Aeg-Electrolux KB9810E-M Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

MICROMAT KB9810E
Elektrische inbouwoven
Gebruiks- en installatiehandleiding
2
Geachte klant,
Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en bewaar de gebruiks-
aanwijzing zodat deze later kan worden geraadpleegd.
Geef deze gebruiksaanwijzing door aan een eventuele volgende eige-
naar van het apparaat.
De volgende symbolen worden in de tekst gebruikt:
1 Veiligheidsvoorschriften
Waarschuwing! Aanwijzingen ten behoeve van uw persoonlijke veilig-
heid.
Let op! Aanwijzingen om beschadiging van het apparaat te voorkomen.
3 Aanwijzingen en praktische tips
2 Milieu-informatie
3
Inhoud
Gebruiksaanwijzing
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Veiligheidsvoorschriften . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Afvalverwerking . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Beschrijving van het apparaat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Totaalaanzicht . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Bedieningspaneel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Uitrusting oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Accessoires oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Voor het in gebruik nemen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Dagtijd instellen en wijzigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Eerste reiniging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Zo leert u het apparaat kennen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Bedienen van de oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
De elektronische ovenbesturing. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Snelverwarmen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Ovenfuncties . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Magnetron . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Combifunctie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Magnetron Snelstart . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Opmerkingen voor het instellen van het vermogen . . . . . ......... . .. 24
Rooster en plaat plaatsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Extra functies . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Magnetronprogramma’s . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Geheugenfunctie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Klokfuncties . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Overige functies. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Indicatie-uitschakeling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Kinderbeveiliging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Toets-zoemer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Veiligheidsuitschakeling van de oven. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
4
Toepassingen, tabellen en tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Bakken..... . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 39
Backtabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten . . . . . . . . . . . . . . . 44
Tabel diepgevroren kant-en-klare gerechten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
Braden..... . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 45
Braadtabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
Grill....... . . . . . . . ...... . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 47
Grilltabel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
Infratherm . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
Ontdooien. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
Ontdooitabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
Roosteren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50
Inmaken/wecken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
Magnetron . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
Opmerkingen t.a.v. de werking . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
Geschikt servies en materiaal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
Magnetron - kooktabel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56
Tabel Combi-functie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59
Tips voor de magnetron. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
Keurgerechten volgens IEC60705 . . . . . . . ......... . ... ............ 62
Programma’s. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63
Reiniging en onderhoud . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
Buitenzijde van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
Binnenkant oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
Accessoires . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
Niveaurails . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
Ovenverlichting . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69
Wat is er aan de hand als … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70
Montageaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72
Veiligheidsinstructies voor de installateur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72
Service . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79
5
Gebruiksaanwijzing
1 Veiligheidsvoorschriften
5
Dit apparaat is in overeenstemming met de volgende EG-richtlijnen:
73/23/EEG van 19.02.1973 Laagspanningsrichtlijn
89/336/EEG van 03.05.1989 EMC-richtlijn inclusief aangepaste richt-
lijn 92/31/EEG
93/68/EEG van 22.07.93 CE-markeringsrichtlijn
Elektrische veiligheid
Het apparaat mag uitsluitend door een erkend installateur worden
aangesloten.
In geval van storingen of beschadiging van het apparaat: zekeringen
in de huisinstallatie uitschakelen.
Als de deursluiter en de deursluitingsoppervlakken beschadigd zijn,
mag het apparaat tot de inbedrijfstelling niet in werking worden ge-
steld.
Reparaties aan het apparaat mogen uitsluitend door vakmensen
worden uitgevoerd. Door onvakkundig uitgevoerde reparaties kunnen
grote gevaren ontstaan. Wend u bij reparaties altijd tot onze service-
afdeling of uw vakhandel.
Kinderbeveiliging
Houd kleine kinderen altijd uit de buurt van het apparaat. Zorg dat
kinderen niet met het apparaat spelen.
In het algemeen babyvoeding in glas of fles altijd zonder deksel of af-
sluiting verwarmen. Opdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld
dient de voeding na het opwarmen goed doorgeroerd of geschud te
worden. Voordat u het kind de babyvoedig geeft, is het van groot
belang dat eerst de temperatuur van de voeding wordt gecontro-
leerd.
In de functie Grillen (alleen of in combinatie met magnetron) wordt
het venster heet. Houd kleine kinderen daarom altijd uit de buurt van
de deur van het apparaat.
6
Veiligheid tijdens het gebruik
Dit apparaat mag alleen in het huishouden voor koken, braden, bak-
ken van levensmiddelen worden gebruikt.
Wees voorzichtig bij het aansluiten van elektrische apparaten op
stopcontacten in de buurt van het apparaat. Snoeren mogen niet in
aanraking komen of onder de hete ovendeur ingeklemd raken.
Waarschuwing: Verbrandingsgevaar! Bij gebruik wordt de oven-
ruimte heet.
Als u alcoholische ingrediënten in de oven gebruikt, kan evt. een licht
ontvlambaar alcohol-luchtmengsel ontstaan. Open de deur in dat ge-
val voorzichtig. Kom niet met vuur of vonken in de buurt van de
oven.
3 Aanwijzing met betrekking tot acrylamide
Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten kan een intensieve brui-
ning van levensmiddelen, met name bij zetmeelhoudende producten,
een gevaar voor de gezondheid door acrylamide veroorzaken. Om die
reden adviseren wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage temperatu-
ren te bereiden en de gerechten niet te veel te bruinen.
7
Magnetron
Schakel het apparaat alleen met gerechten in de gaarruimte in. Zon-
der gerechten kan het apparaat overbelasten.
Gebruik alleen voor de magnetron geschikt servies (zie hoofdstuk
Gebruik, tabellen en tips: geschikt servies en materiaal).
Om het apparaat tegen corrosie in de gaarruimte of de deur van het
apparaat door uittredende waterdampen of stoom (condenswater) te
beschermen, het geheel na elk gebruik grondig droogwrijven.
Laat het apparaat niet onbeheerd staan als voedingsmiddelen in
wegwerpverpakkingen van kunststof, papier of andere brandbare
materialen verwarmd of gegaard worden.
Houd bij rookvorming het apparaat gesloten. Het apparaat uitschake-
len en de aansluiting op de voeding verbreken. Het apparaat nooit
gebruiken als het niet meer probleemloos functioneert.
Plaats bij het verwarmen van
vloeistoffen altijd een theelepeltje
of een glazen staafje in de houder
, om kookvertragingen te voor-
komen. Bij kookvertragingen
wordt de kooktemperatuur bereikt
zonder dat de kenmerkende
stoombelletjes vormen. Al bij het
gering schudden van de houder
kan de vloeistof dan plotseling
heftig overkoken of springen/bar-
sten. Gevaar voor verbranding!
Prik voordat het gaarproces start,
meerdere keren met een vork in
voedingsmiddelen met een “schil“
of “schaal“, zoals aardappelen, to-
maten, worstjes, zodat het pro-
duct niet barst.
Controleer of bij het garen/
verwarmen van gerechten een mini-
male temperatuur van 70 °C wordt
bereikt. Let hierbij a.u.b. op de indi-
caties voor vermogen en tijd in de
tabel. Voor het meten van de tem-
peratuur van gerechten nooit een
kwikthermometer of thermometer
met vloeistof gebruiken.
8
Gerechten die met de magnetron zijn verwarmd geven warmte aan
het servies af. Gebruik pannenlappen of iets dergelijks!
Kook gerechten niet te lang door een te hoog vermogen of een te
lange tijd in te stellen. De gerechten kunnen dan op een bepaalde
plaats uitdrogen, verbranden of ontbranden.
De gaarruimte, het verhittingsgedeelte van de gril en de accessoires
worden tijdens de werking heet. Let hier a.u.b. op en gebruik daarom
pannenlappen of iets dergelijks.
Gevaar voor verbranding!
Materialen van metaal dienen ten minste 2 cm van de wand en deur
van de gaarruimte verwijderd te zijn. Anders kan er vonkoverslag ont-
staan en kan het apparaat beschadigen.
Indien niet anders geadviseerd, geen aluminiumfolie gebruiken.
Niets tussen de deur en het venster van de deur klemmen.
Houd de deursluiter, deursluitoppervlakken en de binnenruimte altijd
schoon. Het uitblijven van het reinigen van het apparaat kan tot
gevaarlijke situaties leiden.
Bewaar geen brandbaar materiaal in de oven. Bij het inschakelen van
de oven kan dit ontbranden.
3 Informatie emaillaag
Kleurveranderingen van de emaillaag van de oven als gevolg van het
gebruik zijn niet van invloed op de deugdelijkheid van het apparaat
voor regulier of contractueel gebruik. Dit zijn derhalve geen gebreken
in de zin van het recht op garantie.
9
Gebruik het apparaat niet...
voor het garen van ongepelde ei-
eren (bij spiegeleieren eerst het
eigeel breken) en wijngaard-
slakken, omdat deze anders
knappen,
voor het verwarmen van grotere
hoeveelheden spijsolie (fondue,
frituren) en voor dranken met een
hoog alcoholpercentage. Zelfont-
branding! Explosiegevaar!
voor het verwarmen van goed af-
gesloten houders, bijv. conserven,
flessen, glas met schroefsluiting,
voor het drogen van dieren, tex-
tiel, papier,
voor servies van porselein, kera-
miek of accenten, die kleine gaat-
jes hebben, bijv. bij de greep of
een bodem zonder beschermlaag.
Vocht dat door gaatjes heendringt
kan tijdens het verwarmen het
servies laten barsten.
10
Afvalverwerking
2
Verpakkingsmateriaal
De verpakkingsmaterialen zijn niet schadelijk voor het milieu en her-
bruikbaar. De kunststoffen hebben de volgende aanduidingen, bijv.
>PE<, >PS<, enz. Verwijder de verpakkingsmaterialen in overeenstem-
ming met de aanduiding bij de gemeentelijke inzamelplaatsen in de
daarvoor bestemde containers.
2 Oud apparaat verwijderen
Het symbool
W op het product of op de verpakking wijst erop dat dit
product niet als huishoudafval mag worden behandeld. Het moet ech-
ter naar een plaats worden gebracht waar elektrische en elektronische
apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit product op de
correcte manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijk voor mens en
milieu negatieve gevolgen die zich zouden kunnen voordoen in geval
van verkeerde afvalbehandeling. Voor meer details in verband met het
recyclen van dit product, neemt u het best contact op met de gemeen-
telijke instanties, het bedrijf of de dienst belast met de verwijdering van
huishoudafval of de winkel waar u het product hebt gekocht.
1 Waarschuwing: Opdat er geen gevaar meer kan ontstaan, moeten af-
gedankt apparaten voor het weggooien onbruikbaar worden gemaakt.
Stekker uit het stopcontact trekken en aansluitsnoer van het ap-
paraat verwijderen.
11
Beschrijving van het apparaat
Totaalaanzicht
Bedieningspaneel
Glazen deur
Bedieningspaneel
Deurgreep
Oven - indicaties
Functietoetsen
Oven
12
Uitrusting oven
Accessoires oven
Rooster
Voor servies, bakvormen, braden en
braden en grillen.
Bakplaat
Voor gebak en koekjes
(niet geschikt voor gebruik in de
magnetron)
Grillverwarmingselementen
Verwarmingselementen -
achterwand
Ovenverlichting
Glazen draaiplateau,
uitneembaar
Inzetniveaus
Uitneembaar inschuifrooster
Magnetronfabrikant
13
Voor het in gebruik nemen
Dagtijd instellen en wijzigen
3 De oven functioneert alleen als u de tijd hebt ingesteld.
Na het aansluiten van de elektrici-
teit of na een stroomstoring knip-
pert het symbool voor Dagtijd
automatisch.
1. Om een reeds ingestelde tijd te ver-
anderen drukt u de tijdtoets
Klokfuncties zo vaak in, tot het
symbool voor Dagtijd knippert.
2. Met de toets of de juiste tijd
instellen.
Na ca. 5 seconden stopt het knippe-
ren en geeft de klok de ingestelde
tijd aan.
Het apparaat is klaar voor gebruik.
3 U kunt de dagtijd alleen veranderen,
wanneer de kinderbeveiliging is uit-
geschakeld, de klokfuncties
Kookwekker , Duur of
Einde niet zijn ingesteld en er
geen ovenfunctie is ingesteld.
14
Eerste reiniging
Alvorens de oven in gebruik te nemen, moet u hem reinigen.
1 Let op: Gebruik geen scherpe schuurmiddelen! U zou de oppervlakken
kunnen beschadigen.
3 Gebruik bij ovens met een metalen voorzijde de hiervoor in de handel
verkrijgbare onderhoudsmiddelen.
1. Open de ovendeur.
De verlichting in de oven is nu ingeschakeld.
2. Neem alle accessoires en geleiderails uit de oven en reinig deze met een
warm sopje.
3. Maak de oven ook schoon met een warm sopje en droog hem daarna.
4. Veeg de voorzijde van de oven af met een vochtige doek.
Zo leert u het apparaat kennen
Om het apparaat uit te proberen of alle bedieningsstappen uit te voe-
ren, kan de testfunctie worden gebruikt. De oven wordt niet warm.
Testfunctie inschakelen
1. Schakel het apparaat met de
toets Stop uit.
2. Houd de toetsen Bak- en
braadprogramma en tegelijk
ingedrukt totdat een signaal klinkt
en in de indicatie ”d“ brandt.
1. Schakel het apparaat met de
toets Stop uit.
2. Houd de toetsen Bak- en
braadprogramma en tegelijk
ingedrukt totdat een signaal klinkt en in de indicatie d“ dooft.
Testfunctie uitschakelen
15
Bedienen van de oven
De elektronische ovenbesturing
3 Algemene aanwijzingen
De gekozen functie altijd door middel van het indrukken van de
toets Start activeren. Wordt de gekozen functie niet binnen
30 seconden gestart, dan schakelt het apparaat automatisch uit.
Wanneer de gekozen functie wordt gestart, gaat de oven opwarmen
of begint de ingestelde tijd te lopen.
Als tijdens de werking de ovendeur wordt geopend, stopt de functie.
Doorgaan met de werking na het sluiten van de deur met de
toets Start . Wordt de toets Start niet binnen 30 seconden ge-
start, dan schakelt het apparaat automatisch uit.
Werking met de toets Stop aanhouden, doorgaan met de toets
Start . Het apparaat door het herhaald indrukken van de toets
Stop uitschakelen.
Programma's voor bakken en braden
Ovenfuncties
Toets Stop/
Reset
Geheugen: P / Test: d
Starttoets
Snelverwarmen
Tijdfuncties
Werkingsduur
Insteltoetsen
Toets magnetron
Ovenfuncties
Magnetronfunctie
Indicatie gewicht
Programma's voor bakken en braden
Symbool thermometer
Temperatuurfunctie/Dagtijdfunctie/Magnetron-
vermogen
Klokfuncties
De ovenverlichting wordt ingeschakeld zodra een functie wordt
gestart of de ovendeur wordt geopend. Bij geopende deur en
uitgeschakelde oven gaat de verlichting na 10 minuten uit.
16
Een ovenfunctie kiezen
1. De toets of net zo vaak in-
drukken totdat de gewenste
ovenfunctie verschijnt.
In de temperatuurindicatie ver-
schijnt een voorstel voor de tem-
peratuur.
2. Toets Start indrukken, om de in-
gestelde functie te starten.
Oventemperatuur wijzigen
Met de toets of de tempera-
tuur hoger of lager instellen.
De instelling verloopt in stappen
van 5 °C.
Symbool thermometer
Het langzaam oplopende symbool thermometer geeft aan in hoe-
verre de oven al is opgewarmd.
De drie na elkaar knipperende delen van het symbool thermometer
geven aan dat de functie snel opwarmen is geactiveerd.
Oven uitschakelen
Voor het uitschakelen van de oven,
de toets Stop herhaald indruk-
ken, tot de dagtijd en evt. de rest-
warmte worden aangegeven.
3 Koelventilator
Zodra de oven in gebruik wordt genomen wordt de ventilator automa-
tisch ingeschakeld om de oppervlakken van het apparaat koel te hou-
den. Nadat de oven is uitgeschakeld blijft de ventilator nog verder
lopen om het apparaat af te koelen en wordt dan automatisch uitge-
schakeld.
17
Snelverwarmen
Na het selecteren van een ovenfunctie kan met behulp van de extra-
functie Snelverwarmen de lege oven in relatief korte tijd worden
voorverwarmd.
1 Let op: Te garen producten a.u.b. eerst in de ovenplaatsen, als Snelver-
warmen beëindigd is en de oven in de gewenste functie werkt.
1. Gewenste ovenfunctie instellen (bijv. Multi Hetelucht) en starten. Evt.
temperatuurvoorstel wijzigen.
2. Toets Snelverwarmen indrukken. Het symbool brandt.
De achtereenvolgend knipperende balken geven aan dat Snelverwar-
men inwerking is.
Bij het bereiken van de ingestelde temperatuur branden de balken van
de temperatuurindicatie. Er klinkt een zoemer. Het symbool gaat uit.
De oven verwarmt nu in de vooringestelde ovenfunctie en temperatuur
verder. U kunt de te garen producten nu in de oven plaatsen.
18
Ovenfuncties
Voor de oven zijn de volgende functies beschikbaar:
Magnetron
Tijdens de werking van de magnetron wordt de warmte direct in het
voedingsmiddel opgebouwd. Voor het verwarmen van kant-en-klaarge-
rechten en dranken, voor het ontdooien van vlees of fruit evenals voor
het garen van groenten en vis.
Combifunctie
Aan de wijze van verwarming van de ovenfunctie(s) kan de functie
Magnetron worden toegevoegd. De gerechten worden in de kortst
mogelijke tijd gegaard en tegelijkertijd gebruind.
Magnetron Snelstart
Het snel starten van het magnetronvermogen bij een uitgeschakeld ap-
paraat, door het indrukken van de toets Start .
Inschakelduur van 30 seconden tot 7 minuten. Elke druk op de toets
voegt 30 sec. aan de aangegeven bedrijfstijd toe.
Ovenfunctie Toepassing
Verwarmingsele-
ment/ventilator
Multi Hetelucht Voor het bakken op maximaal
drie niveaus tegelijk.
Verwarmingsele-
ment achterwand,
ventilator
Infratherm Voor het braden van grotere stuk-
ken vlees of gevogelte op één ni-
veau. Deze functie is ook geschikt
voor gratineren en kort bakken.
Grill, ventilator
Grill Voor het grillen van vlakke le-
vensmiddelen en om te roosteren.
Grill
Ontdooien/Dro-
gen
Voor het onrdooien en drogen
van kruiden fruit of groenten
.
Verwarmingselemen
t-achterwand, ven-
tilator
19
Magnetron
1. Schakel het apparaat zo nodig uit met de toets Stop .
2. Door het herhaald indrukken van de
toets Magnetron het gewenste
vermogen instellen.
De instelmogelijkheid volgt in
stappen van 100tussen 1000 Watt
tot 100 Watt.
Door het herhaald indrukken van
de toets Magnetron begint de
indicatie van het vermogen weer
bij 1000 Watt.
3. Met de toets of de gewenste
duur instellen. Het symbool voor
Duur knippert.
De gaartijden kunnen als volgt worden ingesteld:
van 0 tot 2 min. in stappen van 5 seconden,
van 2 tot 5 min. in stappen van 10 seconden,
van 5 tot 10 min. in stappen van 20 seconden,
van 10 tot 20 min. in stappen van 30 seconden,
vanaf 20 min. in stappen van 1 minuut.
De maximaal instelbare bedrijfsduur bedraagt:
bij 700 Watt tot 1000 Watt
0 tot 7 min. 40 sec.,
bij 100 Watt tot 600 Watt 0 tot 59 min.
20
4. Met het indrukken van de
toets Start begint de ingestelde
tijd af te lopen. Het symbool voor
Duur brandt.
Als de tijd afloopt, kan het vermo-
gen met de toets Magnetron
worden veranderd.
Als de tijd afloopt, kan de duur
met de toets en worden
verhoogd of met de toets wor-
den verlaagd.
Na het verstrijken van de tijd klinkt
er een zoemer gedurende
2 minuten. De magnetron wordt
uitgeschakeld. Het symbool voor
Duur knippert en de indicatie
van de dagtijd verschijnt.
Zoemer uitschakelen:
door op een willekeurige toets te drukken.
21
Combifunctie
Een overzicht van gerechten treft u in het hoofdstuk Toepassingen, ta-
bellen en tips aan: Combi-functie.
1. Schakel het apparaat zo nodig uit met de toets Stop .
2. De toets of net zo vaak in-
drukken totdat de gewenste
ovenfunctie verschijnt.
3. Met de toets of de gewenste
temperatuur instellen.
4. Door het herhaald indrukken van de
toets Magnetron het gewenste
magnetronvermogen instellen (max.
600 Watt).
5. Met de toets of de gewenste
duur instellen. Het symbool voor
Duur knippert.
De gaartijden kunnen als volgt worden ingesteld:
van 0 tot 2 min. in stappen van 5 seconden,
van 2 tot 0 min. in stappen van 10 seconden,
van 5 tot 10 min. in stappen van 20 seconden,
van 10 tot 20 min. in stappen van 30 seconden,
vanaf 20 min. in stappen van 1 minuut.
De maximaal instelbare bedrijfsduur bedraagt 59 min.
22
6. Met het indrukken van de
toets Start begint de ingestelde
tijd af te lopen. Oven en magnetron
zijn in werking. Het symbool voor
Duur brandt.
Als de tijd afloopt, kan het vermo-
gen met de toets Magnetron
worden veranderd.
Als de tijd afloopt, kan de duur
met de toets en worden
verhoogd of met de toets worden verlaagd.
Na het verstrijken van de tijd klinkt
er een zoemer gedurende
2 minuten. Apparaat wordt uitge-
schakeld. Het symbool voor
Duur knippert en de indicatie
van de dagtijd verschijnt.
Zoemer uitschakelen:
door op een willekeurige toets te
drukken.
23
Magnetron Snelstart
1. Schakel het apparaat zo nodig uit met de toets Stop .
2. Toets Start zo vaak indrukken,
tot de gewenste werkingsduur ver-
schijnt. Het apparaat schakelt auto-
matisch met het maximale
magnetronvermogen in.
Elke druk op de toets voegt
30 sec. aan de aangegeven duur
toe. Maximaal 7 min. bij een
maximaal magnetronvermogen.
Als de tijd afloopt, kan de duur
met de toets en worden
verhoogd of met de toets worden verlaagd.
Door het herhaald indrukken van de toets Magnetron kan het
magnetronvermogen worden gewijzigd.
Door het een keer indrukken van de toets Stop kan de werking
worden onderbroken. Doorgaan met de werking door het indrukken
van de toets Start .
Door de toetstwee keer in te drukken, Stop schakelt het apparaat
uit.
Na het verstrijken van de tijd klinkt
er een zoemer gedurende
2 minuten. Apparaat wordt uitge-
schakeld. Het symbool voor
Duur knippert en de indicatie
van de dagtijd verschijnt.
Zoemer uitschakelen:
druk op een willekeurige toets.
24
Opmerkingen voor het instellen van het vermogen
Het overzicht geeft aan bij welke instelling van het vermogen bepaalde
processen kunnen worden doorgevoerd. De opgegeven tijden zijn
richtwaarden.
Magnetron - Vermogen Geschikt voor
1000 Watt
900 Watt
800 Watt
700 Watt
- Verwarmen van vloeistoffen
- Aankoken bij het begin van een gaarproces
- Garen van groenten
- Garen van voedingsmiddelen
- Smelten van gelatine en boter
600 Watt
500 Watt
- Ontdooien en verwarmen van diepvriesgerechten
- Verwarmen van diverse gerechten
- Volledig garen van eenpansgerechten
- Garen van gerechten met ei
400 Watt
300 Watt
200 Watt
- Verder garen van gerechten
- Garen van kwetsbare levensmiddelen
- Verwarmen van babyvoeding
- Nakoken van rijst
- Verwarmen van kwetsbare gerechten
- Smelten van kaas
100 Watt
- Ontdooien van vlees, vis, brood
- Ontdooien van kaas, room, boter
- Ontdooien van fruit en taart (slagroomtaarten)
- Gistdeeg laten rijzen
- Licht verwarmen van koude gerechten en dranken
Rooster en baakplaat plaatsen
3 Uittrek- en kantelbeveiliging
Ter beveiliging tegen het uittrekken, hebben alle inschuifdelen aan de
linker kant een kleine bolling naar onderen.
Schuif de inschuifdelen er zo in dat de bolling in het bakgedeelte zich
achterin bevindt. Deze bolling is ook belangrijk voor de kantelbeveili-
ging van de inschuifdelen.
Plaats de bakplaat:
Schuif de bakplaat tussen de gelei-
destangen van het gekozen niveau.
Rooster plaatsen:
Plaats het rooster zodanig, dat de
beide voetjes naar onder wijzen.
Schuif het rooster tussen de gelei-
destangen van het gekozen niveau.
3 Door de verhoogde lijst die om het
rooster loopt, is het vaatwerk bo-
vendien beschermd tegen afglijden.
25
Extra functies
Magnetronprogramma’s
3 Gebruik voor deze functie de genoemde programma’s (zie hoofdstuk
Toepassingen, tabellen en tips: Programma’s).
Programma kiezen
1. Het apparaat zo nodig met de
toets Stop uitschakelen.
2. Toets Bak- en braadprogramma
indrukken, dan de toets of zo
vaak indrukken tot in de indicatie
het gewenste programma (P 1 t/m
P12) verschijnt.
In de indicatie wordt het voorge-
programmeerde gewicht “gr”
aangegeven. Het symbool voor
Duur knippert. Gewicht =
Duur
3. Door het indrukken van de toets
of kan de indicatie van het ge-
wicht van het voedingsmiddel wor-
den aangepast, minimaal 100 g,
maximaal 1500 g (P 5 tot P10 maxi-
maal 1000 g).
Door het invoeren van het ge-
wicht wordt de duur van de wer-
king van de magnetron
automatisch geregeld.
Vervolgens altijd het lagere ge-
wicht invoeren, bijv. brood weegt
460 g: Instellen van het gewicht op 400 g.
26
4. Met het indrukken van de
toets Start begint de ingestelde
tijd af te lopen. Het symbool voor
Duur en “min.” brandt.
Na het verstrijken van de tijd
klinkt er een zoemer gedurende
2 minuten. De magnetron wordt
uitgeschakeld. Het symbool voor
Duur knippert.
3 Bij een aantal programma’s wordt
na afloop van de tijd een
warmhoud-functie gestart. Er klinkt
een signaal en in de indicatie brandt
“HH”.
Na afloop van de warmhoud-
functie klinkt gedurende 2 minuten
een signaal. De magnetron wordt
uitgeschakeld. Het symbool voor
Duur knippert en de indicatie
van de dagtijd verschijnt.
Zoemer uitschakelen:
door op een willekeurige toets te drukken.
27
Geheugenfunctie
Met de geheugenfunctie kan eeninstelling, die vaak wordt gebruikt,
worden opgeslagen.
1. Ovenfunctie, temperatuur en eventueel de klok-functies Duur en/of
Einde instellen
of
magnetronfunctie en Duur instellen.
2. Houd de toetsen Bak- en
braadprogramma gedurende
ca. 2 seconden ingedrukt totdat er
een zoemer klinkt. De instelling is
opgeslagen.
3. Doorgaan met de toets Start of
het apparaat uitschakelen met de
toets Stop .
3 Om een andere instelling op te
slaan, nogmaals de toets Bak- en
braadprogramma gedurende
ca. 2 seconden indrukken. De eerder opgeslagen instelling wordt door
deze instelling vervangen.
Het starten van de geheugenfunctie
1. Schakel het apparaat zo nodig uit
met de toets Stop .
2. Met de toets Bak- en
braadprogramma de opgeslagen
instelling oproepen.
3. Toets Start indrukken.
28
Klokfuncties
Kookwekker
Voor het instellen van de kookwekker. Na afloop klinkt een signaal.
Deze functie heeft geen invloed op de werking van de magnetron en
oven.
Duur magnetron min.
Voor het instellen hoe lang de magnetron in werking dient te zijn.
Duur
Om in te stellen hoe lang de oven ingeschakeld moet zijn.
Einde
Om in te stellen wanneer de oven weer moet worden uitgeschakeld.
Dagtijd
Met deze functie kunt u de dagtijd instellen, veranderen of opvragen
(zie ook het hoofdstuk „Voor het in gebruik nemen“).
Insteltoetsen
Dagtijd
Klokfuncties
Klokfuncties
Tijdindicaties
Duur/Einde/Bedrijfstijd
29
3 Algemene aanwijzingen
Na het kiezen van een klokfunctie knippert het bijbehorende symbool
ca. 5 seconden. Gedurende deze tijd kan met de toets of de
gewenste tijd worden ingesteld of veranderd.
Na het instellen van de gewenste tijd knippert het symbool nogmaals
gedurende ca. 5 seconden. Daarna gaat het symbool branden. De in-
gestelde Kookwekker begint te lopen.
De ingestelde tijd voor Duur en Einde begint na het starten
van de gekozen functie te lopen.
30
Kookwekker
1. Toets Klokfuncties zo vaak in-
drukken, tot het symbool voor
Kookwekker knippert.
2. Stel met de toets of de
gewenste kookwekker in
(max. 99.00 minuten).
Na ca. 5 seconden geeft de indicatie
de resterende tijd aan.
Het symbool voor Kookwekker
brandt.
Na het verstrijken van de ingestelde
tijd klinkt er gedurende 2 minuten
een zoemer.
“0.00“ brandt en het symbool voor
Kookwekker knippert.
Zoemer uitschakelen:
Druk op een willekeurige toets.
31
Duur magnetron min.
1. Magnetronfunctie kiezen en door
het herhaald indrukken van de
toets Magnetron het vermogen
instellen.
2. Met de toets of de gewenste
gaartijd instellen. Het symbool voor
Duur knippert.
3. Met het indrukken van de
toets Start begint de ingestelde
tijd af te lopen. Het symbool voor
Duur brandt.
3 Door het herhaald indrukken van de
toets Klokfuncties kan het mag-
netronvermogen worden
opgevraagd.
Als de tijd afloopt, kan de duur met
de toets en worden ver-
hoogd of met de toets worden verlaagd.
Na het verstrijken van de tijd klinkt
er een zoemer gedurende
2 minuten. De magnetron wordt
uitgeschakeld.
“0.00“ wordt aangegeven en het
symbool voor Duur knippert.
Zoemer uitschakelen:
Druk op een willekeurige toets.
32
Duur
1. Ovenfunctie en met de toets of
de temperatuur kiezen.
2. Toets Klokfuncties zo vaak in-
drukken, tot het symbool voor
Duur knippert.
3. Met de toets of de gewenste
gaartijd instellen.
4. Met het indrukken van de
toets Start begint de ingestelde
tijd af te lopen. Het symbool voor
Duur brandt.
3 Door het herhaald indrukken van de
toets Klokfuncties kan de actue-
le dagtijd worden opgevraagd.
Na het verstrijken van de tijd klinkt
er een zoemer gedurende
2 minuten. De oven wordt uitge-
schakeld.
“0.00“ wordt aangegeven en het
symbool voor Duur knippert.
Zoemer uitschakelen:
Druk op een willekeurige toets.
33
Einde
1. Ovenfunctie en met de toets of
de temperatuur kiezen.
2. Toets Klokfuncties zo vaak in-
drukken, tot het symbool voor
Einde knippert.
3. Met de toets of de gewenste
uitschakeltijd instellen.
De symbolen voor Einde en
Duur branden.
De oven wordt automatisch inge-
schakeld.
3 Door het herhaald indrukken van de
toets Klokfuncties kan de actue-
le dagtijd worden opgevraagd.
Na het verstrijken van de tijd klinkt
er een zoemer gedurende
2 minuten. De ovenwordt uitge-
schakeld.
“0.00“ wordt aangegeven en de
symbolen voor Einde en
Duur knipperen.
Zoemer uitschakelen:
Druk op een willekeurige toets.
34
Duur en Einde gecombineerd
3 Duur en Einde kunnen gelijktijdig worden gebruikt wanneer de
oven op een later tijdstipautomatisch moet worden in- en uitgescha-
keld.
1. Ovenfunctie en temperatuur kiezen.
2. Met de functie Duur kunt u de
benodigde gaartijd voor het gerecht
instellen,
bijvoorbeeld 1 uur.
3. Met de functie Einde het tijdstip
instellen, waarop het gerecht klaar
moet zijn,
bijvoorbeeld: 14.05 uur.
De symbolen voor Duur en
Einde branden.
De oven wordt automatisch inge-
schakeld op het berekende tijdstip,
bijvoorbeeld: 13:05 uur.
Na het verstrijken van de ingestelde
duur klinkt er gedurende 2 minuten
een zoemer en wordt de oven auto-
matisch uitgeschakeld,
bijvoorbeeld: 14:05 uur.
35
Overige functies
Indicatie-uitschakeling
2 U kunt energie besparen door de indicatie uit te schakelen.
Indicatie uitschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met de
toets Stop uit. Er mag geen
restwarmte worden aangegeven.
2. Druk net zo lang tegelijk op de toet-
sen Klokfuncties en totdat
de indicatie donker wordt
3 De indicatie wordt automatisch in-
geschakeld wanneer het apparaat
weer in gebruik wordt genomen.
Wanneer u het apparaat weer uit-
schakelt, gaat de indicatie weer uit.
Wanneer u wilt dat de dagtijd weer
blijvend wordt aangegeven, moet u
de indicatie weer inschakelen.
Indicatie inschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met de toets Stop uit.
2. Houd de toetsen Klokfuncties en tegelijk ingedrukt, totdat de
indicatie weer verschijnt.
36
Kinderbeveiliging
Zodra de kinderbeveiliging is ingeschakeld, kan het apparaat niet meer
worden gebruikt.
Kinderbeveiliging inschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig uit
met de Stop toets.
Er mag geen ovenfunctie zijn ge-
kozen.
2. Houd de toetsen en tegelijk
ingedrukt, totdat in de indicatie
SAFE verschijnt.
De kinderbeveiliging is nu ingescha-
keld.
Kinderbeveiliging uitschakelen
1. Het apparaat zo nodig met de toets Stop uitschakelen.
2. Houd de toetsen programma’s bakken en braden en tegelijk in-
gedrukt totdat in de indicatie SAFE dooft.
De kinderbeveiliging is nu uitgeschakeld en de oven weer klaar voor ge-
bruik.
Toets-zoemer
Toets-zoemer uitschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met
de toets Stop uit.
2. Houd de toetsen en tegelijk
ingedrukt, totdat een zoemer klinkt
(ca. 2 seconden).
De toets-zoemer is nu
uitgeschakeld.
Toets-zoemer inschakelen
Houd de toetsen en tegelijk ingedrukt, totdat een zoemer klinkt
(ca. 2 seconden).
De toets-zoemer is nu weer ingeschakeld.
37
Veiligheidsuitschakeling van de oven
3 Wanneer de oven na een bepaalde tijd niet wordt uitgeschakeld of
wanneer de temperatuur niet wordt veranderd, dan wordt de oven au-
tomatisch uitgeschakeld.
In de temperatuurindicatie knippert de temperatuur die als laatste is
ingesteld en er klinkt een zoemer.
De oven wordt uitgeschakeld bij een oventemperatuur van:
Ingebruikname na veiligheidsuitschakeling
Schakel de oven helemaal uit.
Daarna kunt u de oven weer in gebruik nemen.
30 - 120°C na 12,5 uur
120 - 200°C na 8,5 uur
200 - 250°C na 5,5 uur
38
Toepassingen, tabellen en tips
Bakken
Ovenfunctie: Multi Hetelucht
Bakvormen
Voor Multi Hetelucht zijn ook vormen van licht metaal geschikt.
Inbrengsleuven
Met Multi Hetelucht kunt u op maximaal 2 bakplaten tegelijk
bakken:
1 bakplaat:
bijvoorbeeld inzetniveau 2
1 bakvorm:
bijvoorbeeld inzetniveau 1
2 bakplaten:
bijvoorbeeld inzetniveau 1 en 3
39
Algemene aanwijzingen
U kunt met Multi Hetelucht ook twee vormen tegelijk naast elkaar
op het rooster bakken. De baktijd duurt nauwelijks langer.
3 Bij diepgevroren gerechten kunnen de geplaatste bakplaten tijdens het
gaarproces kromtrekken. Dit wordt veroorzaakt door het grote tempe-
ratuurverschil tussen het diepgevroren gerecht en de oventemperatuur.
Als de bakplaten zijn afgekoeld trekken ze weer recht.
Aanwijzigen bij de baktabellen
In de tabellen vindt u een keuze aan gerechten met de bijbehorende
temperatuurvoorschriften, gaartijden en gebruiksniveaus.
De temperaturen en baktijden zijn richtwaarden. De waarden zijn na-
melijk afhankelijk van de samenstelling van het deeg, de hoeveelheid
en de bakvorm.
Als u voor de eerste keer gaat bakken, raden wij aan de laagste tem-
peratuurwaarde in te stellen en pas als het nodig is een hogere tem-
peratuur te kiezen (bijvoorbeeld wanneer het gebak niet bruin
genoeg is of wanneer de baktijd te lang is).
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept,
kijkt u dan bij een soortgelijk gebak.
Bij het op meerdere niveaus bakken van gebak op platen of in vormen
kan de baktijd 10-15 minuten langer zijn.
Bereid vochtig gebak, zoals bijvoorbeeld pizza's en vruchtengebak, op
één niveau.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin
van het bakproces niet overal even bruin. Verander in dit geval de
temperatuurinstelling niet. In de loop van het bakproces wordt het
gebak overal even bruin.
2 Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van
de baktijd uitschakelen en gebruik maken van de restwarmte.
Tenzij anders aangegeven, gelden de waarden in de tabellen voor het
plaatsen van een gerecht in de koude oven.
40
Backtabel
Bakken op één inzetniveau
Soort
gebak
Multi Hetelucht
Inzet-niveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Gebak in vormen
Tulband 1 160-170 0:50-1:10
Zandgebak/koningstaart 1 150-170 1:10-1:30
Biscuittaart 1 160-180 0:25-0:40
Taartbodem van zandtaartdeeg 2 170-190 0:10-0:25
Taartbodem van roerdeeg 2 150-170 0:20-0:25
Dichte appeltaart 1 160-180 0:50-1:00
Appeltaart (2vormen Ø20cm,
diagonaal geplaatst)
1 180-190 1:05-1:20
Hartige taart (bijv. quiche lorraine) 2 170-190 0:30-1:10
Kwarktaart 1 160-180 1:00-1:30
Gebak op het bakblik
Gistbroodje/-krans 1 160-180 0:30-0:40
Kerststol 1 160-180 0:40-1:00
Brood (roggebrood)
-eerst
-dan
1 180-200 0:45-0:60
Roomsoezen/tompoezen 2 170-190 0:30-0:40
Biscuitrol 2 200-220
1)
0:08-0:15
Kruimelgebak droog 2 160-180 0:20-0:40
Boter-/suikerkoek 2 170-190
1)
0:15-0:30
Vruchtentaart
(op gistdeeg/roerdeeg)
1)
2 160-180 0:25-0:50
Vruchtentaart op zandtaartdeeg 2 170-190 0:40-1:20
Plaatkoek met kwetsbaar beleg
(bijv. kwark, room, honing)
2 150-170 0:40-1:20
Pizza (met veel beleg) 2 190-210
1)
0:20-0:40
Pizza (dun) 2 230
1)
0:12-0:20
41
Bakken op meerdere niveaus
1) Oven voorverwarmen
Turks brood 2 230
1)
0:10-0:20
Zwitsers fruitpuddinkje 2 190-210 0:35-0:50
Koekjes
Koekjes van zandtaartdeeg 2 160-180 0:06-0:20
Sprits 2 180 0:10-0:40
Koekjes van roerdeeg 2 160-180 0:15-0:20
Schuimgebak, baiser 2 80-100 2:00-2:30
Bitterkoekjes 2 100-120 0:30-0:60
Koekjes van gistdeeg 2 160-180 0:20-0:40
Koekjes van bladerdeeg 2 180-200
1)
0:20-0:30
Broodjes 2 210-230 0:20-0:35
Kleine cakejes (20stuks/blik) 2 170
1)
0:20-0:30
1) Oven voorverwarmen
Soort gebak
Multi Hetelucht
Tempera-
tuur ºC
Tijd
uur: min.
Niveau van onderen
2 niveaus
Koekjes
Koekjes van zandtaart-
deeg
1/3 160-180 0:15-0:35
Sprits 1/3 180 0:20-0:60
Koekjes van roerdeeg 1/3 160-180 0:25-0:40
Schuimgebak, baiser 1/3 80-100 2:10-2:50
Bitterkoekjes 1/3 100-120 0:40-1:20
Met gist gebakken koekjes 1/3 160-180 0:30-0:60
Koekjes van bladerdeeg 1/3 180-200
1)
0:30-0:50
Soort
gebak
Multi Hetelucht
Inzet-niveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
42
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van het
gebak is te licht van
kleur
Verkeerde inschuifhoogte Gebak lager inschuiven
Het gebak zakt in
(wordt klef, papperig,
vochtig)
Te hoge baktemperatuur Baktemperatuur iets lager
instellen
Te korte baktijd Baktijd verlengen
Baktijden kunnen niet wor-
den verkort door een hoge-
re baktemperatuur
Te veel vocht in het deeg Gebruik minder vloeistof
Let op de kneedtijden, in het
bijzonder bij het gebruik van
keukenmachines
Gebak is te droog Te lage baktemperatuur Baktemperatuur hoger in-
stellen
Te lange baktijd Baktijd verkorten
Gebak wordt ongelijk-
matig bruin
Te hoge baktemperatuur en te
korte baktijd
Baktemperatuur lager instel-
len en baktijd verlengen
Het deeg is ongelijkmatig ver-
deeld
Het deeg gelijkmatig over de
bakplaat verdelen
Gebak wordt niet gaar
binnen de aangege-
ven baktijd
Te lage temperatuur Baktemperatuur iets hoger
instellen
43
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten
Tabel diepgevroren kant-en-klare gerechten
Gerecht
Multi Hetelucht
Inzetniveau Temperatuur °C
Tijd
uur: min.
Pastaschotel 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne 1 180-200 0:25-0:40
Gegratineerde groente
1)
1) Oven voorverwarmen
1 160-170 0:15-0:30
Gegratineerd stokbrood
1)
1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenschotels 1 180-200 0:40-0:60
Visschotels 1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groente 1 160-170 0:30-1:00
Gerecht Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Temperatuur
°C
Tijd
Diepvriespizza Multi Hetelucht 3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
Patates frites
1)
(300-600 g)
1) Opmerking: patates frites tussendoor 2 tot 3 keer keren
Infratherm 3 200-220 15-25 min.
Stokbrood Multi Hetelucht 3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
Vruchtentaart Multi Hetelucht 3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
44
Braden
Ovenfunctie: Multi Hetelucht
Braadservies
Om te braden is ieder hittebestendig servies geschikt (zie opgave fa-
brikant!).
Wij adviseren alle magere vleessoorten in een braadpan met deksel
te braden. Op deze manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees die een korstje moeten krijgen, kunt u in een
braadpan zonder deksel braden.
3 Aanwijzingen met betrekking tot de braadtabel
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Wij raden u aan vlees en vis slechts vanaf 1 kg in de oven te braden.
Om het aanbranden van vleessap of vet te vermijden, raden wij aan
een beetje vocht in het braadservies te doen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3 van de gaartijd) keren.
Grote braadstukken en gevogelte gedurende de gaartijd meerdere ke-
ren met braadvocht begieten. Daarmee bereikt u een beter braadre-
sultaat.
Schakel de oven ca. 10 minuten voor het einde van de braadtijd uit,
om te profiteren van de restwarmte.
Braadtabel
Soort vlees
Multi Hetelucht
Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Varkensvlees
Schouderstuk, nekstuk, ham
(1000-1500 g)
1 170-190 1:30-2:00
Kotelet, casselerrib
(1000-1500 g)
1 180-200 1:00-1:30
Gehakt (750-1000 g) 1 180-200 0:45-1:00
Rundvlees
Stoofvlees (1000-1500 g) 1 180-200 2:00-2:30
Rosbief of ossenhaas,
per cm dikte
1 210-230*
0:06-0:09
per cm dikte
45
* Oven voorverwarmen
Kalfsvlees
Kalfsbraadstuk (1000 g) 1 170-190 1:30-2:00
Kalfsbout (1500-2000 g) 1 170-190 2:00-2:30
Lamsvlees
Lamsbout (1000-1500 g) 1 170-190 1:15-2:00
Lamsrug (1000-1500 g) 1 180-200 1:00-1:30
Kort gebraden vlees op de bakplaat
Cordon bleu 1 220-230* 0:05-0:08
Braadworst 1 220-230* 0:12-0:15
Schnitzel of cotelet, gepaneerd 1 220-230* 0:15-0:20
Frikadellen 1 210-220* 0:15-0:20
Vis (stoven)
Hele vissen (1000-1500 g) 1 210-220 0:45-1:15
Gevogelte
Kip, poularde (1-1,5 kg) 1 190-210 0:45-1:15
Halve kip (per 400-500 g) 1 200-220 0:35-0:50
Stukken gevogelte (per 200-
250 g)
1 200-220 0:35-0:50
Eend (1500-2000 g) 1 180-200 1:15-1:45
Wild
Hazenrug, hazenbout (tot 1000 g 1 220-230* 0:25-0:40
Ree-/hertenrug (1500-2000 g) 1 210-220 1:15-1:45
Ree-/hertenbout (1500-2000 g) 1 200-210 1:30-2:15
Soort vlees
Multi Hetelucht
Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
46
Grill
Ovenfunctie: Grill met maximale temperatuur-instelling
1 Let op: bij het grilleren moet de ovendeur altijd gesloten zijn.
Voor het grilleren moeten zowel het rooster als de braadslede worden
gebruikt.
De grilltijden zijn richtwaarden.
Grilleren is bijzonder geschikt voor platte stukken vlees en vis.
Grilltabel
Gerecht Inzetniveau Tijd
1e zijde 2e zijde
Frikadellen 3 8-10 Min. 6-8 Min.
Varkenshaas 2 10-12 Min. 6-10 Min.
Braadworst 3 8-10 Min. 6-8 Min.
Runderhaas, kalfsfilet 3 6-7 Min. 5-6 Min.
Runderfilet, rosbief
(ca. 1 kg)
2 10-12 Min. 10-12 Min.
Geroosterd brood
1)
1) Grillrooster zonder braadslede gebruiken
3 4-6 Min. 3-5 Min.
Snacks op toast 2 8-10 Min. ---
47
Infratherm
Ovenfunctie: Infratherm
Gerecht
Temper-
atuur
in °C
Plaat Grillrooster Grilltijd
in
minuten
na …
minuten
draaien
Gebruiksniveau
Kip
(900-1000 g)
160 1 2 50-60 25-30
Gevulde varkensroll-
ade (2000 g)
160 1 2 90-95 45
Pastaschotel 180 --- 2 30 ---
Gegratineerde
aardappelschotel
200 --- 2 20-23 ---
Gnocchi, gegrati-
neerd
180 --- 2 20-23 ---
Bloemkool met
hollandaise saus
200 --- 2 15 ---
48
Ontdooien
Ovenfunktie: Ontdooien/Drogen (Temperatuurinstelliing 30°C)
Uitgepackte etenswarenop een bord op et rooster plaatsen.
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels, omdat deze de
ontdooitijd aanzienlijk verlengen.
Om te omtdooien plaatst u het rooster op het eerste niveau van on-
deren.
Ontdooitabel
Gerecht
Ontdooitijd
min.
Nadooi-
tijd min.
Opmerking
Kip, 1000 g 100-140 20-30
Kip op een omgedraaid schoteltje in
een groot bord leggen
Na de helft van de tijd keren
Vlees, 1000g 100-140 20-30 Na de helft van de tijd keren
Vlees, 500g 90-120 20-30 Na de helft van de tijd keren
Forel, 150g 25-35 10-15 ---
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 ---
Boter, 250g 30-40 10-15 ---
Room, 2 x 200g 80-100 10-15
Room kam ook met nog licht bevro-
ren deeltjes goed worden geklopt
Gebak, 1400g 60 60 ---
49
Roosteren
Ovenfunctie: Ontdooien/Drogen
Gebruik hiervoor een met boterhampapier of bakpapier belegde
plaat.
U bereikt een beter resultaat als u na verloop van de helft van de
roostertijd de ovenuitschakelt, opent en gedurende de nacht laat af-
koelen.
Daarna het roostergerecht klaar laten roosteren.
Roostergerecht
Temperatuur
in °C
Gebruiksniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Groenten
Bonen 75 2 1 / 3 6-9
Paprika (reepjes) 75 2 1 / 3 5-8
Soepgroenten 75 2 1 / 3 5-6
Paddestoelen 50 2 1 / 3 6-9
Kruiden 40-50 2 1 / 3 2-4
Fruit
Pruimen 75 2 1 / 3 8-12
Abrikozen 75 2 1 / 3 8-12
Appelschijven 75 2 1 / 3 6-9
Peren 75 2 1 / 3 9-13
50
Inmaken/wecken
Ovenfunctie: Multi Hetelucht
Gebruik voor het inmaken/wecken alleen in de handel gebruikelijke
glazen van hetzelfde formaat.
Glazen met een wring- of bajonetsluiting en metalen vormen zijn
ongeschikt.
Voor het inmaken/wecken het eerste gebruiksniveau van onderen
gebruiken.
Gebruik voor het inmaken/wecken de plaat. Hierop kunt u maximaal
zes glazen met elk een inhoud van één liter plaatsen.
De glazen moeten allemaal tot dezelfde hoogte zijn gevuld en zijn
dichtgeklemd.
Plaats de glazen zodanig op de plaat, dat ze elkaar niet aanraken.
Giet ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat er voldoende vocht in de
oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste glazen begint te parelen (bij 1-liter-
glazen na ca. 35-60 minuten), schakelt u de oven uit of verlaagt u de
temperatuur tot 100°C (zie de tabel).
51
Wecktabel
De opgegeven wecktijden en temperaturen zijn richtwaarden.
Product
Temperatuur
in°C
Wecken tot het
parelen begint
in min.
Doorkoken bij
100 °C
in min.
Bessen
Aardbeien, bosbessen, fram-
bozen, rijpe kruisbessen
160-170 35-45 ---
Onrijpe kruisbessen 160-170 35-45 10-15
Steenvruchten
Peren, kweeperen, pruimen 160-170 35-45 10-15
Groente
Wortels
1)
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
160-170 50-60 5-10
Paddestoelen
1)
160-170 40-60 10-15
Komkommers 160-170 50-60 ---
Gemengd tafelzuur 160-170 50-60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160-170 50-60 15-20
Bonen 160-170 50-60 ---
52
Magnetron
Opmerkingen t.a.v. de werking
Algemeen
Laat de gerechten na het uitschakelen van het apparaat een aantal
minuten staan (zie magnetrontabel: - tijd).
Verpakkingen van aluminiumfolie, metalen houders, enz. vóór het be-
reiden van het gerecht verwijderen
Garen
Indien mogelijk afgedekt garen, met voor de magnetron geschikt
materiaal. De gerechten alleen niet afgedekt garen als de korst
moet blijven bestaan.
Gekoelde of bevroren gerechten hebben een langere gaartijd nodig.
Gerechten met saus moeten van tijd tot tijd omgeroerd worden.
Groenten met een vaste structuur, zoals wortelen, erwten of
bloemkool, met water garen.
Keer grote stukken na ongeveer de helft van de gaartijd om.
Groenten indien mogelijk in stukken van gelijke grootte snijden.
Vlakke, brede houders of schalen gebruiken.
Ontdooien van vlees, gevogelte, vis
De bevroren, uitgepakte voedingsmiddelen op een omgedraaid,
klein bord met een houder daaronder of op een ontdooirooster of
kunststofzeef plaatsen, opdat de ontdooivloeistof kan uitlopen.
Nadat de ontdooitijd van het voedingsmiddel voor de helft is verlo-
pen, het product omkeren, indien mogelijk in stukken delen, ont-
dooide stukken verwijderen.
Ontdooien van boter, stukjes taart, kwark
Niet volledig in het apparaat, maar bij kamertemperatuur laten
ontdooien. Daardoor wordt het resultaat gelijkmatiger. Mogelijke
metaal- of aluminiumverpakkingen of –delen vóór het ontdooien
volledig verwijderen.
Ontdooien van fruit, groenten
Fruit en groenten, dat onbewerkt verder moet worden bewerkt, niet
geheel in het apparaat maar op kamertemperatuur ontdooien.
Fruit en groenten dat moet worden gekookt, kan niet direct met
een hoger magnetronvermogen worden gegaard, zonder eerst
ontdooid te zijn.
53
Kant-en-klaargerechten
Kant-en-klaargerechten in metalen verpakkingen of kunststofscha-
len met metalen deksel mogen alleen in de magnetron worden ont-
dooid of verwarmd, als uitdrukkelijk wordt gesteld dat het geschikt
is voor de magnetron.
Let a.u.b. op de informatie die door de fabrikant op de verpakking
werd aangebracht (bijv. metalen deksel verwijderen en
kunststoffolie inprikken).
Geschikt servies en materiaal
1) zonder zilver-, goud-, platina- of metalen delen/decoraties
2) zonder kwarts- of metalen delen, geen metaalbevattend glazuur
3) Volg a.u.b. de door de fabrikant aangegeven maximale temperaturen op!
X Geschikt -- Niet geschikt
Servies/materiaal
Magnetron
Oven Grill
Ont-
dooien
Ver-
warmen
Garen
Vuurvast glas en porselein (zonder
metaalbestanddelen, bijv. Pyrex, Jenaer
Glas)
X X X X
Niet vuurvast glas en porselein
1)
X -- -- --
Glas- en vitrokeramiek uit vuur-/vorstvast
materiaal (bijv. Arcoflam), Grillrooster
X X X X
Keramiek
2)
, aardewerk
2)
X X X --
Hittebestendig kunststof tot 200°C
3)
X X X --
Karton, papier X -- -- --
Vershoudfolie X -- -- --
Braadfolie met voor de magnetron ge-
schikte sluiting
3)
X X X --
Braadservies van metaal,
bijv. email, gegoten
-- -- -- X
Bakvormen, zwart gelakt of voorzien van
coating met siliconen
3)
-- -- -- X
Bakplaat -- -- -- X
Bruiningsservies, bijv. Crostino- of
Crunch-plaat
-- X X --
Kant-en-klaargerechten in verpakkingen
3)
XX X X X
54
3 Wat nog aandacht behoeft...
Voedingsmiddelen hebben een verschillende vorm en aard. Zij worden
in verschillende hoeveelheden bereid. Daarom zijn ook de noodzake-
lijke tijden en vermogens voor het ontdooien, verwarmen of garen
onderling afwijkend. Als algemene richtlijn geldt: Dubbele
hoeveelheid = bijna dubbele tijd
Bij het verwarmen met de magnetron ontstaat de warmte in het voe-
dingsmiddel zelf. Daarom kunnen niet alle plaatsen tegelijkertijd
worden verwarmd. Als gevolg hiervan moeten met name grote hoe-
veelheden die verwarmd moeten worden, geroerd, of omgedraaid
worden.
In de tabel is de duur/tijd aangegeven. Laat het voedingsmiddel in
het apparaat of buiten het apparaat staan, zodat de warmte nog ge-
lijkmatiger kan worden verdeeld.
Met rijst bereikt u betere resultaten als u vlakke, brede schalen ge-
bruikt
55
Magnetron - kooktabel
Ontdooien
Gerecht
Magnetron
Hoeveel-
heid g
Vermogen -
Watt
Duur -
min.
Tijd –
min.
Opmerking
Vlees
Groot stuk vlees 500 200 10-12 10-15 Tussendoor ke-
ren
Steaks 200 200 3-5 5-10
Tussendoor
draaien,
ontdooide de-
len uitnemen
Gehakt, gemengd 500 200 10-15 10-15
Goelash 500 200 10-15 10-15
Gevogelte
Kip 1000 200 25-30 10-20 Tussendoor
draaien,
ontdooide de-
len met alumi-
nium folie
afdekken
Kippenborst 100-200 200 3-5 10-15
Kippenpootjes 100-200 200 3-5 10-15
Eend 2000 200 45-60 20-30
Vis
Groot stuk vis 500 100 10-15 15-20
Tussendoor ke-
ren
Visfilet 500 100 10-12 15-20
Worst
Worst in plakjes 100 100 2-4 20-40 Tussendoor ke-
ren
Zuivelproducten
Kwark 250 100 10-15 25-30 Aluminium de-
len verwijde-
ren, na de helft
van de tijd ke-
ren
Boter 250 100 3-5 15-20
Kaas 250 100 3-5 30-60
Slagroom, room 200 100 7-12 20-30 Aluminium
deksel verwij-
deren, tussen-
door omkeren
56
Taart/gebak
Gistdeeg 1stuk 100 2-3 15-20
Bord tussen-
door omkeren
Kaastaart 1stuk 100 2-4 15-20
Taart (Slag-
roomtaart)
1stuk 100 1-2 15-20
Taart zonder slag-
room
bijvoorbeeld:
1stuk 100 2-4 15-20
Bord tussen-
door omkeren
Vruchtentaart 1stuk 100 1-2 15-20
Brood 1kg 100 15-20 10-15
Tussendoor ke-
ren
Boterhammen 0,5 kg 100 8-12 10-15
Broodjes 4 stuks 100 5-8 5-10
Fruit
Aardbeien 300 100 8-12 10-15
Afgedekt
ontdooien,
tussendoor
omkeren
Pruimen, kersen,
frambozen, blauw-
bessen, abrikozen
250 100 8-10 10-15
Smelten
Chocolade /
couverture
150 600 2-3 ---
Tussendoor
omroeren
Boter 100 200 2-4 ---
Verwarmen
Babyvoeding in
glas
200 300 2-3 --- Tussendoor
omroeren
Temperatuur
controleren!
Babymelk (fles
180 ml)
200 1000 0:20-
0:40
--- Lepel in de fles
plaatsen,
omroeren,
temperatuur
controleren!
Kant-en-klaarge-
recht
400-500 600 4-6 5 Indien aanwe-
zig, aluminium
deksel verwij-
deren, tussen-
door omkeren
Kant-en-klaarge-
recht, diepvries
400-500 400 14-20 5
Gerecht
Magnetron
Hoeveel-
heid g
Vermogen -
Watt
Duur -
min.
Tijd –
min.
Opmerking
57
Garen
1) Alle groenten afgedekt garen.
De aangegeven tijd geeft de richtwaarde weer en zijn afhankelijk van het soort en de kwaliteit van
het voedingsmiddel.
Melk 1 kopje
ca. 200 ml
1000 1:15-
1:45
---
Lepel in ver-
pakking plaat-
sen
Water 1 kopje
ca. 200 ml
1000 1:30-2 ---
Saus 200 ml 600 1-2 --- Tussendoor
omroeren
Soep 300 ml 600 2-4 ---
Gerecht
Magnetron
Hoeveel-
heid g
Vermo-
gen- Watt
Duur -
min.
Tijd –
min.
Opmerking
Groot stuk vis 500 500 8-10 --- Afgedekt garen,
tussendoor de ver-
pakking een aan-
tal maal omkeren
Visfilet 500 500 6-8 ---
Groente, korte
gaartijd, vers
1)
500 600 12-16 ---
Ca. 50 ml water
toevoegen, afge-
dekt garen,
tussendoor om-
roeren
Groente, korte
gaartijd, diepvries
1)
500 600 14-18 ---
Groente, lange
gaartijd, vers
1)
500 600 14-20 ---
Groente, lange
gaartijd, diepvries
1)
500 600 18-24 ---
Zoute aardappelen 800 g +
600 ml
1000 5-7 300 W /
15-20
Afgedekt garen,
tussendoor om-
roeren
Rijst 300 g +
600 ml
1000 4-6 ---
Gerecht
Magnetron
Hoeveel-
heid g
Vermogen -
Watt
Duur -
min.
Tijd –
min.
Opmerking
58
Tabel Combi-functie
Ovenfuncties: Multi Hetelucht + Magnetron
of Infratherm + Magnetron
Gerecht
Bak- /
braad-
servies
Oven-
functie
Temp.
in
°C
Magn.
Watt
Ge-
bruiks-
niveau
Tijd
in
min.
Aanwij-
zingen
Schotel/
Kwark-
schotel
Gratin-
vorm op
rooster
+ 250 600 1 25-35
Schotel/
Gratin
Gratin-
vorm op
rooster
+ 250 600 1 30-40
Eend
2000 g
Glas-
servies op
rooster
+
Eerst
250
1)
dan
180
300
300
1 40-60
Na 15 min.
om-
draaien,
daarna
180°C,
duur
10 min.
Visfilets
350 g
Glas-
servies op
rooster
+ 250 600 1 15-20
Gevuld,
opgerold,
gekruid
Visgratin
1400 g
Glas-
servies
+ 250 300 1 30-40
Gevogelte,
heel
Glas-
servies op
rooster
+ 200 300 1 30-40
Na 20 min.
omkeren
Gevogelte,
helft
Glas-
servies op
rooster
+ 200 300 1 25-35
Na 15 min.
omkeren
Gebraden
gehakt
650 g
Glas-
servies op
rooster
+ 250 300 1 30-40
5 min. -
duur
Kippen-
poot
Glas-
servies op
rooster
+ 250 600 1 20-25
Na 20 min.
omkeren
Gebraden
kalfsvlees
1000 g
Glas-
servies op
rooster
+ 210 300 1 30-40
Na 25 min.
om-
draaien,
niet afge-
sloten,
duur
5min.
59
1)
Oven met de aangegeven temperatuur voorverwarmen.
De aangegeven gaartijden en temperaturen geven de richtwaarde weer en zijn afhankelijk van het
soort en de kwaliteit van het voedingsmiddel.
Aardappel-
gratin
Glas-
servies op
rooster
+ 250 600 1 20-25
Kaas
over het
gerecht
strooien
Lamsbout
met been
1000 g
Glas-
servies op
rooster
+ 180 300 1 30-40
5 min. -
duur
Lamsbout
zonder
been
1000 g
Glas-
servies op
rooster
+ 200 300 1 30-40
5 min. -
duur
Lasagne
1200 g
Gratin-
vorm op
rooster
+ 250 400 1 25-30
Pasta-
schotel
1800 g
Gratin-
vorm op
rooster
+ 250 400 1 30-35
Na 20 min.
roeren
Peperoni
gevuld
Glas-
servies op
rooster
+ 250 400 1 20-25
Peperoni-
helften
met kaas-/
groenten-
vulling
Gebraden
rund-vlees
1000 g
Glas-
servies op
rooster
+ 180 400 1 60-70
10 min. -
duur,
1x omke-
ren, afge-
dekt garen
Gebraden
varkens-
vlees -hals
1200 g
Glas-
servies op
rooster
+ 230 400 1 55-65
5 min. -
duur,
1x omke-
ren
Gerecht
Bak- /
braad-
servies
Oven-
functie
Temp.
in
°C
Magn.
Watt
Ge-
bruiks-
niveau
Tijd
in
min.
Aanwij-
zingen
60
Tips voor de magnetron
Resultaat Oplossing
Voor de bereide hoeveelheden treft u
geen opgaven aan.
Oriënteert u zich op soortgelijke
voedingsmiddelen. Verleng of verkort de
gaartijden op basis van de volgende regel:
Dubbele hoeveelheid = bijna dubbele tijd
Halve hoeveelheid = halve tijd
Het gerecht is te droog geworden. Kortere gaartijd instellen of lager
magnetronvermogen kiezen.
Het gerecht is na afloop van de tijd
nog niet ontdooit, heet of gaar.
Langere gaartijd instellen of hoger
magnetronvermogen kiezen.
Let hierbij op dat hogere gerechten een lan-
gere tijd nodig hebben.
Na afloop van de gaartijd is het ge-
recht aan de rand oververhit, in het
midden echter nog niet gaar.
Kies een volgende keer een lager vermogen en
een langere tijd.
Vloeibare gerechten, bijv. soep, tussendoor
omroeren.
61
Keurgerechten volgens IEC60705
(Magnetronvermogen 1000 Watt)
De kwaliteit en functie van magnetronsworden door
keuringsdienstenaan de hand van speciale gerechten gecontroleerd.
Gerecht
Ver-
mogen -
Watt
Oven-
functie
Gebruiks-
niveau
Duur -
min.
Tijd in
min.
Opmerking
Custard
(12.3.1)
300 Glazen
schaal
30-40 120 Vorm na de helft
van de tijd een
keer draaien
Biscuitdeeg
(12.3.2)
600 Glazen
schaal
8-10 5
Gehakt braden
(12.3.3)
500 Glazen
schaal
20-22 5 Afdekken, vorm
na de helft van
de tijd een keer
draaien
Aardappelgra-
tin (12.3.4)
500 1 40 5
Taart (12.3.5) 200 2 20 5
Kip 1200 g
grillen (12.3.6)
300 1 35 5 Na 15 min.
omkeren
Gehakt ont-
dooien (13.3.)
100 Glazen
schaal
15-20 5 Na de helft van
de tijd draaien,
ontdooide delen
uitnemen
Frambozen
ontdooien
(B.2.1)
100 Glazen
schaal
11- 13 5 Afdekken
62
Programma’s
Het apparaat beschikt over 12 geprogrammeerde functies, die via de
toets Bak- en braadprogramma na elkaar kunnen worden gekozen.
Zie voor de instellingen het hoofdstuk Extra functies: Magnetron-
programma’s.
Pro-
gram-
ma
Functie Recept
Gewicht
Tijd-
afhan-
kelijke
voorin-
stelling
Warm-
houd-
func-
tie
”HH“
Voorin-
stel-
ling
min. max.
P1
Ont-
dooien
1)
Gevogelte 1000 g 100 g 1500 g
19 min.
40 sec.
Nee
P2 Vlees 800 g 100 g 1500 g
17 min.
36 sec.
Nee
P3 Vis 1000 g 100 g 1500 g
15 min.
20 sec.
Nee
P4 Brood 500 g 100 g 1500 g 6 min. Nee
63
1)
Bij de functies Ontdooien en Koken, de voedingsmiddelen meerdere keren draaien
P5
Koken
1)
Bevr.
groente
klein +
50 ml
water
800 g 100 g 1000 g
15 min.
44 sec.
Ja
P6
Bevr.
groente
groot +
50 ml
water
800 g 100 g 1000 g
22 min.
56 sec.
Ja
P7
Verse
groente,
klein
+ 50 ml
water
800 g 100 g 1000 g 24 min. Nee
P8
Verse
groente,
groot
+ 50 ml
water
800 g 100 g 1000 g
26 min.
40 sec.
Nee
P9
Aardappe-
len +
100 ml
water
600 g 100 g 1000 g
17 min.
12 sec.
Nee
P10 Vis 1000 g 100 g 1000 g
21 min.
40 sec.
Ja
P11
Combi-
functie
1)
Aardappel-
gratin
1000 g 400 g 1800 g 30 min. Ja
P12 Kip 1000 g 500 g 1400 g 30 min. Ja
Pro-
gram-
ma
Functie Recept
Gewicht
Tijd-
afhan-
kelijke
voorin-
stelling
Warm-
houd-
func-
tie
”HH“
Voorin-
stel-
ling
min. max.
64
AARDAPPELGRATIN (voor 4-5 personen)
Ingrediënten:
750 g aardappelen
100 g greyerzer of emmentaler kaas, geraspt
1Ei
75 ml melk of room
2 eetlepel boter
1/2 eetlepel tijm
1 teentje knoflook geschild
zout, peper, nootmuskaat
Bereidingswijze:
Aardappelen schillen, in ca. 3 mm dikke plakjes snijden, afdrogen, naar
smaak peper en zout toevoegen.
Verdeel de helft van de aardappelen in een ingevette, vuurvaste vorm
en strooi er een beetje geraspte kaas over. Leg de overige aardappelen
hier bovenop en strooi de rest van de geraspte kaas eroverheen.
Pers het teentje knoflook en meng dit met de eieren, melk, room en
tijm. Doe er een beetje zout bij en giet het geheel over de aardappelen.
Snijdt de boter in kleine stukjes en verdeel deze over het gerecht.
Instelling Gebruiksniveau Duur
P 11 AARDAPPELGRATIN 2 30 min.
65
KIP 1200 G
Ingrediënten:
1 kip (1000 - 1200 g)
2 eetlepel olie
zout, peper, paprika, kerriepoeder
Bereidingswijze:
Was de kip en droog deze af met keukenpapier.
Meng de kruiden met de olie en bestrijk de binnen- en buitenkant van
de kip gelijkmatig met het mengsel.
Leg de kip vervolgens met de borstzijde naar beneden in een vuurvast
vorm of in een ovenvaste glazen schaal met inzetpan (accessoire).
Na de halve braadtijd, de kip omdraaien.
Controleer na de eerste signaaltoon of het vlees gaar is. Indien noodza-
kelijk, de resterende braadtijd tot de tweede signaaltoon (ca. 10 min.)
verlengen.
Instelling Gebruiksniveau Duur
P12 KIP 1200 G 2 30 min.
66
Reiniging en onderhoud
1
Waarschuwing: voor het schoonmaken moet het apparaat zijn uitge-
schakeld en afgekoeld.
Waarschuwing: uit veiligheidsoverwegingen is het niet toegestaan
het apparaat met een stoom- of een hogedrukreiniger schoon te
maken.
Let op: gebruik geen schuurmiddelen, agressieve schoonmaakmid-
delen of schurende voorwerpen.
Buitenzijde van het apparaat
Neem de voorzijde van het apparaat af met een zachte doek en een
warm sopje.
Gebruik bij metalen oppervlakken de hiervoor in de handel verkrijg-
bare onderhoudsmiddelen.
Binnenkant oven
Reinig het apparaat na elk gebruik. Op deze manier brandt het vuil na-
melijk niet aan en kunt u vuil het makkelijkst verwijderen.
1. Bij het openen van de ovendeur schakelt automatisch de
ovenverlichting in.
2. Maak de oven na elk gebruik schoon met een sopje en droog de oven
na.
3 Hardnekkig vuil kan worden verwijderd met een speciale ovenreiniger.
1 Let op: neem bij gebruik van ovenspray altijd de aanwijzingen van de
fabrikant in acht!
Accessoires
Alle inschuifdelen (rooster, inschuifroosters enz.) elke keer na het ge-
bruik afwassen en goed afdrogen. Kort laten inweken zorgt voor mak-
kelijker schoonmaken.
67
Niveaurails
Voor het schoonmaken van de zijwanden kunnen de niveaurails links en
rechts in de oven worden verwijderd.
Niveaurails uitnemen
Voor het uitnemen, de rails optillen
en vervolgens uit de bovenste op-
hangingen nemen.
Inschuifrails plaatsen
Voor het inbouwen, de rails weer in
de bovenste ophangingen hangen.
68
Ovenverlichting
1 Waarschuwing: Kans op kortsluiting! Voor het vervangen van de oven-
lamp:
oven uitschakelen!
zekeringen in de huisinstallatie uitdraaien resp. uitschakelen.
3 Om de ovenlamp en het afdekglas te beschermen een doekje op de bo-
dem van de oven leggen.
Ovenlamp aan de zijkant vervangen/
glas reinigen
1. Linker inschuifrooster losnemen.
2. Afdekglas linksom draaien, losne-
men en schoonmaken.
3. Indien nodig:
ovenverlichting 20 watt, 12 V,
300°C hittebestendig, vervangen.
3 Halogeenverlichting altijd met een doek aanpakken, om te voorkomen
dat vetresten inbranden.
4. Afdekglas weer aanbrengen.
5. Inschuifrooster inzetten.
69
Wat is er aan de hand als
Wanneer u de storing niet kunt verhelpen met de hierboven gege-
ven aanwijzingen, neem dan contact op met uw vakhandel of met
onze service-afdeling.
1 Waarschuwing! Reparaties aan het apparaat mogen alleen door vak-
mensen worden uitgevoerd. Onvakkundige reparaties kunnen tot aan-
zienlijke risico's voor de gebruiker leiden.
Storing Mogelijke oorzaak Oplossing
De oven wordt niet
warm
De oven is niet ingeschakeld Oven inschakelen
De dagtijd is niet ingesteld Dagtijd instellen
De noodzakelijke instellingen
zijn niet uitgevoerd
Instellingen controleren
De veiligheidsuitschakeling
heeft de oven uitgeschakeld
Zie veiligheidsuitschakeling
De kinderbeveiliging is nu in-
geschakeld
Kinderbeveiliging uit-
schakelen
De zekering in de huisinstalla-
tie (stoppenkast) is doorge-
brand
Zekering controleren Als de
zekeringen meerdere malen
worden uitgeschakeld, neem
dan contact op met een er-
kend elektro-installateur
De magnetron functio-
neert niet
De deur van de magnetron is
niet goed gesloten
Ovendeur sluiten
De deursluiters en
-sluitoppervlakken zijn
vervuild
Deursluiters en
-sluitoppervlakken reinigen
De toets Start werd niet
ingedrukt
Toets Start indrukken
De ovenverlichting valt
uit
De ovenlamp is kapot Ovenlampje vervangen
In de indicatie brandt
d“ en de oven ver-
warmd niet
Geen functionerende
ventilator
De testfunctie is ingeschakeld Apparaat uitschakelen
Houd de toetsen en
tegelijk ingedrukt totdat een
signaal klinkt en de indicatie
d“ uit gaat
70
3 Bij een onjuiste bediening wordt het bezoek van de servicetechnicus
ook tijdens de garantieperiode in rekening gebracht.
3 Aanwijzingen voor apparaten met een metalen voorzijde:
Vanwege de koele voorzijde van uw apparaat kan er zich, na het ope-
nen van de ovendeur tijdens of kort na het bakken of braden, geduren-
de korte tijd condens vormen op de binnenkant van het deurvenster.
71
Montageaanwijzing
1
Let op: De montage en aansluiting van het nieuwe apparaat mogen al-
leen door een geautoriseerd vakman worden uitgevoerd.
Volg deze aanwijzing a.u.b. op omdat anders, bij eventuele schade, de
garantie niet van toepassing zal zijn.
1 Veiligheidsinstructies voor de installateur
In het elektrische deel van de installatie is een inrichting voorzien, die
het mogelijk maakt om het apparaat met een contactopeningsaf-
stand van ten minste 3 mm meerpolig van het net te scheiden.
Daarvoor geschikt scheidingsmechanismen zijn bijv. beveiligingsscha-
kelaar, zekeringen (schroefzekeringen kunnen uit de houder worden
gedraaid), aardlekschakelaar en beveiligingen.
De aansluiting door middel van een wandcontactdoos dient door de
klant zo te worden voorzien dat de wandcontactdoos buiten de coör-
dinatieruimte wordt aangebracht en goed toegankelijk is.
De standveiligheid van de inbouwkast moet aan de norm DIN 68930
voldoen.
Inbouwovens en inbouwkookplaten dienen van speciale plaatsings-
systemen voorzien te worden. Om veiligheidsredenen mogen deze al-
leen met ander apparatuur van dezelfde fabrikant worden
gecombineerd.
72
592
5
6
7
388
52
0
m
in.560
380-383
m
in
.5
5
0
20
252
375
13
592
20
388 388
m
in.560
380-383
m
in
.5
5
0
59
2
56
7
380
252
375
13
73
388
min.560
380
m
in
.
5
5
0
5
9
2
567
380
388
592
20
388
380-383
252
375
13
alternativ
74
75
76
77
78
Service
Controleer bij technische storingen eerst of u met behulp van de ge-
bruiksaanwijzing (hoofdstuk „Wat te moet doen als…“) het probleem
zelf kunt oplossen.
Wanneer u het probleem niet kunt oplossen, neemt u contact op met
onze service-afdeling.
Om u snel te kunnen helpen, hebben
wij de volgende gegevens nodig:
Modelaanduiding
Productnummer (PNC)
Serienummer (S-No.)
(u vindt deze nummers op het
typeplaatje)
Soort storing
Eventuele foutmelding die het ap-
paraat aangeeft
Om ervoor te zorgen dat u de benodigde nummers van uw apparaat bij
de hand heeft, raden wij u aan deze hier te noteren:
Modelaanduiding: .....................................
PNC: .....................................
S-No: .....................................
79
From the Electrolux Group. The world´s No.1 choice.
De Electrolux Groep is de grootste producent ter wereld van aangedreven apparaten voor gebruik in de keuken,
reinigingswerkzaamheden en voor gebruik buitenshuis. In meer dan 150 landen over de hele wereld worden
ieder jaar meer dan 55 miljoen Electrolux producten (zoals koelkasten, fornuizen, wasautomaten, stofzuigers,
kettingzagen en grasmaaiers) verkocht ter waarde van circa USD 14 miljard.
AEG Hausgeräte GmbH
Postfach 1036
D-90327 Nürnberg
http://www.aeg.hausgeraete.de
© Copyright by AEG
315 7867 04-A-251005-01 Wijzigingen voorbehouden
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80

Aeg-Electrolux KB9810E-M Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor