Aeg-Electrolux BE3013020M Handleiding

Type
Handleiding
BE3013020
NL
OVEN GEBRUIKSAANWIJZING
VOOR PERFECTE RESULTATEN
Bedankt dat u voor dit AEG product heeft gekozen. Dit
apparaat is ontworpen om vele jaren uitstekend te
presteren, met innovatieve technologieën die het leven
gemakkelijker helpen maken – functies die gewone
apparaten wellicht niet hebben. Neem een paar minuten
de tijd om het door te lezen zodat u er optimaal van kunt
profiteren.
ACCESSOIRES EN VERBRUIKSARTIKELEN
In de AEG webshop vindt u alles wat u nodig heeft om al
uw apparaten van AEG mooi te houden en perfect te
laten functioneren. Ook vindt u hier een groot aantal
accessoires die zijn ontworpen en gebouwd volgens de
hoge kwaliteitsnormen die u verwacht, van speciaal
kookgerei tot bestekmandjes en van flessenhouders tot
waszakken…
Bezoek onze webshop op
www.aeg.com/shop
2
INHOUD
4 Veiligheidsinformatie
7 Beschrijving van het product
8 Voor het eerste gebruik
9 Dagelijks gebruik
10 Klokfuncties
11 Gebruik van de accessoires
12 Extra functies
13 Nuttige aanwijzingen en tips
22 Onderhoud en reiniging
25 Problemen oplossen
26 Milieubescherming
In deze gebruiksaanwijzing worden de
volgende symbolen gebruikt:
Belangrijke informatie over uw persoonlijke
veiligheid en informatie over het voorkomen
van schade aan het apparaat.
Algemene informatie en tips
Milieu-informatie
Wijzigingen voorbehouden
Inhoud
3
VEILIGHEIDSINFORMATIE
Lees deze handleiding zorgvuldig alvorens het apparaat te installeren of te gebruiken:
Voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw eigendommen
Uit respect voor het milieu
Voor de correcte werking van het apparaat.
Bewaar deze instructies altijd bij het apparaat, ook wanneer u het verplaatst of verkoopt.
De fabrikant is niet verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door een foutieve installatie
of foutief gebruik.
Veiligheid van kinderen en kwetsbare mensen
Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen van 8 jaar en ouder en door mensen
met beperkte lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke vermogens of een gebrek aan er-
varing en kennis, indien zij onder toezicht staan of instructies hebben gekregen over het
veilig gebruiken van het apparaat en indien zij de eventuele gevaren begrijpen. Kinderen
mogen niet met het apparaat spelen.
Houd alle verpakkingsmaterialen uit de buurt van kinderen. Gevaar voor verstikking of
lichamelijk letsel.
WAARSCHUWING: Houd kinderen en dieren uit de buurt van het apparaat als de deur
openstaat of als het apparaat in gebruik is, omdat deze heet wordt. Gevaar voor letsel of
ander permanent lichamelijk letsel.
Gebruik het kinderslot of de toetsblokkering als het apparaat hiermee uitgerust is. Dit
voorkomt dat kinderen en dieren het apparaat per ongeluk aanzetten.
Algemene veiligheid
Verander de specificaties van dit product niet. Risico op letsel en beschadiging van het
apparaat.
Laat het apparaat tijdens het gebruik niet onbeheerd achter.
Schakel het apparaat na elk gebruik uit.
Montage
Alleen een bevoegd elektricien mag het apparaat installeren en aansluiten. Neem contact
op met een erkend servicecentrum. Dit om lichamelijk letsel of structurele schade te
voorkomen.
Controleer of het apparaat niet is beschadigd tijdens het transport. Sluit geen beschadigd
apparaat aan. Neem indien nodig contact op met de leverancier.
Verwijder al het verpakkingsmateriaal, stickers en folie van het apparaat voordat u het
voor het eerst in gebruik neemt. Verwijder niet het typeplaatje. Dit kan de garantie on-
geldig maken.
Zorg ervoor dat de stekker van het apparaat uit het stopcontact is getrokken tijdens de
installatie.
Wees voorzichtig bij het verplaatsen van het apparaat. Het apparaat is zwaar. Gebruik
altijd veiligheidshandschoenen. Trek het apparaat nooit omhoog aan de handgreep.
4 Veiligheidsinformatie
De elektrische installatie moet een isolatieapparaat bevatten waardoor het apparaat vol-
ledig van het lichtnet afgesloten kan worden. Het isolatieapparaat moet een contactope-
ning hebben met een minimale breedte van 3mm.
U dient te beschikken over de juiste isolatievoorzieningen: stroomonderbrekers, zekerin-
gen (schroefzekeringen moeten uit de houder worden verwijderd), aardlekschakelaars en
contactgevers.
Zorg dat de keukenkast de benodigde afmetingen heeft voordat u met de installatie be-
gint.
Zorg ervoor dat het apparaat onder en naast veilige installaties wordt geïnstalleerd.
Houd de minimumafstanden naar andere apparaten en units in acht.
Het apparaat kan niet op een voetstuk worden geplaatst.
Ingebouwde ovens en ingebouwde fornuizen worden bevestigd met een speciaal aan-
sluitsysteem. Om schade aan het apparaat te voorkomen dient u alleen een apparaat te
gebruiken met apparaten van dezelfde fabrikant.
Aansluiting op het elektriciteitsnet
Dit apparaat moet worden geaard.
Controleer of de elektrische gegevens op het typeplaatje overeenkomen met de stroom-
voorziening in uw woning.
Informatie over het voltage vindt u op het typeplaatje.
Gebruik altijd een correct geïnstalleerd, schokbestendig stopcontact.
Gebruik geen meerwegstekkers, -aansluitingen en verlengkabels. Er kan brand ontstaan.
Vervang of verander het netsnoer niet zelf. Neem contact op met het servicecentrum.
Zorg ervoor dat de stekker (indien van toepassing) en kabel niet knakken of beschadigd
raken achter het apparaat.
Trek niet aan het netsnoer om het apparaat los te koppelen. Trek altijd aan de stekker -
indien van toepassing.
Gebruik
Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik. Gebruik het apparaat niet
voor commerciële of industriële doeleinden.
Dit apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik. Zo voorkomt u lichamelijk
letsel of schade aan eigendommen.
Het apparaat mag niet worden gebruikt als werkblad of aanrecht.
De binnenkant van het apparaat wordt heet tijdens gebruik. Er kunnen brandwonden
ontstaan. Raak de verwarmingselementen in het apparaat niet aan. Gebruik ovenhand-
schoenen wanneer u bakroosters, schalen e.d. plaatst of verwijdert.
Wees voorzichtig bij het verwijderen of installeren van toebehoren om schade aan de
emaille van de oven te voorkomen.
Sta niet te dicht bij het apparaat als u de deur van het apparaat opent als deze aan staat.
Er kan hete stoom ontsnappen. Hierdoor kunnen brandwonden ontstaan.
Om schade of verkleuring van het emaille te voorkomen:
plaats geen voorwerpen direct op de bodem van het apparaat en bedek het niet met
aluminiumfolie;
Veiligheidsinformatie
5
plaats heet water niet direct in het apparaat;
haal vochtige schotels en eten uit het apparaat als u klaar bent met koken.
Verkleuring van het emaille heeft geen effect op de werking van het apparaat, het is dus
geen defect in de zin van het recht op garantie.
Oefen geen kracht uit op een geopende deur.
De deur dient altijd gesloten te worden bij het koken, ook tijdens het grillen.
Onderhoud en reiniging
Schakel het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact voordat u onderhouds-
handelingen verricht.
Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoeld voordat u onderhoud verricht. Er kunnen
brandwonden ontstaan. Er bestaat een risico dat de glasplaten kunnen breken.
Houd het apparaat altijd schoon. Opeenhopingen van vetten of andere voedselresten
kunnen brand veroorzaken.
Regelmatig reinigen voorkomt dat het oppervlaktemateriaal van de oven achteruitgaat.
Gebruik een diepe bakplaat voor vochtige taarten om te voorkomen dat het fruitsap per-
manente vlekken maakt.
Voor uw persoonlijke veiligheid en de veiligheid van uw eigendommen dient u het appa-
raat alleen met water en zeep te reinigen. Gebruik geen ontvlambare producten of bij-
tende producten.
Reinig het apparaat niet met stoomreinigers, hogedrukreinigers, scherpe voorwerpen,
schuurmiddelen, schuursponzen en vlekverwijderaars
Volg de aanwijzingen van de ovenfabrikant op als u een ovenspray gebruikt.
Reinig de glazen ovendeur niet met schurende reinigingsmiddelen of een metalen schra-
per. Het hittebestendige oppervlak van de binnenruit kan hierdoor breken en versplinte-
ren.
Als de glasplaten beschadigd raken, worden ze zwak en kunnen ze breken. U dient ze te
vervangen. Neem contact op met het servicecentrum.
Wees voorzichtig bij het verwijderen van de deur uit het apparaat. De deur is zwaar!
Reinig het katalytisch email niet (indien van toepassing).
Brandgevaar
Open de deur voorzichtig. Als u alcoholische toevoegingen gebruikt, kan er alcohol-
luchtmengsel ontstaan. Er kan brand ontstaan.
Houd vonken of open vlammen uit de buurt van het apparaat bij het openen van de
deur.
Plaats geen ontvlambare producten of items die vochtig zijn door ontvlambare produc-
ten, en/of onstekingsproducten (gemaakt van plastic of aluminium) in, bij of op het ap-
paraat.
Ovenlampje
De gloeilampen in dit apparaat zijn speciaal geselecteerd en uitsluitend bedoeld voor ge-
bruik in huishoudelijke apparaten. Ze kunnen niet worden gebruikt om een ruimte in het
huis volledig of gedeeltelijk te verlichten.
6 Veiligheidsinformatie
Als de lamp moet worden vervangen, moet u een lamp gebruiken die hetzelfde vermogen
heeft en uitsluitend is bedoeld voor gebruik in huishoudelijke apparaten.
Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact voordat u de ovenlamp vervangt. Er
bestaat risico op een elektrische schok.
Service-afdeling
Alleen een bevoegd servicemonteur mag dit apparaat repareren. Neem contact op met
de service-afdeling.
Gebruik alleen originele reserveonderdelen.
Afvalverwerking van het apparaat
Om lichamelijk letsel of schade te voorkomen
Trek de stekker uit het stopcontact.
Snijd het netsnoer door en gooi het weg.
Verwijder de deurvergrendeling. Dit voorkomt dat kinderen of kleine huisdieren in het
apparaat opgesloten raken. Er bestaat een gevaar voor verstikking.
BESCHRIJVING VAN HET PRODUCT
Algemeen overzicht
4 632 5
1
13
7
8
9
10
11
12
5
4
3
2
1
1 Bedieningspaneel
2 Bedieningsstrip voor ovenfuncties
3 Stroomlampje/symbool
Beschrijving van het product
7
4 Elektronische tijdschakelklok
5 Temperatuurregelknop
6 Temperatuurlamp/symbool/indicatielampje
7 Verwarmingselement
8 Ovenlampje
9 Ventilator
10 Verwarmingselement achterwand
11 Onderwarmte
12 Geleiders, verwijderbaar
13 Rekstanden
Ovenaccessoires
Bakrooster
Voor servies, bak- en braadvormen.
Bakplaat
Voor gebak en koekjes.
VOOR HET EERSTE GEBRUIK
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Eerste reiniging
Verwijder alle onderdelen van het apparaat.
Reinig het apparaat voor het eerste gebruik.
Zie het hoofdstuk "Onderhoud en reiniging".
8 Voor het eerste gebruik
Tijd instellen
De oven functioneert alleen als u de tijd hebt ingesteld.
Wanneer u het apparaat op de netvoeding aan-
sluit, of na een stroomstoring gaat het symbool
van de tijdfunctie automatisch knipperen.
Gebruik de " +" of " -"-toets om de huidige tijd in
te stellen.
Na ongeveer 5 seconden stopt het knipperen en
geeft de klok de ingestelde tijd van de dag weer.
Voor een tijdswijziging moet u niet gelijktijdig een
automatische functie (Bereidingsduur
of Einde
) instellen.
DAGELIJKS GEBRUIK
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Om het apparaat te bedienen, moet u op de bedieningsknop drukken. De bedieningsknop
komt naar voren.
Het apparaat aan- en uitzetten
1. Zet de functieknop van de oven op een ovenfunctie.
2. Zet de thermostaatknop om een temperatuur te selecteren.
3. Draai om het apparaat uit te schakelen de functieknop van de oven en de tempera-
tuurknop op de uit stand.
Knopsymbool, indicatielampje of lampje (afhankelijk van het model - zie
apparaatoverzicht):
Het indicatielampje gaat aan wanneer de oven opwarmt.
Het lampje gaat aan als het apparaat in werking is.
Het symbool geeft aan of de knop de kookzones, de ovenfuncties of de temperatuur be-
dient.
Ovenfuncties
Ovenfunctie Toepassing
Binnenverlichting Gebruik deze functie om de binnenkant van de oven te ver-
lichten.
Multi hetelucht Voor het maximaal bakken op drie ovenniveaus tegelijker-
tijd. Stel de temperatuur van de oven 20 tot 40 °C lager in
dan bij Conventioneel (boven-/onderwarmte). En om voed-
sel te drogen.
Dagelijks gebruik 9
Ovenfunctie Toepassing
Pizza hetelucht Voor het bakken op één niveau van gerechten met een
meer intensieve bruinering en een krokante korst. Stel de
temperatuur van de oven 20 tot 40 °C lager in dan bij Con-
ventioneel (boven-/onderwarmte).
Boven + onderwarmte Bakken en braden op één ovenniveau.
Onderwarmte Voor het bakken van taarten met een krokante of knapperi-
ge bodem en het bewaren van voedsel.
Ontdooien Voor het ontdooien van diepvriesvoedsel.
Grillen Voor het roosteren van plat voedsel in het midden van het
rooster en voor het maken van toast.
Grill intens Voor het roosteren van plat voedsel in grote hoeveelheden
en voor het maken van toast.
Circulatiegrill Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte op
één niveau. Ook geschikt voor het maken van een bruin
korstje en gratineren.
Elektronische tijdschakelklok
1 Functie-indicatielampjes
2 Tijdindicatie
3 Functie-indicatielampjes
4 Toets " +"
5 Keuzetoets
6 Toets " -"
1 2 3
456
KLOKFUNCTIES
Klokfunctie Toepassing
Tijdstip van de dag Toont de tijd. Met deze functie kunt u de tijd instellen, veranderen of
opvragen.
Kookwekker Voor het instellen van een afteltijd.
Als de ingestelde tijd verstreken is, klinkt er een geluidssignaal.
Deze functie is niet van invloed op de werking van de oven.
Bereidingsduur Om in te stellen hoelang de oven gebruikt moet worden.
10 Klokfuncties
Klokfunctie Toepassing
Einde Hier stelt u de tijd in waarna u wilt dat de oven uitschakelt.
Bereidingsduur en einde kunnen gelijktijdig worden gebruikt, wanneer de oven op
een later tijdstip automatisch wordt in- en uitgeschakeld. Stel eerst de Bereidingsduur
en daarna het Einde in.
De klokfuncties instellen
1. Ovenfunctie en temperatuur instellen (alleen nodig voor Bereidingsduur en Einde).
2. Druk meerdere malen op de keuzetoets
tot het gewenste functielampje knip-
pert.
3. Om de tijd in te stellen voor de kook-
wekker
, Bereidingsduur of Einde
, gebruikt u de "+" of "-"-toets.
Het controlelampje voor de betreffende
functie gaat branden.
Wanneer de tijd is verstreken, knippert
het functielampje en klinkt er gedurende
2 minuten een geluidsignaal.
Bij de functies Bereidingsduur en Einde schakelt de oven automatisch uit.
4. Druk op een willekeurige toets om het signaal uit te zetten.
5. Draai de temperatuur- en functieknoppen in de UIT-stand.
De klokfuncties annuleren
1. Druk meerdere malen op de keuzetoets tot het gewenste functielampje knippert.
2. Houd de toets "- " ingedrukt.
Na een paar seconden gaat de klokfunctie uit.
GEBRUIK VAN DE ACCESSOIRES
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Gebruik van de accessoires 11
Ovenaccessoires plaatsen
Het bakrooster heeft zijranden. Deze randen en de
vorm van de geleidestangen bieden kantelbeveili-
ging voor de ovenaccessoires.
Telescopische geleiders - Ovenaccessoires plaatsen
Plaats de bakplaat of de diepe pan op de telesco-
pische geleiders.
Plaats de bakplaat of de schaal op de telescopi-
sche geleiders. Bevestig de gaatjes in de randen
op de bevestigingspennen van de telescopische
geleiders.
Door de verhoogde lijst die om het bakrooster
loopt, zijn de schalen bovendien beveiligd tegen
wegglijden.
EXTRA FUNCTIES
Koelventilator
Als het apparaat in werking is, wordt de koelventilator automatisch ingeschakeld om de op-
pervlakken van het apparaat koel te houden. Na het uitschakelen van het apparaat kan de
ventilatie doorgaan totdat het apparaat is afgekoeld.
12 Extra functies
NUTTIGE AANWIJZINGEN EN TIPS
Binnenkant van de deur
Bij bepaalde modellen vindt u het volgende aan de binnenkant van de ovendeur:
de nummers van de ovenniveaus (geselecteerde modellen)
informatie over de ovenfuncties, aanbevolen niveaus en temperaturen voor karakteristie-
ke gerechten (geselecteerde modellen).
De temperaturen en baktijden in de tabellen zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze zijn af-
hankelijk van de recepten en de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediënten.
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/braadverhouding hebben dan het apparaat dat u
tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw normale instellingen (temperatuur, gaartijden) en de
ovenniveaus aan de tabelwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd uit-
schakelen, om te profiteren van de restwarmte.
Wanneer u diepgevroren levensmiddelen gebruikt, kunnen de platen in de oven tijdens
het bakken vervormen. Wanneer de platen afkoelen, verdwijnt de vervorming.
Aanwijzigen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan bij een
soortgelijk product.
Bij het bakken van gebak op meerdere niveaus kan de baktijd ca. 10-15 minuten langer
zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin van het bakproces
niet overal even bruin. Verander in dit geval de temperatuurinstelling niet. De verschillen
verminderen tijdens het bakproces.
Bakken op één ovenniveau:
Bakken in vormen
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Tulband of brio-
che
Multi hetelucht 1 150-160 0:50-1:10
Zandgebak/fruit-
gebak
Multi hetelucht 1 140-160 1:10-1:30
Cake, zacht Multi hetelucht 2 140 0:35-0:50
Cake, zacht Boven + onder-
warmte
2 160 0:35-0:50
Taartbodem van
zandtaartdeeg
Multi hetelucht 2
170-180
1)
0:10-0:25
Nuttige aanwijzingen en tips 13
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Taartbodem -
roerdeeg
Multi hetelucht 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 vor-
men Ø20cm, dia-
gonaal geplaatst)
Multi hetelucht 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 vor-
men Ø20cm, dia-
gonaal geplaatst)
Boven + onder-
warmte
1 180 1:10-1:30
Kwarktaart Boven + onder-
warmte
1 170-190 1:00-1:30
1) Oven voorverwarmen
Cakes/pasteitjes/gebak op bakblik
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Vlechtbrood/
broodkrans
Boven + onder-
warmte
3 170-190 0:30-0:40
Kerststol Boven + onder-
warmte
2
160-180
1)
0:50-1:10
Brood (rogge-
brood)
1. Eerste deel
van het bak-
proces.
2. Tweede deel
van het bak-
proces.
Boven + onder-
warmte
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Roomsoezen/
tompoezen
Boven + onder-
warmte
3
190-210
1)
0:20-0:35
Koninginnen-
brood (opgerolde
cake met jam)
Boven + onder-
warmte
3
180-200
1)
0:10-0:20
Kruimeltaart
(droog)
Multi hetelucht 3 150-160 0:20-0:40
Amandelcake/sui-
kertaart
Boven + onder-
warmte
3
190-210
1)
0:20-0:30
Vruchtentaart (op
gistdeeg/roer-
deeg)
2)
Multi hetelucht 3 150 0:35-0:50
Vruchtentaart (op
gistdeeg/roer-
deeg)
2)
Boven + onder-
warmte
3 170 0:35-0:50
Vruchtencake met
kruimeldeeg
Multi hetelucht 3 160-170 0:40-1:20
14 Nuttige aanwijzingen en tips
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Plaatkoek met
kwetsbare garne-
ring (bijvoorbeeld
kwark, room,
puddingvulling)
Boven + onder-
warmte
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik diepe pan
Koekjes
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Zandkoekjes Multi hetelucht 3 150-160 0:10-0:20
Shortbread/ Dee-
greepjes
Multi hetelucht 3 140 0:20-0:30
Shortbread/ Dee-
greepjes
Boven + onder-
warmte
3
160
1)
0:20-0:30
Roerdeegkoekjes Multi hetelucht 3 150-160 0:15-0:20
Eiwitgebak,
schuimgebak
Multi hetelucht 3 80-100 2:00-2:30
Bitterkoekjes Multi hetelucht 3 100-120 0:30-0:50
Klein gerezen ge-
bak
Multi hetelucht 3 150-160 0:20-0:40
Bladerdeeg Multi hetelucht 3
170-180
1)
0:20-0:30
Broodjes Multi hetelucht 3
160
1)
0:10-0:25
Broodjes
Boven + onder-
warmte
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
per plaat)
Multi hetelucht 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
per plaat)
Boven + onder-
warmte
3
170
1)
0:20-0:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op meerdere niveaus
Cakes/pasteitjes/gebak op bakblik
Verwarmingssoort
Bereiding met
hete lucht
Bereiding met
hete lucht
Temperatuur in
°C
Time
Uren:min.
Inzetniveaus vanaf de bodem
2 niveaus 3 niveaus
Roomsoezen/
tompoezen
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Kruimeltaart 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Oven voorverwarmen
Nuttige aanwijzingen en tips 15
Koekjes/small cakes/gebak/broodjes
Verwarmingssoort
Bereiding met
hete lucht
Bereiding met
hete lucht
Temperatuur in
°C
Time
Uren:min.
Inzetniveaus vanaf de bodem
2 niveaus 3 niveaus
Zandkoekjes 1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Shortbread/ Dee-
greepjes
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Roerdeegkoekjes 1/4 - 160-170 0:25-0:40
Eiwitgebak,
schuimgebak
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Bitterkoekjes 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Klein gerezen ge-
bak
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Bladerdeeg 1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Bolletjes 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
per plaat)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Oven voorverwarmen
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de cake is te
licht van kleur
Verkeerde ovenniveau Plaats de cake lager
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
Te hoge oventemperatuur
Stel de oventemperatuur iets
lager in
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
Te korte baktijd
Baktijd verlengen. Baktijden
kunnen niet worden verkort
door hogere baktemperaturen
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
Te veel vocht in het deeg.
Minder vocht gebruiken. Let op
de kneedtijden, vooral bij het
gebruik van keukenmachines
De cake is te droog. Te lage oventemperatuur Oventemperatuur verhogen
De cake is te droog. Te lange baktijd. De baktijd verkorten.
Gebak wordt ongelijkmatig
bruin
Te hoge oventemperatuur en te
korte baktijd.
De oventemperatuur lager in-
stellen en de baktijd verlengen.
Gebak wordt ongelijkmatig
bruin
Het deeg is niet gelijkmatig
verdeeld
Verdeel het deeg gelijkmatig
over de bakplaat
Gebak wordt niet gaar binnen
de aangegeven baktijd
Te lage temperatuur.
Oveninstelling iets hoger in-
stellen
16 Nuttige aanwijzingen en tips
Ovenschotels en gegratineerde gerechten
Schotel Ovenfunctie Plaathoogte Temperatuur °C Tijd uren:min.
Pastaschotel
Boven + onder-
warmte
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Boven + onder-
warmte
1 180-200 0:25-0:40
Groentegratin
1)
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160-170 0:15-0:30
Stokbroden be-
dekt met gesmol-
ten kaas
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenscho-
tels
Boven + onder-
warmte
1 180-200 0:40-0:60
Visschotels
Boven + onder-
warmte
1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groente
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160-170 0:30-1:00
1) Oven voorverwarmen
Braden
Braadservies
Gebruik hittebestendig servies om te braden (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de diepe braadpan braden of op een rooster boven
een braadpan (indien aanwezig).
Braad mager vlees in een braadpan met deksel. Op die manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees, die een korst moeten krijgen, kunt u in de braadschaal zonder deksel
braden.
Braden met circulatiegrill
Rundsvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Roosterstand
Temperatuur
°C
Tijd in min.
Stoofvlees 1-1,5 kg
Conventio-
neel
1 230 120-150
Rosbief of osse-
haas: rood
per cm. dikte
Infratherm
grill
1
190-200
1)
5-6
Rosbief of osse-
haas: medium
doorbakken
per cm. dikte
Infratherm
grill
1
180-190
1)
6-8
Rosbief of osse-
haas: doorbakken
per cm. dikte
Infratherm
grill
1
170-180
1)
8-10
1) Oven voorverwarmen
Nuttige aanwijzingen en tips 17
Pork
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Roosterstand
Temperatuur
°C
Tijd in min.
Schouderstuk,
nekstuk, hamlap
1-1,5 kg
Infratherm
grill
1 160-180 90-120
Kotelet, ribbetje 1-1,5 kg
Infratherm
grill
1 170-180 60-90
Gehaktbrood 750 g-1 kg
Infratherm
grill
1 160-170 50-60
Varkensribstuk
(voorgekookt)
750 g-1 kg
Infratherm
grill
1 150-170 90-120
Kalfsvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Roosterstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Kalfsbraadstuk 1 kg Infratherm
grill
1 160-180 90-120
Kalfsbout 1,5-2 kg Infratherm
grill
1 160-180 120-150
Lamsvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Roosterstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Lamsbout,
lamsgebraad
1-1,5 kg Infratherm
grill
1 150-170 100-120
Lamsrug 1-1,5 kg Infratherm
grill
1 160-180 40-60
Game
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Roosterstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Hazenrug, ha-
zenbout
tot 1 kg Conventioneel 1
230
1)
30-40
Reerug, her-
tenrug
1,5-2 kg Conventioneel 1 210-220 35-40
Reebout, her-
tenbout
1,5-2 kg Conventioneel 1 180-200 60-90
1) Oven voorverwarmen
Gevogelte
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Roosterstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Stukken gevo-
gelte
200-250g elk Infratherm
grill
1 200-220 30-50
18 Nuttige aanwijzingen en tips
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Roosterstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Halve kip 400-500g elk Infratherm
grill
1 190-210 35-50
Kip, haantje 1-1,5 kg Infratherm
grill
1 190-210 50-70
Eend 1,5-2 kg Infratherm
grill
1 180-200 80-100
Gans 3,5-5 kg Infratherm
grill
1 160-180 120-180
Kalkoen 2,5-3,5 kg Infratherm
grill
1 160-180 120-150
Kalkoen 4-6 kg Infratherm
grill
1 140-160 150-240
Vis (gestoomd)
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Roosterstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Hele vis 1-1,5 kg Conventioneel 1 210-220 40-60
Grill
Grill alltijd met de maximale temperatuurinstelling.
LET OP!
Tijdens het grillen moet de ovendeur altijd gesloten zijn.
Lege oven met grilfuncties altijd 5 minuten voorverwarmen.
Rooster op inschuifhoogte plaatsen, zoals aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te vangen op de eerste inschuifhoogte.
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
Eenkrings grill
Gerecht Temperatuur Ovenniveau
Grilltijd (min.)
1e kant 2e kant
Rosbief 210-230 2 30-40 30-40
Runderfilet 230 3 20-30 20-30
Varkensrug 210-230 2 30-40 30-40
Kalfsrug 210-230 2 30-40 30-40
Lamsrug 210-230 3 25-35 20-25
Hele vissen
(500-1000g)
210-230 3/4 15-30 15-30
Nuttige aanwijzingen en tips 19
Tweekrings grill
Gerecht Ovenniveau
Grilltijd (min.)
1e kant 2e kant
Burgers 4 8-10 6-8
Varkenshaas 4 10-12 6-10
Worstjes 4 10-12 6-8
Runderfilet, kalfsbief-
stukken
4 7-10 6-8
Geroosterd brood
1)
5 1-3 1-3
Brood met iets erop 4 6-8 -
1) Oven voorverwarmen
Pizza hetelucht
Soort gebak Roosterstand Temperatuur °C Tijd in min.
Pizza (dunne korst)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (met veel garne-
ring)
2 180 - 200 20 - 30
Taarten 1 180 - 200 40 - 55
Spinazietaart 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Zwisterse flan 1 170 - 190 45 - 55
Appeltaart, bedekt 1 150 - 170 50 - 60
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Ongedesemd brood
2
230 - 250
1)
10 - 20
Bladerdeegtaart
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pizza-
achtig gerecht uit de
Elzas)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroggen (Russische
variant op calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik diepe pan
Ontdooien
Haal het voedsel uit de verpakking. Doe het voedsel op een bord.
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd worden
verlengd.
Gebruik het eerste inzetniveau. Het inzetniveau onderaan.
20 Nuttige aanwijzingen en tips
Schotel
Ontdooitijd in
min
Nadooitijd in min Opmerking
Kip, 1000 g 100-140 20-30
Kip op een omgedraaid scho-
teltje in een groot bord leg-
gen, halverwege de tijd om-
draaien
Vlees, 1000 g 100-140 20-30
Halverwege de bereidingstijd
omdraaien.
Vlees, 500 g 90-120 20-30
Halverwege de bereidingstijd
omdraaien.
Forel, 150g 25-35 10-15 -
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 -
Boter, 250g 30-40 10-15 -
Room, 2 x 200 g 80-100 10-15
Room kan ook met nog licht
bevroren deeltjes goed wor-
den geklopt
Taart, 1400 g 60 60 -
Drogen - Multi hetelucht
Dek de ovenroosters met bakpapier af.
Voor de beste resultaten: schakel het apparaat na de eerste helft van de vereiste tijd uit.
Open de deur en laat het apparaat afkoelen. Hierna kunt u het droogproces afronden.
Groenten
Voedsel om te
drogen
Temperatuur in
°C
Ovenniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Bonen 60-70 3 1/4 6-8
Paprika's 60-70 3 1/4 5-6
Groente in het
zuur
60-70 3 1/4 5-6
Paddenstoelen 50-60 3 1/4 6-8
Kruiden 40-50 3 1/4 2-3
Fruit
Voedsel om te
drogen
Temperatuur in
°C
Ovenniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Pruimen 60-70 3 1/4 8-10
Abrikozen 60-70 3 1/4 8-10
Schijfjes appel 60-70 3 1/4 6-8
Peren 60-70 3 1/4 6-9
Nuttige aanwijzingen en tips 21
Informatie over acrylamides
Belangrijk! Volgens recente wetenschappelijke informatie kan het intensief bruinen van
levensmiddelen (met name in producten die zetmeel bevatten), een gezondheidsrisico
vormen tengevolge van acrylamides. Om die reden adviseren wij levensmiddelen zoveel
mogelijk bij lage temperaturen gaar te laten worden en de gerechten niet te veel te
bruinen.
ONDERHOUD EN REINIGING
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Opmerkingen over schoonmaken:
Maak de voorkant van het apparaat schoon met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik voor de metalen oppervlakken een universeel reinigingsmiddel.
Reinig de binnenkant van de oven na elk gebruik. Verontreiningen laten zich dan het
makkelijkst verwijderen en kunnen dan niet aanbranden.
Verwijder hardnekkig vuil met een speciale ovenreiniger.
Maak alle oventoebehoren na elk gebruik schoon met een zachte doek, warm water en
een reinigingsmiddel en laat ze drogen.
Toebehoren met anti-aanbaklaag mogen niet worden schoongemaakt met een agressief
reinigingsmiddel, voorwerpen met scherpe randen of een afwasautomaat. Dit kan de an-
ti-aanbaklaag beschadigen.
Inschuifrails
U kunt de inschuifrails verwijderen om de zijwanden te reinigen.
Verwijderen van de inschuifrails
1. Trek de inschuifrails bij de voorkant uit
de zijwand.
22 Onderhoud en reiniging
2. Trek de inschuifrails van de achterkant
van de zijwand.
De inschuifrails installeren
Om de inschuifrails te installeren, volgt u de procedure in omgekeerde volgorde.
De pinnetjes op de telescopische geleiders moeten naar voren wijzen!
Ovenlampje
WAARSCHUWING!
Er bestaat risico op elektrische schokken.
De ovenlamp en het afdekglas kunnen heet zijn.
Voordat u het ovenlampje vervangt:
Schakel het apparaat uit.
Verwijder de zekeringen in de zekeringenkast, of schakel de stroomonderbreker uit.
LET OP!
Leg een doek op de bodem van de binnenkant van het apparaat. Dit voorkomt schade aan
het afdekglas en de ovenruimte.
Het ovenlampje vervangen:
1. Het afdekglas van het lampje bevindt zich in de achterkant van de ovenruimte.
Draai het afdekglas naar links om het te verwijderen.
2. Reinig het afdekglas.
3. Vervang indien nodig de ovenlamp met een hittebestendige ovenlamp geschikt voor
300 °C.
Gebruik hetzelfde ovenlamptype.
4. Plaats het afdekglas terug.
Plafond oven
Het verwarmingselement kan worden neergeklapt om het plafond van de oven gemakkelij-
ker te reinigen.
WAARSCHUWING!
Schakel de oven uit voor het neerklappen van het verwarmingselement. Zorg ervoor dat het
apparaat is afgekoeld. Gevaar voor brandwonden!
1
2
Onderhoud en reiniging 23
Neerklappen van het verwarmingselement
1. De inschuifrails verwijderen.
2. Houd het verwarmingselement aan de
voorzijde met beide handen vast.
3. Trek het naar voren tegen de drukveer
aan langs de steun aan beide zijden.
4. Het verwarmingselement klapt omlaag.
Het plafond in de oven kan nu worden
schoongemaakt.
Verwarmingselement installeren
1. Installeer het verwarmingselement in
omgekeerde volgorde.
Installeer het verwarmingselement correct aan beide zijden boven de steun aan de binnen-
wand van het apparaat.
2. Installeer de geleiders.
Ovendeur en glasplaten
Verwijder de ovendeur om deze te reinigen.
LET OP!
Wees voorzichtig bij het verwijderen van de deur uit het apparaat. De deur is zwaar!
Uitnemen van de ovendeur
1. Zet de ovendeur helemaal open.
2. Til de hendels (A) op de twee scharnie-
ren volledig omhoog.
3. Sluit de ovendeur in de eerste openings-
stand (ca. 45°).
4. Pak de ovendeur aan de zijkanten met
beide handen vast en trek deze onder
een opwaartse hoek van de oven weg.
5. U kunt de binnenste ruiten nu verwijde-
ren om schoon te maken.
Om de deur te installeren volgt u de procedure in omgekeerde volgorde.
Het aantal glazen ruitjes is afhankelijk van het model.
LET OP!
Plaats de ovendeur met de buitenkant omlaag op een zachte en egale ondergrond om kras-
sen te voorkomen.
Verwijderen en reinigen van de ruitjes
1. Verwijder de deur.
A
A
24 Onderhoud en reiniging
2. Deurafdekking (B) aan de bovenkant van
de deur aan beide kanten vastpakken en
naar binnen drukken om de klemsluiting
te ontgrendelen.
3. Trek de deur naar voor om deze te ver-
wijderen.
4. Houd de glasplaten aan de bovenkant
vast en trek deze een voor een omhoog
uit de geleiding
5. Reinigen van de glasplaten.
Om de platen te installeren volgt u de proce-
dure in omgekeerde volgorde. Plaats de
kleinste glasplaat eerst en vervolgens de gro-
tere glasplaten.
PROBLEMEN OPLOSSEN
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
De oven wordt niet warm. De oven is niet ingeschakeld. Schakel de oven in.
De oven wordt niet warm. De klok is niet ingesteld Stel de klok in.
De oven wordt niet warm. De benodigde kookstanden zijn
niet ingesteld.
Controleer de kookstanden.
De oven wordt niet warm. De zekering in de zekeringkast
is doorgebrand
Controleer de zekering. Als de
zekering meer dan een keer
doorslaat, raadpleeg dan een
bevoegde elektricien.
Het ovenlampje brandt niet. Het ovenlampje is kapot Vervang het ovenlampje.
Stoom en condens slaan neer
op de gerechten en in de oven-
ruimte.
Het gerecht heeft te lang in de
oven gestaan.
Laat gerechten na het bereiden
niet langer dan 15-20 minuten
in de oven staan.
Op het display verschijnt
"12.00"
Een stroomonderbreking Stel de klok opnieuw in
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen, neem dan contact op met uw verkoper of de
klantenservice.
De benodigde gegevens voor de service-afdeling staan op het typeplaatje. Het typeplaatje
bevindt zich aan de voorkant van de binnenkant van de oven.
B
Problemen oplossen 25
Wij adviseren u om de gegevens hier te noteren:
Model (MOD.) .........................................
Productnummer (PNC) .........................................
Serienummer (S.N.) .........................................
MILIEUBESCHERMING
Het symbool op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product niet als
huishoudafval mag worden behandeld, maar moet worden afgegeven bij een verzamelpunt
waar elektrische en elektronische apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit
product op de juiste manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijke negatieve gevolgen
voor mens en milieu die zich zouden kunnen voordoen in geval van verkeerde
afvalverwerking. Voor gedetailleerdere informatie over het recyclen van dit product, kunt u
contact opnemen met de gemeente, de gemeentereiniging of de winkel waar u het product
hebt gekocht.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvriendelijk en geschikt voor hergebruik Kunststofonder-
delen worden aangeduid met internationale afkortingen, zoals PE, PS, etc. Gooi het verpak-
kingsmateriaal weg in de daarvoor bestemde containers van uw vuilnisophaaldienst.
26 Milieubescherming
27
www.aeg.com/shop 892945749-D-112011
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux BE3013020M Handleiding

Type
Handleiding