30
Het invriezen van verse
levensmiddelen
In het diepvriesvak kunt u zelf verse
levens middelen invriezen. Afhankelijk van het
model 3 à 4 kg per etmaal. In uw kast vindt u dit
maximum op het typeplaatje, links onderin de
kast, aangegeven in ... kg/24h. Plaats de in te
vriezen levensmiddelen in het bovenste vak; daar
is de temperatuur het laagst.
Twee zeer belangrijke regels zijn:
Plaats in te vriezen pakketten nooit zo dat ze in
aanraking komen met reeds ingevroren
pakketten. Indien u éen en ander boven elkear
wilt plaatsen, dan de in te vriezen pakketten
boven de reeds ingevroren pakketten; dat geldt
voor alle modellen diepvriesvakken.
Teneinde de best mogelijke resultaten te
verkrijgen geven wij u hieronder enkele
belangrijke tips: Vries uitsluitend levensmiddelen
van eerste kwaliteit in. Zie toe dat de
levensmiddelen vers zijn en maak ze, waar
nodig, van te voren goed schoon. Verdeel de
levensmiddelen van tevoren in handzame
porties. Dat heeft twee voordelen: ze vriezen
sneller in en bij later gebruik hoeft u slechts
zoveel te ontdooien als op dat moment nodig is.
Onthoud dat reeds ontdooide levensmiddelen
niet wederom ingevroren mogen worden. Wel
kunt u reeds ontdooide levensmiddelen eerst ko-
ken of braden en vervolgens invriezen.
Mager vlees is ingevroren langer houdbaar dan
vet vlees; ook zout verkort de houdbaarheid.
Verpak de levensmiddelen in aluminium- of
kunststof folie of speciale diepvriesdozen, zoals
één en ander in de handel, speciaal voor het
invriezen, verkrijgbaar is.
Te langzaam invriezen verkort de
houdbearheid; vries dus niet meer dan de
maximaal toogestane hoeveelheid tegelijk in.
Open, tijdens het invriezen, de deur zo weinig en
zo kort mogelijk. Vul af te sluiten dozen niet
geheel tot de rand. Schrijf de inhoud en de
invriesdatum op de speciale kaarten in het front
van de korven of, indien bij dit model niet
aanwezig, op de betreffende pakketten.
Op de binnendeur zijn eetwaren afgebeeld
gevolgd door een cjfer. Dit cijfer is de bewaartijd
in meanden.
Het ontdooien van
diepvriesprodukten
Met uitzondering van konsumptie-ijs worden
diepvriesprodukten voor verdere behandeling of
het nuttigen ontdooid. Het ontdooien kan zowel in
de koeler als op het aanrecht gebeuren.
Het laatste geval gaat uiteraard sneller dan het
eerste. Frituurprodukten kunnen direkt vanuit het
diepvriesvak in de frituurpan gedaan worden; de
frituurtijd is dan wel langer dan in reeds
ontdooide toestand. Brood kan in de oven
ontdooid worden.
De magnetronoven is uitstekend geschikt voor
het ontdooien van allerlei diepvriesprodukten;
raadpleeg de instrukties voor de betreffende
oven.
IJslaatjes
Uw apparaat is uitgerust met ijslaatjes, die u
driekwart met vers water vult en in uw vriesvak
plaatst. Is uw leidingwater rijk aan minerale
zouten (zoals kalk), gebruik dan nietbruisend
bronwater. De ijslaatjes verwijdert men door op
de onderkant van het ijslaatje te duwen of het
vakje een ogenblik onder stromend water te
houden. Het ijslaatje nooit wassen of spoelen
met kokend water.
Koelen van levensmiddelen
Voor een optimaal gebruik van de koelruimte
adviseren wij u de volgende eenvoudige regels in
acht te nemen:
Plaats geen warme of dampende spjzen of
dranken in de koelruimte;
dek vooral sterk geurend voedsel af of verpak
het; plaats de levensmiddelen zo, dat de lucht vrij
eromheen kan cirkuleren.
Enkele praktische tips:
Vlees (alle soorten): wordt in plastic zakjes op de
glazen plaat boven de groentelade geplaatst.
Bewaar vlees niet langer dan één of twee
dagen.
Gekookt voedsel, koude schotels enz.:
kunnen, goed afgedekt, op elk rooster geplaatst
worden.
Fruit en groente: worden schoongemaakt in de
groentelade(n) gelegd.
Boter en kaas: worden, om blootstelling aan de
lucht te voorkomen, in speciale koeldozen
beweard of in plastic- of alluminiumfolie vepakt .
Flessen melk: worden, goed gesloten, in het
flessenrek geplaatst.
Bewear niet-luchtdicht verpakte bananen,
aardappelen, uien of knoflook niet in de
koelkast.
Verplaatsbare platen
De koelkastwanden zijn van richels voorzien,
zodat u de platen naar wens op verschillende
hoogten kunt plaatsen.
U krijgt meer ruimte in de koeler, wanneer u het
voorste deel van de rekjes omklapt.
Fig. 13