Brandt UD2110 de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Instructions pour utilisation et installation
Instructions for installation and use
UPRIGHT FREEZER
VERTICALE VRIESKAST
FRYSESKAB
Handleiding voor gebruik en installatie
Anvisninger til Brug og Installation
CONGÉLATEUR ARMOIRE
22
Dit apparaat heeft als functie om voedingswaren voor huishoudelijk gebruik te bevriezen en
te bewaren: elk ander gebruik wordt als niet correct beschouwd.
De installatie moet plaatsvinden volgens de aanwijzingen uit deze handleiding; een verkeerde
installatie kan het apparaat beschadigen. Mochten er problemen optreden tijdens de werking
van het apparaat, neem dan contact op met onze servicedienst of met u winckelick.
Alvorens u onderhoudswerkzaamheden gaat uit voeren moet u eerst de voedingskabel
uittrekken: doe dit door rechtstreeks aan de stekker te trekken en niet aan de kabel zelf.
Bewaar deze handleiding met zorg.
Om te voldoen aan de meest recente wettelijke beschikkingen inzake milieubescherming gebruiken wij
kleine hoeveelheden van het koelmiddel R600a of R134a, afhankelijk van het model. Het exacte type
koelmiddel wordt expliciet vermeld op het typeplaatje. Voor de apparaten voorzien van het koelmiddel
R600a raden wij strikt aan in geval van schade aan de onderdelen van het koelcircuit of de koelkast
(leidingen enz...) het lokaal waar het apparaat zich bevindt goed te verluchten en geen vlammen,
vonken of andere ontstekingbronnen te veroorzaken gedurende enkele minuten.
De onderdelen die met levensmiddelen in aanraking komen, voldoen aan de EG 89/109
richtlijnen.
Hartelijk gefeliciteerd met uw uitstekende keuze!
Met de aankoop van dit huishoudelyk apparaat heeft u een uiterst betrouwbaar product
gekozen met hoge prestaties, dat tevens discreet, efficiënt en zeer energie zuinig is.
Uw nieuwe apparaat is zeer gemakkelijk in het gebruik. Toch raden wij u ten zeerste aan om
deze handleiding nauwkeurig door te lezen, zodat u de kleine details kan ontdekken die u
zullen toelaten om het apparaat om zijn best te gebruiken: maximale prestaties met een
minimaal energieverbruik.
Wij zijn ervan overtuigd dat u tevreden zal zijn over ons product en hopen u ook in de
toekomst onder onze klanten te kunnen verwelkomen.
GEFELICITEERD!
Indien dit toestel deel uitmaakt van een geheel voorzien met een sluiting met blokkering door een
mechanisme dat dichtklikt, door een veersysteem, met een slot, enz., denk er dan aan dat u alvorens het
slopen deze mechanismen onfunctioneel moet maken, of beter nog dat u de deur demonteert om te
vermijden dat er iemand in verstrikt zou kunnen geraken (bv. spelende kinderen, dieren, enz.).
Trek de stekker uit het stopcontact en snijd de voedingskabel door. Koelkasten en diepvriezen bevatten
koelgassen en stoffen die een speciale afvalverwerking vereisen en bevatten bovendien ook verscheidene
materialen die gerecycleerd kunnen worden.
Breng deze materialen naar de recyclingcentra: bij uw gemeente kan u de geschikte informatie verkrijgen
inzake een ecologisch correcte ontmanteling.
ONTMANTELING VAN HET GEBRUIKTE TOESTEL
Het EG-merk is een attestatie van de overeenstemming van dit apparaat met de Europese
Richt-lijn 89/336 (elektromagnetische compatibiliteit), 73/23 (laagspanning) 96/57 (efficiënt
energiegebruik), en hun wijzigingen.
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
INDEX
STARTPROCEDURE
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
VERKLARING DER TEKENS
OMKEERBARE DEUR
INSTALLATIE VAN HET APPARAAT
HOE ENERGIE BESPAREN
ELEKTRISCHE AANSLUITING
GEBRUIK VAN HET APPARAAT
INVRIEZEN
ONTDOOIEN
REINIGING
KLEINE DEFECTEN EN ONREGELMATIGHEDEN
ONTMANTELING VAN HET GEBRUIKTE
De deur gaat meestal aan de linker zijde open (scharnieren zitten rechts). Indien u dit wilt
omkeren, moet u te werk gaan zoals omschreven op de volgende bladzijden. Indien u een
model zonder sokkel heeft, moet u beginnen te lezen op bladzijde 4.
Uw apparaat kan voorzien zijn van verschillende soorten scharnieren. Raadpleeg a.u.b. de
afbeeldingen, die met uw type overeenkomen.
Verwijderen van de Sokkel
1. Verwijder de sokkel Y door de schroeven los te draaien (afb. 5). Indien u type X hebt
(afb. 6) moet u met uw handen de kleine lipjes zoeken die zich halverwege aan de
onderzijde van de sokkel bevinden. Om deze los te maken van de pinnen moet u ze
voorzichtig naar beneden trekken. Draai de sokkel naar boven om deze los te haken.
2. Bij zowel de modellen X als Y moet u de kleine lip C (afb. 7/8) uit de positie aan de
linker zijde trekken en weer aanbrengen in de positie aan de rechter zijde.
Leg de gewijzigde sokkel opzij en ga verder met de instructies.
A Elektronische thermometer*
B Mechanische thermometer*
C Schakelaar*
D Thermostaatknop
E Laden en/of kleppen
F Invrieskalender *
G Sokkel
H Stelvoetjes
L Snel-invriescompartimenten (voor
grotere hoeveelheden)
M Compressor
N Condensator
* Alleen op sommige modellen
De tekening dient uitsluitend ter
illustratie
23
VERKLARING DER TEKENS
OMKEERBARE DEUR
24
Controleer na het uitpakken van het apparaat of dit geen beschadigingen vertoont. Mocht het
apparaat beschadigingen vertonen, meldt dit dan onmiddellijk aan de verkoper.
Laat de delen van de verpakking (plastic zakjes, onderdelen in polystirol, enz.) niet achter in
het milieu, noch in het bereik van kinderen.
Indien het apparaat werd getransporteerd in horizontale positie, wacht dan een paar
uren alvorens u de stekker in het stopcontact steekt zodat de olie kan terugvloeien naar
de compressor.
Plaats het apparaat in een droge en luchtige omgeving. Vermijd de plaatsing op balkons,
terrassen of veranda's: een overdreven hitte tijdens de zomer en de koude tijdens de winter
zouden de werking van het apparaat kunnen wijzigen en het zelfs beschadigen. Plaats het
apparaat niet in de nabijheid van een warmtebron, zoals een oven of een
radiator/verwarmingselement en laat een minimum afstand van 3 à 5 cm zijdelings en 10 cm
langs boven tussen het apparaat en de omringende meubels. Plaats het apparaat op een
zekere afstand van de muur door middel van de afstandshouders die op de achterzijde
gemonteerd moeten worden.
Regel de voorste steunvoetjes zodanig dat het apparaat lichtjes naar achter helt: op
deze manier zal u de deur gemakkelijker op een correcte manier kunnen sluiten.
Reinig het apparaat binnenin met natriumbicarbonaat opgelost in water (1 lepel per 4 liter
water). Gebruik geen alcohol, schuurmiddelen of detergenten: deze producten zouden de
oppervlakten van het apparaat kunnen beschadigen.
Dit apparaat werkt het best bij een omgevingstemperatuur tussen 16 °C en 32 °C.
Regeling van de scharnier
Het is mogelijk dat door accidentele stoten, opgetreden tijdens het transport, de bovenste deur niet
volledig is uitgelijnd met het bedieningspannel. Moest dit het geval zijn dan moet u de schroef die het
plaatje (A) bevestigd aan de bovenste scharnier lichtjes losdraaien. Sluit nu de deur en aligneer ze ten
opzichte van het bedieningspannel. Draai de schroef terug vast en controleer of de isolatierand goed
aansluit.
A
De eerste manier om energie te besparen is de juiste keuze van de plaats van het apparaat,
zoals werd beschreven in de paragraaf gewijd aan de installatie. De tweede manier is door te
vermijden dat er warmte binnentreedt in de compartimenten: houd de deuren enkel open
voor een minimale duur en plaats geen warme voedingswaren in het apparaat, vooral geen
soepen of gelijkaardige producten die een grote hoeveelheid damp vrijstellen. Controleer
regelmatig de isolatieranden van de deuren en verzeker er u van dat deze nog op een
efficiënte manier aansluiten. Indien dit niet meer het geval is, neem dan contact op met onze
servicedienst of uw winkelier. Een derde manier om energie te besparen is het efficiënt
houden van de delen die zorgen voor de warmte-uitwisseling: vermijd een te grote
accumulatie van ijs in het vriesvak (verwijder het ijs als de dikte van de laag groter is dan 1-2
cm - bij apparaten van het type "no-frost" is dit overbodig) en reinig regelmatig de condensor
(zie aanwijzingen verderop in de handleiding).
25
INSTALLATIE VAN HET
APPARAAT
HOE ENERGIE BESPAREN
Installatie van toestel uitgerust met wieltjes
Indien u een toestel heeft dat voorzien is van wieltjes, denk er dan aan dat deze wieltjes de
functie hebben om kleine verplaatsingen uit te voeren: voer dus geen grote verplaatsingen
uit!
Eens dat het apparaat gepositioneerd is op de gewenste plaats, moet u de sleutel gelegen
onder het basement (fig.3) verwijderen en vervolgens de twee voorste steunvoetjes naar links
draaien (fig.4) totdat de voorste wieltjes lichtjes van de grond komen: op deze wijze blijft het
toestel geblokkeerd.
Regel de steunvoetjes zodanig dat het toestel lichtjes naar achter helt.
Controleer of de elektrische spanning (Volt, V) van het voedingsnet overeenstemt met de
gegevens vermeld op het typeplaatje dat zich binnenin het apparaat bevindt. Bij
incompatibiliteit tussen het stopcontact van het voedingsnet en de stekker van het
toestel raden wij u ten zeerste aan om geen verloopstekkers, meervoudige stekkers of
verlengdraden te gebruiken, maar om het stopcontact te vervangen door één van een
geschikt type. Dit moet worden uitgevoerd door een gespecialiseerde technicus. Het
voedingscontact van het apparaat moet bereikbaar blijven voor interventies in de toekomst
(reiniging, ontdooiing, enz.). Bij beschadiging van de voedingskabel moet u deze
onmiddellijk laten vervangen: neem dan contact op met onze servicedienst of uw winkelier.
De elektrische veiligheid van dit apparaat wordt enkel gegarandeerd indien het aangesloten is
op een efficiënte aarding, zoals dit vereist is door de geldende normen inzake de elektrische
veiligheid.
26
Indien het apparaat in zijn horizontale stand in huis werd geleverd, moet u enkele uren
wachten alvorens de stekker in het stopcontact te steken, zodat de olie naar de
compressor kan terugvloeien. Reinig de binnenkant van het apparaat (zie Reiniging van de
binnenkant) en steek vervolgens de stekker in het stopcontact zonder het gebruik van
verloopstekkers / adapters (zie ELEKTRISCHE AANSLUITING). Stel de thermostaat in op de
stand voor bewaring die voor u het meest geschikt is (zie GEBRUIK VAN HET APPARAAT).
STARTPROCEDURE
ELEKTRISCHE AANSLUITING
Alto System
Deze apparaten beschikken over een verdamper met één of twee koudeaccu’s (platen). Alle
modellen van deze serie hebben een plaat boven in de voorraadruimte, maar alleen de
grotere modellen hebben ook een plaat onderin.
Dankzij dit type verdamper verbruikt de diepvrieskast aanzienlijk minder energie. Toch
dienen de volgende punten in acht te worden genomen in verband met de zeer hoge
koudeopslagcapaciteiten van deze platen:
Nadat u het apparaat voor het eerst in werking heeft gesteld, dient u ten minste 10 uur te
wachten voordat u levensmiddelen erin zet, om de vloeistof in de koudeaccu’s de
gelegenheid te geven voldoende af te koelen.
OPGELET.
Alvorens de deuren van de
vriesruimte te sluiten moet u
controleren of de eventueel aanwezige
afdekplaatjes en/of bakjes perfect
gesloten zijn.
27
GEBRUIK VAN HET
APPARAAT
Instelling vriesruimte
Instelling gebeurt met behulp van de
elektronische controle-inrichting met
signaleringen (C1) dat gelegen is op het
bovenste deel van het meubel. Hier
vindt u: de AAN/UIT knop van het
toestel 3 met groen controlelampje; de
knop voor snelinvriezing 4 met geel
controlelampje; de knop voor
uitschakeling van het akoestische alarm
5 met rood controlelampje; de knop
voor temperatuurinstelling 2 en
temperatuurvisualisering 1.
In- en uitschakelen
INSCHAKELEN
Druk op knop 3 totdat de temperatuur weergegeven wordt.
Het geluidsalarm gaat over wanneer het apparaat voor het eerst in bedrijf wordt genomen en
wanneer het “warm” is.
Druk op knop 5 om het alarm uit te schakelen. Raadpleeg de paragraaf “Temperatuuralarm”
voor meer informatie.
UITSCHAKELEN
Druk opnieuw op knop 3 totdat de tijdsweergave verdwijnt.
Temperatuurregeling
Het apparaat is ingesteld voor normaal gebruik. Wij adviseren een temperatuur van -18°C.
Temperatuur verlagen: druk op knop 2
Temperatuur verhogen: druk op knop 2 totdat het display –30°C aangeeft.
Als u knop 2 blijft indrukken, stijgt de temperatuur weer tot –15°C.
Het temperatuurbereik is –15°C tot –30°C.
Wanneer u eenmaal op knop 2 drukt, verschijnt de laatste instelling (de referentie-instelling)
knipperend op het display.
U kunt de temperatuur in stappen van één graad regelen. Als u de knop ingedrukt houdt,
verandert de temperatuur sneller.
Ongeveer 5 seconden nadat u de knop heeft losgelaten, komt de temperatuur op het display
overeen met de werkelijke temperatuur in het apparaat.
Kinderbeveiliging
De kinderbeveiliging dient om te voorkomen dat het apparaat per ongeluk uitgeschakeld
wordt. Wanneer u de knoppen 3 en 5 tegelijkertijd gedurende twee seconden ingedrukt
houdt, wordt de beveiliging ingeschakeld. Om de beveiliging uit te schakelen, nog eens op
deze knoppen drukken.
Temperatuurdisplay
Bij normale werking wordt de temperatuur van de warmste ingevroren levensmiddelen
weergegeven. Bij de compressiecyclus of wanneer de deur geopend wordt, kan de waarde
voor korte tijd enigszins afwijken (in de regel niet meer dan een graad) van de normale
waarde.
Helderheid display
Er zijn twee helderheidsinstellingen, zodat de weergave aangepast kan worden aan de
omgeving. Wanneer u tegelijkertijd op de knoppen 5 en 2 drukt, kan de helderheid worden
veranderd.
Temperatuuralarm
Het temperatuuralarm treedt in werking als de binnentemperatuur van de diepvrieskast te
hoog is (afhankelijk van de instelling). Er knippert een rode LED en een geluidsalarm
(zoemer) gaat over. Als de temperatuur weer daalt, gaat het alarm uit. U kunt het geluidsalarm
uitschakelen door op knop 5 (uitschakelen geluid) te drukken.
Alarm stroomstoring
Als de temperatuur boven het veiligheidsniveau van de levensmiddelen komt, als gevolg van
een stroomstoring bijvoorbeeld, en daarna weer naar het normale niveau daalt, wordt het
alarm (LED en zoemer) niet automatisch uitgeschakeld maar dient u op knop 5 te drukken.
Terwijl het alarm in werking is, wordt de werkelijke temperatuur op het display afgewisseld
met de hoogste waargenomen temperatuur.
Alarm deur open
Als de deur langer dan een minuut open staat, gaat er een geluidsalarm over. Dit alarm gaat
pas uit wanneer de deur gesloten wordt of knop 5 wordt ingedrukt.
Snel invriezen
Wanneer u op knop 4 drukt, wordt de minimumtemperatuur van de diepvrieskast ingesteld.
De functie snel invriezen wordt uitgeschakeld door op knop 4 te drukken of automatisch na
48 uur.
Invriezen
Bereid deze handeling voor op een zo hygiënisch mogelijk wijze vermits invriezen uw
voedsel niet steriliseert. Het is raadzaam om uw voedingswaren in te vriezen in porties voor
één maaltijd. Plaats nooit warme of zelfs lauwe producten in de vriesruimte!
Verpak de voedingswaren in plastic zakjes, polyethyleen folie, aluminiumfolie of invriespotjes
alvorens ze in de vriesruimte te plaatsen (dit materiaal is op de markt verkrijgbaar met het
opschrift "geschikt voor invriezen").
Elke portie, potje, enz. dat in de vriesruimte wordt geplaatst moet aan de volgende eisen
voldoen:
vermelding van de verpakkingsdatum en vervaldatum;
vermelding van het aantal porties;
glazen recipiënten moeten in pyrexglas vervaardigd zijn en mogen NOOIT volledig
worden gevuld (bij invriezen zetten vloeistoffen uit);
de verpakkingen moeten samengedrukt worden om lucht te laten ontsnappen en moeten
zo plat mogelijk zijn;
alle soorten van verpakkingen moeten gesloten worden om de voedingswaren te
beschermen.
Plaats geen verse producten in de nabijheid van reeds ingevroren producten, zodat diens
temperatuur niet verhoogd wordt.
De snelvriesruimten zijn de twee eerste vakken bovenaan.
De max. hoeveelheid voedingswaren die ingevroren kunnen worden staat vermeld op het
typeplaatje onder "Invriescapaciteit/Freezing capacity (kg/24h)". Plaats nooit een grotere
hoeveelheid in één keer. Wacht 24 uur alvorens de functie snelinvriezen uit te schakelen en
plaats de thermostaat op de stand voor bewaring.
Ontdooi de producten die u onmiddellijk wenst te consumeren. De ontdooiing kan volgens vier methoden
plaatsvinden:
in de koelkast;
bij kamertemperatuur;
in de oven bij 40/50° of in de magnetron;
rechtstreeks door de bereiding van het voedingsmiddel.
De ontdooiing in de koelkast is de meest langzame maar ook veiligste methode en laat u tevens toe om
energie te besparen (de koude die wordt vrijgesteld tijdens de ontdooiing komt in de koelkast terecht).
Belangrijke opmerkingen
Bij aankoop van reeds bevroren producten
moet u op het volgende letten:
zijn de verpakkingen goed gesloten en
werden ze niet gemanipuleerd of niet
beschadigd;
zijn ze vrij van ijsvorming (ijsvorming
betekent dat het product volledig of
gedeeltelijk ontvrozen is geweest);
staat de verpakkingsdatum vermeld en de
maximum bewaringsdatum voor de
verschillende toestellen (uw toestel is van
het type ****).
tijdens het transport naar huis toe mag het
product niet ontdooien, zelfs niet
gedeeltelijk.
Steek geen bevroren producten in uw mond
die pas uit de vriesruimte werden gehaald
(ijsroom, ijslollies, ijsblokjes enz.): de zeer
lage temperatuur van deze producten zou
vrieswonden aan de tong kunnen
veroorzaken. Bij een energie-uitval van
enkele uren moet u de bevroren
voedingswaren overbrengen naar een andere
werkende vriesruimte. Ontdooide of
gedeeltelijk ontdooide voedingswaren
mogen enkel terug ingevroren worden
nadat zij bereid/gekookt werden!
28
Voor het invriezen van verse voedingswaren moet u eerst de snelvriesruimte ledigen door de
bevroren waren in de bewaarruimte te plaatsen en vervolgens de functie snelinvriezen
aanschakelen. Na 24 uur mag u de verse voedingswaren in de snelvriesruimte plaatsen.
INVRIEZEN
ONTDOOIEN
Reiniging van de binnenkant
Alvorens gelijk welke handeling uit te voeren moet u de stekker uit het stopcontact trekken.
Reinig de vriesruimte met natriumbicarbonaat opgelost in water (1 lepel per 4 liter water).
GEBRUIK GEEN SCHUURMIDDELEN. Spoel met water en droog met een doek. Stop de
stekker in het stopcontact. Plaats de draaiknop van de koelruimte op de
bewaringstemperatuur. Wacht 3/4 uur alvorens de voedingswaren terug te plaatsen. Voor het
gebruik van de vriesruimte moet u de functie snelinvriezen aanschakelen, 3/4 uur wachten
alvorens de verse en/of ingevroren voedingswaren in hun overeenkomstige compartimenten
te plaatsen. Nadat er 24 uur zijn verstreken na de inschakeling van de functie snelinvriezen
mag u deze terug uitschakelen.
Reiniging van de buitenkant
Alvorens gelijk welke handeling uit te voeren moet u de stekker uit het stopcontact trekken.
Reinig de buitenkant op dezelfde wijze en met dezelfde zorg als de binnenkant. Denk er af
en toe aan om de condensor, die zich op de achterkant van het toestel bevindt, te reinigen.
Gebruik hiervoor een droge borstel, of beter nog, een stofzuiger.
Ga aan de hand van de volgende controles na of u het probleem kan oplossen alvorens
technische ondersteuning te vragen.
Ongewoon lawaai - De voetjes werden NIET correct ingesteld en de vriesruimte vibreert.
De koelcapaciteit vermindert - U heeft een hoeveelheid voedingswaren geplaatst die groter
is dan de aanbevolen hoeveelheid. U heeft de deur te vaak geopend. De deur is niet goed
gesloten.
Het apparaat koelt niet af - Controleer of de stekker goed in het stopcontact steekt. Er is een
elektrische zekering in uw huis gesprongen. De hoofdzekering van uw huis is gesprongen.
De thermostaat is uitgeschakeld, de draaiknop staat op 0.
De buitenkant van de vrieskast is warm - Dit is GEEN defect, maar moet de vorming van
condensatie op de buitenkant van het toestel voorkomen.
Het ingevroren vlees vertoont witte strepen - U gebruikt een te lage temperatuur of de
vervaldatum vermeld in de tabel werd niet gerespecteerd.
Onvolledige invriezing - Het is normaal dat producten met een hoog gehalte aan suiker, vet
en alcohol (zoals ijsroom en sappen) niet volledig bevriezen maar gedeeltelijk zacht blijven.
Waterdruppels op de buitenwand van het apparaat - In de tussenseizoenen (lente en
herfst), wanneer de huisverwarming niet werkt, kan het voorkomen dat er waterdruppels
(condensatie) op de buitenwanden van het apparaat verschijnen. Dit fenomeen is niet nadelig
voor de goede werking van het apparaat en is niet gevaarlijk voor personen.
Ijs/rijpvorming aan de binnenkant - De deuren werden niet goed gesloten of werden te
vaak geopend.
Waterdruppels of ijs aanwezig op de verticale achterwand van het apparaat - Dit is geen
defect.
De deur gaat moeizaam open - Het is normaal dat de deur, vooral nadat ze juist werd
gesloten, enige weerstand biedt tegen het terug openen: dit is noodzakelijk om een perfecte
afdichting van de deuren te garanderen. Het volstaat om enkele minuten te wachten alvorens
de deuren terug te openen.
REINIGING
KLEINE DEFECTEN EN
ONREGELMATIGHEDEN
Ontdooiing van de vriesruimte
Ontdooi telkens u binnenin de vriesruimte ijs- en rijpvorming van meer dan 5-6 mm bemerkt.
Deze laag vermindert het koelvermogen en veroorzaakt een groter energieverbruik.
Wikkel de pas uit de vriesruimte genomen producten in krantenpapier en vervolgens in
dekens (ook thermische zakken zijn geschikt); plaats alles op een koele plaats of zelfs in een
koelkast. Trek dan de stekker uit het stopcontact.
Om de ontdooiing van het ijs te versnellen kan u een pan met heet water in de vriesruimte
plaatsen op een houten plankje.
Gebruik geen verwarmingselementen, haardrogers of andere elektrische toestellen, messen of
andere metalen voorwerpen; op die manier zou u het toestel op een onherstelbare wijze
kunnen beschadigen. Na de ontdooiing moet u zorgvuldig de instructies vermeld in het
hoofdstuk "Reiniging" volgen voor de reiniging en de terug plaatsing van de voedingswaren
in de vriesruimte.
ONTDOOING
Waarschuwing voor toestellen "Alto
System"
Wanneer het apparaat wordt
uitgeschakeld om het te ontdooien en
te reinigen, duurt het ongeveer 24 uur
voordat de platen op kamertemperatuur
zijn. Zolang ze koud zijn, gaat de ijs- en
condensvorming op de buitenkant van
de platen door.
Voor de opvang van het dooiwater kan u voor een aantal modellen de schopje/sleutel
gebruiken. Voeg het in de voorziene gleuf en vang het water op met behulp van de laatste
lade van de vriesruimte.
Wanneer het ijs begint te ontdooien kan u het gemakkelijk laten loskomen van de wanden
van de vriesruimte door voorzichtig de speciale plastic spatel te gebruiken.
29
Vers Vlees
Verwijder zoveel mogelijk vet.
Wij raden aan het vlees volledig te ontdooien vóór u het bereidt. Dit voorkomt dat het vlees
aan de buitenkant sneller gaar wordt dan binnenin. Een uitzondering hierop vormen zowel
gepaneerde schnitzels, die meteen op middelhoog of laag vuur kunnen worden bereid, en
soepvlees dat gekookt wordt.
Wild en Gevogelte
Dit moet worden geplukt of gevild, de ingewanden verwijderd, eventueel in stukken gesne-
den, gewassen en gedroogd.
Vis
Bereide Levensmiddelen
Opmerking: De bewaartijd van bereide levensmiddelen wordt korter als u bij de bereiding
bacon of spek gebruikt hebt.
Plaats deze gerechten rechtstreeks in de pan of in de oven zonder ze te ontdooien.
PRODUCT HOUDBAARHEID
Kleine stukjes lamsvlees 8 maanden
Te braden varkensvlees 5 maanden
Rundersoepvlees, rosbief 10 maanden
Runderbiefstuk, ribstuk, goulasch 8 maanden
Te braden kalfsvlees 8 maanden
Kalfsschnitzel 10 maanden
Gehakt 4 maanden
Orgaanvlees 3 maanden
Braadworst 2 maanden
PRODUCT HOUDBAARHEID
Eend 4 maanden
Haas 6 maanden
Soepkip 7 maanden
Gans 4 maanden
Braadkip 10 maanden
Kalkoen 6 maanden
Orgaanvlees 3 maanden
Wilde eend 8 maanden
Snip, fazant 8 maanden
Patrijs, kwartel 7 maanden
PRODUCT HOUDBAARHEID VOORBEREIDING
Karper 2 maanden Schubben, ingewanden en kop verwijderen, wassen, droog deppen.
Snoek
Tarbot
Zalm
Makreel
Zeelt
Forel
Brasem, tong 3 maanden Huid, ingewanden en kop verwijderen, 30 seconden in koud zout
water dompelen en droog deppen
PRODUCT HOUDBAARHEID GARING
Vleesragout 3 maanden niet volledig
Tomatensaus 3 maanden volledig
Groentenstamppot 2 maanden zonder noedels
Lasagne 4 maanden niet volledig
Gebraden vlees 2 maanden volledig
Kalfshaas 1 maand niet volledig
Suddervlees 3 maanden niet volledig
Wildragout 2 maanden volledig
Gekookte vis 2 maanden volledig
Vis uit de oven 2 maanden volledig
Met vlees gevulde paprika’s, aubergines, zucchinis 2 maanden volledig
Paddestoelen, groentenmix 2 maanden volledig
Gekookte spinazie 2 maanden volledig
Pizza 6 maanden volledig
30
Invriestabellen
Bedek het fruit met suiker of siroop. De voor de conservering benodigde hoeveelheid suiker
is 250 gram suiker per kilo fruit. Voor de vruchtensiroop wordt, al naargelang het soort fruit,
een verschillende hoeveelheid suiker gebruikt. Om siroop te maken moet u water waarin sui-
ker is opgelost aan de kook brengen. De verschillende concentraties zijn:
30%-oplossing: 450 gram suiker per liter water
40%-oplossing: 650 gram suiker per liter water
50%-oplossing: 800 gram suiker per liter water
Om de oorspronkelijke kleur van het fruit te behouden, moet u het eerst in citroensap on-
derdompelen voor u het met suiker bedekt, of wat citroensap aan de siroop toevoegen. De
verpakte vruchten moeten eerst een uur in de koelkast tot rust komen voor u ze kunt invrie-
zen. De siroop moet het fruit volledig bedekken.
Wij raden aan om groenten met stoom te blancheren om verlies van vitaminen en mineralen
te voorkomen. Bij deze manier hoeft u niet te wachten tot de groenten droog zijn, maar is
het voldoende om ze af te laten koelen.
Wij bevelen aan om deze groenten onmiddellijk te bereiden zonder ze eerst te ontdooien.
Trek de blancheertijd van de bereidingstijd af.
(1) Voeg een beetje azijn of citroensap aan het kookwater toe.
(2) Zout de groenten voor het koken.
(3) Bij het ontdooien hebben deze groentesoorten de neiging om hun vorm te verliezen vanwege het hoge waterge-
halte. Daarom raden wij aan deze groentesoorten alleen in te vriezen wanneer zij in gekookte toestand zullen wor-
den gegeten.
Brood kan 2 maanden worden bewaard. Ontdooien bij 50 ˚C in een niet voorverwarmde oven.
Boter en kaas moet u in porties voor één week invriezen. Boter is 8 maanden houdbaar, net als
harde kaassoorten (Parmesaanse kaas). De houdbaarheid van andere kaassoorten is 4 maanden.
Ontdooien moet in de koelkast plaatsvinden, waarbij u moet letten op condenswater dat zich op
de producten vormt. De fabrikant is niet aansprakelijk voor eventuele fouten of onvolledigheden
in dit boekje en behoudt zich het recht voor om te allen tijde, zonder voorafgaande kennisgeving,
eventuele wijzigingen door te voeren, die hij om technische of commerciële redenen nodig acht.
Abrikozen 8 maanden wassen, pitten verwijderen, 40% siroop
Ananas 10 maanden schillen, snijden, 50% siroop
sinaasappelen 10 maanden schillen, snijden, 30% siroop
Kersen 10 maanden wassen, pitten verwijderen, bedekken met suiker of
30% siroop
Aardbeien 12 maanden wassen, steeltjes verwijderen, met suiker bedekken
Meloenen 12 maanden schillen, snijden, kern verwijderen, bedekken met 50%
siroop
Perziken 8 maanden schillen, pitten verwijderen, snijden, bedekken met
50% siroop
Grapefruit 12 maanden schillen, snijden, 30% siroop
Citrusvruchtensap 10 maanden uitpersen, kern verwijderen, suiker naar smaak
Druiven 12 maanden steeltjes verwijderen, wassen en bedekken met suiker
of 30% siroop
Bosbessen, braambessen,
frambozen, kruisbessen, aalbessen
10 maanden steeltjes verwijderen, wassen, met suiker bedekken
Asperges 12 maanden wassen, schillen 2 minuten
Kool, bloemkool 6 maanden schoonmaken, in stukken snijden 2 minuten (1)
Artisjokken 12 maanden buitenste bladeren verwijderen 5 minuten (1)
Witte bonen 12 maanden uit peul halen 3 minuten
Sperziebonen 12 maanden wassen, steeltjes verwijderen 4 minuten
Paddestoelen 12 maanden schoonmaken 2 minuten (1)
Aubergines 12 maanden schoonmaken, in schijven snijden 4 minuten (2)
Paprika (3) 12 maanden schoonmaken, snijden, zaadlijsten verwijderen niet blancheren
Erwten (3) 12 maanden uit peul halen en onmiddellijk in één laag invriezen, niet
blancheren daarna verpakken
Peterselie, basilicum 8 maanden wassen niet blancheren
Spinazie 12 maanden wassen 2 minuten
Gemengde soepgroeten 12 maanden snijden, in porties verdelen, blancheren, (selderij, worteltjes,
prei, rapen) geen aardappelen omdat deze zwart worden.
31
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11

Brandt UD2110 de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor