Groupe Brandt DOC410BE1 de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

GERECHTEN
TRADITIONEEL BAKKEN
GECOMBINEERD BAKKEN
Inschuifsleuf
Inschuifsleuf
Inschuifsleuf
Inschuifsleuf
*Oven voorverwarmen tot de vermelde temperatuur. DS = Draaispit.
Grill met regelbaar vermogen tussen 1 (minimale stand) en 4 (maximale stand). Ander model : kies .
In de stand Grill plaatst u de te grillen gerechten op het ovenrooster of het draaispit. Plaats de braadslee eronder of op de ovenbodem om de braadsappen op te vangen.
Gebruik de braadslee nooit als bakplaat (spatten!).
Voor een bereiding in bain-marie vult u de ovenschaal halfvol met heet water.
Sluit altijd de ovendeur tijdens een bakcyclus. In de stand met de maximale temperatuur mag u de ovendeur evenwel op een kiertje zetten.
In de stand Grill en bij gebruik van het draaispit mag u de temperatuur maximaal op 220°C (aanbevolen waarde in deze handleiding) instellen en
dient u de ovendeur te sluiten.
40/50 65 100 125 150 180 200 220 250 275
Cijfer 1 2 345678 9 maxi
THERMOSTAAT : CIJFER MET OVEREENSTEMMENDE GRADENWAARDE IN
°C
Bakduur
Bakgegevens
99628524 NL 10/04
Inschuifsleuf
Inschuifsleuf
Vlees
Varkensgebraad (1 kg) 200 2 180° 2 90 voeg wat water bij.
Kalfsgebraad (1 kg) 200 2 180 2 60-70
Rundsgebraad *240 2 220 3 30-40
tips : zie achterzijde
Lam (bout, schouder 2,5 kg) *220 1 3 DS 200 2 50-55
Gevogelte (1 kg) 200 2 2 DS 210 DS 180 2 50-70
Grote stukken gevogeltev 200 1 1h30-2h15
Kippenbouten 2 3 210 3 15-25
op het rooster
Varkens- en kalfskoteletten 3 3 15-20
Rundskoteletten (1 kg) 2
3-4 210 3 25-30
Schapenkoteletten 3 4 10-20
Vissen
Gegrilde vissen 4 4 15-20
Gebakken vis (zeebrasem) *200 2 180 2 180 2 35-45
aarden schaal
Vis in papillot *220 2-3 *200 2-3
10-15
Groenten
Groentengratins 4
3-4 220 2-3 30
Gratin dauphinois *200 2 180 2 55-60
Lasagna *200 2 180 2 40-45
Gevulde tomaten *200 2 180 2 40-45
Patisserie
Biscuit de Savoie - Génoise 165 1 180 1 180 2 35-45
Biscuitrol *220 3 5-10
Brioche *180 1 *200 1 165 1 25-30 * in stand
Brownies *180 2 25-30
grote glazen schaal
Cake - Evenveeltje *180 1 *180 1 180 2 55-65 * in stand
Clafoutis 200 2 180 2 35-45
Crèmes 165 2 150 2 20-45 bain-marie
Cookies - Zandkoekjes *200 3 180 3 15-18
bakplaat
Kouglof 180 1 180 1 45-50
speciale bakvorm
Meringue 100 2 100 2 1h30
bakplaat
Madeleinekoekjes *220 2 5-10 bakplaat op rooster
Soezen *200 3 180 3 30-40 volgens grootte
Koekjes van bladerdeeg *220 3 *200 3 5-10 Bakplaat
Savarin *180 2 180 1 30-40
Gebak van kruimeldeeg *210 2 205 1
30-40 alum. bakvorm 30 cm
Gebak van fijn bladerdeeg *220 2 *220 2 15-25
bakplaat
Gebak van gistdeeg *210 2 *205 2 35-45 Bakplaat
Varia
Brochetten 3-4 4 15-30
Paté in een terrine *200 2 200 2 1h20-1h40 bain marie
Pizza van kruimeldeeg *210 2 200 2 30-40 alum. bakvorm 30 cm
Pizza van brooddeeg *220 3 *220 3 15-18 Bakplaat
Quiches *210 2 205 2-1 30-45 alum. bakvorm 30 cm
Soufflé 180 1 180 1 50
glazen bakvorm 21 cm
Taarten *200 2 210 2 40-45 bakvorm met
hoge randen
Brood *220 1 *220 1 *200 1 30-50 * in stand
Geroosterd brood 4 4-5 1-2
op het rooster
Stoofpotten 180 1 170 1 1h30-3h volgens
(daube, baeckaofen) gerecht
GEBRUIKSTIPS VOOR UW OVEN
Bakken van vlees
Laat alle vlees minstens 1 uur op
kamertemperatuur staan alvorens het in de
oven te plaatsen. Snij het vetreepje langs
rood vlees weg om rookvorming en spatten
te vermijden.
Kies bij voorkeur aarden ovenschalen
(deze spatten minder dan glazen ovenschalen)
waarvan de grootte aangepast is aan het
te bereiden vleesgerecht.
Zout het vlees pas aan het einde van de
baktijd om te vermijden dat het zout het
bloed uit het vlees zou trekken en het
vlees zo zou uitdrogen.
Voeg enkele lepels warm water aan de
ovenschaal toe om aanbakken van het
braadjus te voorkomen.
Bakduur
Rundsgebraad (saignant) van 10 tot 15 min.
voor 500 g
Varkensgebraad van 35 tot 40 min. voor 500 g
Kalfsgebraad van 30 tot 40 min. voor 500 g.
Na het bakken wikkelt u het vlees in
aluminiumpapier en laat u het even rusten
(10 tot 15 minuten). Deze korte rusttijd is
voldoende om de vleesvezels te laten
ontspannen, de braadkleur gelijkmatig te
maken en het vlees zijn zachtheid te laten
behouden.
Voor grillgerechten : wrijf het te
grillen vlees met een penseeltje met een
zeer fijn laagje olie in. Prik nooit in te
grillen vlees. Gebruik een spatel om het
vlees te draaien.
Gevogelte prikt u best net onder de vleugels
zodat het vet kan wegsijpelen zonder te
spatten.
Bakken van patisserie
Keuze van de bakvorm :
Vermijd lichte en glanzende bakvormen
omdat ze :
·de bakduur verlengen en...
·u de oven dan dient voor te ver-
warmen...
Gebruik bij voorkeur bakvormen in
plaatmateriaal met een antikleeflaag voor
het bakken van taarten, quiches. Dit materiaal
garandeert een krokante bereiding met een
goudbruine onderzijde.
Handige tips :
Aarzel niet om de binnenzijde van bakvormen
of de bodem van de emailschaal met een
vel bakpier te bekleden. Bakpapier voorkomt
zure vlekken en u kan uw gerecht achteraf
gemakkelijk uit de bakvorm of ovenschaal
halen.
Voeg het gist altijd op het einde van de
bereiding toe en laat het niet in contact
komen met zout (zout neutraliseert de
rijzende werking van gist).
Indien u een bakstand kiest waarbij de
luchtvermengingsschroef wordt gebruikt,
dient u de temperatuur in vergelijking met
een traditionele bakstand met 30°C tot
50°C te verlagen.
De bakduur wordt dan wel wat langer
(5 tot 10 minuten).
Bakken van groenten
Bij de bereiding van een aardappelgratin
raden wij u aan de aardappelschijfjes vooraf
in wat melk of melk met room te koken.
Om paprika's vlot te kunnen pellen laat
u ze onder een roodgloeiende grill bakken
(halfweg omdraaien). Zodra de pel zwelt,
haalt u ze uit de oven en wikkelt u ze
enkele minuten in een plastic zak. Nadien
zal u de pel vlot kunnen verwijderen.
Gevulde tomaten : maak de binnenzijde
van de tomaat leeg en verwijder de
zaadjes. Zout de binnenzijde en leg ze op
een rooster om ze te laten uitlekken.
Daarna kan u de tomaten vullen.
Andijvie of witloof (met ham en
bechamelsaus) dient u lang te laten
uitlekken. Anders wordt de bechamelsaus
te waterig en smaakloos
Indien u paneermeel over een gratin
strooit, dient u het paneermeel met
gruyèrekaas te vermengen. De kaas
absorbeert de vetten en maakt de gratin
krokant.
Bakken op meerdere niveau's in de stand
VERWARM UW OVEN VOOR ALVORENS DE OVENSCHAAL IN DE OVEN TE PLAATSEN
U kan gelijktijdig meerdere gerechten (dezelfde gerechten of verschillende gerechten) op dezelfde temperatuur bakken zonder dat de
smaak of geur van de gerechten op elkaar wordt overgedragen
. De gerechten kunnen tegelijk of met een tussenpauze in de oven worden
geplaatst. De bakduur van de gerechten (zie bakgids) dient wel te worden verlengd met ongeveer 10 tot 20 minuten.
Elke volledige of gedeeltelijke reproductie van dit document is verboden
Bij een lange bakduur zet u de oven 5 tot 10 minuten vóór het einde van de baktijd uit. De oven zal nu nog de restwarmte benutten om
het gerecht volledig af te bakken.
Kleine soezen
1 emailschaal + 3 roosters
2 taarten
2 roosters
1 vis + 1 taart
2 roosters
1
5
3
1 emailschaal + 1 rooster
1
3
1
3
1
5
3
1
3
3 roosters
Rooster "grillades"
Plat rooster
Gebogen rooster
99628524 NL 10/04
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Groupe Brandt DOC410BE1 de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor

Gerelateerde artikelen