Whirlpool BC 99 P XA Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

BC 99P XA
BCG 99P
Inhoud
Installatie, 2-3
Plaatsing
Elektrische aansluiting
Technische gegevens
Beschrijving van het apparaat, 4
Aanzichttekening
Bedieningspaneel
Display
Starten en gebruik, 5-9
Structuur van de oven
De klok instellen
De timer instellen
De oven starten
De bereiding programmeren
Praktische kooktips
Kooktabel
Voorzorgsmaatregelen en advies, 10
Algemene veiligheid
Afvalverwijdering
Energiebesparing en milieubehoud
Onderhoud en verzorging, 11-12
De elektrische stroom afsluiten
Reinigen van het apparaat
De ovendeur reinigen
Vervangen van het lampje
Service
Automatische reiniging met de PYROLISE functie
Gebruiksaanwijzing
OVEN
NL
NL
Nederlands, 1 Deutsch, 13
DE
NL
2
Ventilatie
Om een goede ventilatie te kunnen garanderen is
het noodzakelijk de achterwand van het meubel te
verwijderen. Het dient de voorkeur de oven op twee
houten latten te plaatsen of eventueel op een enkele
plaat die een opening heeft van tenminste 45 x 560
mm (zie afbeeldingen).
Centreren en bevestigen
Regel de 4 stelvoetjes aan de zijkant van de oven in
overeenkomst met de 4 gaten in de lijst, afhankelijk
van de dikte van de zijkant van het meubel:
als de dikte 20 mm is:
verwijder het regelbare
gedeelte van het stelvoetje
(zie afbeelding);
als de dikte 18 mm is: gebruik
de eerste gleuf zoals door de
fabriek is voorzien (zie
afbeelding);
als de dikte 16 mm is: gebruik
de tweede gleuf (zie
afbeelding).
Om het apparaat aan het keukenkastje te
bevestigen: open de ovendeur en schroef de 4
houtschroeven in de 4 gaten in de zijrand.
! Alle beschermende onderdelen moeten zodanig
worden bevestigd dat ze niet kunnen worden
verwijderd zonder gereedschap te gebruiken.
! Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele
verdere raadpleging. Wanneer u het product
weggeeft, verkoopt, of wanneer u verhuist, dient u
dit boekje bij het apparaat te bewaren zodat
waarschuwingen en informatie betreffende werking
voorhanden blijven.
! Lees de instructies aandachtig door: u vindt er
belangrijke informatie betreffende installatie, gebruik
en veiligheid.
Plaatsing
! Het verpakkingsmateriaal is niet bestemd voor
kinderen en dient daarom te worden weggegooid
volgens de geldende normen voor gescheiden
afvalverwerking (zie Voorzorgsmaatregelen en
advies).
! De installatie moet worden uitgevoerd door een
professioneel gekwalificeerd personeel en volgens
deze instructies. Een verkeerde installatie kan
schade berokkenen aan personen, dieren of dingen.
Inbouw
Voor een goede werking van het apparaat moet het
keukenmeubel de juiste kenmerken hebben:
de zijkanten van de kastjes die aan de oven
grenzen moeten hittebestendig zijn;
in het bijzonder moet, in geval van meubels met
fineer, de lijm bestand zijn tegen temperaturen
van 100°C;
voor het inbouwen van de oven, zowel onder het
aanrecht (zie figuur) als in stapelbouw, dient het
meubel de volgende afmetingen te hebben:
! Nadat het apparaat is ingebouwd, mag er geen
contact meer mogelijk zijn met de elektrische
onderdelen.
Het energieverbruik dat staat aangegeven op het
typeplaatje is gebaseerd op dit soort installatie.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
576 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
5
4
7
m
m
. m
in
.
Installatie
560 m
m
.
4
5 m
m
.
3
NL
Elektrische aansluiting
De ovens met driepolige voedingskabel functioneren
met wisselstroom, de spanning en de frequentie
staan aangegeven op het typeplaatje op het
apparaat (zie onder).
Mo nteren voedingskabel
1. Licht de lipjes aan de
zijkant van het deksel
van de klemmenstrook
op met een
schroevendraaier: trek
het deksel van de
klemmenstrook open
(zie afb.).
2. De voedingskabel
monteren: draai de
schroef van de
kabelklem en de drie
schroeven van de
contacten L-N-
los,
en bevestig de draden
onder de schroeven
met inachtneming van
de kleuren: Blauw (N)
Bruin (L) Geel-Groen
(zie afbeelding).
3. Maak de kabel vast
aan de daarvoor
bestemde kabelklem.
4. Sluit het deksel van de klemmenstrook.
Het aansluiten van de voedingskabel aan het
elektrische net
Gebruik voor de voedingskabel een stekker die
genormaliseerd is voor het vermogen aangegeven
op het typeplaatje( zie hiernaast).
Wanneer het apparaat rechtstreeks op het
elektriciteitsnet wordt aangesloten moet u tussen het
apparaat en het net een meerpolige schakelaar
aanbrengen met een afstand tussen de contacten
van minstens 3 mm, aangepast aan het elektrische
vermogen en voldoend aan de geldende normen (de
aarding mag niet worden onderbroken door de
schakelaar). De voedingskabel moet zodanig
worden geplaatst dat hij nergens een temperatuur
bereikt van 50°C hoger dan de kamertemperatuur.
! De installateur is verantwoordelijk voor de correcte
elektrische verbinding en het in acht nemen van de
geldende veiligheidsnormen.
Vóór het aansluiten moet u controleren dat:
het stopcontact geaard is en voldoet aan de
geldende normen;
de contactdoos in staat is het maximale
vermogen van het apparaat te verdragen, zoals
aangegeven op het typeplaatje (vedi sotto);
de spanning zich bevindt tussen de waarden die
staan aangegeven op het typeplaatje ( zie onder);
de contactdoos en de stekker van het apparaat
bij elkaar passen. Als dat niet zo is, dient u ofwel
de stekker ofwel de contactdoos te vervangen;
gebruik geen verlengsnoeren of dubbelstekkers.
! Wanneer het apparaat geïnstalleerd is, moeten de
snoer en het stopcontact makkelijk te bereiken zijn.
! De kabel mag niet worden gebogen of
samengedrukt.
! De kabel moet van tijd tot tijd worden
gecontroleerd en mag alleen door erkende monteurs
worden vervangen ( zie Service).
! De fabrikant kan niet verantwoordelijkheid
worden gesteld als deze normen niet worden
nageleefd.
N
L
TYPEPLAATJE
Afmetingen
breedte 43,4 cm
hoogte 39,5 cm
diepte 40,8 cm
Inhoud
liter 70
Elektrische
aansluitingen
spanning 220-240V ~ 50 Hz,
maximaal opgenomen
vermogen 3400 W (zie
typeplaatje)
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/EG over het
etiket van elektrische ovens.
Norm EN 50304
Energieverbruikverklaring
Klasse geforceerde convectie
- verwarmingsfunctie:
Traditioneel
Deze apparatuur voldoet aan
de volgende EU
voorschriften: 2006/95/EEG
van 12/12/06 (Laagspanning)
en daaropvolgende
wijzigingen - 89/336/EEG van
03/05/89
(Elektromagnetische
Compatibiliteit) en
daaropvolgende wijzigingen -
93/68/EEG van 22/07/93 en
daaropvolgende wijzigingen.
2002/96/CE
NL
4
Beschrijving van
het apparaat
Aanzichttekening
Bedieningspaneel
Display
Bedieningspaneel
Rooster GRILL
Rooster LEKPLAAT
GELEIDERS
van de roosters
stand 5
stand 4
stand 3
stand 7
stand 6
stand D
stand 2
stand 1
¡•OC
•• ••
:
FUNCTIEKNOP
Knop
INSTELLEN
TEMPERATUUR/TIJDEN
DISPLAY
Toets
INSTELLEN TIJDEN
Toets
LICHT
¡•OC
•• ••
:
Cijfers
TEMPERATUREN en TIJDEN
Symbool
EINDE BEREIDING
Symbool
DUUR
Symbool
TIMER
DEURBLOKKERING
Symbool
5
NL
Structuur van de oven
De BIG CAVITY oven biedt 70 l aan inhoud en de
mogelijkheid etenswaren op 4 niveaus tegelijk te
koken. Ook is het mogelijk grote hoeveelheden
voedsel te koken, die normaal niet in een traditionele
oven zouden passen.
Dankzij de ExtraLarge Space, biedt BIG CAVITY 10
kookfuncties, waarvan 6 universele, voor elk type
bereiding, en 4 automatische programmas, die
perfecte resultaten garanderen bij elk recept.
! Wij raden u aan bij het eerste gebruik de oven
minstens een uur leeg te laten functioneren, op
maximum temperatuur en met de deur dicht. Nadat
u de oven heeft uitgeschakeld, opent u de ovendeur
en lucht u het vertrek. De lucht die u ruikt komt door
het verdampen van de middelen die worden
gebruikt om de oven te beschermen.
! Zet nooit voorwerpen op de bodem van de oven; u
riskeert hiermee het email te beschadigen.
! Plaats de ovenschalen altijd op bijgeleverde
roosters.
! In het geval van bereidingen waar het gerecht moet
rijzen raden we u aan de deur niet te openen om het
resultaat ervan niet te bederven.
Koelventilator
Om de oven van buiten niet te heet te laten worden,
brengt een verkoelingsventilator een luchtstroom
teweeg die tussen het bedieningspaneel en de
ovendeur naar buiten komt.
Aan het einde van de kooktijd wordt de ventilator in-
en uitgeschakeld totdat de oven voldoende is
afgekoeld.
Ovenverlichting
Als de oven uit is, kan het ovenlicht op ieder
willekeurig moment aan worden gedaan door op de
toets licht te drukken.
De klok instellen
De klok kan alleen worden ingesteld als de oven uit is.
1. Druk op de toets
totdat het eerste cijfer op het
DISPLAY begint te knipperen en de symbolen
,
en uit zijn gegaan;
2. draai de knop INSTELLEN TIJDEN richting + en
- om de uren in te stellen;
3. druk nogmaals op de toets
totdat de andere
twee cijfers op het DISPLAY beginnen te knipperen;
4. draai de knop INSTELLEN TIJDEN richting + en
- om de minuten in te stellen;
5. druk nogmaals op de toets
om te bevestigen.
De timer instellen
Deze functie onderbreekt de bereiding niet en is
onafhankelijk van het gebruik van de oven. Hij dient
er uitsluitend voor een geluidssignaal te laten horen
als de ingestelde minuten zijn verstreken.
1. Druk op de toets
totdat het symbool en de
drie cijfers op het DISPLAY beginnen te knipperen;
2. draai de knop INSTELLEN TIJDEN richting + en
- om de minuten in te stellen;
3. druk nogmaals op de toets
om te bevestigen.
Nu verschijnt het terugtellen, aan het einde waarvan
u een geluidssignaal zult horen.
De oven starten
1. Selecteer de gewenste kookfunctie door aan de
FUNCTIEKNOP te draaien.
2. De oven begint met voorverwarmen. De
temperatuur kan gewijzigd worden door te draaien
aan de knop INSTELLEN TEMPERATUUR.
3. Als u een geluidssignaal hoort is de
voorverwarming afgelopen: zet de etenswaren in de
oven.
4. Tijdens het koken kunt u nog altijd:
- de kookfunctie wijzigen door te draaien aan de
FUNCTIEKNOP;
- de temperatuur wijzigen door te draaien aan de
knop INSTELLEN TEMPERATUUR (alleen voor
universele bereidingen);
- de duur en het einde van de kooktijd
programmeren (alleen voor universele bereidingen);
- het koken onderbreken door de FUNCTIEKNOP
weer op stand 0 te zetten.
5. Indien de stroom uitvalt en de oventemperatuur
niet te laag is geworden, gaat de oven automatisch
Starten en gebruik
ROOSTER
LEKPLAAT
ROOSTER
ROOSTER
ExtraLarge Space: koken op 4 niveaus
NL
6
! De programmacyclus is ingesteld op 90 minuten.
Draaispit (slechts op enkele modellen aanwezig)
Voor het activeren van
het draaispit (zie afb.)
gaat u als volgt te
werk:
1. plaats de lekplaat in
stand 1;
2. zet de steun van het
draaispit op de 3e
stand en steek de
vleespen in de speciale
opening achterin de oven;
3. activeer het draaispit door het kiezen van de
functies
;
Automatische kookfuncties
De temperatuur en de bereidingstijd zijn
vastgesteld met het systeem C.O.P.® (Optimale
geprogrammeerde bereiding) dat automatisch een
perfect resultaat garandeert. De bereiding wordt
automatisch gestopt en de oven geeft aan wanneer
het gerecht gaar is.
Heeft men eenmaal de functie voor automatische
bereiding gekozen, dan ziet men op de display IN
(betekent dat de functie is gestart) en de tijdsduur
van de bereiding.
Functie BROOD
Gebruik deze functie voor het bakken van brood Zie
het volgende hoofdstuk voor recepten en details.
Voor een optimaal resultaat raden wij u aan de
volgende aanwijzingen nauwkeurig op te volgen:
houdt u zich aan het recept;
vergeet niet 150 gr (1,5 dl) koud water te gieten
in de lekplaat op stand 7;
Plaats het gerecht in de koude oven. Als u het in de
warme oven wilt plaatsen, nadat u eerst een ander
gerecht heeft gekookt, dan zal het display de tekst
Hot tonen totdat de oventemperatuur de 40° zal
hebben bereikt. Nu kunt u het brood in de oven
zetten.
Recept voor BROOD (maximale hoeveelheid
deeg):
Ingrediënten:
1,3 kg meel
700 g water
25 g zout
50 g vers broodgist of 4 zakjes poedergist.
terug naar het punt waar de functie is onderbroken.
De geprogrammeerde functies worden echter niet
onthouden. U dient ze daarom bij het terugkeren van
de stroom opnieuw in te stellen.
Functies van de universele bereidingen
Alle functies hebben een vooringestelde
kooktemperatuur. Deze kan handmatig worden
aangepast en naar wens worden ingesteld tussen de
40°C en de 250°C.
Bij de functie GRILL-DRAAISPIT is de ingestelde
waarde een vermogen uitgedrukt in %. Ook deze
kan handmatig worden gewijzigd.
Functie MULTILEVEL
Alle verwarmingselementen gaan aan en de
ventilator gaat draaien. Aangezien de warmte in de
hele oven constant is, zorgt de lucht dat de
gerechten op gelijkmatige wijze gekookt en
gebakken worden. Het is mogelijk maximaal vier
roosters tegelijk te gebruiken. In het geval u
meerdere roosters tegelijk gebruikt raden wij u aan
de lekplaat altijd op de onderste stand te plaatsen.
Wanneer u op 4 standen tegelijk kookt dient u de
roosters op de standen 3, 5 en 6 te plaatsen en de
lekplaat op stand 1.
Functie TRADITIE
Met deze traditionele kookwijze is het beter een
enkel rooster te gebruiken. Aanbevolen kookfunctie
voor langzame bereidingen of au bain-marie. Voor
de bereiding au bain-marie raden wij u aan het water
rechtstreeks in de bakplaat gieten.
Functie GRILL-DRAAISPIT
Het bovenste verwarmingselement gaat aan en het
draaispit komt in beweging. Deze functie is optimaal
voor het braden aan het draaispit. Kook met de
ovendeur dicht.
Functie LAGE TEMPERATUUR
Deze kookfunctie is ideaal voor rijzen, ontdooien, het
bereiden van yoghurt, het snel of langzaam
opwarmen van gerechten en het langzaam koken
van etenswaren op lage temperatuur. De in te stellen
temperaturen zijn: 40, 85, 120 .
Functie PYROLISE
Dit programma reinigt de oven volledig en
automatisch door middel van de pyrolyse. (zie
Onderhoud en verzorging).
7
NL
Bereiding:
Meng het meel en het zout in een grote kom.
Doe de gist in lauw water (circa 35 graden).
Maak een kuil in het meel.
Giet er het mengsel van water en gist in
Kneed het geheel totdat een homogeen deeg is
gevormd dat niet plakkerig is, door het deeg 10
minuten lang met de palm van de hand plat te
drukken en vervolgens weer dicht te vouwen.
Maak een bal van het deeg, doe het in een
slakom en bedek het met plastic folie om te
voorkomen dat de buitenkant ervan uitdroogt. Doe
de slakom in de oven op de handmatige functie
LAGE TEMPERATUUR op 40°C en laat het
ongeveer 30/45 minuten lang rijzen, of 1 uur lang
op kamertemperatuur (het volume van het deeg
moet verdubbelen).
Breek het deeg door het langzaam te bewerken
en het te verdelen in verschillende broden.
Plaats de broden op het rooster (of op 2 of 3
roosters als u de broden op meerdere niveaus wilt
koken) op het ovenpapier (dat op maat geknipt is
voor de lekplaat) en bestrooi ze met meel.
Maak enkele sneden in het brood met een scherp
mes.
Doe het rooster op de 2e stand voor een bereiding
op één enkel niveau, voor de bereiding op 2
niveaus op de 1e en 4e stand en voor de
bereiding op 3 niveaus op stand 1-3-5.
Plaats de lekplaat op stand 7 en giet er 150 gr
koud water in.
Plaats het gerecht in de koude oven.
Start de automatische functie
BROOD.
Aan het einde van de kooktijd laat u de broden
rusten op een rooster totdat ze geheel zijn
afgekoeld.
Functie PIZZA
Gebruik deze functie voor het bereiden van pizzas.
Zie het volgende hoofdstuk voor recepten en details.
Voor een optimaal resultaat raden wij u aan de
volgende aanwijzingen nauwkeurig op te volgen:
houdt u zich aan het recept;
het gewicht van het deeg moet tussen 350g en
500g zijn.
vet de lekplaat en de ovenschalen licht in.
Plaats het gerecht in de koude oven. Als u het in de
warme oven wilt plaatsen, nadat u eerst een ander
gerecht heeft gekookt, dan zal het display de tekst
Hot tonen totdat de oventemperatuur de 120° zal
hebben bereikt. Nu kunt u de pizza in de oven
zetten.
Recept voor PIZZA:
Recept voor 3 of 4 pizzas: 1000 g meel, 500 g
water, 20 g zout, 20 g suiker, 10 cl olijfolie, 20 g
bakkersgist (of 2 zakjes gedroogde gist)
Rijzen op kamertemperatuur: 1 uur of handmatige
functie LAGE TEMPERATUUR op 40°. Laat circa
30/45 minuten rijzen.
Plaats het gerecht in de koude oven.
Start de bereiding
PIZZA.
Functie GEROOSTERD VLEES
Gebruik deze functie voor het bereiden van kalfs-,
varkens-, lams- en rundvlees. Plaats het gerecht in
de koude oven. U kunt de gerechten eventueel ook
in de warme oven plaatsen.
Functie GEBAK
Deze functie kan worden gebruikt voor het bakken
van taarten. Plaats het gerecht in de koude oven. U
kunt de gerechten eventueel ook in de warme oven
plaatsen.
NL
8
De bereiding programmeren
De programmering is alleen mogelijk wanneer een
kookfunctie is geselecteerd.
Het programmeren van de kookduur
1. Druk meerdere malen op de toets
totdat het
symbool
en de drie cijfers op het DISPLAY
beginnen te knipperen;
2. draai de knop INSTELLEN TIJDEN richting + en
- om de gewenste duur in te stellen;
3. druk nogmaals op de toets
om te bevestigen;
4. als de ingestelde duur is verstreken verschijnt op
het DISPLAY het woord END, beëindigt de oven de
bereiding en klinkt een geluidssignaal.
B.v.: het is 9:00 uur en u programmeert een duur
van 1 uur en 15 minuten. De functie stopt
automatisch om 10:15.
Het einde van een bereiding programmeren
Het programmeren van het einde van een bereiding
is alleen mogelijk nadat u een kookduur heeft
geselecteerd.
1. Volg de procedure beschreven voor de duur van
punt 1 t/m 3;
2. druk daarna op de toets
totdat het symbool
en de twee cijfers op het DISPLAY beginnen te
knipperen;
3. draai de knop INSTELLEN TIJDEN richting + en
- om de uren in te stellen;
4. druk nogmaals op de toets
totdat de andere
twee cijfers op het DISPLAY beginnen te knipperen;
5. draai de knop INSTELLEN TIJDEN richting + en
- om de minuten in te stellen;
6. druk nogmaals op de toets
om te bevestigen;
7. als de ingestelde duur is verstreken verschijnt op
het DISPLAY het woord END, beëindigt de oven de
bereiding en klinkt een geluidssignaal.
De symbolen
en gaan aan om aan te geven dat
een programmering is uitgevoerd. Op het DISPLAY
verschijnen om de beurt de eindtijd en de duur van
de bereiding.
Om een programmering te annuleren draait u de
FUNCTIEKNOP op stand 0.
Praktische kooktips
MULTILEVEL
Gebruik de standen 1-3-5-6.
Plaats de lekplaat op de onderste stand en de
roosters op de hoogste.
GRILL-DRAAISPIT
De oven 5 minuten voorverwarmen.
Kook de gerechten met de ovendeur dicht.
Plaats de lekplaat op stand 3. Doe het rooster op
een van de standen van 4 t/m 7, aan de hand van
de dikte van het gerecht. Zet de gerechten in het
midden van het rooster. Bijvoorbeeld: runder-
entrecote op stand 4 en bacon op stand 6 of 7.
PIZZA of FOCACCIA
Gebruik een lichte aluminium ovenschaal met een
maximum diameter van 30 cm en zet hem op het
bijgeleverde ovenrooster.
Bij zeer gevulde pizzas raden wij aan de
mozzarella of andere kaas pas halverwege de
kooktijd toe te voegen.
9
NL
Tabel kookplaat holte ExtraLarge Space
Positie van de niveau’s Voorverwarming Aanbevolen
temperatuur
(°C)
Kooktijd
(minuten)
Functies Voedingsmiddelen Gewicht
(kg)
Koken
op #
niveau’s
N.
Lekbak Rooster
1
Rooster
2
Rooster
3
Multikookfunctie
Vlaai 1
2
3
4
2 of 3
1 tot 2
1
1
3 tot 5
3
3
5
5
6
Ja
Ja
Ja
Ja
190
180
180
180
30-40
35-45
40-50
45-55
Beignet 1
2
3
4
2 of 3
1 tot 2
1
1
3 tot 5
3
3
5
5
6
Ja
Ja
Ja
Ja
190
190
190
190
25-35
25-35
30-40
30-40
Pizza 1
2
3
4
2 of 3
1 tot 2
1
1
3 tot 5
3
3
5
5
6
Ja
Ja
Ja
Ja
220
220
220
220
15-25
20-30
25-35
30-40
Koekjes 1
2
3
4
2 of 3
1 tot 2
1
1
3 tot 5
3
3
5
5
6
Ja
Ja
Ja
Ja
180
180
180
180
15-25
15-25
20-30
20-30
Gebakjes 1
2
3
2 of 3
2
1
5
4
6
Ja
Ja
Ja
200
200
200
30-40
35-45
40-50
Crème Caramel
(bain marie)
1
2
3
2 of 3
2
1
5
4
6
Ja
Ja
Ja
170
170
170
35-45
35-45
40-50
Panettone
(kerstcake met
rozijnen uit Milaan)
1 1 of 2 Ja 160 45-60
Plumcake 1
2
2 of 3
1
4 o 5
Ja
Ja
160
160
60-75
60-75
Cake 1
2
3
2 of 3
2
1
5
4
6
Ja
Ja
Ja
190
190
190
30-35
35-40
40-45
Groot stuk vlees 1 1 2 Ja 160 90-240
Tradizione*
Geroosterd vlees 1 2 3 Nee 200 35-75
Gratin 1 3 of 4 Nee 190 40-60
Groot geroosterd
vlees
1 1 2 Nee 200 90-120
Groot geroosterd
gevogelte
1 1 2 Nee 200 90-120
Barbecue*
Runderrib 1 3 4 of 5 Ja 100% 20-30
Worsten 1 3 5 tot 7 Ja 100% 10-20
Varkensrib 1 3 5 tot 7 Ja 100% 15-25
Bacon 1 3 5 tot 7 Ja 100% 3-6
Lage
temperatuur
Rijzen/
Ontdooien
1 2 Nee 40
Witte
schuimgebakjes
4 1 3 5 6 Nee 85 8-12 uur**
Vlees/Vis 3 1 3 5 Nee 85 90-180**
Brood
automatisch
Brood (zie recept) 2
2
2
1
2
3
7***
7***
7***
2
1
1
4
3
5
Nee
Nee
Nee
Pizza
automatisch
Pizza (zie recept) 1
2
3
4
2
2
1
1
5
3
3
5
5
6
Nee
Nee
Nee
Nee
23-30**
25-35**
30-35**
35-40**
Vlees
automatisch
Geroosterde waren 1 2 3 Nee 60-90**
Zoete waren
automatisch
Zoete waren 1
2
2
2
5
Nee
Nee
35-60**
35-60**
* De bereidingstijden gelden bij benadering en kunnen naar voorkeur worden veranderd. De voorverwarmingstijden van de oven zijn in de
fabriek ingesteld en kunnen niet handmatig worden veranderd.
** De tijden voor de automatische bereiding zijn in de fabriek ingesteld. De waarden in de tabel gelden voor de minimale en maximale tijdsduur,
deze kunnen door de gebruiker worden veranderd, vanaf de in de fabriek ingestelde waarde.
*** Zoals in het recept, voeg 150 gr water toe in de lekbak.
NL
10
Voorzorgsmaatregelen en
advies
! Dit apparaat voldoet aan de geldende
internationale veiligheidsvoorschriften. Deze
aanwijzingen zijn geschreven voor uw veiligheid en u
dient ze derhalve goed door te nemen.
Algemene veiligheid
Dit apparaat is vervaardigd voor niet-
professioneel gebruik binnenshuis.
Het apparaat dient niet buitenshuis te worden
geplaatst, ook niet in overdekte toestand. Het is
erg gevaarlijk als het in aanraking komt met regen
of als het onweert.
Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkant
van de oven om het apparaat te verplaatsen.
Raak het apparaat niet blootsvoets of met natte
handen of voeten aan.
Het apparaat dient om gerechten te koken. Het
mag uitsluitend door volwassenen worden
gebruikt en alleen volgens de instructies die
beschreven staan in deze handleiding.
Tijdens het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de
ovendeur zeer heet. Raak ze niet aan en houd
kinderen op een afstand.
Voorkom dat elektrische snoeren van andere
kleine keukenapparaten op warme delen van de
oven terechtkomen.
Laat de ventilatieopeningen en warmteafvoer vrij.
Pak het handvat van de ovendeur alleen in het
midden vast: aan de zijkant zou het heet kunnen
zijn.
Gebruik altijd ovenwanten om gerechten in de
oven te zetten en eruit te halen.
Plaats geen aluminiumfolie op de bodem van de
oven.
Plaats geen brandbaar materiaal in de oven: als
de oven dan toevallig aan wordt gezet zou dit
materiaal vlam kunnen vatten.
Controleer altijd dat de knoppen in de stand l/
¡staan als het apparaat niet wordt gebruikt.
Trek nooit de stekker aan het snoer uit het
stopcontact, maar pak altijd de stekker direct
beet.
Maak het apparaat niet schoon of voer geen
onderhoud uit als de stekker nog in het
stopcontact zit.
Probeer in geval van storingen nooit zelf de
interne mechanismen van het apparaat te
repareren. Neem contact op met de Technische
Dienst (zie Service).
Plaats geen zware voorwerpen op de open
ovendeur.
Dit apparaat mag niet worden gebruikt door
personen (kinderen inbegrepen) met een beperkt
lichamelijk, sensorieel of geestelijk vermogen of
personen die niet de nodige ervaring of kennis
hebben met het apparaat, tenzij onder toezicht
van een persoon die verantwoordelijk is voor hun
veiligheid of nadat hun is uitgelegd hoe het
apparaat werkt.
Voorkom dat kinderen met het apparaat spelen.
Afvalverwijdering
Het verwijderen van het verpakkingsmateriaal:
houdt u aan de plaatselijke normen zodat het
materiaal hergebruikt kan worden.
De Europese richtlijn 2002/96/EG, betreffende
afgedankte elektrische en elektronische
apparatuur (AEEA), bepaalt dat huishoudelijke
apparatuur niet met het normale afval mag worden
meegegeven. De verwijderde apparaten moeten
apart worden opgehaald om de hoeveelheid
teruggewonnen en hergebruikte materialen te
verhogen en te voorkomen dat er eventuele
schade voortvloeit voor de gezondheid en het
milieu. Het symbool van de afvalemmer met een
kruis staat op alle producten om de consument
eraan te herinneren dat dit afval apart moeten
worden behandeld.
Om meer informatie te verkrijgen betreffende een
juiste verwijdering van huishoudapparaten kan de
consument zich richten tot de gemeentelijke
reinigingsdienst of de verkopers.
Energiebesparing en milieubehoud
Door de oven te gebruiken vanaf het late
middaguur tot aan de vroege ochtend zorgt u
ervoor dat de elektriciteitscentrales minder
worden belast tijdens de spitsuren. De optie
waarmee u functies voorprogrammeert, in het
bijzonder de uitgestelde kooktijd (zie functies)
en de vertraagde automatische reiniging (zie
Onderhoud en verzorging), kunnen u hierbij
helpen.
Houdt bij de functie GRILL-DRAAISPIT altijd de
ovendeur dicht: u bereikt betere kookresultaten en
een merkbare energiebesparing (circa 10%).
Houd de afdichtingen altijd schoon zodat ze goed
aansluiten op de deur en er geen warmte naar
buiten kan komen.
11
NL
Onderhoud en verzorging
De elektrische stroom afsluiten
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige
handeling overgaat.
Reinigen van het apparaat
De buitenkant, dus zowel het email en het roestvrij
staal als de rubberen afdichtingen, kunnen met
een spons en een neutrale zeep worden
afgenomen. Als de vlekken moeilijk te verwijderen
zijn, kunt u een speciaal reinigingsmiddel
gebruiken. Na het reinigen dient u alles goed af te
spoelen en te drogen. Gebruik geen
schuurmiddelen of bijtende producten.
De binnenkant van de oven kunt u het beste
direct na gebruik schoonmaken, als hij nog lauw
is. Gebruik warm water en een
schoonmaakmiddel, spoel vervolgens af en droog
met een zachte doek. Gebruik geen
schuurmiddelen.
De accessoires kunnen gewoon worden
afgewassen (eventueel ook in de vaatwasser).
Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het
reinigen van het apparaat.
De ovendeur reinigen
Reinig het glas van de deur met een spons en niet
schurende producten. Droog met een zachte doek.
Gebruik geen ruwe schurende materialen of scherpe
schrapertjes die het oppervlak zouden kunnen
krassen waardoor als gevolg het glas zou kunnen
barsten.
U kunt voor een grondige reiniging de ovendeur
verwijderen:
1. open de deur volledig (zie afbeelding).
2. til de hendeltjes F op, die zich aan de twee
scharnieren bevinden, met behulp van een
schroevendraaier en draai ze (zie afbeelding);
3. pak de deur aan de
zijkanten beet en sluit hem
langzaam, maar niet helemaal.
Trek de deur naar u toe en
haal hem uit de scharnieren
(zie afbeelding). Zet de deur
weer op zijn plaats door deze
handelingen in omgekeerde
volgorde uit te voeren.
Het controleren van de afdichtingen
Controleer regelmatig de staat van de afdichtingen
rondom de ovendeur. In het geval de afdichtingen
beschadigd zijn, dient u zich tot de dichtstbijzijnde
Technische Dienst te wenden ( zie Service). Het
wordt aangeraden de oven niet te gebruiken
totdat de reparatie heeft plaatsgevonden.
Vervangen van het lampje
Voor het
vervangen van
het ovenlampje:
1. Verwijder het
glazen
lampenkapje.
2. Verwijder het
lampje en
vervang het met
eenzelfde soort
lampje: halogene
lamp spanning 230 V, vermogen 25 W, fitting G 9.
3. Doe het deksel weer op zijn plaats ( zie
afbeelding).
Raak de lamp niet met uw handen aan.
Service
Belangrijk:
Het apparaat is voorzien van een automatisch
diagnostisch systeem dat eventuele storingen
opspoort. Deze kunt u op het display aflezen met
berichten zoals: . gevolgd door enkele nummers.
In dit geval moet u de technische dienst
inschakelen.
Wendt u nooit tot niet erkende monteurs.
Dit dient u door te geven:
Het soort storing;
Het model apparaat (Mod.)
Het serienummer (S/N)
Deze laatste informatie bevindt zich op het
typeplaatje op het apparaat
F
Glasplaat
Lamp
Ovenruimte
NL
12
Automatische reiniging met de
PYROLISE functie
Met het PYROLISE programma bereikt de
binnentemperatuur van de oven de 500°C. De
pyrolyse cyclus waarmee resten van voedsel en vuil
worden verwijderd wordt ingeschakeld. Het vuil
wordt letterlijk as. Zorg dat kinderen tijdens de
reinigingscyclus uit de buurt van het apparaat
blijven: de oppervlakken kunnen namelijk erg warm
worden. Door het verbrandingsproces kunnen
deeltjes in de oven ontvlammen. Door het
verbrandingsproces kunnen deeltjes in de oven
ontvlammen. Dit is geen reden voor ongerustheid:
het gaat om een normaal proces zonder risico's.
Voor het activeren van het PYROLISE programma:
Verwijder met een vochtige spons de meest
hardnekkige etensresten aan de binnenkant van de
oven. Geen schoonmaakmiddelen gebruiken.
Haal alle accessoires uit de oven.
Haal het VERDELER element uit de oven.
Laat geen keukendoeken op pannenlappen op het
handvat van de oven hangen.
Alls de oven te heet is kan het gebeuren dat de
pyrolyse cyclus niet start. Wacht tot de oven wat is
afgekoeld.
Het programma kan alleen starten nadat de
ovendeur gesloten is.
Om de PYROLISE cyclus te starten, de op
zetten.
Druk op de toets
Met de knop INSTELLEN
TIJDEN kan het gewenste reinigingsniveau gekozen
worden. Er zijn drie vooringestelde en niet wijzigbare
tijdsduren:
1. Economisch (ECO): draai de knop richting "-".
Tijdsduur: 1 uur
2. Normaal (NOR): beginniveau. Tijdsduur: 1 uur en
30 minuten.
3. Intensief (INT): draai de knop op "+". Tijdsduur: 2
uren.
4. Druk op de toets
om te bevestigen.
Het eind van de PYROLISE cyclus kan op dezelfde
manier als voor een normale bereidingscyclus (zie
Programmering einde automatische reiniging).
Veiligheidsmechanismen
Wanneer op het verlichte symbool
op het
display verschijnt, betekent dit dat de ovendeur
automatisch is geblokkeerd omdat de temperatuur
zeer hoog is geworden;
In geval van een storing wordt de stroomtoevoer
van de verwarmingselementen onderbroken.
Wanneer de ovendeur geblokkeerd is, kunnen de
instellingen voor tijdsduur en einde van de cyclus
niet meer veranderd worden.
Het einde van de automatische reiniging
programmeren
1. Druk op de
knop totdat het symbool en de
twee getallen op de DISPLAY beginnen te
knipperen.
2. Draai de knop INSTELLEN TIJDEN op de "+" en
de "-" om de tijd in te stellen;
3. Druk nogmaals op de
toets totdat de andere
twee getallen op de DISPLAY beginnen te
knipperen.
4. Draai de knop INSTELLEN TIJDEN op de "+" en
de "-" om de minuten in te stellen;
5. Druk nogmaals op de toets
om te bevestigen.
6. Wanneer de ingestelde tijd voorbij is, verschijnt
op de DISPLAY de tekst END en wordt een
geluidssignaal afgegeven.
B.v.: het is 9:00 uur en u kiest het niveau
PYROLISE Zuinig (ECO) met een vooringestelde
tijdsduur van 1 uur. Het einde van de cyclus is
geprogrammeerd voor 12:20 uur. Het programma zal
automatisch starten om 11:30 uur.
Als de programmering ingesteld is, zijn de
en
symbool ingesteld. De DISPLAY geeft afwisselend de
tijdsduur of de tijd van het einde van PYROLISE weer.
Aan het eind van de automatische
reinigingscyclus
wachten tot de temperatuur in de oven voldoende
gedaald is alvorens de ovendeur te openen. U zult
zien dat er wit stof aanwezig is op de bodem en de
wanden van de oven: nadat de oven volledig
afgekoeld is dit met een vochtige spons
verwijderen. Indien u de restwarmte van de oven wilt
gebruiken, is het niet nodig om de stofresten te
verwijderen: deze zijn volledig onschadelijk en
vormen geen gevaar voor het voedsel.

Documenttranscriptie

Gebruiksaanwijzing OVEN Inhoud NL Nederlands, 1 DE Deutsch, 13 Installatie, 2-3 Plaatsing Elektrische aansluiting Technische gegevens Beschrijving van het apparaat, 4 Aanzichttekening Bedieningspaneel Display Starten en gebruik, 5-9 BC 99P XA BCG 99P Structuur van de oven De klok instellen De timer instellen De oven starten De bereiding programmeren Praktische kooktips Kooktabel Voorzorgsmaatregelen en advies, 10 Algemene veiligheid Afvalverwijdering Energiebesparing en milieubehoud Onderhoud en verzorging, 11-12 De elektrische stroom afsluiten Reinigen van het apparaat De ovendeur reinigen Vervangen van het lampje Service Automatische reiniging met de PYROLISE functie NL Installatie ! Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging. Wanneer u het product weggeeft, verkoopt, of wanneer u verhuist, dient u dit boekje bij het apparaat te bewaren zodat waarschuwingen en informatie betreffende werking voorhanden blijven. ! Lees de instructies aandachtig door: u vindt er belangrijke informatie betreffende installatie, gebruik en veiligheid. Ventilatie Om een goede ventilatie te kunnen garanderen is het noodzakelijk de achterwand van het meubel te verwijderen. Het dient de voorkeur de oven op twee houten latten te plaatsen of eventueel op een enkele plaat die een opening heeft van tenminste 45 x 560 mm (zie afbeeldingen). Plaatsing 560 ! Het verpakkingsmateriaal is niet bestemd voor kinderen en dient daarom te worden weggegooid volgens de geldende normen voor gescheiden afvalverwerking (zie Voorzorgsmaatregelen en advies). ! De installatie moet worden uitgevoerd door een professioneel gekwalificeerd personeel en volgens deze instructies. Een verkeerde installatie kan schade berokkenen aan personen, dieren of dingen. Inbouw Voor een goede werking van het apparaat moet het keukenmeubel de juiste kenmerken hebben: • de zijkanten van de kastjes die aan de oven grenzen moeten hittebestendig zijn; mm . 45 m m. Centreren en bevestigen Regel de 4 stelvoetjes aan de zijkant van de oven in overeenkomst met de 4 gaten in de lijst, afhankelijk van de dikte van de zijkant van het meubel: als de dikte 20 mm is: verwijder het regelbare gedeelte van het stelvoetje (zie afbeelding); • in het bijzonder moet, in geval van meubels met fineer, de lijm bestand zijn tegen temperaturen van 100°C; • voor het inbouwen van de oven, zowel onder het aanrecht (zie figuur) als in stapelbouw, dient het meubel de volgende afmetingen te hebben: als de dikte 18 mm is: gebruik de eerste gleuf zoals door de fabriek is voorzien (zie afbeelding); 45 m m. als de dikte 16 mm is: gebruik de tweede gleuf (zie afbeelding). 5 mm. 576 mm. 558 mm . 593 mm. 23 mm. . . min mm 547 595 mm. NL 595 mm 24 545 . mm . mm . ! Nadat het apparaat is ingebouwd, mag er geen contact meer mogelijk zijn met de elektrische onderdelen. Het energieverbruik dat staat aangegeven op het typeplaatje is gebaseerd op dit soort installatie. 2 Om het apparaat aan het keukenkastje te bevestigen: open de ovendeur en schroef de 4 houtschroeven in de 4 gaten in de zijrand. ! Alle beschermende onderdelen moeten zodanig worden bevestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder gereedschap te gebruiken. Elektrische aansluiting Vóór het aansluiten moet u controleren dat: De ovens met driepolige voedingskabel functioneren met wisselstroom, de spanning en de frequentie staan aangegeven op het typeplaatje op het apparaat (zie onder). • het stopcontact geaard is en voldoet aan de geldende normen; • de contactdoos in staat is het maximale vermogen van het apparaat te verdragen, zoals aangegeven op het typeplaatje (vedi sotto); • de spanning zich bevindt tussen de waarden die staan aangegeven op het typeplaatje ( zie onder); • de contactdoos en de stekker van het apparaat bij elkaar passen. Als dat niet zo is, dient u ofwel de stekker ofwel de contactdoos te vervangen; gebruik geen verlengsnoeren of dubbelstekkers. Monteren voedingskabel L N 1. Licht de lipjes aan de zijkant van het deksel van de klemmenstrook op met een schroevendraaier: trek het deksel van de klemmenstrook open (zie afb.). 2. De voedingskabel monteren: draai de schroef van de kabelklem en de drie schroeven van de contacten L-Nlos, en bevestig de draden onder de schroeven met inachtneming van de kleuren: Blauw (N) Bruin (L) Geel-Groen (zie afbeelding). 3. Maak de kabel vast aan de daarvoor bestemde kabelklem. 4. Sluit het deksel van de klemmenstrook. ! Wanneer het apparaat geïnstalleerd is, moeten de snoer en het stopcontact makkelijk te bereiken zijn. ! De kabel mag niet worden gebogen of samengedrukt. ! De kabel moet van tijd tot tijd worden gecontroleerd en mag alleen door erkende monteurs worden vervangen ( zie Service). ! De fabrikant kan niet verantwoordelijkheid worden gesteld als deze normen niet worden nageleefd. TYPEPLAATJE Afmetingen Inhoud Elektrische aansluitingen Het aansluiten van de voedingskabel aan het elektrische net Gebruik voor de voedingskabel een stekker die genormaliseerd is voor het vermogen aangegeven op het typeplaatje( zie hiernaast). Wanneer het apparaat rechtstreeks op het elektriciteitsnet wordt aangesloten moet u tussen het apparaat en het net een meerpolige schakelaar aanbrengen met een afstand tussen de contacten van minstens 3 mm, aangepast aan het elektrische vermogen en voldoend aan de geldende normen (de aarding mag niet worden onderbroken door de schakelaar). De voedingskabel moet zodanig worden geplaatst dat hij nergens een temperatuur bereikt van 50°C hoger dan de kamertemperatuur. ! De installateur is verantwoordelijk voor de correcte elektrische verbinding en het in acht nemen van de geldende veiligheidsnormen. ENERGY LABEL breedte 43,4 cm hoogte 39,5 cm diepte 40,8 cm liter 70 spanning 220-240V ~ 50 Hz, maximaal opgenomen vermogen 3400 W (zie typeplaatje) Richtlijn 2002/40/EG over het etiket van elektrische ovens. Norm EN 50304 Energieverbruikverklaring Klasse geforceerde convectie - verwarmingsfunctie: Traditioneel Deze apparatuur voldoet aan de volgende EU voorschriften: 2006/95/EEG van 12/12/06 (Laagspanning) en daaropvolgende wijzigingen - 89/336/EEG van 03/05/89 (Elektromagnetische Compatibiliteit) en daaropvolgende wijzigingen 93/68/EEG van 22/07/93 en daaropvolgende wijzigingen. 2002/96/CE 3 NL Beschrijving van het apparaat NL Aanzichttekening GELEIDERS van de roosters Bedieningspaneel stand 7 stand 6 stand D stand 5 stand 4 stand 3 stand 2 stand 1 Rooster GRILL Rooster LEKPLAAT Bedieningspaneel DISPLAY FUNCTIEKNOP Toets INSTELLEN TIJDEN ¡•OC ••: •• Toets LICHT Knop INSTELLEN TEMPERATUUR/TIJDEN Display Cijfers TEMPERATUREN en TIJDEN Symbool DEURBLOKKERING ¡•OC ••:•• Symbool DUUR 4 Symbool TIMER Symbool EINDE BEREIDING Starten en gebruik Structuur van de oven De klok instellen De BIG CAVITY oven biedt 70 l aan inhoud en de mogelijkheid etenswaren op 4 niveaus tegelijk te koken. Ook is het mogelijk grote hoeveelheden voedsel te koken, die normaal niet in een traditionele oven zouden passen.  De klok kan alleen worden ingesteld als de oven uit is. Dankzij de ExtraLarge Space, biedt BIG CAVITY 10 kookfuncties, waarvan 6 universele, voor elk type bereiding, en 4 automatische programma’s, die perfecte resultaten garanderen bij elk recept. ExtraLarge Space: koken op 4 niveaus 1. Druk op de toets NL totdat het eerste cijfer op het DISPLAY begint te knipperen en de symbolen , en uit zijn gegaan; 2. draai de knop INSTELLEN TIJDEN richting “+” en “-” om de uren in te stellen; 3. druk nogmaals op de toets totdat de andere twee cijfers op het DISPLAY beginnen te knipperen; 4. draai de knop INSTELLEN TIJDEN richting “+” en “-” om de minuten in te stellen; 5. druk nogmaals op de toets om te bevestigen. ROOSTER ROOSTER ROOSTER LEKPLAAT ! Wij raden u aan bij het eerste gebruik de oven minstens een uur leeg te laten functioneren, op maximum temperatuur en met de deur dicht. Nadat u de oven heeft uitgeschakeld, opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De lucht die u ruikt komt door het verdampen van de middelen die worden gebruikt om de oven te beschermen. ! Zet nooit voorwerpen op de bodem van de oven; u riskeert hiermee het email te beschadigen. ! Plaats de ovenschalen altijd op bijgeleverde roosters. ! In het geval van bereidingen waar het gerecht moet rijzen raden we u aan de deur niet te openen om het resultaat ervan niet te bederven. Koelventilator Om de oven van buiten niet te heet te laten worden, brengt een verkoelingsventilator een luchtstroom teweeg die tussen het bedieningspaneel en de ovendeur naar buiten komt. Aan het einde van de kooktijd wordt de ventilator inen uitgeschakeld totdat de oven voldoende is afgekoeld. Ovenverlichting Als de oven uit is, kan het ovenlicht op ieder willekeurig moment aan worden gedaan door op de toets licht te drukken. De timer instellen  Deze functie onderbreekt de bereiding niet en is onafhankelijk van het gebruik van de oven. Hij dient er uitsluitend voor een geluidssignaal te laten horen als de ingestelde minuten zijn verstreken. 1. Druk op de toets totdat het symbool en de drie cijfers op het DISPLAY beginnen te knipperen; 2. draai de knop INSTELLEN TIJDEN richting “+” en “-” om de minuten in te stellen; 3. druk nogmaals op de toets om te bevestigen. Nu verschijnt het terugtellen, aan het einde waarvan u een geluidssignaal zult horen. De oven starten 1. Selecteer de gewenste kookfunctie door aan de FUNCTIEKNOP te draaien. 2. De oven begint met voorverwarmen. De temperatuur kan gewijzigd worden door te draaien aan de knop INSTELLEN TEMPERATUUR. 3. Als u een geluidssignaal hoort is de voorverwarming afgelopen: zet de etenswaren in de oven. 4. Tijdens het koken kunt u nog altijd: - de kookfunctie wijzigen door te draaien aan de FUNCTIEKNOP; - de temperatuur wijzigen door te draaien aan de knop INSTELLEN TEMPERATUUR (alleen voor universele bereidingen); - de duur en het einde van de kooktijd programmeren (alleen voor universele bereidingen); - het koken onderbreken door de FUNCTIEKNOP weer op stand “0” te zetten. 5. Indien de stroom uitvalt en de oventemperatuur niet te laag is geworden, gaat de oven automatisch 5 NL terug naar het punt waar de functie is onderbroken. De geprogrammeerde functies worden echter niet onthouden. U dient ze daarom bij het terugkeren van de stroom opnieuw in te stellen. ! De programmacyclus is ingesteld op 90 minuten. Draaispit (slechts op enkele modellen aanwezig) Voor het activeren van het draaispit (zie afb.) gaat u als volgt te werk: 1. plaats de lekplaat in stand 1; 2. zet de steun van het draaispit op de 3e stand en steek de vleespen in de speciale Functies van de universele bereidingen  Alle functies hebben een vooringestelde kooktemperatuur. Deze kan handmatig worden aangepast en naar wens worden ingesteld tussen de 40°C en de 250°C. Bij de functie GRILL-DRAAISPIT is de ingestelde waarde een vermogen uitgedrukt in %. Ook deze kan handmatig worden gewijzigd. Functie MULTILEVEL Alle verwarmingselementen gaan aan en de ventilator gaat draaien. Aangezien de warmte in de hele oven constant is, zorgt de lucht dat de gerechten op gelijkmatige wijze gekookt en gebakken worden. Het is mogelijk maximaal vier roosters tegelijk te gebruiken. In het geval u meerdere roosters tegelijk gebruikt raden wij u aan de lekplaat altijd op de onderste stand te plaatsen. Wanneer u op 4 standen tegelijk kookt dient u de roosters op de standen 3, 5 en 6 te plaatsen en de lekplaat op stand 1. Functie TRADITIE Met deze traditionele kookwijze is het beter een enkel rooster te gebruiken. Aanbevolen kookfunctie voor langzame bereidingen of au bain-marie. Voor de bereiding au bain-marie raden wij u aan het water rechtstreeks in de bakplaat gieten. Functie GRILL-DRAAISPIT Het bovenste verwarmingselement gaat aan en het draaispit komt in beweging. Deze functie is optimaal voor het braden aan het draaispit. Kook met de ovendeur dicht. Functie LAGE TEMPERATUUR Deze kookfunctie is ideaal voor rijzen, ontdooien, het bereiden van yoghurt, het snel of langzaam opwarmen van gerechten en het langzaam koken van etenswaren op lage temperatuur. De in te stellen temperaturen zijn: 40, 85, 120 Ž. Functie PYROLISE Dit programma reinigt de oven volledig en automatisch door middel van de pyrolyse. (zie Onderhoud en verzorging). 6 opening achterin de oven; 3. activeer het draaispit door het kiezen van de functies ; Automatische kookfuncties  De temperatuur en de bereidingstijd zijn vastgesteld met het systeem C.O.P.® (Optimale geprogrammeerde bereiding) dat automatisch een perfect resultaat garandeert. De bereiding wordt automatisch gestopt en de oven geeft aan wanneer het gerecht gaar is. Heeft men eenmaal de functie voor automatische bereiding gekozen, dan ziet men op de display “IN” (betekent dat de functie is gestart) en de tijdsduur van de bereiding. Functie BROOD Gebruik deze functie voor het bakken van brood Zie het volgende hoofdstuk voor recepten en details. Voor een optimaal resultaat raden wij u aan de volgende aanwijzingen nauwkeurig op te volgen: • houdt u zich aan het recept; • vergeet niet 150 gr (1,5 dl) koud water te gieten in de lekplaat op stand 7; Plaats het gerecht in de koude oven. Als u het in de warme oven wilt plaatsen, nadat u eerst een ander gerecht heeft gekookt, dan zal het display de tekst “Hot” tonen totdat de oventemperatuur de 40° zal hebben bereikt. Nu kunt u het brood in de oven zetten. Recept voor BROOD (maximale hoeveelheid deeg): Ingrediënten: • 1,3 kg meel • 700 g water • 25 g zout • 50 g vers broodgist of 4 zakjes poedergist. Bereiding: • Meng het meel en het zout in een grote kom. • Doe de gist in lauw water (circa 35 graden). • Maak een kuil in het meel. • Giet er het mengsel van water en gist in • Kneed het geheel totdat een homogeen deeg is gevormd dat niet plakkerig is, door het deeg 10 minuten lang met de palm van de hand plat te drukken en vervolgens weer dicht te vouwen. • Maak een bal van het deeg, doe het in een slakom en bedek het met plastic folie om te voorkomen dat de buitenkant ervan uitdroogt. Doe de slakom in de oven op de handmatige functie LAGE TEMPERATUUR op 40°C en laat het ongeveer 30/45 minuten lang rijzen, of 1 uur lang op kamertemperatuur (het volume van het deeg moet verdubbelen). • Breek het deeg door het langzaam te bewerken en het te verdelen in verschillende broden. • Plaats de broden op het rooster (of op 2 of 3 roosters als u de broden op meerdere niveaus wilt koken) op het ovenpapier (dat op maat geknipt is voor de lekplaat) en bestrooi ze met meel. • Maak enkele sneden in het brood met een scherp mes. • Doe het rooster op de 2e stand voor een bereiding op één enkel niveau, voor de bereiding op 2 niveaus op de 1e en 4e stand en voor de bereiding op 3 niveaus op stand 1-3-5. • Plaats de lekplaat op stand 7 en giet er 150 gr koud water in. • Plaats het gerecht in de koude oven. • Start de automatische functie BROOD. • Aan het einde van de kooktijd laat u de broden rusten op een rooster totdat ze geheel zijn afgekoeld. Functie PIZZA Gebruik deze functie voor het bereiden van pizza’s. Zie het volgende hoofdstuk voor recepten en details. Voor een optimaal resultaat raden wij u aan de volgende aanwijzingen nauwkeurig op te volgen: • houdt u zich aan het recept; • het gewicht van het deeg moet tussen 350g en 500g zijn. • vet de lekplaat en de ovenschalen licht in. Plaats het gerecht in de koude oven. Als u het in de warme oven wilt plaatsen, nadat u eerst een ander gerecht heeft gekookt, dan zal het display de tekst “Hot” tonen totdat de oventemperatuur de 120° zal hebben bereikt. Nu kunt u de pizza in de oven zetten. Recept voor PIZZA: Recept voor 3 of 4 pizza’s: 1000 g meel, 500 g water, 20 g zout, 20 g suiker, 10 cl olijfolie, 20 g bakkersgist (of 2 zakjes gedroogde gist) • Rijzen op kamertemperatuur: 1 uur of handmatige functie LAGE TEMPERATUUR op 40°. Laat circa 30/45 minuten rijzen. • Plaats het gerecht in de koude oven. • Start de bereiding PIZZA. Functie GEROOSTERD VLEES Gebruik deze functie voor het bereiden van kalfs-, varkens-, lams- en rundvlees. Plaats het gerecht in de koude oven. U kunt de gerechten eventueel ook in de warme oven plaatsen. Functie GEBAK Deze functie kan worden gebruikt voor het bakken van taarten. Plaats het gerecht in de koude oven. U kunt de gerechten eventueel ook in de warme oven plaatsen. 7 NL NL De bereiding programmeren Praktische kooktips  De programmering is alleen mogelijk wanneer een kookfunctie is geselecteerd. MULTILEVEL Het programmeren van de kookduur 1. Druk meerdere malen op de toets totdat het symbool en de drie cijfers op het DISPLAY beginnen te knipperen; 2. draai de knop INSTELLEN TIJDEN richting “+” en “-” om de gewenste duur in te stellen; 3. druk nogmaals op de toets om te bevestigen; 4. als de ingestelde duur is verstreken verschijnt op het DISPLAY het woord END, beëindigt de oven de bereiding en klinkt een geluidssignaal. • B.v.: het is 9:00 uur en u programmeert een duur van 1 uur en 15 minuten. De functie stopt automatisch om 10:15. Het einde van een bereiding programmeren  Het programmeren van het einde van een bereiding is alleen mogelijk nadat u een kookduur heeft geselecteerd. 1. Volg de procedure beschreven voor de duur van punt 1 t/m 3; 2. druk daarna op de toets totdat het symbool en de twee cijfers op het DISPLAY beginnen te knipperen; 3. draai de knop INSTELLEN TIJDEN richting “+” en “-” om de uren in te stellen; 4. druk nogmaals op de toets totdat de andere twee cijfers op het DISPLAY beginnen te knipperen; 5. draai de knop INSTELLEN TIJDEN richting “+” en “-” om de minuten in te stellen; 6. druk nogmaals op de toets om te bevestigen; 7. als de ingestelde duur is verstreken verschijnt op het DISPLAY het woord END, beëindigt de oven de bereiding en klinkt een geluidssignaal. De symbolen en gaan aan om aan te geven dat een programmering is uitgevoerd. Op het DISPLAY verschijnen om de beurt de eindtijd en de duur van de bereiding. Om een programmering te annuleren draait u de FUNCTIEKNOP op stand “0”. 8 • Gebruik de standen 1-3-5-6. • Plaats de lekplaat op de onderste stand en de roosters op de hoogste. GRILL-DRAAISPIT • De oven 5 minuten voorverwarmen. • Kook de gerechten met de ovendeur dicht. • Plaats de lekplaat op stand 3. Doe het rooster op een van de standen van 4 t/m 7, aan de hand van de dikte van het gerecht. Zet de gerechten in het midden van het rooster. Bijvoorbeeld: runderentrecote op stand 4 en bacon op stand 6 of 7. PIZZA of FOCACCIA • Gebruik een lichte aluminium ovenschaal met een maximum diameter van 30 cm en zet hem op het bijgeleverde ovenrooster. • Bij zeer gevulde pizza’s raden wij aan de mozzarella of andere kaas pas halverwege de kooktijd toe te voegen. Tabel kookplaat holte ExtraLarge Space Functies Voedingsmiddelen Gewicht (kg) Multikookfunctie Vlaai Beignet Pizza Koekjes Gebakjes Crème Caramel (bain marie) Panettone (kerstcake met rozijnen uit Milaan) Plumcake Cake Tradizione* Barbecue* Lage temperatuur Brood automatisch Pizza automatisch Vlees automatisch Zoete waren automatisch Groot stuk vlees Geroosterd vlees Gratin Groot geroosterd vlees Groot geroosterd gevogelte Runderrib Worsten Varkensrib Bacon Rijzen/ Ontdooien Witte schuimgebakjes Vlees/Vis Brood (zie recept) Pizza (zie recept) Geroosterde waren Zoete waren 2 2 2 Koken op # niveau’s N. Lekbak 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 1 2 3 1 2 of 3 1 tot 2 1 1 2 of 3 1 tot 2 1 1 2 of 3 1 tot 2 1 1 2 of 3 1 tot 2 1 1 2 of 3 2 1 2 of 3 2 1 1 of 2 1 2 1 2 3 1 1 1 1 2 of 3 1 2 of 3 2 1 1 2 3 of 4 1 1 NL Positie van de niveau’s Voorverwarming Aanbevolen temperatuur (°C) Kooktijd (minuten) Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja 190 180 180 180 190 190 190 190 220 220 220 220 180 180 180 180 200 200 200 170 170 170 160 30-40 35-45 40-50 45-55 25-35 25-35 30-40 30-40 15-25 20-30 25-35 30-40 15-25 15-25 20-30 20-30 30-40 35-45 40-50 35-45 35-45 40-50 45-60 2 Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nee Nee Nee 160 160 190 190 190 160 200 190 200 60-75 60-75 30-35 35-40 40-45 90-240 35-75 40-60 90-120 1 2 Nee 200 90-120 1 1 1 1 1 3 3 3 3 2 4 of 5 5 tot 7 5 tot 7 5 tot 7 Ja Ja Ja Ja Nee 100% 100% 100% 100% 40 20-30 10-20 15-25 3-6 4 1 3 5 Nee 85 8-12 uur** 3 1 2 3 1 2 3 4 1 1 7*** 7*** 7*** 2 2 1 1 2 3 2 1 1 5 85 90-180** 5 3 3 3 Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee 1 2 2 2 5 Rooster 1 Rooster 2 Rooster 3 3 tot 5 3 3 5 5 6 3 tot 5 3 3 5 5 6 3 tot 5 3 3 5 5 6 3 tot 5 3 3 5 5 6 5 4 6 5 4 6 4o5 5 4 2 3 6 4 3 5 5 6 5 6 Nee Nee 23-30** 25-35** 30-35** 35-40** 60-90** 35-60** 35-60** * De bereidingstijden gelden bij benadering en kunnen naar voorkeur worden veranderd. De voorverwarmingstijden van de oven zijn in de fabriek ingesteld en kunnen niet handmatig worden veranderd. ** De tijden voor de automatische bereiding zijn in de fabriek ingesteld. De waarden in de tabel gelden voor de minimale en maximale tijdsduur, deze kunnen door de gebruiker worden veranderd, vanaf de in de fabriek ingestelde waarde. *** Zoals in het recept, voeg 150 gr water toe in de lekbak. 9 Voorzorgsmaatregelen en advies NL ! Dit apparaat voldoet aan de geldende internationale veiligheidsvoorschriften. Deze aanwijzingen zijn geschreven voor uw veiligheid en u dient ze derhalve goed door te nemen. Algemene veiligheid • Dit apparaat is vervaardigd voor nietprofessioneel gebruik binnenshuis. • Het apparaat dient niet buitenshuis te worden geplaatst, ook niet in overdekte toestand. Het is erg gevaarlijk als het in aanraking komt met regen of als het onweert. • Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkant van de oven om het apparaat te verplaatsen. • Raak het apparaat niet blootsvoets of met natte handen of voeten aan. • Het apparaat dient om gerechten te koken. Het mag uitsluitend door volwassenen worden gebruikt en alleen volgens de instructies die beschreven staan in deze handleiding. • Tijdens het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur zeer heet. Raak ze niet aan en houd kinderen op een afstand. • Voorkom dat elektrische snoeren van andere kleine keukenapparaten op warme delen van de oven terechtkomen. • Laat de ventilatieopeningen en warmteafvoer vrij. • Pak het handvat van de ovendeur alleen in het midden vast: aan de zijkant zou het heet kunnen zijn. • Gebruik altijd ovenwanten om gerechten in de oven te zetten en eruit te halen. • Plaats geen aluminiumfolie op de bodem van de oven. • Plaats geen brandbaar materiaal in de oven: als de oven dan toevallig aan wordt gezet zou dit materiaal vlam kunnen vatten. • Controleer altijd dat de knoppen in de stand “l”/ ”¡” staan als het apparaat niet wordt gebruikt. • Trek nooit de stekker aan het snoer uit het stopcontact, maar pak altijd de stekker direct beet. • Maak het apparaat niet schoon of voer geen onderhoud uit als de stekker nog in het stopcontact zit. • Probeer in geval van storingen nooit zelf de interne mechanismen van het apparaat te repareren. Neem contact op met de Technische Dienst (zie Service). 10 • Plaats geen zware voorwerpen op de open ovendeur. • Dit apparaat mag niet worden gebruikt door personen (kinderen inbegrepen) met een beperkt lichamelijk, sensorieel of geestelijk vermogen of personen die niet de nodige ervaring of kennis hebben met het apparaat, tenzij onder toezicht van een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid of nadat hun is uitgelegd hoe het apparaat werkt. • Voorkom dat kinderen met het apparaat spelen. Afvalverwijdering • Het verwijderen van het verpakkingsmateriaal: houdt u aan de plaatselijke normen zodat het materiaal hergebruikt kan worden. • De Europese richtlijn 2002/96/EG, betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA), bepaalt dat huishoudelijke apparatuur niet met het normale afval mag worden meegegeven. De verwijderde apparaten moeten apart worden opgehaald om de hoeveelheid teruggewonnen en hergebruikte materialen te verhogen en te voorkomen dat er eventuele schade voortvloeit voor de gezondheid en het milieu. Het symbool van de afvalemmer met een kruis staat op alle producten om de consument eraan te herinneren dat dit afval apart moeten worden behandeld. Om meer informatie te verkrijgen betreffende een juiste verwijdering van huishoudapparaten kan de consument zich richten tot de gemeentelijke reinigingsdienst of de verkopers. Energiebesparing en milieubehoud • Door de oven te gebruiken vanaf het late middaguur tot aan de vroege ochtend zorgt u ervoor dat de elektriciteitscentrales minder worden belast tijdens de ‘spitsuren’. De optie waarmee u functies voorprogrammeert, in het bijzonder de “uitgestelde kooktijd” (zie functies) en de “vertraagde automatische reiniging” (zie Onderhoud en verzorging), kunnen u hierbij helpen. • Houdt bij de functie GRILL-DRAAISPIT altijd de ovendeur dicht: u bereikt betere kookresultaten en een merkbare energiebesparing (circa 10%). • Houd de afdichtingen altijd schoon zodat ze goed aansluiten op de deur en er geen warmte naar buiten kan komen. Onderhoud en verzorging De elektrische stroom afsluiten Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling overgaat. Reinigen van het apparaat • De buitenkant, dus zowel het email en het roestvrij staal als de rubberen afdichtingen, kunnen met een spons en een neutrale zeep worden afgenomen. Als de vlekken moeilijk te verwijderen zijn, kunt u een speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Na het reinigen dient u alles goed af te spoelen en te drogen. Gebruik geen schuurmiddelen of bijtende producten. • De binnenkant van de oven kunt u het beste direct na gebruik schoonmaken, als hij nog lauw is. Gebruik warm water en een schoonmaakmiddel, spoel vervolgens af en droog met een zachte doek. Gebruik geen schuurmiddelen. • De accessoires kunnen gewoon worden afgewassen (eventueel ook in de vaatwasser).  Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het reinigen van het apparaat. De ovendeur reinigen Reinig het glas van de deur met een spons en niet schurende producten. Droog met een zachte doek. Gebruik geen ruwe schurende materialen of scherpe schrapertjes die het oppervlak zouden kunnen krassen waardoor als gevolg het glas zou kunnen barsten. U kunt voor een grondige reiniging de ovendeur verwijderen: 1. open de deur volledig (zie afbeelding). 2. til de hendeltjes F op, die zich aan de twee scharnieren bevinden, met behulp van een schroevendraaier en draai ze (zie afbeelding); Het controleren van de afdichtingen Controleer regelmatig de staat van de afdichtingen rondom de ovendeur. In het geval de afdichtingen beschadigd zijn, dient u zich tot de dichtstbijzijnde Technische Dienst te wenden ( zie Service). Het wordt aangeraden de oven niet te gebruiken totdat de reparatie heeft plaatsgevonden. Vervangen van het lampje Voor het vervangen van het ovenlampje: 1. Verwijder het glazen Lamp lampenkapje. 2. Verwijder het lampje en Glasplaat vervang het met eenzelfde soort lampje: halogene lamp spanning 230 V, vermogen 25 W, fitting G 9. 3. Doe het deksel weer op zijn plaats ( zie afbeelding). Ovenruimte  Raak de lamp niet met uw handen aan. Service Belangrijk: Het apparaat is voorzien van een automatisch diagnostisch systeem dat eventuele storingen opspoort. Deze kunt u op het display aflezen met berichten zoals: “.” gevolgd door enkele nummers. In dit geval moet u de technische dienst inschakelen.  Wendt u nooit tot niet erkende monteurs. Dit dient u door te geven: F • Het soort storing; • Het model apparaat (Mod.) • Het serienummer (S/N) Deze laatste informatie bevindt zich op het typeplaatje op het apparaat 3. pak de deur aan de zijkanten beet en sluit hem langzaam, maar niet helemaal. Trek de deur naar u toe en haal hem uit de scharnieren (zie afbeelding). Zet de deur weer op zijn plaats door deze handelingen in omgekeerde volgorde uit te voeren. 11 NL NL Automatische reiniging met de PYROLISE functie Met het PYROLISE programma bereikt de binnentemperatuur van de oven de 500°C. De pyrolyse cyclus waarmee resten van voedsel en vuil worden verwijderd wordt ingeschakeld. Het vuil wordt letterlijk as. Zorg dat kinderen tijdens de reinigingscyclus uit de buurt van het apparaat blijven: de oppervlakken kunnen namelijk erg warm worden. Door het verbrandingsproces kunnen deeltjes in de oven ontvlammen. Door het verbrandingsproces kunnen deeltjes in de oven ontvlammen. Dit is geen reden voor ongerustheid: het gaat om een normaal proces zonder risico's. Voor het activeren van het PYROLISE programma: • Verwijder met een vochtige spons de meest hardnekkige etensresten aan de binnenkant van de oven. Geen schoonmaakmiddelen gebruiken. • Haal alle accessoires uit de oven. • Haal het VERDELER element uit de oven. • Laat geen keukendoeken op pannenlappen op het handvat van de oven hangen.  Alls de oven te heet is kan het gebeuren dat de pyrolyse cyclus niet start. Wacht tot de oven wat is afgekoeld.  Het programma kan alleen starten nadat de ovendeur gesloten is. Om de PYROLISE cyclus te starten, de op zetten. Druk op de toets Met de knop INSTELLEN TIJDEN kan het gewenste reinigingsniveau gekozen worden. Er zijn drie vooringestelde en niet wijzigbare tijdsduren: 1. Economisch (ECO): draai de knop richting "-". Tijdsduur: 1 uur 2. Normaal (NOR): beginniveau. Tijdsduur: 1 uur en 30 minuten. 3. Intensief (INT): draai de knop op "+". Tijdsduur: 2 uren. 4. Druk op de toets om te bevestigen. Het eind van de PYROLISE cyclus kan op dezelfde manier als voor een normale bereidingscyclus (zie Programmering einde automatische reiniging). 12 Veiligheidsmechanismen • Wanneer op het verlichte symbool op het display verschijnt, betekent dit dat de ovendeur automatisch is geblokkeerd omdat de temperatuur zeer hoog is geworden; • In geval van een storing wordt de stroomtoevoer van de verwarmingselementen onderbroken. • Wanneer de ovendeur geblokkeerd is, kunnen de instellingen voor tijdsduur en einde van de cyclus niet meer veranderd worden. Het einde van de automatische reiniging programmeren 1. Druk op de knop totdat het symbool en de twee getallen op de DISPLAY beginnen te knipperen. 2. Draai de knop INSTELLEN TIJDEN op de "+" en de "-" om de tijd in te stellen; 3. Druk nogmaals op de toets totdat de andere twee getallen op de DISPLAY beginnen te knipperen. 4. Draai de knop INSTELLEN TIJDEN op de "+" en de "-" om de minuten in te stellen; 5. Druk nogmaals op de toets om te bevestigen. 6. Wanneer de ingestelde tijd voorbij is, verschijnt op de DISPLAY de tekst END en wordt een geluidssignaal afgegeven. • B.v.: het is 9:00 uur en u kiest het niveau PYROLISE Zuinig (ECO) met een vooringestelde tijdsduur van 1 uur. Het einde van de cyclus is geprogrammeerd voor 12:20 uur. Het programma zal automatisch starten om 11:30 uur. Als de programmering ingesteld is, zijn de en symbool ingesteld. De DISPLAY geeft afwisselend de tijdsduur of de tijd van het einde van PYROLISE weer. Aan het eind van de automatische reinigingscyclus wachten tot de temperatuur in de oven voldoende gedaald is alvorens de ovendeur te openen. U zult zien dat er wit stof aanwezig is op de bodem en de wanden van de oven: nadat de oven volledig afgekoeld is dit met een vochtige spons verwijderen. Indien u de restwarmte van de oven wilt gebruiken, is het niet nodig om de stofresten te verwijderen: deze zijn volledig onschadelijk en vormen geen gevaar voor het voedsel.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Whirlpool BC 99 P XA Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor

in andere talen