BEDIENINGSKNOP KOOKZONE RECHTSVOOR 0 1 2...9 - (*)
OPMERKING:de knoppen zijn verzonken. Druk op het midden van de knop om ze uit hun zitting
te laten komen.
7. ELEKTRONISCHE PROGRAMMEERFUNCTIE
8. THERMOSTAATLAMPJE
* Het - teken op de bedieningsknoppen van de kookplaat geeft aan dat er geen overeenkomstige
functie is en dat de kookzone in die positie dus is uitgeschakeld.
WERKING VAN DE OVEN
Draai de functieknop op de gewenste functie.
Het ovenlampje gaat branden.
Draai de thermostaatknop naar rechts op de gewenste temperatuur.
Het thermostaatlampje gaat branden en gaat uit als de geselecteerde temperatuur bereikt is.
Draai de knoppen aan het einde van de bereidingstijd op “0”.
Fig. 1 Fig. 2
3 5 684 1 7 2
NL59
BEDIENING VAN DE KOOKPLAAT
Op het bedieningspaneel bevinden zich 4 knoppen voor de bediening van de kookplaat. Ze zijn
gemarkeerd met cijfers die overeenkomen met de verschillende standen (0...9).
Draai de bedieningsknop van de betreffende kookzone naar rechts op de gewenste stand (raadpleeg
de gebruiksaanwijzing die bij de kookplaat wordt geleverd).
GEBRUIK VAN DE ELEKTRONISCHE PROGRAMMEERFUNCTIE
Eerste gebruik van de oven
Instelling van het tijdstip van de dag en de toon van het geluidssignaal.
Nadat de oven is aangesloten op het elektriciteitsnet wordt op het display AUTO en 0.00 knipperend
weergegeven. Om het tijdstip van de dag in te stellen tegelijkertijd de toetsen - en + indrukken: de
middelste puntjes gaan knipperen. Stel het tijdstip van de dag in met de toetsen + en -. Als de gewenste
waarde bereikt is op de middelste toets drukken. op het display wordt “ton 1” weergegeven. Om de
gewenste toon te kiezen op toets – drukken. Als de gewenste toon gekozen is op de middelste toets
drukken. Om het tijdstip van de dag te wijzigen gaat u te werk zoals hiervoor is beschreven.
Instelling van de kookwekker
Om de kookwekker in te stellen de middelste toets ingedrukt houden: op het display wordt 0.00
weergegeven en de bel knippert. Stel de kookwekker in met toets + (de maximale beschikbare waarde is
23 uur en 59 minuten). Het aftellen begint na enkele seconden. Op het display wordt het tijdstip van de
dag weergegeven en de bel brandt om te bevestigen dat de instelling heeft plaatsgevonden. Om de status
van het aftellen weer te geven en eventueel te veranderen nogmaals op de middelste toets drukken.
Instelling van de bereidingsduur
Nadat de bereidingswijze en de temperatuur met de knoppen zijn geselecteerd, op de middelste toets
drukken: op het display wordt 0.00 weergegeven en de bel knippert. Druk nogmaals op de middelste toets:
op het display wisselen en 0.00 elkaar af en het opschrift AUTO knippert. Stel de bereidingsduur in met
de toetsen + en - (de maximale beschikbare waarde is 10 uur). Op het display wordt het tijdstip van de dag
weergegeven en het opschrift AUTO blijft branden om aan te geven dat de instelling heeft
plaatsgevonden. Om de bereidingstijd weer te geven en de eventueel resterende tijd te veranderen
gedurende 2 sec. op de middelste toets drukken en nogmaals indrukken. Na afloop van de ingestelde tijd
dooft het symbool , klinkt het geluidssignaal en het opschrift AUTO knippert. Druk op een willekeurige
toets om het geluidssignaal uit te schakelen. Draai de functie- en temperatuurknop op nul en druk
gedurende 2 seconden op de middelste toets om de bereiding te beëindigen.
1. Toets - : om de op het display weergegeven waarde te
verlagen
2. Toets : om diverse instellingen te selecteren:
Kookwekker
b. Bereidingsduur
c. Instelling tijdstip einde bereiding
3. Toets + : om de op het display weergegeven waarde te
verhogen
A. Het symbool
geeft aan dat de kookwekkerfunctie is
ingeschakeld
B. Het symbool AUTO geeft aan dat de instelling heeft
plaatsgevonden
A
U
T
O
2 31
A
B
NL60
Het einde van de bereidingstijd uitstellen
Nadat u een bereidingsduur gekozen hebt, op de middelste toets drukken: op het display wisselen ,
het tijdstip van het einde van de bereiding elkaar af en knippert het opschrift AUTO. Druk op toets + tot
het gewenste tijdstip van het einde van de bereiding wordt weergegeven (de bereiding kan maximaal
23 uur en 59 minuten uitgesteld worden). Na enkele seconden wordt op het display het tijdstip van de dag
weergegeven, het symbool dooft en het opschrift AUTO blijkft branden om aan te geven dat de
instelling heeft plaatsgevonden. Om het tijdstip van het einde van de bereiding weer te geven en
eventueel te veranderen, op de middelste toets drukken en vervolgens 2 keer indrukken. Als het aftellen is
voltooid gaat het symbool branden en begint de oven met de gekozen bereiding.
NL61
TABEL OVENFUNCTIES
FUNCTIEKNOP
OFF Om de bereiding te onderbreken en de oven uit te schakelen.
LAMP Om het lampje in de oven in/uit te schakelen.
CONVENTIONEEL
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik de tweede
steunhoogte. Verwarm de oven voor op de gewenste temperatuur. Als het
thermostaatlampje uitgaat, kan het gerecht in de oven worden gezet.
TURBO HETE
LUCHT
Voor het bereiden van vlees en taarten met een vloeibare vulling (hartig of
zoet) op één steunhoogte en pizzas op één of twee steunhoogtes. Met deze
functie worden de korst en de bodem gelijkmatig goudbruin en krokant. Bij
bereiding op twee steunhoogtes wordt geadviseerd om de gerechten
halverwege de bereiding van plaats te verwisselen voor een gelijkmatiger
resultaat. Geadviseerd wordt om het tweede niveau te gebruiken voor
bereidingen op één steunhoogte. Gebruik het eerste en derde niveau voor
bereidingen op twee bakplaten. De oven voorverwarmen op de gewenste
temperatuur en het gerecht in de oven plaatsen zodra wordt aangegeven
dat de ingestelde temperatuur is bereikt.
GRILL
Voor het grillen van karbonades, spiezen en worstjes; het gratineren van
groente en om brood te roosteren. Zet het gerecht op de vierde
steunhoogte. Voor het grillen van vlees wordt geadviseerd de opvangbak te
gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op de derde
steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter water in. Verwarm de oven
3-5 minuten voor. Tijdens de bereiding moet de ovendeur dicht blijven.
TURBO GRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (lamsbouten, rosbief, hele kip). Zet
het vlees op de middelste steunhoogtes. Geadviseerd wordt de opvangbak
te gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op de
eerste of tweede steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter water in.
Aanbevolen wordt om het vlees tijdens de bereiding om te keren om een
gelijkmatige bruining aan beide kanten te verkrijgen. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de deur van de oven
dicht blijven.
ONTDOOIEN
Voor het versnellen van het ontdooien van voedsel. Plaats het voedsel op de
middelste steunhoogte. Laat het voedsel in de verpakking zitten zodat het
niet uitdroogt.
TURBOFAN
Voor voedsel met een krokante bodem en een zachte korst. Ideaal voor het
bereiden van taarten met een vloeibare vulling zonder voorgebakken
bodem op één steunhoogte (bv. vlaaien, pruimentaarten, ricottataart en rijk
belegde pizzas). Plaats het voedsel op de tweede steunhoogte. Verwarm de
oven eerst voor.
Deze functie is ook ideaal voor diepvriesproducten (bv. pizza, friet, strudel,
lasagne). Volg de aanwijzingen op de verpakking.
HETE LUCHT
Voor het gelijktijdig bereiden van verschillende gerechten op maximaal
twee steunhoogtes die dezelfde bereidingstemperatuur hebben (bv. vis,
groenten, gebak). Met deze functie worden er geen geuren van het ene naar
het andere gerecht overgebracht. Geadviseerd wordt om het tweede niveau
te gebruiken voor bereidingen op één steunhoogte. Voor bereidingen op
twee steunhoogtes wordt geadviseerd om de eerste en derde steunhoogte
te gebruiken. Verwarm de oven eerst voor.
NL62
ONDERWARMTE
+ VENTILATOR
Voor het afbakken van erg vloeibare gerechten en voor een krokante en
goudbruine bodem. Ook handig voor het indikken van sauzen. Plaats het
voedsel op de tweede steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te
worden.
ONDERWARMTE
Voor het bruin bakken van de bodem van het gerecht aan het einde van de
bereiding. Plaats het voedsel op de eerste/tweede steunhoogte. Deze
functie kan worden gebruikt voor langzame bereidingen, zoals gestoofd
vlees en groenten; gebruik in dit geval de tweede steunhoogte. De oven
hoeft niet voorverwarmd te worden.
FUNCTIEKNOP (Vervolg)
NL63
BEREIDINGSTABEL
Recept
Functie Voorver-
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd
(min)
Accessoires
Luchtig gebak
Ja 2 150-175 35-90 Taartvorm op rooster
Ja 1-3 150-170 30-90
Steunhoogte. 3: taartvorm op
rooster
Steunhoogte. 1: taartvorm op
rooster
Gevulde
taarten
(cheesecake,
strudel,
appeltaart)
Ja 2 150-190 30-85
Opvangbak / bakplaat of
taartvorm op rooster
Ja 1-3 150-190 35-90
Steunhoogte. 3: taartvorm op
rooster
Steunhoogte. 1: taartvorm op
rooster
Koekjes /
taartjes
Ja 2 160-175 20-45 Opvangbak / bakplaat
Ja 1-3 150-175 20-45
Steunhoogte. 3: rooster
Steunhoogte. 1: opvangbak /
bakplaat
Soesjes
Ja 2 175-200 30-40 Opvangbak / bakplaat
Ja 1-3 170-190 35-45
Steunhoogte. 3: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte. 1: opvangbak /
bakplaat
Meringues
Ja 2 100 110-150 Opvangbak / bakplaat
Ja 1-3 100 130-150
Steunhoogte. 3: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte. 1: opvangbak /
bakplaat
Brood / pizza /
focaccia
Ja 2 225-250 12-50 Opvangbak / bakplaat
Ja 1-3 225-250 25-50
Steunhoogte. 3: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte. 1: opvangbak /
bakplaat
Diepvriespizzas
Ja 2 250 10-15
Steunhoogte. 2: opvangbak /
bakplaat of rooster
Ja 1-3 250 10-20
Steunhoogte. 3: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte. 1: opvangbak /
bakplaat
NL64
Hartige taarten
(groentetaart,
quiche)
Ja 2 175-200 40-50 Taartvorm op rooster
Ja 1-3 175-190 55-65
Steunhoogte. 3: taartvorm op
rooster
Steunhoogte. 1: taartvorm op
rooster
Pasteitjes /
bladerdeeg-
hapjes
Ja 2 175-200 20-30 Opvangbak / bakplaat
Ja 1-3 175-200 25-45
Steunhoogte. 3: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte. 1: opvangbak /
bakplaat
Lasagne / pasta
uit de oven /
cannelloni /
ovenschotels
Ja 2 200 45-65
Opvangbak of ovenschaal op
rooster
Lamsvlees /
kalfsvlees /
rundvlees /
varkensvlees
1kg
Ja 2 200 80-110
Opvangbak of ovenschaal op
rooster
Kip / konijn /
eend 1 kg
Ja 2 200 50-100
Opvangbak of ovenschaal op
rooster
Kalkoen / Gans
3kg
Ja 1/2 200 80-130
Opvangbak of ovenschaal op
rooster
Vis uit de oven /
in folie (filet,
heel)
Ja 2 175-200 40-60
Opvangbak of ovenschaal op
rooster
Gevulde
groenten
(tomaten,
courgettes,
aubergines)
Ja 2 175-200 50-60 Ovenschaal op rooster
Geroosterd
brood
Ja 4 200 2-5 Rooster
Visfilet / moten
vis
Ja 4 200 20-30
Steunhoogte. 3: rooster (draai
het voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte. 2: opvangbak
met water
Worstjes /
spiezen /
spareribs /
hamburgers
Ja 4 200 30-40
Steunhoogte. 4: rooster (draai
het voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte. 3: opvangbak
met water
Recept
Functie Voorver-
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd
(min)
Accessoires
NL65
Gebraden kip
1-1,3 kg
- 2 200 55-70
Steunhoogte. 2: rooster (draai
het voedsel indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Steunhoogte. 1: opvangbak
met water
Rosbief rosé
1kg
- 2 200 35-45
Ovenschaal op rooster (draai
het voedsel indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Lamsbout /
schenkel
- 2 200 60-90
Opvangbak of ovenschaal op
rooster (draai het voedsel
indien nodig na tweederde
van de bereidingstijd om)
Gebakken
aardappelen
- 2 200 45-55
Opvangbak / bakplaat (draai
het voedsel indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Gegratineerde
groenten
- 2 200 20-30 Ovenschaal op rooster
Lasagne en
vlees
Ja 1-3 200 50-100
Steunhoogte. 3: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte. 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Vlees en
aardappelen
Ja 1-3 200 45-100
Steunhoogte. 3: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte. 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Vis en groente Ja 1-3 175 30-50
Steunhoogte. 3: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte. 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Recept
Functie Voorver-
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd
(min)
Accessoires
NL66
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één of
meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De bereidingstijden gelden vanaf het moment dat het
gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De temperaturen en de
bereidingstijden zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het type schaal. Gebruik eerst
de laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u hogere waarden gebruiken.
Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien mogelijk taartvormen of
ovenschalen van donker metaal. U kunt ook pannen of vuurvaste of aardewerk schalen gebruiken; de
bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de
bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde schalen en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Met de functie “HETE LUCHT” kunt u tegelijkertijd verschillende gerechten bereiden (bijvoorbeeld: vis en
groenten) die dezelfde bereidingstijd hebben, op verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar
zijn uit de oven en laat de gerechten die meer tijd nodig hebben in de oven staan.
Gebak
- Bak fijn gebak met de statische functie op één niveau. Gebruik taartvormen van zwart metaal en zet
deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u de
functie met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed kan
circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste gedeelte van de taart. Als
de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
- Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan
mogelijk niet goed rijst aan de zijkanten.
- Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur,
verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
- Bij taarten met een vochtige vulling (kaastaarten of vruchtentaarten) moet de functie “TURBO HETE
LUCHT” worden gebruikt. Als de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager
niveau en bestrooi de bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin
schenkt.
Vlees
- U kunt elke soort schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van het vlees. Schenk bij
gebraden vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens de bereiding
vochtig wordt gehouden en meer smaak krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop van de bereiding
10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met aluminiumfolie.
- Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig
gaar wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben een langere bereidingstijd. Zet het rooster op een
lagere steunhoogte om te voorkomen dat de korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde van
de bereidingstijd.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen
waarop u het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het
grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en gevogelte. Steek het vlees aan
het spit. Zet kip vast met keukentouw en controleer of het vlees goed vastzit voordat u het spit in de
houder aan de voorwand van de oven steekt en op de steun legt. Om vorming van dampen te voorkomen
en bakvet op te vangen, adviseren wij om een opvangbak met een halve liter water op de eerste
steunhoogte te plaatsen. Het spit is voorzien van een plastic handvat dat verwijderd moet worden voordat
de bereiding begint. Het handvat dient om het vlees na afloop van de bereiding uit de oven de halen
zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na tweederde van de bereidingstijd de
mozzarella over de pizza.
GEBRUIKSADVIEZEN EN -SUGGESTIES
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Bauknecht ELIK 7253 IN Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding

in andere talen