22
NL
TEMPERATUUR*aanwijzer:hiermeeonderscheidtuhet
koudstegedeeltevandekoelkast.
1.ControleerofopdeaanwijzerhetwoordOKverschijnt(zie
afbeelding).
2.AlsergeenOKverschijnt,betekenthetdatdetemperatuur
tehoogis:zetdeknopWERKINGKOELKASTopeen
hogerestand(kouder)enwachtcirca10uurtotde
temperatuurstabielis.
3.Controleerdeaanwijzernogmaals:indiennodig,kuntu
dekoelkastopnieuwregelen.Alsugrotehoeveelheden
etenswarenindekoelkastheeftgeplaatst,dedeur
herhaaldelijkheeftgeopendofopenheeftgelaten,is
hetnormaaldatdeaanwijzergeenOKaangeeft.Wacht
minstens10uurvoordatudeknopWERKINGKOELKAST
opeenhogerestandzet.
RekvoorBLIKJES:voorhethorizontaalopbergenvan
meerdereblikjes(zieafbeelding).Ukunthierookyoghurt,
boter,ofandereverpakkingenneerzetten.
Optimaal gebruik van de koelkast
• Gebruikvoorhetregelenvandetemperatuurdeknop
TEMPERATUURREGELING(zieBeschrijving).
• Zetalleenkoudeoflauwelevensmiddelenindekoelkast,
nooitwarme(zieVoorzorgsmaatregelenenadvies).
• Denkeraandatugekookteetenswarennietlangerkunt
bewarendanrauwe.
• Zetgeenvloeistoffeninopenflessenofbakkeninde
koelkast:ditbrengteentoenamevandevochtigheidsgraad
teweegeneendaaropvolgendecondensproductie.
Hygiëne van de etenswaren
1. Naaankoopvandeetenswarenverwijdertudepapieren/
kartonnenofandereverpakking,diebacteriënofvuilinde
koelkastkunnenintroduceren.
2. Beschermdeetenswaren(vooraldienietlanghoudbaar
zijnendieeensterkeluchtverspreiden)opzodanigewijze
datzenietmetelkaarincontactkomen;zovermijdtude
mogelijkheidvanbesmettingonderelkaardoorkiemen/
bacteriënzowelalshetverspreidenvangeureninde
koelkast
3. Zorgvoorvoldoendevrijeluchtcirculatieomdeetenswaren
heen
4. Houddebinnenkantvandekoelkastschoonmaarvermijd
gebruikvanbijtendeofschuurmiddelen
5. Alsdevervaldatumisafgelopenmoetendeetenswarenuit
dekoelkastwordenverwijderd
6. Vooreencorrectemaniervanconserverenmoetende
minderhoudbareetenswaren(versekazen,rauwevis,vlees
enz…)opdekoelsteplaatswordengezet,namelijkbovenop
degroenteladen,waardetemperatuurindicatorzichbevindt.
Optimaal gebruik van de diepvrieskast
• Vriesnooitetenswaarindieophetpuntstaatteontdooien
ofalisontdooid;dergelijkeetenswaarmoetgelijkworden
gekooktengegeten(binnen24uur).
• Verseetenswarendiemoetenwordeningevrorenmogen
nooitincontactrakenmetetenswarendiealbevroren
zijn;verseetenswarenmoetenophetroostervanhet
diepvriesgedeeltewordengeplaatst,mogelijkerwijstegen
dezijkantofdeachterwand,waardetemperatuurde-18°C
oflagerbereiktenwaarzesnelwordeningevroren.
• Plaatsnooitglazenflessenmetvloeistofindediepvrieskast,
vooralnietalsereendopopzitofalszehermetischzijn
afgesloten,zezoudenkunnenbarsten.
• Demaximumhoeveelheiddiemendagelijkskaninvriezen
isaangegevenophettypeplaatjelinksonderindekoelkast
(voorbeeld:Kg/24h4).
! Opendedeurvandediepvrieskastniettijdenshetinvriezen.
! Wanneerdestroomwegvaltofwanneerereenstoring
optreedt,dientudedeurvandediepvrieskastnietteopenen:
delevensmiddelenblijvenopdezemaniernogongeveer9à14
uurgoedbewaard.
! Alsdekamertemperatuurzichvoorlangeretijdonderde14°C
bevindt,bereikthetdiepvriesgedeeltenietdetemperatuurdie
nodigisvoorhetlangdurigbewarenvandelevensmiddelenen
zaldebewaartijdvandeetenswarenalsgevolgkorterzijn.
Onderhoud en verzorging
De elektrische stroom afsluiten
Tijdensschoonmaakofonderhoudmoetuhetapparaat
afsluitenvandeelektrischestroomdoordestekkeruithet
stopcontacttehalen.Hetisnietvoldoendedeknopvande
temperatuurregelingopstand tezetten(apparaatuit)om
alleelektrischecontactenuitteschakelen.
Het apparaat reinigen
• Debuitenkant,debinnenkantenderubberenafdichtingen
kunnenwordenschoongemaaktmeteenlauwesponsen
sodaofeenneutraalschoonmaakmiddel.Gebruikgeen
oplosmiddelen,schuurmiddelen,chloorofammonia.
• Hetuitneembaretoebehorenkanwordenafgewassenmet
warmwaterenschoonmaak-ofafwasmiddelen.Spoelen
droogallesgoedaf.
• Deachterkantvanhetapparaatvangtveelstofop.Na
hetapparaattehebbenuitgezetendestroomtehebben
afgeslotenkuntuditopzuigenmetdelangebuisvande
stofzuiger,opmiddelmatigvermogen.
Het vermijden van schimmel en
vervelende luchtjes
• Hetapparaatisvervaardigduithygiënischmateriaaldat
geenluchtjesabsorbeert.Teneindedezeeigenschappente
behoudenmoetulevensmiddelenaltijdgoedbewarenen