Bedek het fruit met suiker of siroop. De voor de conservering benodigde hoeveelheid suiker
is 250 gram suiker per kilo fruit. Voor de vruchtensiroop wordt, al naargelang het soort fruit,
een verschillende hoeveelheid suiker gebruikt. Om siroop te maken moet u water waarin sui-
ker is opgelost aan de kook brengen. De verschillende concentraties zijn:
•
30%-oplossing: 450 gram suiker per liter water
•
40%-oplossing: 650 gram suiker per liter water
•
50%-oplossing: 800 gram suiker per liter water
Om de oorspronkelijke kleur van het fruit te behouden, moet u het eerst in citroensap on-
derdompelen voor u het met suiker bedekt, of wat citroensap aan de siroop toevoegen. De
verpakte vruchten moeten eerst een uur in de koelkast tot rust komen voor u ze kunt invrie-
zen. De siroop moet het fruit volledig bedekken.
Wij raden aan om groenten met stoom te blancheren om verlies van vitaminen en mineralen
te voorkomen. Bij deze manier hoeft u niet te wachten tot de groenten droog zijn, maar is
het voldoende om ze af te laten koelen.
Wij bevelen aan om deze groenten onmiddellijk te bereiden zonder ze eerst te ontdooien.
Trek de blancheertijd van de bereidingstijd af.
(1) Voeg een beetje azijn of citroensap aan het kookwater toe.
(2) Zout de groenten voor het koken.
(3) Bij het ontdooien hebben deze groentesoorten de neiging om hun vorm te verliezen vanwege het hoge waterge-
halte. Daarom raden wij aan deze groentesoorten alleen in te vriezen wanneer zij in gekookte toestand zullen wor-
den gegeten.
Brood kan 2 maanden worden bewaard. Ontdooien bij 50 ˚C in een niet voorverwarmde oven.
Boter en kaas moet u in porties voor één week invriezen. Boter is 8 maanden houdbaar, net als
harde kaassoorten (Parmesaanse kaas). De houdbaarheid van andere kaassoorten is 4 maanden.
Ontdooien moet in de koelkast plaatsvinden, waarbij u moet letten op condenswater dat zich op
de producten vormt. De fabrikant is niet aansprakelijk voor eventuele fouten of onvolledigheden
in dit boekje en behoudt zich het recht voor om te allen tijde, zonder voorafgaande kennisgeving,
eventuele wijzigingen door te voeren, die hij om technische of commerciële redenen nodig acht.
Abrikozen 8 maanden wassen, pitten verwijderen, 40% siroop
Ananas 10 maanden schillen, snijden, 50% siroop
sinaasappelen 10 maanden schillen, snijden, 30% siroop
Kersen 10 maanden wassen, pitten verwijderen, bedekken met suiker of
30% siroop
Aardbeien 12 maanden wassen, steeltjes verwijderen, met suiker bedekken
Meloenen 12 maanden schillen, snijden, kern verwijderen, bedekken met 50%
siroop
Perziken 8 maanden schillen, pitten verwijderen, snijden, bedekken met
50% siroop
Grapefruit 12 maanden schillen, snijden, 30% siroop
Citrusvruchtensap 10 maanden uitpersen, kern verwijderen, suiker naar smaak
Druiven 12 maanden steeltjes verwijderen, wassen en bedekken met suiker
of 30% siroop
Bosbessen, braambessen,
frambozen, kruisbessen, aalbessen
10 maanden steeltjes verwijderen, wassen, met suiker bedekken
Asperges 12 maanden wassen, schillen 2 minuten
Kool, bloemkool 6 maanden schoonmaken, in stukken snijden 2 minuten (1)
Artisjokken 12 maanden buitenste bladeren verwijderen 5 minuten (1)
Witte bonen 12 maanden uit peul halen 3 minuten
Sperziebonen 12 maanden wassen, steeltjes verwijderen 4 minuten
Paddestoelen 12 maanden schoonmaken 2 minuten (1)
Aubergines 12 maanden schoonmaken, in schijven snijden 4 minuten (2)
Paprika (3) 12 maanden schoonmaken, snijden, zaadlijsten verwijderen niet blancheren
Erwten (3) 12 maanden uit peul halen en onmiddellijk in één laag invriezen, niet
blancheren daarna verpakken
Peterselie, basilicum 8 maanden wassen niet blancheren
Spinazie 12 maanden wassen 2 minuten
Gemengde soepgroeten 12 maanden snijden, in porties verdelen, blancheren, (selderij, worteltjes,
prei, rapen) geen aardappelen omdat deze zwart worden.
31