32
Aanbevolen gebruik en tips
Lezen van de bereidingstabel
In de tabel zijn de beste functies voor het gebruik van een bepaald soort voedsel aangegeven. De
bereidingstijden gelden vanaf het moment dat het gerecht in de magnetronoven wordt gezet, zonder de
voorverwarmingstijd (indien nodig).
De bereidingsinstellingen en -tijden zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het type
schaal. Bereid het voedsel altijd aan de gegeven minimum bereidingstijd en controleer of het gaar is.
Om de beste resultaten te behalen, het advies dat gegeven wordt in de bereidingstabel met betrekking
tot de accessoires (indien bijgeleverd) die u moet gebruiken, zorgvuldig opvolgen.
Folie en zakjes
Verwijder sluitstrips met metaaldraad van papieren of plastic zakken voordat u de zak in de
magnetronoven plaatst.
Folie moet ingesneden of ingeprikt worden met een vork om de druk af te laten en zo het openbarsten te
voorkomen, omdat zich tijdens het verhitten stoom vormt.
Vloeistoffen
Vloeistoffen kunnen oververhitten tot boven het kookpunt zonder zichtbaar te borrelen. Daardoor
kunnen hete vloeistoffen plots overkoken.
Doe het volgende om dat te voorkomen:
. Vermijd het gebruik van rechte potten of flessen met nauwe halzen.
. Roer de vloeistof om alvorens de houder in de magnetron te zetten en laat het lepeltje erin staan.
. Roer opnieuw na het opwarmen en haal de houder voorzichtig uit de magnetronoven.
Voedsel bereiden
Aangezien microgolven tot beperkte diepte in het voedsel dringen, kunt u, als er een aantal stukken
tegelijk bereid moeten worden, deze het beste in een cirkel leggen, zodat er meer stukken aan de zijkant
liggen.
Kleine stukken worden sneller dan grote stukken bereid.
Snijd het voedsel in stukken die even groot zijn zodat ze gelijkmatig gaar worden.
Vocht verdampt tijdens de bereiding in de magnetron.
Een magnetronbestendig deksel op de schaal vermindert vochtverlies.
De meeste levensmiddelen garen verder nadat de bereiding met de magnetron voltooid is. Laat daarom
het voedsel nagaren tot het helemaal klaar is.
Omroeren is gewoonlijk nodig bij bereidingen in de magnetron. Verplaats tijdens het omroeren de
bereide porties op de randen naar het midden en de porties in het midden die nog niet gaar zijn naar de
randen.
Leg dunne plakjes vlees boven op elkaar of laat ze overlappen. Dikkere plakken (bijv. gehaktbrood) en
sauzen moeten dicht bij elkaar worden gelegd.
Babyvoeding
Wanneer u babyvoeding in een zuigfles of potje in de magnetron verwarmt, moet u het voedsel altijd
doorroeren en de temperatuur controleren voordat u het serveert.
Zo zorgt u ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld zodat er geen kans is op brandwonden.
Let erop dat u het deksel en de speen vóór het opwarmen verwijdert.
Diepvriesproducten
Voer voor de beste resultaten het ontdooien uit op het glazen draaiplateau. Gebruik zo nodig een
lichtplastic schaal die geschikt is voor magnetrons.
Gekookt voedsel, stoofschotels en vleessauzen ontdooien beter als u ze tijdens het ontdooien omroert.
Haal de stukken uit elkaar wanneer ze beginnen te ontdooien. Afzonderlijke plakken ontdooien sneller.