Smeg SF 122 BE de handleiding

Type
de handleiding
Inhoudsopgave
171
NL
1 Waarschuwingen 172
1.1 Algemene veiligheidswaarschuwingen 172
1.2 Aansprakelijkheid van de fabrikant 173
1.3 Beoogd gebruik 173
1.4 Verwerking 173
1.5 Identificatieplaatje 174
1.6 Deze gebruiksaanwijzing 174
1.7 Wegwijs in de gebruiksaanwijzing 174
2 Beschrijving 175
2.1 Algemene beschrijving 175
2.2 Bedieningspaneel 176
2.3 Andere onderdelen 176
2.4 Beschikbare accessoires 177
3 Gebruik 179
3.1 Waarschuwingen 179
3.2 Eerste gebruik 179
3.3 Gebruik van de accessoires 180
3.4 Het gebruik van de oven 182
3.5 Advies voor bereidingen 189
3.6 Speciale functies en automatische programma's 191
3.7 Secundair menu 196
4 Reiniging en onderhoud 199
4.1 Waarschuwingen 199
4.2 Reiniging van de oppervlakken 199
4.3 Dagelijkse gewone reiniging 199
4.4 Voedselresten of -vlekken 199
4.5 Demontage van de deur 199
4.6 Reiniging van de ruiten van de deur 200
4.7 Demontage van de interne ruiten 200
4.8 De reiniging van de binnenkant van de oven 201
4.9 Vapor Clean: geassisteerde reiniging van de oven (enkel op sommige modellen)203
4.10 Pyrolyse: automatische reiniging van de oven (enkel op sommige modellen) 206
4.11 Buitengewoon onderhoud 208
5 Installatie 210
5.1 Elektrische aansluiting 210
5.2 Vervanging van de kabel 210
5.3 Plaatsing 211
We raden aan deze handleiding aandachtig door te lezen, omdat ze alle aanwijzingen
bevat om de esthetische en functionele kwaliteiten van het apparaat te behouden.
Raadpleeg de website voor verdere informatie over dit product: www.smeg.com
Waarschuwingen
172
1 Waarschuwingen
1.1 Algemene
veiligheidswaarschuwingen
Persoonlijk letsel
• Het apparaat en de bereikbare
delen ervan worden heel warm
tijdens het gebruik.
• Raak geen warmte-elementen delen
aan tijdens gebruik van het
apparaat.
Houd kinderen jonger dan 8 jaar die
niet onder toezicht staan verwijderd
van het apparaat.
• Laat kinderen niet spelen met het
apparaat.
• Plaats geen metalen voorwerpen
zoals messen, vorken, lepels of
deksels op het apparaat tijdens
gebruik ervan.
• Schakel het apparaat uit na gebruik
ervan.
• Probeer geen vlammen/brand te
doven met water: schakel het
apparaat uit en bedek het vuur met
een deksel of een brandwerende
deken.
• Werkzaamheden voor schoonmaak
en onderhoud van het apparaat
mogen niet worden uitgevoerd door
kinderen die niet onder toezicht
staan.
• Laat de installatie en technische
interventies uitvoeren door
gekwalificeerd personeel
overeenkomstig de geldende
normen.
• Voer geen wijzigingen uit op het
apparaat.
• Plaats geen metalen en puntige
voorwerpen (bestek of
gereedschappen) in de spleten van
het apparaat.
• Probeer nooit om zelf het apparaat
te repareren, zonder tussenkomst van
een gekwalificeerde technicus.
• Als de stroomkabel beschadigd is,
moet men onmiddellijk contact
opnemen met de technische dienst
die voor de vervanging van de kabel
zal zorgen.
Beschadiging van het apparaat
• Gebruik geen schurende of bijtende
middelen op de glazen onderdelen
(bijv. poeders, ontvlekkers of
metaalsponsjes).
• Gebruik eventueel houten of plastic
gereedschappen.
• Ga niet op het apparaat zitten.
• Reinig het apparaat niet met een
stoomreiniger.
• Zorg er voor dat de openingen en
de spleten voor de ventilatie en de
warmte-afvoer niet verstopt raken.
• Laat het apparaat niet onbewaakt
achter tijdens bereidingen waarbij
vetten en oliën kunnen vrijkomen.
• Laat geen voorwerpen achter op de
kookoppervlakken.
• Gebruik het apparaat nooit om de
ruimte te verwarmen.
Waarschuwingen
173
NL
Voor dit apparaat
Voordat de lamp wordt vervangen, moet
gecontroleerd worden dat het apparaat
is uitgeschakeld.
• Ga niet steunen of zitten op de
geopende deur van het apparaat.
• Controleer of er geen voorwerpen in de
deur vastzitten.
1.2 Aansprakelijkheid van de
fabrikant
De fabrikant kan niet aansprakelijk worden
gesteld voor schade aan personen en
voorwerpen tengevolge:
• een ander gebruik van het apparaat
dan wordt voorzien;
• het niet in acht nemen van de
voorschriften van de gebruiksaanwijzing;
• het forceren van ook slechts één deel
van het apparaat;
• gebruik van niet-originele
reserveonderdelen.
1.3 Beoogd gebruik
• Dit apparaat is bestemd voor het
bereiden van voedsel in een
huishoudelijke omgeving. Elk ander
gebruik is oneigenlijk.
Gebruik van dit apparaat door kinderen
vanaf 8 jaar, personen met beperkte
fysieke, zintuiglijke of mentale
capaciteiten of met een gebrek aan
ervaring of kennis is alleen toegestaan
onder toezicht en begeleiding van
volwassenen die verantwoordelijk zijn
voor hun veiligheid.
• Het apparaat is niet ontworpen om te
functioneren met externe kookwekkers of
afstandsbedieningssystemen.
1.4 Verwerking
Het apparaat moet gescheiden
ingezameld worden (richtlijnen
2002/95/EG, 2002/96/EG,
2003/108/EG). Het product bevat geen
delen die als gevaarlijk voor de
gezondheid en het milieu worden
beschouwd, conform de actuele Europese
Richtlijnen.
Verwijdering van het apparaat:
• Snijd de voedingskabel af en verwijder
de elektrische kabel en de stekker.
• De gebruiker moet het apparaat dus
aan het einde van het gebruik toekennen
aan geschikte centra voor de
gescheiden inzameling van elektrisch en
elektronisch afval, of het overhandigen
aan de verkoper wanneer een nieuw
gelijkaardig apparaat wordt gekocht.
Elektrische spanning
Gevaar voor elektrische schok
• Schakel de stroomtoevoer uit.
• Haal de stekker uit het stopcontact.
Waarschuwingen
174
Het apparaat zit verpakt in
milieuvriendelijke en recyclebare
materialen.
Breng het verpakkingsmateriaal naar de
betreffende centra voor afvalverwerking.
1.5 Identificatieplaatje
Het identificatieplaatje bevat de technische
gegevens, het serienummer en de
markering. Het plaatje mag in geen geval
worden verwijderd.
1.6 Deze gebruiksaanwijzing
Deze gebruiksaanwijzing is een belangrijk
onderdeel van het apparaat en dient
gedurende de volledige levensduur intact
en op een eenvoudig te bereiken plaats
worden bewaard.
Lees deze gebruiksaanwijzing aandachtig
vóór installatie.
1.7 Wegwijs in de gebruiksaanwijzing
In deze gebruiksaanwijzing komen de
volgende begrippen voor:
1. Volgorde van de gebruiksaanwijzingen.
• Enkele gebruiksaanwijzing.
Plastic verpakking
Gevaar voor verstikking
• Laat de verpakking, of delen ervan, niet
onbewaakt achter.
• Laat kinderen niet spelen met de plastic
zakken van de verpakking.
Waarschuwingen
Algemene waarschuwingen in
verband met de
gebruiksaanwijzing, veiligheid en
verwerking van afgedankte
producten.
Beschrijving
Beschrijving van het apparaat en de
accessoires.
Gebruik
Informatie over het gebruik van het
apparaat en de accessoires,
kooktips.
Reiniging en onderhoud
Informatie over correcte
schoonmaak en onderhoud van het
apparaat.
Installatie
Informatie voor gekwalificeerde
technici: installatie, inbedrijfstelling
en keuring.
Veiligheidswaarschuwingen
Informatie
Suggestie
Beschrijving
175
NL
2 Beschrijving
2.1 Algemene beschrijving
1 Bedieningspaneel
2 Lamp
3 Pakking
4 Deur
5 Ventilator
6 Frame voor roosters/ovenschalen
7 Pizzaplaat (enkel op sommige modellen)
8 Bovenbescherming (enkel op sommige
modellen)
9 Lamp (uitsluitend bepaalde modellen)
Niveau van het frame
Beschrijving
176
2.2 Bedieningspaneel
Temperatuurknop (1)
Met deze knop kunnen de
kooktemperatuur en -tijd geselecteerd
worden, kunnen geprogrammeerde
bereidingen ingesteld worden, kan de juiste
tijd ingesteld worden, en kan de ovenlamp
in- en uitgeschakeld worden.
Display (2)
Geeft de juiste tijd, de geselecteerde
functie en de temperatuur van de bereiding,
en de eventuele toegekende tijdsduur weer.
Functieknop (3)
Met deze knop kan het apparaat
ingeschakeld/uitgeschakeld worden, en
kan de bereidingsfunctie geselecteerd
worden.
2.3 Andere onderdelen
Plaatsbare vlakken
Het apparaat beschikt over vlakken om
roosters en ovenschalen op verschillende
hoogtes te plaatsen. De plaatsbare
hoogtes worden begrepen van laag naar
hoog (zie 2.1 Algemene beschrijving).
Koelventilator
De ventilator koelt de oven en treedt in
werking tijdens de bereiding.
De werking van de ventilator veroorzaakt
een normale luchtstroom die boven de deur
naar buiten komt, en die nog even kan
doorgaan nadat het apparaat werd
uitgeschakeld.
Beschrijving
177
NL
Interne verlichting
De interne verlichting van de oven wordt
ingeschakeld wanneer de deur wordt
geopend of wanneer een functie wordt
geselecteerd (behalve de functies ,
en ).
Draai de temperatuurknop eventjes naar
rechts om de binnenverlichting handmatig
te activeren of te deactiveren.
2.4 Beschikbare accessoires
Rooster
Nuttig voor het plaatsen van recipiënten
met voedsel in bereiding.
Rooster voor ovenschaal
Om op een ovenschaal te zetten, voor het
bereiden van voedsel dat kan lekken.
Ovenschaal
Nuttig voor het opvangen van vet dat
afkomstig is van het voedsel op het rooster
erboven.
Diepe ovenschaal
Nuttig voor het opvangen van vet afkomstig
van het voedsel op het rooster.
Pizzaplaat
Speciaal ontworpen voor het bakken van
pizza en dergelijke.
Op sommige modellen zijn niet
alle accessoires aanwezig.
Beschrijving
178
Pizzapalet
Handig om de pizza op de daarvoor
bestemde plaat in de oven te plaatsen.
Deksel pizzaplaat
Nuttig om de pizzaplaat te bedekken
wanneer deze niet gebruikt wordt.
De ovenaccessoires die in contact
kunnen komen met het voedsel zijn
gemaakt van materialen conform
de van kracht zijnde
wetsbepalingen.
De originele bijgeleverde of
optionele accessoires kunnen bij
erkende servicecentra worden
verkregen. Gebruik enkel de
originele accessoires van de
fabrikant.
Gebruik
179
NL
3 Gebruik
3.1 Waarschuwingen
3.2 Eerste gebruik
1. Verwijder eventuele beschermfolie aan
de binnen- en buitenzijde van het
apparaat en de accessoires.
2. Verwijder eventuele etiketten (behalve
het plaatje met de technische gegevens)
van de accessoires of uit de ovenruimte.
3. Verwijder en was alle accessoires van
het apparaat (zie 4 Reiniging en
onderhoud).
4. Verwarm de oven op de maximale
temperatuur om eventuele
productieresten te verwijderen.
De temperatuur in de oven is
hoog tijdens gebruik
Gevaar op verbranding
• Houd de deur dicht tijdens de
bereiding.
• Bescherm de handen met ovenwanten
bij het hanteren van voedsel in de oven.
• Let op dat u de warmte-elementen in de
oven niet aanraakt.
• Giet geen water rechtstreeks op hete
ovenschalen.
• Houd kinderen verwijderd van de oven
tijdens gebruik ervan.
De temperatuur in de oven is
hoog tijdens gebruik
Brand- en ontploffingsgevaar
Sproei geen spuitbussen in de nabijheid
van de oven.
• Laat geen ontvlambaar materiaal in de
nabijheid van de oven.
• Gebruik geen vaatwerk of plastic
houders om voedsel te bereiden.
Plaats geen dichte schotels of houders in
de oven.
• Laat de oven niet onbewaakt achter
tijdens bereidingen waar vetten en oliën
kunnen vrijkomen.
• Verwijder ongebruikte ovenschalen en
roosters tijdens de bereiding uit de
ovenruimte.
Incorrect gebruik
Beschadiging van geëmailleerde
oppervlakken
• Bedek de bodem van de ovenruimte
niet met aluminiumfolie.
• Bij gebruik van bakpapier moet u er
voor zorgen dat de circulatie van de
warme lucht in de oven er niet door
wordt verhinderd.
• Plaats geen potten of ovenschalen
rechtstreeks op de bodem van de
ovenruimte.
• Giet geen water rechtstreeks op hete
ovenschalen.
Gebruik
180
3.3 Gebruik van de accessoires
Roosters en ovenschalen
Roosters en ovenschalen moeten in de
zijgeleiders worden geplaatst tot aan het
eindpunt.
De mechanische veiligheidsblokkeringen
om ongewenste verwijdering van de
roosters te voorkomen moeten naar
beneden en naar de binnenzijde van de
oven gericht zijn.
Rooster voor ovenschaal
Het rooster voor de ovenschaal wordt in de
schaal geplaatst. Zo wordt het vet apart
van het voedsel opgevangen tijdens de
bereiding.
Plaats de roosters en de schalen
helemaal in de oven, tot ze vast
komen te zitten.
Maak de ovenschalen schoon
voor het eerste gebruik, om
eventuele productieresten te
verwijderen.
Gebruik
181
NL
Deksel en pizzaplaat (enkel op sommige
modellen)
Wanneer de oven koud staat, moet het
deksel van de bodem verwijderd worden
en moet de pizzaplaat geplaatst worden.
Let op dat de plaat correct in de voorziene
zitting wordt geplaatst.
Voor de bereiding moet de daarvoor
bestemde functie gebruikt
worden.
Pizzapalet (enkel op sommige modellen)
Neem de pizzapalet steeds vast met de
handgreep om het voedsel uit de oven te
nemen of in de oven te plaatsen. Er wordt
aanbevolen om op het stalen oppervlak
een laagje meel aan te brengen, zodat
verse producten, die vochtig zijn, niet aan
het staal kunnen blijven plakken.
Incorrect gebruik
Beschadiging van de oppervlakken
• Gebruik de pizzaplaat niet op een
andere manier dan wordt beschreven,
en gebruik ze bijvoorbeeld niet op een
gasvuur of op een glaskeramische
kookplaat of in ovens die niet voorzien
zijn voor dit accessoire.
• Wanneer u de pizza op smaak wil
brengen met olie, wordt aangeraden
om dit te doen nadat de pizza uit de
oven gehaald werd, omdat eventuele
vlekken het esthetisch uitzicht en de
functionaliteit van de pizzaplaat kunnen
schaden.
• Als de pizzaplaat niet gebruikt wordt,
moet de bodem bedekt worden met de
bijgeleverde en daarvoor bestemde
bedekking.
Gebruik
182
3.4 Het gebruik van de oven
Display
Controlelamp klok
Controlelamp kookwekker
Controlelamp bereiding met
tijdinstelling en uitgestelde start
Controlelamp bereiding met
tijdinstelling
Controlelamp kinderbeveiliging
Controlelamp show room
Controlelamp eco logic
Niveaubereik temperatuur
Functioneringsvoorwaarden
Stand-by: Wanneer geen enkele functie is
gekozen, toont het display de actuele tijd
en het symbool .
ON: Het display toont de ingestelde
parameters, zoals de temperatuur, de duur
en het niveaubereik als een willekeurige
functie is gestart.
Bij elke druk op de temperatuurknop tijdens
een functie wordt de staat van de
parameters cyclisch in de volgende
volgorde weergegeven.
In elke staat kan de waarde worden
gewijzigd door de temperatuurknop naar
rechts of naar links te draaien. Houd de
knop gedraaid om de wijziging sneller uit te
voeren.
1. Temperatuur
2. Tijdsduur kookwekker
3. Duur functie
4. Tijdsduur geprogrammeerde bereiding
(als de bereiding met tijdinstelling is
ingesteld)
5. Weergave uur
Gebruik
183
NL
Instelling van het uur
Bij het eerste gebruik of na een
stroomonderbreking zal op de display van
het apparaat het symbool
knipperen. Om te kunnen beginnen met een
bereiding zal u de juiste tijd moeten
instellen.
1. Draai aan de temperatuurknop om de
weergegeven tijd in te stellen (houd de
knop gedraaid om de tijd sneller of
trager te doen verlopen).
2. Druk op de temperatuurknop.
3. Draai aan de temperatuurknop om de
minuten in te stellen (houd de knop
gedraaid om de tijd sneller of trager te
doen verlopen).
4. Druk op de temperatuurknop om de
instelling te beëindigen.
Bereidingsfuncties
1. Selecteer een traditionele
bereidingsfunctie met behulp van de
functieknop.
2. Druk op de temperatuurknop als u de
standaardtemperatuur wilt wijzigen.
3. Stel de temperatuur in door aan de knop
te draaien.
4. Druk op de functieknop om de
traditionele bereiding te starten.
Voorverwarmingsfase
In het geval van gecombineerde en
traditionele functies wordt de bereiding
wordt voorafgegaan door een
voorverwarmingsfase, waardoor de oven
sneller op temperatuur wordt gebracht.
Deze fase wordt aangeduid door het
knipperen van het niveaubereik.
Aan het einde van de voorverwarming
brandt het niveaubereik en hoort u een
geluidssignaal dat aangeeft dat het
voedsel in de ovenruimte geplaatst kan
worden.
Het kan zijn dat u de huidige tijd
moet wijzigen, bijvoorbeeld bij de
overgang naar de zomertijd.
Houd vanuit de stand-by stand de
temperatuurknop naar links of naar
rechts gedraaid tot de uren gaan
knipperen.
Het is niet mogelijk om het uur te
wijzigen als de oven zich niet in
ON bevindt.
De bereiding kan op elk ogenblik
onderbroken worden door de
functieknop minstens 3 seconden
lang ingedrukt te houden.
Gebruik
184
Lijst van de functies
Eco
De combinatie van de ventilator en
het luchtcirculatie element wordt in
de stand ECO vooral aanbevolen
voor de bereiding op één niveau,
met laag energieverbruik.
Statisch
De warmte wordt gelijktijdig
bovenaan en onderaan afgegeven,
en maakt dit systeem geschikt voor
het bereiden van speciale types van
voedsel. De traditionele bereiding,
die ook statisch wordt genoemd, is
geschikt voor het klaarmaken van
één gerecht per keer. Het is ideaal
voor alle types van gebraden,
brood en gevulde taarten, en het is
vooral geschikt voor vet vlees zoals
gans en eend.
Grill
Met de warmte die van het grill
element komt, kunnen uitstekende
resultaten bereikt worden zoals het
roosteren van dun en iets dikker
vlees, en in combinatie met het
draaispit (waar voorzien) wordt op
het einde van de bereiding een
uniforme goudbruine kleur
verkregen. Ideaal voor worsten,
ribbetjes en bacon. Met deze
functie kan een grote hoeveelheid
voedsel, en vooral vlees, uniform
gegrild worden.
Onderwarmte
De warmte, die enkel van onderaan
komt, eindigt de bereiding van
voedsel dat een hogere
basistemperatuur nodig heeft,
zonder gevolgen voor het bruin
braden. Ideaal voor gebak of
hartige taarten, vlaaien en pizza.
Statisch+ventilator
De werking van de ventilator,
gecombineerd met de traditionele
bereiding, verzekert ook voor
ingewikkelde recepten homogene
bereidingen. Ideaal voor koekjes en
taarten, die ook gelijktijdig op
meerdere niveaus kunnen bereid
worden. (Voor bereidingen op
meerdere niveaus wordt
aanbevolen om het 2de en het 4de
vlak te gebruiken)
Geventileerde grill
De lucht afkomstig van de ventilator
verzacht de warmtegolven die
worden verkregen door de grill,
zodat ook dik voedsel uitstekend
wordt gegrild. Ideaal voor grote
stukken vlees (bijv.
varkensscheenbeen).
Gebruik
185
NL
Geventileerde onderwarmte
Met de combinatie van de
ventilator en enkel de onderwarmte
zal de bereiding sneller klaar zijn.
Dit systeem wordt aanbevolen voor
het steriliseren of voor het voltooien
van voedsel dat reeds goed
oppervlakkig gaar is, maar nog niet
binnenin, en waarvoor dus een
gematigde bovenwarmte nodig is.
Ideaal voor elk type van voedsel.
Circulatie
Met de combinatie van de
ventilator en het luchtcirculatie
element (ingebouwd aan de
achterkant van de oven) kan
verschillend voedsel op meerdere
niveaus bereid worden mits
dezelfde temperatuur en hetzelfde
type bereiding gebruikt moeten
worden. De warmeluchtcirculatie
verzekert een onmiddellijke en
uniforme verdeling van de warmte.
Het zal bijvoorbeeld mogelijk zijn
om gelijktijdig (op meerdere
vlakken) vis, groenten en koekjes
klaar te maken, zonder dat de geur
en de smaak zal vermengd worden.
Turbo
Met de combinatie van de
geventileerde bereiding en de
traditionele bereiding kan erg snel
en doeltreffend verschillend voedsel
op meerdere vlakken klaargemaakt
worden, zonder het mengen van
geuren of smaken. Ideaal voor
omvangrijk voedsel waarvoor een
intense bereiding nodig is.
Pizza
De werking van de ventilator,
gecombineerd met de grill en de
onderwarmte, verzekert ook voor
ingewikkelde recepten homogene
bereidingen. Ideaal voor pizza's,
en ook voor koekjes en taarten.
Gebruik
186
Kookwekker
1. Druk één maal op de temperatuurknop
(2 maal als de bereidingsfase al bezig
is). Op de display verschijnen de cijfers
en de controlelamp
knippert.
2. Draai aan de knop om de duur in te
stellen (van 1 minuut tot 4 uur). Na
enkele seconden stop de controlelamp
met knipperen en begint het aftellen.
3. Nu kan u de gewenste functie
selecteren, en moet u wachten tot het
geluidssignaal aanduidt dat de tijd
verstreken is. De controlelamp
knippert.
4. Draai de knop om een extra kookwekker
in te stellen. Of druk de temperatuurknop
in om het geluidssignaal uit te schakelen.
Bereiding met tijdinstelling
1. Nadat een bereidingsfunctie en -
temperatuur zijn geselecteerd, moet drie
maal op de temperatuurknop gedrukt
worden. Op de display verschijnen de
cijfers en de controlelamp
knippert.
2. Draai de temperatuurknop naar rechts of
naar links om de duur van de bereiding
van 00:01 tot 12:59 in te stellen. Houd
de knop gedraaid om de wijziging
sneller uit te voeren.
Deze functie zal de bereiding niet
onderbreken, maar enkel het
geluidssignaal activeren.
De kookwekker kan zowel tijdens
de fase van de bereiding als de
staat van stand-by van het
apparaat geactiveerd worden.
U kunt de kookwekker elimineren
door de waarde op nul in te stellen
Met bereiding met tijdinstelling
wordt de functie bedoeld
waarmee u met de bereiding kunt
beginnen, en deze na een
ingestelde tijd kan doen eindigen.
De activering van een bereiding
met tijdinstelling annuleert de
eventuele timer kookwekker die
eerder werd ingesteld.
Gebruik
187
NL
3. Enkele seconden na instelling van de
duur stopt de controlelamp met
knipperen en begint de bereiding met
tijdinstelling.
4. Aan het einde van de bereiding wordt
op het display STOP weergegeven en
hoort u een geluidssignaal dat u met een
druk op de temperatuurknop kunt
uitschakelen.
De ingestelde gegevens in de bereiding
met tijdinstelling wijzigen
Tijdens de bereiding met tijdinstelling kan
de ingestelde tijdsduur worden gewijzigd:
1. Wanneer de controlelamp vast
oplicht en het apparaat zich in de
bereidingsfase bevindt, moet tweemaal
op de temperatuurknop gedrukt worden.
De controlelamp begint te
knipperen.
2. Draai de temperatuurknop naar rechts of
links om de voorheen ingestelde tijd aan
te passen.
Geprogrammeerde bereiding
1. Nadat een bereidingsfunctie en -
temperatuur zijn geselecteerd, moet drie
maal op de temperatuurknop gedrukt
worden. Op de display verschijnen de
cijfers en de controlelamp
knippert.
Om een extra bereiding met
tijdinstelling te selecteren, draait u
de temperatuurknop naar links of
rechts.
Om de bereiding in de
handmatige modus te verlengen
drukt u opnieuw op de
temperatuurknop. Het apparaat
zal de normale werking hervatten
met de instellingen van de
bereiding die eerder geselecteerd
werden.
Schakel het apparaat uit door de
functieknop ingedrukt te houden.
Een geprogrammeerde bereiding
is een functie waarmee u de
bereiding op een door u ingesteld
tijdstip automatisch, met de
automatische uitschakeling van de
oven, kunt laten beëindigen.
Gebruik
188
2. Draai de knop naar rechts of naar links
om de duur van de bereiding van 00:01
tot 12:59 in te stellen. Houd de knop
gedraaid om de tijd sneller toe of af te
laten nemen.
3. Druk nogmaals op de temperatuurknop.
De controlelamp knippert. Draai de
knop naar rechts of links om het einde
van de bereiding in te stellen.
4. Na een aantal seconden houden de
controlelampen en op met
knipperen. Het apparaat wacht het
begin van de geprogrammeerde
bereidingstijd af.
5. Aan het einde van de bereiding wordt
op het display STOP weergegeven en
hoort u een geluidssignaal dat u met een
druk op de temperatuurknop kunt
uitschakelen.
Om de bereiding in de
handmatige modus te verlengen
drukt u opnieuw op de
temperatuurknop. Het apparaat
zal de normale werking hervatten
met de instellingen van de
bereiding die eerder geselecteerd
werden.
Schakel het apparaat uit door de
functieknop ingedrukt te houden.
Uit veiligheidsoverwegingen is het
niet mogelijk om enkel het tijdstip
van het einde van de kooktijd in te
stellen, zonder dat de tijdsduur
ervan wordt ingesteld.
Gebruik
189
NL
Wijziging van de ingestelde gegevens
van de geprogrammeerde bereiding
Tijdens de werking kan de tijdsduur van de
geprogrammeerde bereiding gewijzigd
worden:
1. Wanneer de controlelampen en
vast oplichten en het apparaat in
afwachting is om de bereiding te
beginnen, moet twee maal op de
temperatuurknop gedrukt worden. De
controlelamp begint te knipperen.
2. Draai de temperatuurknop naar rechts of
links om de voorheen ingestelde tijd aan
te passen.
3. Druk nogmaals op de temperatuurknop.
De controlelamp gaat uit en de
controlelamp begint te knipperen.
Op de display wordt het einde van de
kooktijd weergegeven.
4. Draai de temperatuurknop naar rechts of
links om het einde van de kooktijd te
verlengen.
5. Na enkele seconden stoppen de
controlelampen en met
knipperen en gaat de
geprogrammeerde bereiding door met
de nieuwe instellingen.
3.5 Advies voor bereidingen
Algemeen advies
• Gebruik de geventileerde functie om
een gelijkmatige bereiding te bekomen
op verschillende niveaus.
Algemeen gezien is het niet mogelijk om
de bereidingstijden te verkorten door de
temperatuur te verhogen (het voedsel
zou aan de buitenkant goed gebakken
kunnen zijn, maar binnenin minder).
Advies voor het bereiden van
vleesgerechten
• De bereidingstijden hangen af van de
dikte en van de kwaliteit van het voedsel,
en van de smaak van de consument.
• Gebruik een vleesthermometer voor
gebraad, of druk met een lepel op het
gebraad. Als het gebraad stevig
aanvoelt is het klaar, anders moet de
bereiding nog een aantal minuten
doorgaan.
Advies voor bereidingen met de grill en
de geventileerde grill
• Het grillen van vlees kan zowel
uitgevoerd worden bij koude als bij
voorverwarmde oven, als het resultaat
van de bereiding moet gewijzigd
worden.
• Bij de functie van de geventileerde grill
wordt daarentegen aanbevolen om de
oven eerst voor te verwarmen.
• Er wordt aanbevolen om het voedsel in
het midden van het rooster te plaatsen.
Nadat de tijdsduur van de
bereiding is gewijzigd, moet het
uur van het einde van de kooktijd
weer ingesteld worden.
Gebruik
190
Advies voor het bereiden van gebak en
koekjes
• Gebruik bij voorkeur metalen en
donkerkleurige bakvormen; deze helpen
de warmte beter te absorberen.
• De temperatuur en de tijdsduur van de
bereiding hangen af van de kwaliteit en
de dikte van het deeg.
• U kunt nagaan of het gebak voldoende
gebakken is binnenin door een
tandenstoker in het hoogste deel te
prikken. Wanneer het deeg niet aan de
tandenstoker blijft plakken, is het gebak
klaar.
• Wanneer het gebak verslapt wanneer
het uit de oven wordt gehaald, moet bij
de volgende bereiding de temperatuur
ongeveer 10ºC lager worden ingesteld,
en moet eventueel een langere kooktijd
geselecteerd worden.
Advies voor het ontdooien en het rijzen
• Er wordt aangeraden om het ingevroren
voedsel zonder de verpakking in een
recipiënt zonder deksel te plaatsen, op
het eerste niveau van de oven.
• Vermijd opeenstapeling van
voedingsmiddelen.
• Om vlees te ontdooien kunt u een
rooster gebruiken op het tweede niveau,
en een ovenschaal op het eerste niveau.
Op deze manier blijft het voedsel niet in
contact met de vloeistof van de
ontdooiing.
• De meest delicate delen kunnen bedekt
worden met aluminiumfolie.
• Voor het rijzen wordt aanbevolen om
onderin de oven een bakje met water te
zetten.
Om energie te besparen
• Stop de bereiding enkele minuten
voordat de normale kooktijd verstrijkt. De
bereiding zal voortgezet worden door
de warmte die zich in de oven heeft
opgehoopt.
• Open de deur van de oven zo weinig
mogelijk, zodat de warmte niet verloren
gaat.
• Houd de binnenkant van het apparaat
constant rein.
• (Waar aanwezig) Indien de pizzaplaat
niet wordt gebruikt, moet de bedekking
in de daarvoor bestemde zitting
geplaatst worden.
Gebruik
191
NL
3.6 Speciale functies en automatische
programma's
Ontdooien op tijd
1. Plaats het gerecht in de oven.
2. Selecteer met de functieknop de functie
ontdooien op tijd, aangegeven met het
symbool .
3. Druk op de temperatuurknop om de duur
in te stellen.
4. Draai aan de knop om de duur (van 5
seconden tot 99 minuten) te wijzigen.
5. Druk op de functieknop om het
ontdooien te starten.
6. Aan het einde wordt “Stop”
weergegeven.
Rijzen
1. Plaats het deeg dat moet rijzen op het
tweede niveau.
2. Druk op de functieknop om het rijzen te
selecteren en te starten.
3. Aan het einde van de voorverwarming
knippert "START".
4. Plaats het te bereiden gerecht in de oven
en druk op de functieknop om de
bereiding te starten.
In de functie rijzen kunt u de
temperatuur niet wijzigen.
Voor het rijzen wordt aanbevolen
om onderin de oven een bakje met
water te zetten.
Gebruik
192
Sabbat
1. Selecteer de functie Sabbat door op de
functieknop te drukken.
2. Druk op de temperatuurknop.
3. Draai aan de temperatuurknop om de
duur van de opwarming te wijzigen.
4. Bevestig de parameters en start de
functie Sabbat door op de functieknop
te drukken.
5. Houd aan het einde de functieknop
minstens 3 seconden lang ingedrukt om
het apparaat uit te schakelen.
Ontdooien op gewicht
1. Plaats het gerecht in de oven.
2. Selecteer ontdooien op gewicht,
aangegeven met “dE00” en de verlichte
gerechten, door op de functieknop te
drukken.
3. Selecteer het type levensmiddel dat u wilt
ontdooien door aan de functieknop te
draaien.
4. Selecteer het gewicht (in gram) van het
levensmiddel dat u wilt ontdooien door
aan de temperatuurknop te draaien.
Aan de hand van deze functie kunt
u levensmiddelen bereiden
volgens de voorschriften die voor
de Joodse rustdag gelden.
Het apparaat vertoont een
bepaald gedrag:
• De lamp in de oven is
gedeactiveerd, bij het openen
van de deur of een handmatige
activering met de knop gaat de
lamp niet aan.
• De interne ventilator is
gedeactiveerd.
• De verlichting van de knoppen
en de aanduidingen is
gedeactiveerd.
U kunt geen enkele parameter
wijzigen als de functie Sabbat
geactiveerd is. Uitsluitend de
functieknop blijft geactiveerd,
zodat u het apparaat kunt
uitschakelen.
Met deze functie kunt u afhankelijk
van het gewicht en het type
levensmiddel levensmiddelen
ontdooien.
Gebruik
193
NL
5. Bevestig de ingestelde parameters en
start het ontdooien door op de
functieknop te drukken.
6. Aan het einde wordt “Stop”
weergegeven.
Ingestelde parameters:
Automatische programma's
De automatische bereidingsprogramma's
zijn afhankelijk van het te bereiden type
gerecht ingedeeld.
1. Selecteer de functie automatische
programma's door op de functieknop te
drukken.
2. Draai aan de functieknop om het
gewenste programma (zie Tabel
automatische programma's) te
selecteren.
dE Type
Gewicht
(g)
Tijd (min)
01 Vlees 500 105
02 Vis 400 40
03 Fruit 300 45
04 Brood 300 20
Gebruik
194
Tabel automatische programma's
VLEES (01 - 05)
VIS (06 - 07)
GROENTEN (08 - 10)
GEBAK (11 - 13)
De tijden in de volgende tabellen
zijn exclusief de
voorverwarmingstijden.
Subtype
Gewicht
(g)
Niveau Functie Temp. (°C) Tijd (minuten)
01 Rosbief
1000 1 Circulatie 200 50
02 Varkensrugstuk
1000 1 Turbo 190 75
03 Lamsvlees
1000 1 Turbo 190 100
04 Kalf
1000 1 Statisch+ventilator 190 65
05 Gebraden kip
1000 1 Turbo 200 64
Subtype
Gewicht
(g)
Niveau Functie Temp. (°C) Tijd (minuten)
06 Verse vis
500 1 Statisch+ventilator 160 35
07 Diepgevroren vis
500 1 Circulatie 160 45
Subtype
Gewicht
(g)
Niveau Functie Temp. (°C) Tijd (minuten)
08 Gemengde en gegrilde
500 3 Grill 250 25
09 Gebakken
1000 2 Circulatie 200 45
10 Gebakken aardappels
1000 2 Turbo 220 40
Subtype
Gewicht
(g)
Niveau Functie Temp. (°C) Tijd (minuten)
11 Koekjes
600 1 Turbo 160 18
12 Muffin
500 1 Circulatie 160 18
13 Confituurtaart
800 1 Statisch 170 40
Gebruik
195
NL
BROOD - PIZZA - PASTA (14-20)
Subtype
Gewicht
(g)
Niveau Functie Temp. (°C) Tijd (minuten)
14 Gerezen brood
1000 1 Circulatie 200 30
15 Dieppan pizza
1000 1 Statisch+ventilator 280 7
16 Pizza op steen
500 1 Statisch+ventilator 280 4
17 Pasta uit de oven
200 1 Statisch 220 40
18 Lasagne
200 1 Statisch 230 35
19 Paella
500 1 Statisch+ventilator 190 25
20 Quiche Lorraine
1000 1 Statisch 200 40
Gebruik
196
3.7 Secundair menu
Het apparaat is tevens uitgerust met een
verborgen “secundair menu”, waarmee de
gebruiker het volgende kan uitvoeren:
• De kinderbeveiliging stand activeren of
deactiveren.
• De Showroom stand activeren of
deactiveren (die alle
verwarmingselementen deactiveert en
enkel het bedieningspaneel laat
werken).
De stand Beperkt Vermogen (Eco-Logic)
activeren of deactiveren.
(uitsluitend bepaalde modellen)
De stand warmte behouden (Keep
warm) activeren of deactiveren.
• De tijdinstelling van de lamp (Eco Light)
activeren of deactiveren.
Als het apparaat in Stand-by staat
1. Het activeren van de binnenverlichting,
door de temperatuurknop snel te
draaien.
2. Houd minstens 5 seconden lang de
temperatuurknop ingedrukt.
3. Draai de temperatuurknop naar rechts of
links om de status van de instelling (ON/
OFF) te wijzigen.
4. Druk op de temperatuurknop om over te
gaan naar de volgende instelling.
Kinderbeveiliging stand: Deze stand
blokkeert automatisch na een minuut
normale werking de bedieningen van het
apparaat, zonder enige tussenkomst van
de gebruiker.
Bij normale werking wordt deze aangeduid
door de controlelamp
.
Om de blokkering tijdelijk uit te schakelen
tijdens een bereiding, moet de
temperatuurknop 5 seconden ingedrukt
gehouden worden. De blokkering zal één
minuut na de laatste instelling weer actief
worden.
Als de stand van de temperatuur-
en functieknop wordt aangeraakt
of gewijzigd, verschijnt op de
display twee seconden lang het
opschrift “bloc”.
Ook als de kinderbeveiliging
geactiveerd is, kunt u het apparaat
onmiddellijk uitschakelen door 3
seconden lang op de functieknop
te drukken.
Gebruik
197
NL
Showroom stand (enkel voor
exposanten): Deze stand laat toe om de
verwarmingselementen te deactiveren,
terwijl men toch gebruik kan maken van het
bedieningspaneel.
Om de oven normaal te gebruiken, moet
deze stand op OFF ingesteld worden.
Stand beperkt verbruik: Met deze stand
kunt u het verbruik van de oven beperken.
Ideaal om meerdere huishoudelijke
apparaten tegelijkertijd te kunnen
gebruiken.
HI: normaal vermogen.
LO: laag vermogen.
Als de stand actief is, licht de
controlelamp op het display
op.
Wanneer de stand beperkt
verbruik wordt geactiveerd, kan
de tijdsduur van de
voorverwarming en van de
bereiding langer duren.
Als de stand actief is, licht de
controlelamp op het display
op.
Gebruik
198
Warmte behouden (uitsluitend bepaalde
modellen):
In deze stand kan het apparaat aan het
einde van een bereiding waarvan de duur
is ingesteld (als deze niet handmatig wordt
onderbroken) het zojuist bereide voedsel
ongeveer 1 uur lang (op lage temperatuur)
warmhouden.
Stand tijdinstelling lamp
Voor een verdere besparing van de
energie wordt de lamp automatisch één
minuut na het begin van de bereiding
gedeactiveerd.
Stel deze stand in op OFF om te
voorkomen dat het apparaat de lamp
automatisch na een minuut deactiveert.
De handmatige controle van de in-
/uitschakeling is echter altijd
mogelijk door de temperatuurknop
in de beide instellingen naar rechts
te draaien.
Reiniging en onderhoud
199
NL
4 Reiniging en onderhoud
4.1 Waarschuwingen
4.2 Reiniging van de oppervlakken
Om de oppervlakken in goede staat te
houden, moeten ze na elk gebruik
gereinigd worden nadat de oven
afgekoeld is.
4.3 Dagelijkse gewone reiniging
Gebruik steeds en uitsluitend specifieke
producten, die geen schurende of zure
stoffen op chloorbasis bevatten.
Giet het product op een vochtige doek en
wrijf het over het oppervlak, spoel
zorgvuldig af, en droog met een zachte
doek of met een microfiber doek.
4.4 Voedselresten of -vlekken
Gebruik absoluut geen metalen sponzen of
scherpe krabbers zodat de oppervlakken
niet worden beschadigd.
Gebruik normale en niet-schurende
producten, en eventueel houten of plastic
gerei. Spoel zorgvuldig, en droog met een
zachte doek of met een microfiber doek.
Vermijd om etensresten op basis van suiker
(bijv. marmelade) te laten drogen, dit kan
het email binnenin aantasten.
4.5 Demontage van de deur
Om de reiniging van de oven te
vergemakkelijken, kunt u de ovendeur
verwijderen.
Voor een correcte demontage moet als
volgt gehandeld worden:
1. Open de deur volledig en plaats de
twee pennen in de openingen van de
scharnieren zoals op de afbeelding.
2. Neem de deur aan beide kanten en met
beide handen vast, hef ze op aan een
hoek van ongeveer 30°, en verwijder
ze.
Incorrect gebruik
Beschadiging van de
oppervlakken
• Reinig het apparaat niet met een
stoomreiniger.
• Gebruik op de stalen delen of de delen
waarvan het oppervlak met metalen
afwerkingen werd behandeld (bijv.
elektrolytische oxidatie, vernikkeling,
verchroming) geen producten die
chloor, ammoniak of bleekmiddel
bevatten.
• Gebruik geen schurende of bijtende
middelen op de glazen onderdelen
(bijv. poeders, ontvlekkers of
metaalsponsjes).
• Gebruik geen ruw, schurend of scherp
materiaal.
Reiniging en onderhoud
200
3. Om de deur weer te monteren, moeten
de scharnieren in de daarvoor bestemde
openingen in de oven geplaatst worden,
zodat de gleuven A helemaal op de
openingen steunen. Laat de deur zakken
zodat ze geplaatst wordt, en verwijder
de pinnetjes uit de openingen in de
scharnieren.
4.6 Reiniging van de ruiten van de
deur
Er wordt aangeraden om deze steeds
schoon te houden. Gebruik absorberend
keukenpapier. Bij hardnekkig vuil moet u
schoonmaken met een vochtige spons en
een gewoon reinigingsmiddel.
4.7 Demontage van de interne ruiten
Voor een gemakkelijke schoonmaak,
kunnen de interne ruiten van de deur
worden gedemonteerd.
1. Verwijder de interne ruit door ze
achteraan naar boven te trekken, en
volg de beweging die wordt aangeduid
door de pijlen (1).
2. Trek de ruit naar boven aan de voorzijde
(2). Op deze manier komen de 4
pinnen, die op de ruit bevestigd zijn, los
uit hun zitting op de ovendeur.
3. Op sommige modellen is een tussenruit
aanwezig. Verwijder de tussenruit door
ze op te heffen naar de andere toe.
Er wordt aanbevolen om
reinigingsproducten van de
fabrikant te gebruiken.
Reiniging en onderhoud
201
NL
4. Maak de buitenruit schoon, evenals de
voorheen verwijderde ruiten. Gebruik
absorberend keukenpapier. Bij
hardnekkig vuil moet een vochtige spons
en een neutraal reinigingsmiddel
gebruikt worden.
5. Plaats de ruiten weer door de
omgekeerde volgorde van de
verwijdering te volgen.
6. Plaats de interne ruit. Centreer en klem
de 4 pinnen in de zittingen op de deur,
door er lichtjes op te drukken.
4.8 De reiniging van de binnenkant
van de oven
Om de oven in goede staat te houden,
moet hij na afkoeling regelmatig gereinigd
worden.
Verwijder alle verwijderbare delen.
Reinig de ovenroosters met warm water en
niet-schurende reinigingsmiddelen; spoel
en droog ze daarna.
Er wordt aangeraden om de oven
ongeveer 15/20 minuten
maximaal te verwarmen nadat
specifieke producten gebruikt
werden, om eventuele resten in de
oven te elimineren.
Voor een gemakkelijke
schoonmaak is het aanbevolen om
de deur te verwijderen.
Reiniging en onderhoud
202
Verwijdering van de geleiderframes voor
de roosters/ovenschalen
Als de geleiderframes worden verwijderd,
kan de reiniging van de zijdelen makkelijker
uitgevoerd worden. Deze handeling moet
uitgevoerd worden wanneer de
automatische reinigingscyclus wordt
gebruikt (enkel op sommige modellen).
Verwijder de geleiderframes. Trek het frame
naar de binnenkant van de oven zodat het
uit de klemverbinding A komt, en verwijder
het uit de zittingen achteraan B.
Herhaal na de reiniging de net beschreven
handelingen om de geleiderframes weer
aan te brengen.
Enkel op pizzamodellen:
Verwijder opeenvolgend het deksel van de
pizzaplaat (1) en de bodem (2) waarop
het is geplaatst. De basis moet enkele
millimeters worden opgetild, en daarna
naar buiten getrokken worden.
Til de onderste weerstand enkele
centimeters op (3) en maak de ovenbodem
schoon.
Om de basis waarop de pizzaplaat rust
weer terug te plaatsen, moet u hem volledig
tegen het achterpaneel van de oven duwen
en laten zakken tot het plaatje van de
weerstand in de basis komt vast te zitten.
Reiniging en onderhoud
203
NL
Reiniging van de pizzaplaat
De pizzaplaat moet afzonderlijk en op de
volgende manier gereinigd worden:
Pyrolytische modellen: laat de pizzasteen
in de oven en activeer de pyrolysefunctie.
Gebruik een vochtig microvezeldoek om
eventuele resten te verwijderen nadat de
steen afgekoeld en lauw is.
Multifunctionele modellen: de steen moet
na elk gebruik gereinigd worden. Verwarm
hem niet als afzettingen aanwezig zijn. Giet
voor de reiniging 50 cc azijn op de plaat,
laat 10 minuten inwerken, en verwijder de
resten door te wrijven met een
schuursponsje. Spoel met water en laat
opdrogen.
• Vóór de reiniging moet het verbrande
vuil op de steen verwijderd worden met
een metalen spatel of met een krabber
voor het reinigen van glaskeramische
kookplaten.
• Voor een optimale reiniging moet de
steen nog lauw zijn, of was de steen met
warm water.
Gebruik metalen sponsjes of scotch-brite
die niet schuren, die doordrenkt werden
met citroen of azijn.
• Gebruik geen afwasmiddelen.
• Niet wassen in een afwasmachine.
• Laat de steen niet weken.
• Een vochtige steen mag niet eerder dan
8 uur na het reinigen worden gebruikt.
• Mettertijd kunnen haarscheurtjes
verschijnen op het oppervlak van de
steen. Dit is niets anders dan de normale
uitzetting die het glazuur, waarmee de
steen is behandeld, bij hoge
temperaturen ondergaat.
4.9 Vapor Clean: geassisteerde
reiniging van de oven (enkel op
sommige modellen)
Voorbereiding
Voordat de Vapor Clean wordt gestart:
• Verwijder alle accessoires uit de oven.
De bovenbescherming kan in de oven
gelaten worden.
Voor de multifunctionele modellen:
Giet ongeveer 40cc water op de
bodem van de oven. Let op dat het
water niet uit de insnijding komt.
Vapor Clean is een
reinigingsprocedure die de
verwijdering van vuil
vergemakkelijkt. Dankzij deze
procedure is het mogelijk om de
binnenkant van de oven zeer
makkelijk te reinigen. De vuilresten
worden verzacht door de warmte
en door de waterdamp, zodat ze
makkelijker kunnen verwijderd
worden.
Incorrect gebruik
Beschadiging van de
oppervlakken
• Verwijder voedselresten of gemorste
sporen van vroegere bereidingen
binnenin de oven.
Voer deze reinigingsprocedure enkel uit
als de oven koud staat.
Reiniging en onderhoud
204
• Voor de pizza modellen: Positioneer
een ovenschaal op de bodem van de
oven.
• Giet ongeveer 40cc water in de
ovenschaal. Let op dat het water niet uit
de insnijding komt.
Sproei met een spray een oplossing van
water en afwasmiddel op de
binnenzijde van de oven. Sproei op de
zijwanden, de bovenwand, het
bodemvlak en de deflector.
• Sluit de deur.
Er wordt aanbevolen om
maximaal 20 maal te sproeien.
Reiniging en onderhoud
205
NL
Instelling van de functie Vapor Clean
1. Selecteer met de functieknop het
symbool .
2. Op het display verschijnen de tijdsduur
en de temperatuur van de
reinigingscyclus.
3. Druk op de temperatuurknop om de
cyclus te starten.
4. Nadat de reinigingscyclus Vapor Clean
is uitgevoerd, wordt een geluidssignaal
geproduceerd.
Einde van de reinigingscyclus Vapor
Clean
1. Open de deur en verwijder het minst
hardnekkige vuil met een doek van
microfiber.
2. Gebruik een sponsje met messingdraden
voor het hardnekkige vuil.
3. Voor vetresten kunt u een specifiek
ovenreinigingsproduct gebruiken.
4. Verwijder het resterende water uit de
oven.
Voor een betere hygiëne en om te
vermijden dat het voedsel een
onaangename geur krijgt, wordt
aanbevolen om de oven te drogen door
een geventileerde functie ongeveer 10
minuten in te schakelen op 160 °C.
Als de binnentemperatuur hoger is
dan diegene die wordt voorzien
voor de reinigingscyclus Vapor
clean, wordt de cyclus
onmiddellijk gestopt en verschijnt
op het display het opschrift STOP.
Laat het apparaat afkoelen
voordat de functie van de
geassisteerde reiniging wordt
geactiveerd.
De parameters van de temperatuur
en de tijdsduur kunnen niet
gewijzigd worden door de
gebruiker.
Draag rubberen handschoenen
tijdens deze bewerkingen.
Het is aanbevolen om de deur te
verwijderen om moeilijk
bereikbare delen makkelijker
schoon te maken.
Reiniging en onderhoud
206
4.10 Pyrolyse: automatische
reiniging van de oven (enkel op
sommige modellen)
Voorbereiding
Voor u de pyrolyse inschakelt:
• Maak de interne ruit schoon
overeenkomstig de gebruikelijke
instructies.
• Verstuif in geval van hardnekkige
afzettingen een reinigingsproduct voor
ovens op de ruit (respecteer de
waarschuwingen die aangeduid worden
op het product zelf); laat 60 minuten
inwerken, spoel daarna, en droog de
ruit met keukenpapier of met een
microvezeldoek.
• Verwijder alle accessoires uit de oven.
• Verwijder de geleiderframes voor
roosters/ovenschalen.
• Verwijder de bescherming bovenaan
(indien aanwezig).
• Sluit de deur.
Instelling van de pyrolyse
1. Selecteer met de functieknop een van de
reinigingsfuncties of .
2. Draai de temperatuurknop naar rechts of
links om de duur van de reinigingscyclus
in te stellen, van een minimum van 2 uur
tot een maximum van 3 uur (behalve de
functie waarvan de duur is
vastgesteld op 120 minuten).
3. Druk op de temperatuurknop om de
pyrolyse te starten.
Pyrolyse
1. Op het display verschijnen het opschrift
“Pyro” en de resterende tijd, wat
aanduidt dat het apparaat de
automatische reinigingscyclus uitvoert.
De pyrolyse is een automatische
reinigingsprocedure met hoge
temperaturen, die het vuil zal
oplossen. Dankzij deze procedure
is het mogelijk om de binnenkant
van de oven zeer makkelijk te
reinigen.
Incorrect gebruik
Beschadiging van de oppervlakken
• Verwijder voedselresten of gemorste
sporen van vroegere bereidingen
binnenin de oven.
• Schakel branders of kookplaten uit die
eventueel boven de oven geïnstalleerd
zijn.
Aanbevolen tijdsduur voor de
pyrolyse:
• Weinig vuil: 2 uren.
• Middelmatig vuil: 2 ½ uur.
• Zeer vuil: 3 uren.
Reiniging en onderhoud
207
NL
2. 2 minuten na aanvang van de pyrolyse
wordt de deur geblokkeerd (het lampje
van de deurblokkering licht op),
door een voorziening die elke poging tot
opening verhindert.
3. Na afloop van de pyrolyse blijft de deur
geblokkeerd tot de temperatuur binnenin
de oven een veilig niveau bereikt. Wacht
tot de oven is afgekoeld en veeg de
restjes binnenin weg met een
microvezeldoek.
Instelling van de geprogrammeerde
pyrolyse
Het tijdstip waarop de pyrolyse begint kan
net zoals de andere functies worden
geprogrammeerd.
1. Selecteer de duur van de pyrolyse, en
druk op de temperatuurknop. Op de
display verschijnt de huidige tijd en de
controlelamp licht op.
2. Draai de temperatuurknop naar links of
rechts om het tijdstip voor het einde van
de pyrolyse in te stellen.
3. Na enkele seconden lichten de
controlelampen en vast op en is
de oven in stand-by tot het tijdstip
waarop de reinigingscyclus moet
worden gestart.
Het is niet mogelijk om een functie
te selecteren wanneer de
deurblokkering ingeschakeld is.
Tijdens de eerste pyrolyse kunnen
er onaangename geurtjes
voorkomen, door verdamping van
de olieachtige productiestoffen. Dit
is een normaal verschijnsel dat na
de eerste reinigingscyclus
verdwijnt.
Tijdens de pyrolyse maken de
ventilatoren meer geluid omdat ze
sneller draaien. Dit maakt deel uit
van de normale werking om de
warmte beter af te voeren. Na de
pyrolyse blijft de ventilatie
automatisch ingeschakeld, en dit
lang genoeg zodat oververhitting
van de wanden van de meubels
en de voorkant van de oven wordt
vermeden.
Als het resultaat van de pyrolyse
bij de minimum tijdsduur niet
voldoende is, wordt aanbevolen
om voor de volgende
reinigingscycli een langere
tijdsduur in te stellen.
Het is niet mogelijk om een functie
te selecteren wanneer de
deurblokkering ingeschakeld is.
Reiniging en onderhoud
208
4.11 Buitengewoon onderhoud
Vervanging van de lamp voor de
binnenverlichting
1. Verwijder alle accessoires uit de oven.
2. Verwijder de geleiderframes voor
roosters/ovenschalen.
3. Verwijder de kap van de lamp met
gereedschap (bijv. een
schroevendraaier).
4. Draai de lamp los en verwijder ze.
5. Vervang de lamp met een soortgelijke
(40W).
6. Hermonteer de bedekking op correcte
wijze, zodat het profiel van de interne
ruit naar de deur gericht is.
7. Druk goed op de bedekking zodat ze
perfect aan de fitting hecht.
Delen onder elektrische stroom
Gevaar voor elektrische schok
• Schakel de stroomtoevoer naar het
apparaat uit.
Raak ze niet direct met de vingers
aan, gebruik altijd isolerend
materiaal.
Reiniging en onderhoud
209
NL
Oplossingen voor problemen…
De display is volledig uitgeschakeld:
• Controleer de stroomtoevoer.
Controleer of een eventuele omnipolaire
schakelaar vóór de stroomtoevoer van
de oven zich op “On” bevindt.
De oven verwarmt niet:
• Controleer of de stand “showroom”
ingesteld is (raadpleeg voor meer
informatie de paragraaf “Secundair
menu”).
De bedieningen reageren niet:
• Controleer of de stand
“kinderbeveiliging” ingesteld is
(raadpleeg voor meer informatie de
paragraaf “Secundair menu”).
De bereidingstijden blijken te hoog
tegenover diegene die worden aangeduid
in de tabel:
• Controleer of de stand “beperkt
verbruik” ingesteld is (raadpleeg voor
meer informatie de paragraaf
“Secundair menu”).
Na de automatische reinigingscyclus
(pyrolyse) kan geen functie geselecteerd
worden:
• Controleer of de deurblokkering
uitgeschakeld is. Indien dit niet het geval
is, is de oven voorzien van een
bescherming die de uitvoering van een
functie verhindert terwijl de
deurblokkering actief is. Dit is het geval
omdat de temperatuur in de oven
zodanig hoog is dat geen enkele
bereiding kan uitgevoerd worden.
De display zal het opschrift “ERR4”
weergeven:
• De deurblokkering is niet goed aan de
deur gekoppeld; dit omdat het mogelijk
is dat de deur toevallig werd geopend
tijdens de activering van de blokkering
zelf. Schakel de oven uit en weer aan,
en wacht enkele minuten voordat een
nieuwe reinigingscyclus wordt
geselecteerd.
De ventilator stopt met draaien wanneer de
deur wordt geopend tijdens een
geventileerde functie:
• Dit is geen defect, maar de normale
werking van het product. Ze is nuttig
wanneer u tijdens de bereiding het
voedsel wilt controleren, zodat niet te
veel warmte verloren gaat. Wanneer de
deur wordt gesloten, zal de ventilator
weer gaan draaien.
Wanneer het probleem niet wordt
opgelost, of voor andere types
van defecten, neem contact op
met het dichtstbijzijnde
servicecentrum.
Indien andere foutberichten ERRx
worden gesignaleerd:
noteer het foutmelding, en de
ingestelde functie en temperatuur,
en neem contact op met het
plaatselijke servicecentrum.
Installatie
210
5 Installatie
5.1 Elektrische aansluiting
Algemene informatie
Controleer of de kenmerken van het
stroomnet overeenstemmen met de
gegevens op het identificatieplaatje.
Het identificatieplaatje bevat de technische
gegevens, het serienummer en de
merknaam van het apparaat.
Dit plaatje mag nooit verwijderd worden.
Het apparaat functioneert op 220-240 V~.
Gebruik een driepolige kabel type
H05V2V2-F (kabel 3 x 1,5 mm
2
, voor de
diameter van de interne geleider).
Voorzie de aarding met een kabel van
minimaal 20 mm langer dan de andere.
Vaste aansluiting
Voorzie een meerpolige onderbreking voor
de voeding, overeenkomstig de
installatienormen.
De schakelaar dient op een eenvoudig te
bereiken plaats en in de nabijheid van het
apparaat te zijn aangebracht.
Aansluiting met stekker en stopcontact
Controleer of de stekker en het stopcontact
van hetzelfde type zijn.
Gebruik geen verloopstekkers, adapters of
aftakkingen, omdat ze oververhitting of
brand zouden kunnen veroorzaken.
5.2 Vervanging van de kabel
1. Schroef de schroeven van het carter
achteraan los en verwijder het carter om
toegang te krijgen tot het klemmenbord.
2. Vervang de kabel.
3. Controleer of de kabels (oven of
eventuele kookplaat) een optimaal
traject hebben, zodat eender welk
contact met het apparaat wordt
vermeden.
Elektrische spanning
Gevaar voor elektrische schok
• Laat het apparaat aansluiten door
gekwalificeerd technisch personeel.
De aarding moet verplicht aangebracht
worden volgens de voorziene
veiligheidsnormen van de elektrische
installatie.
• Schakel de stroomtoevoer uit.
Elektrische spanning
Gevaar voor elektrische schok
• Schakel de stroomtoevoer uit.
Installatie
211
NL
5.3 Plaatsing
Draagpotten
Verwijder de doppen van draagpotten aan
de voorzijde van de oven.
Plaats het apparaat in het meubel.
Bevestig het apparaat aan het meubel met
de schroeven.
Bedek de draagpotten met de voorheen
verwijderde doppen.
Afmetingen van het apparaat (mm)
Zwaar apparaat
Pletgevaar
• Plaats het apparaat op het meubel
samen met een tweede persoon.
Druk op de open deur
Gevaar voor beschadiging van
het apparaat
• Gebruik de deur niet als hefboom om
het apparaat in het meubel te plaatsen.
• Oefen niet te veel kracht uit op de
geopende deur.
Warmteontwikkeling tijdens
werking van het apparaat
Brandgevaar
• Controleer of het materiaal van het
meubel brandbestendig is.
• Controleer of het meubel voorzien is
van de vereiste openingen.
Installatie
212
Plaatsing onder een werkblad (mm) Inbouw in een kolom (mm)
Ga na of het achterste/onderste
deel van het meubel voorzien is
van een opening van ongeveer 60
mm.
Ga na of het bovenste/achterste
deel van het meubel voorzien is
van een opening van ongeveer
35-40 mm diep.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42

Smeg SF 122 BE de handleiding

Type
de handleiding