19
In te vriezen levensmiddelen dient u voor te bereiden en in aluminium of plastic folie te wikkelen of
plaats deze in gepaste diepvriesbakken. Label de pakketten met vermelding van de invriesdatum
en de inhoud. Het diepvriezervak behoudt de opslagtemperatuur gedurende circa 15 uur, zelfs in
het geval van een stroomstoring.
We raden echter aan dat u de deur gesloten houdt.
Frisdranken mogen niet worden ingevroren en sommige producten, zoals waterijs met smaak,
mogen niet te koud geconsumeerd worden.
Opmerking: Omwille van de efficiëntie van de deurverzegeling is het niet altijd mogelijk om de
diepvriezerdeur onmiddelijk na het sluiten te openen. Wacht enkele minuten voordat u deze
probeert te openen.
PRODUCTIE VAN IJSBLOKJES
Vul het ijsbakje voor 3/4 met water en zet het in het lagetemperatuurvak. Indien de bakjes aan
de onderkant van het vak blijven kleven, mag u het niet trachten los te maken met scherpe of
snijvoorwerpen, die het apparaat kunnen beschadigen. Gebruik, indien noodzakelijk, het handvat
van een lepel. Om de ijsblokjes uit de plastic bakjes te halen dient u ze lichtjes te buigen.
Let op: U mag ijsblokjes of ijslolly's niet onmiddellijk na verwijdering uit het lagetemperatuurvak
opeten, aangezien ze koude brandwonden kunnen veroorzaken.
OPSLAG VAN BEVROREN LEVENSMIDDELEN
Wanneer u bevroren levensmiddelen koopt, wordt het aanbevolen om koelzakken of koelbakken
te gebruiken. Dit dienen de laatste aankopen te zijn en ze moeten goed verpakt worden in
krantenpapier. Zodra u thuiskomt dient u ze zo snel mogelijk in het vak te bewaren. In elk geval
dienen deze levensmiddelen gebruikt te worden binnen de datum die op de verpakking staat.
ONTDOOIEN
Hier volgen een aantal basissuggesties:
Rauwe groenten: niet ontdooien, maar gelijk in kokend water leggen en koken op de
gebruikelijke manier.
Vlees (grote stukken): ontdooien in het koelvak zonder het uit de verpakking te halen. Alvorens
het te bereiden, een paar uur op omgevingstemperatuur laten rusten.
(kleine stukken): ontdooien op kamertemperatuur of onmiddellijk bereiden.
Vis: ontdooien in de koelkast zonder de vis uit de verpakking te halen of direct bereiden zonder
dat de vis volledig is ontdooid.
Kant-en-klare voedingsmiddelen: in de oven verwarmen zonder deze uit het aluminium bakje te
halen.
Fruit: ontdooien in de koelkast.
ONTDOOIEN
Gewoonlijk moet u de diepvriezer twee of drie keer per jaar ontdooien wanneer de laag ijs 3 mm
dik is. We raden aan dat u regelmatig het ijs van de vriesplaat verwijdert met een plastic schraper.
Vermijd het gebruik van scherpe of snij-instrumenten. Het ontdooien dient te gebeuren wanneer
de hoeveelheid bewaard voedsel minimaal is. Wikkel de bevroren levensmiddelen in verschillende
laagjes krantenpapier (of in een hoes) en plaats ze in de koelkast of op een koele plaats. Zet de
regelknop van de thermostaat op de stand •, koppel het apparaat los van de netvoeding en laat
de deur open. Verwijder de mandjes door ze voorwaarts en omhoog te trekken. Gebruik geen in
de handel verkrijgbaar dooiproducten aangezien deze gevaarlijke componenten kunnen bevatten.
Maak het apparaat zorgvuldig schoon en droog het na volledige ontdooiing. Steek de stekker van
de vriezer weer in het stopcontact Plaats de bevroren levensmiddelen opnieuw in de vriezer.