Zanussi BMS641X Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding
40
NEDERLANDS
Gefeliciteerd met de aanschaf
van uw nieuwe inbouwoven
Wij zijn verheugd dat u een Zanussi-product heeft
en wij zijn er van overtuigd dat u veel gemak
en plezier van uw nieuwe oven
zult hebben. Zoals met alle apparaten duurt het
enige tijd voordat u alle functies en bijzonderheden
zult kennen, maar daarna zult u de oven
niet meer kunnen missen.
Voordat u de oven gebruikt
Lees de gebruiksaanwijzing nauwkeurig door.
Het noteren van gegevens.
Voor service en voor reserve onderdelen kunt u
ZICH wenden tot uw leverancier of tot ELGROEP
FABRIEKSSERVICE. (zie achterin)
Hierbij dient u het productnummer en het
modelnummer van de oven te weten.
Deze informatie vindt u op het typeplaatje midden-
achter de ovendeur. Noteer deze gegevens hier
zodat u ze bij de hand hebt, mocht u ze nodig
hebben.
LET OP! Bewaar uw kwitantie of uw aankoopnota.
MODEL:
PRODUCTNUMMER:
AANKOOPDATUM:
41
Kinderbeveiliging (n. 35791)
(Modellen van roestvrij staal)
Hoewel al onze apparaten beantwoorden aan de
Standaard Europese Veiligheidsnormen is het
desondanks mogelijk een extra beveiliging voor
kinderen te installeren op de ovendeur. Deze
beveiliging biedt de hoogst mogelijke zekerheid aan
kinderen tijdens het gebruik van de oven. Deze
beveiliging moet worden aangebracht op de
ovendeur. De extra beveiliging kan worden gekocht
bij Distriparts. Op bladzijde 3 (fig. 14) treft u het type
plaatje aan, waarop u de nodige informatie zult
aantreffen, zoals type- en productnummer. De
beschrijving hoe deze beveiliging moet worden
aangebracht treft u aan in de verpakking van deze
beveiliging.
Dit apparaat voldoet
aan de EEG-richtlijnen:
- 73/23 - 90/683 (lage spanning);
- 89/336
(elektromagnetische verenigbaarheid);
- 93/68 (algemene richtlijn)
en bijbehorende wijzigingen.
Algemene waarschuwingen en adviezen
Het is uiterst belangrijk dat het bij het apparaat behorende instructieboekje bewaard blijft. Zou
het apparaat door u aan iemand anders gegeven of verkocht worden, of zou het apparaat in het
huis van waaruit u verhuist achterblijven, dan dient de nieuwe gebruik(st)er over het
instructieboekje en de daarin opgenomen waarschuwingen te kunnen beschikken.
Deze waarschuwingen zijn bedoeld voor uw en andermans veiligheid. U wordt geacht ze gelezen
te hebben, alvorens u het apparaat installeert en/of in gebruik neemt.
Zorg ervoor dat alle verpakkingsmaterialen, ook in
het apparaat verwijderd worden. Zorg ervoor dat de
verpakkingsmaterialen op een natuurvriendelijke
manier opgeruimd worden.
Het apparaat is zwaar en moet voorzichtig behandeld
worden bij het verplaatsen. Verplaats het apparaat
nooit aan de handgreep.
Dit apparaat is bedoeld voor het gebruik door
volwassenen. Het is gevaarlijk om kinderen het
apparaat te laten bedienen of als speelgoed te laten
gebruiken.
Deze oven is ontwikkeld voor het bereiden van
etenswaren en mag niet gebruikt worden voor andere
doeleinden.
Het is gevaarlijk om, in welke vorm dan ook, dit
apparaat of eigenschappen daarvan te veranderen.
Uit het oogpunt van hygiëne en veiligheid moet de
oven goed schoon gehouden worden. Voedselresten
en vetten kunnen in de oven ontvlammen.
Houd tijdens in het gebruik zijn van de oven kinderen
uit de buurt. Ook na het uitschakelen van de
stroomtoevoer blijft de ovendeur nog lange tijd heet.
Tracht in geen geval een storing of een defect zelf te
repareren. Reparaties welke niet door deskundige
personen worden uitgevoerd, kunnen tot schade of
letsel leiden.
Zorg ervoor, dat bij het niet gebruiken van de oven de
knoppen op de nulstand staan.
Zorg ervoor, dat snoeren van andere apparaten niet
in de buurt komen van de hete delen van de oven, of
bekneld raken tussen de ovendeur en de oven.
Gebruik de oven niet als opbergplaats. Plaats nooit
iets in de oven dat zou kunnen smelten.
Een eventueel noodzakelijke wijziging van de
elektriciteitsvoorziening ten behoeve van de
installatie van dit apparaat, dient eveneens door een
erkend installateur te worden uitgevoerd.
Laat het fornuis altijd afkoelen voordat u het
schoonmaakt, zorg er bovendien voor dat de oven
afgekoppeld is door de steker uit het stopcontact te
halen, zeker bij onderhoud van de oven. Zorg ervoor
dat alle knoppen in de nulstand staan.
Als bij het in de oven zetten van etenswaren, olie of
vet wordt gemorst, verwijder dat dan voor het
aanzetten van de oven. Dat voorkomt smaakbederf.
Zorg ervoor, dat aluminium folie of andere hitte
bestendige materialen niet in contact komen met
de verwarmingselementen.
Laat de ovendeur nooit met een klap naar beneden
vallen, houd de deur tegen tot hij open is. Ga niet
direct voor de oven staan, er kan hitte ontsnappen.
Laat inspectie- en/of herstelwerkzaamheden
uitvoeren door ELGROEP FABRIEKSSERVICE
en laat geen andere dan originele DISTRIPARTS
onderdelen plaatsen.
De fabrikant wijst elke aansprakelijkheid ten
aanzien van schade of letsel af, indien
bovenstaande veiligheidsmaatregelen niet
werden getroffen of in acht genomen.
FABRIKANT:
ELECTROLUX ZANUSSI S.p.A.
Viale Bologna 298 - 47100 FORLI’ (Italie)
42
Inhoudsopgave
Oven Functieknop (Fig. 1)
Onderstaande symbolen verschijnen in het venster.
0 UIT
Alleen de ovenverlichting AAN
Boven- en onderelement AAN
Alleen bovenelement AAN
Alleen onderelement AAN
Grill-element 1750 W AAN
Grill-element 2550 W AAN
Grill-element en circulatieventilator
afwisselend AAN
Hetelucht-systeem AAN
Alleen cirkulatieventilator AAN,
ten behoeve van ontdooie
Het kiezen van de gewenste functie geschiedt door de
functieknop op het symbool te draaien.
6. Het schoonmaken en onderhoud blz. 46
7. Enkele tips mocht
er iets niet werken ........................ blz. 47
8. Technische gegevens .................. blz. 47
9. Het installeren............................... blz. 48
Het Inbouwen.............................. blz. 48
Het vastzetten van de oven ........ blz. 48
10.Waarschuwingen voor
de Installateur ............................... blz. 48
Elektrische Verbinding................ blz. 48
Garantiebepalingen en service ... blz. 49
1. Het Bedieningspaneel (blz. 2)
Thermostaatknop (Fig. 2)
De gewenste temperatuur kunt u kiezen door de knop
met de wijzers van de klok mee te draien. De
temperatuurkeuze loopt van 50° C tot max 250° C.
De beveiligingsthermostaat
Voor de veiligheid van de gebruiker is de oven voorzien
van een beveiligingsthermostaat. Bij een eventueel
optredend defect van de hoofdthermostaat met als
gevolg oververhitting schakelt deze beveiligings-
thermostaat de oven uit.
Als dit onverhoopt een keer gebeurt, probeer dan onder
geen voorwaarde de oven zelf te repareren, maar
waarschuw direkt Elgroep Fabrieksservice.
De koelventilator
De oven is uitgerust met een koelventilator welke de
elektrische schakeldelen, de bedieningsknoppen en de
deurgreep tijdens de werking koelt.
Teneinde oververhitting te vermijden blijft, na het
uitschakelen van de oven, de ventilator draaien tot de
temperatuur voldoende is gedaald.
Kontrolelampje "In Bedrijf" (BMS 641 X)
Dit lampje brandt als de oven in bedrijf is.
De verzonken knoppen (Fig. 4)
De knoppen van de oven kunnen geheel verdwijnen in
het bedieningspaneel dorr ze in te drukken als de oven
niet in gebruik is.
1. Het Bedieningspaneel.................. blz. 42
2. Het instellen van de
Elektronischeklok......................... blz. 43
3. Het gebruik van de oven
voor de eerste keer ...................... blz. 44
4. Het gebruik van de oven.............. blz. 44
Bakken en braden
op conventionele wijze ............... blz. 44
Hete-lucht circulatie .................... blz. 44
Het ontdooien ............................. blz. 44
Raadgevingen............................. blz. 45
5. Advies-tabel voor
het bakken en braden .................. blz. 45
Het thermostaatlampje
Zodra de gewenste temperatuur is ingesteld licht het
lampje op en blijft branden tot de ingestelde temperatuur
is bereikt, daarna blijft het lampje pendelen om aan te
tonen dat de temperatuur wordt wastgehouden.
43
2. Het instellen van de Elektronischeklok
Dag- en kooktijdinstelling
Uitzetten van het signaal A
Instelling
kooktijdtoets B
Einde
kooktijdtoets C
Handbedieningstoets D
knop plus of min
instellen E
Automatische
instelling aan
Programma in
werkingslampje
Het instellen van de dagelijke tijd (24 uur)
Druk tegelijkertijd op de toetsjes
A en B en stel vervolgens de tijd
van de dag in met draaiknop E.
Handbediening
Het gebruik als kookwekker
Het instellen van de kooktijd
Houdt toets B ingedrukt, stel met
toetsje E de gewenste tijdsduur in.
Het AUTO signaal verschijnt
rechts in beeld. Kies nu de
gewenste functie en stel de
Het automatisch gebruik
Bij tijdelijke stroomuitval verliest de klok alle gegevens (dagelijkse tijd, ingestelde of ingeschakelde
programma's). Zodra het apparaat weer wordt gevoed knipperen de cijfres in het venster. De klok
moet opnieuw worden ingesteld.
Om de oven hadmatig te regelen
moet toetsje D worden ingedrukt.
De programmaklok kan
gebruikt worden als
uitschakelklok. Houdt toetsje
A ingedrukt, stel met E de
verlangde tijdsduur in tot
max. 23 uur en 59 min. Na
Houdt toets B ingedrukt, stel
met toetsje E de gewenste
tijdsduur in. Houdt dan toetsje
C in gedrukt en zet met toetje E
de klok op de gewenste einde
kooktijd. Stel dan de fuktie en
de temperatuur in. Het
temperatuurlampje en
verlichting van de oven blijven
uit tot de oven inschakelt. Na
afloop van de ingestelde tijd
waarschuwt een geluidssignal
gedurende ongeveer 2
- +
A
U
T
O
A
U
T
O
- +
- +
- +
- +
A
U
T
O
A
U
T
O
- +
A
U
T
O
A
U
T
O
- +
A
U
T
O
A
U
T
O
deze tijd ingesteld te hebben komt de dagelijkse tijd
weer in beeld. Na afloop van de ingestelde tijd
waarschuwt een geluidssignal gedurende ongeveer
2 minuten dat de oven uitgezet kan worden. Het
geluidssignal kan worden uitgezet kan worden. Het
geluidssignal kan worden uitgezet door op toetsje A
te drukken.
temperatuur in. Na afloop van de ingestelde tijd
waarschuwt een signal gedurende ongeveer 2
minuten de oven uitgezet kan worden. Het
geluidssignal kan worden uitgezet door op
toetsje A te drukken.
minuten, trwijl tegelijkertijd het woord AUTO
oplicht. De oven werkt nu niet meer. Zet de
knoppen van de oven weer op de nulstand. Het
geluidssignal kan worden uitgezet door op toetsje
A te drukken.
44
Opgelet:
Gebruik altijd ovenhandschoenen voor het uit de
oven nemen van hete schalen of pannen.
De in de oven bereikte temperatuur kan 250°C zijn.
Gebruik daarom altijd materialen die bestand zijn
tegen hoge temperaturen.
Plaats nooit kookgerei op de bodem van de oven.
Bedek nooit de bodem van de oven met folie. Door
het bedekken van de oven kan er schade aan de
bodem optreden, terwijl het bak/braadresultaat
nadelig wordt beÏnvloed.
Wees voorzichtig met oliën en vetten, deze kunnen
bij oververhitting brand veroorzaken.
Om dezelfde reden wees voorzichtig met het inzetten
of uitnemen van voedsel en voorkom dat er vet of olie
op de bodem van de oven komt. Moch dit gebeuren
verwijder dit dan zeer zorgvuldig om rook en luchtjes
te voorkomen.
Gebruik de oven met de deur gesloten
Het plaatsen van de ovenrekken (Fig. 7)
Om beter kookresultaten te behalen is het mogelijk de
legrekken op diverse hoogten te plaatsen. Let op dat de
rekken op de juiste manier in de oven geplaatst worden
(Fig. 7)
Zodra voedsel wordt verwarmd onstaat er stoom
die in contact komt met het glas van de ovendeur
en vervolgens waterdruppels op het glas vormt.
Dit is normaal en wordt niet door een fout in de
oven veroorzaakt. We adviseren deze druppels
na ieder gebruik te verwijderen.
4. Het gebruik van de oven
3. Het gebruik van de oven voor de eerste keer
Na het plaatsen van de oven ga dan als volgt te werk:
a) zet de thermostaatknop op MAX;
b) zet de ovenfunctieknop op traditioneel koken
( );
c) laat de oven (leeg) 45 minuten lang werken;
d) zet een raam open voor frisse lucht.
Tijdens de eerste paar minuten zal er rook met een
onaangename geur onstaan, dit wordt veroorzaakt door
het isolatiemateriaal en vettige restanten op het
materiaal, erop gekomen tijdens de produktie.
Hete-lucht circulatie
(
)
Draai de keuzeschakelaar op en stel de gewenste
temperatuur in met de thermostaatknop. De ventilator
Bakken en braden op conventionele wijze
Draai de keuzescahkelaar op en stel de gewenste
temperatuur in met de thermostaatknop.
In deze functie worden het boven- en onderelement
gebruikt en door het rek meer naar boven of naar
onderen te plaatsen kunt u de hitte zelf verdelen.
Voordat u de oven gaat gebruiken reinig dan eerst de
legrekken en afdruipschaal grondig met een
afwasmiddel.
Opgelet: de kans bestaat, dat bij onzorgvuldig
gebruik van de ovendeur vingers beklemd raken.
Bij het openen van de deur altijd de handgreep in het
midden beetpakken (Fig. 5)
van hete-luchtsysteem zorgt ervoor dat de gehele
ovenruimte wordt verwarmd en geeft daarom de
gelegeheid meerdere gerechten tegelijkertijd te bereiden.
Indien u twee maaltijden tegerlijkertijd wilt bereiden, dan
adviseren wij u richel een en drie te gebruiken (Fig. 7).
Het ontdooien
Draai de keuzeschakelaar op en zet de knop van de
thermostaat op UIT ().
Voor het ontdooien van diepvriesprodukten wordt alleen
de ventilator aangezet, de circulerende lucht ontdooit
het produkt sneller dan op het aanrecht.
Grilleren
De funktieknop schakelt u in de stand voor grilleren
(Grill-element), (Turbogrill-element), (Grill-
element en circulatieventilator) en de thermostaatknop
draait u op MAX, tenzij anders aanbevolen.
Raadgevingen voor bakken en braden
Het vlees kan op een schotel geplaatst worden die voor
het braden in de oven geschikt is of direct op het rooster,
waaronder de lekschaal zal worden geplaatst om de jus
te verzamelen. Het rooster moet zoals in fig. 6 getoond
ingevoegd worden. Laat vlees na braden minstens 15
minuten staan alvorens het aan te snijden. Hiermee
wordt het verloren gaan van vleesnat voorkomen. Doe
wat water in de lekschaal om het ontstaan van rook,
door het verbranden van vet te vermijden. Herhaal dat
af en toe om condensvorming tegen te gaan.
45
Gerecht
Hete- Conven- Hete- Conven- Hete- Conven-
lucht tioneel lucht tioneel lucht tioneel
Roerdeeg
cake 1 en 3 1 140-160 175-200 70-80 50-60
tulband 1 en 3 1 140-160 175-200 70-80 50-6
appelcake 1 en 3 1 120-140 175-200 80-90 50-60
Klopdeeg
mokkataart (24 Ø) 1 en 3 1 150-160 175-200 35-40 30-40
petit fours 1 en 3 2 150-160 175-200 25-30 15-20
slagroomtaart (24 Ø) 1 en 3 1 150-160 175-200 35-40 30-40
Kneeddeeg
zandkoekjes 1 en 3 2 140 175-200 ca 25 ca 15
boterkoek 1 en 3 1 150-160 175-200 ca 30 30-40
appeltaart 1 en 3 1 150-160 175-200 ca 60 55-65
Roldeeg
banketstaaf 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 40 35-45
saucijzenbroodjes 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 40 35-45
pasteitjes 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 30 ca 25
Spuitdeeg
spritskoekjes 1 en 3 2 140-160 175-200 30-40 15-20
kaasbolletjes 1 en 3 2 140-160 175-200 25-30 15-20
Gistdeeg
brood 2 (1 en 3*) 1 180-200 225-250 30-35 ca 30
krentebrood 1 en 3* 1 160-180 200-225 40-45 ca 40
Vlees braden
kalfsfricandeau (gaar), 1 1/2 kg
2 2 160 175-200 ca 90 55-65
rosbief (rood), 1 1/2 kg 2 3 200 250 ca 35 ca 25
varkensfricandeau (gaar), 1 1/2 kg
2 2 160 175-200 ca 100 70-80
lamsbout (gaar), 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 60 40-50
Gevogelte braden
kip, 1 kg 2 2 160 175-200 ca 75 55-65
babykalkoen, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 135 100-120
tamme eend, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 165 120-150
Wild braden
haas, 1 1/2kg 2 2 160 175-200 ca 180 ca 150
reerug, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 165 100-120
konijn, 2 kg 2 2 160 175-200 ca 150 100-120
Vis stoven
kabeljauw-moten (alu folie) 1 en 3 2 160 175-200 ca 40 ca 30
visschotel 2 2 160 175-200 ca 40 ca 20
Tijd in
minuten
Plaats van onderaf
gerekend
5. Advies-tabel voor het bakken en braden
Oven-
temperatuur
Raadgevingen voor bakken en braden
Gebak vergt doorgaans een matige temperatuur (150-
200 °C), daarom moet de oven ongeveer 10 minuten
voorverwarmd worden.
Open tijdens het bakken de ovendeur niet, voordat
driekwart van de baktijd verstreken is. Gebak dat
gegarneerd wordt eerst tweederde van de baktijd laten
bakken en pas daarna garneren en afbakken. De
resterende baktijd hangt sterk af van de soort en
hoeveelheid van de garnituur. Roerdeeg moet moeilijk
van de lepel gaan anders wordt de baktijd onnodig lang
door teveel aan vocht.
Bij gebruik van twee bakblikken moet een richel
vrijgelaten worden.
Het gebruik van de grill
Bijna alle vleessoorten kunnen gegrilleerd worden,
behalve rollades, gehakt vlees en bepaalde stukken
mager wild.
Vlees en vis aan beide kanten met olie invetten en op
het grillrooster leggen. De richelhhoogte hangt af van
het soort vlees.
De lekschaal moet in eerste richel van onderaf geschoven
worden. Bij het grilleren verdient het aanbeveling om
eerst een beetje water in de lekschaal te doen, zodat het
vastbakken van afdruipend vet wordt voorkomen.
46
De Ovendeurrand
Het goed werken van de oven is mede afhankelijk van
het deurrubber geplaast tussen de oven en de deur.
Controleer regelmatig de conditie van dit rubber, houd
het schoon en geruik nooit agressieve
schoonmaakmiddelen.
Als het deurrebber beschadigd is laat din dan vervangen
door Elgroep Fabrieksservice.
6. Het schoonmaken en Onderhoud
Overtuig u ervan dat de oven is uitgeschakeld vóór u
hem schoonmaakt. Trek daartoe de steker uit het
stopcontact of zet de installatie schakelaar op Uit.
Wacht tot de oven is afgekoeld.
De accessoires en de binnenkant kunt u met heet water
en een afwasmiddel schoonmaken. Gerbuik evt. een
ovenreiniger (spuitbus), maar dan alleen voor de
zijwanden en de bodem. Gebruik geen schuurmiddelen,
agressieve of giftige stoffen voor het schoonmaken.
Om het schoonmaken te bevorderen kan de bodemplaat
eruit worden genomen.
Vetresten laten zich het best verwijderen met warm
water als de ovenruimte nog handwarm is.
De emaillering van de ovenruimte is uiterst duurzaam.
Zuren, zoals die voorkomen in citroenen, pruimen en
rabarber, kunnen echter bij het morsen matte vlekken
veroorzaken. Verwijder de vlekken zo snel mogelijk.
Zijn dit soort vlekken toch ontstaan, dan zijn ze niet meer
te verwijderen. Dit stoort de goede werking van de oven
echter niet.
De voorkant van de oven kunt u naar behoefte reinigen
met warm water en een neutraal schoonmaakmiddel.
Moderne schoonmaakmiddelen drogen doorgaans
streeploos op.
Denk bij het kopen van reinigingsmiddelen ook aan
natuurvriendelijke middelen.
Verwijderen van de ovendeur
Als tijdens het schoonmaken van de ovenbinnenkant de
deur in de weg zit, of bij het schoonmaken tussen de
glasdeuren, kan de deur tijdelijk verwijderd worden of
uiteen worden genomen.
Tijd in
minuten
Plaats van onderaf
gerekend
Hoeveelheid
Gerecht
Varkenskarbonade 4 á 6 stuks 4 12 8
Biefstuk 4 á 6 stuks 4 10 6
Worstijes 15 á 20 stuks 4 12 5
Brood roosteren 4 3 1
De lekschaal moet in de eerste richel van oderaf gerekend geschoven worden.
Het verdient aanbeveling om hij het bereiden van meerdere gerechten tegelijk de geadviseerde tijden met 10 minuten te verlengen.
De bak-en braadtijden hebben betrekking op de eerst eengegeven richelhoogte. De richelhoogte tussen haakjes gezet zijn dje
welke gelijktijdig voor het bakken of braden van andere gerechten kunnen worden gebruikt, bij dezelfe temperatuur.
Ga als volgt te werk:
1) Open de deur geheel;
2) Klap de beugeltjes op de scharnieren om (fig. 8);
3) Slui de deur tot hij stuit (staat dan schuin open);
4) Til de deur met beide handen iets op en trek hem
naar u toe uit het ovenfront (fig. 8);
5) Leg de deur op een vlakke ondergrond, bv tafel;
6) Draai de schroeven links en rechts los A (Fig. 9);
7) Trek het glas van de deur voorzichtig omhoog.
Maakde binnekant van het glas alleen schoon met
warm water en een zachte doek.
Om de deur weer in elkaar te zetten en in de oven te
plaasten volgt u de omgekeerde procedure.
BMS 641 X - De ovendeur wast U enkel met warm water
en vermijdt U het gebruik van ruwe doeken of
schuurmiddelen.
Vetfilter
Gedurende het braden of grilleren van vlees onstaat
een vettige damp, welke op de ventilatorbladen neerslaat.
Om dat te voorkomen plaatst u vóór u gaat braden of
grilleren, het vetfilter (Fig. 12).
Wij adviseren u het filter steeds na gebruik te reinigen in
heet water met een afwasmiddel. Om het filter te
verwijderen drukt u het lipje naar boven.
Gerecht Hoeveelheid in kg. Richel van onder Temperatuur in °C Tijd in minuten
Varkensfricandeau 1,5 kg 2 170 150
Rosbief 1,5 kg 3 200 45
Kip 1,2 kg 2 190 75
GRILLEREN
HETELUCHT-GRILLEREN
47
WAT TE DOEN
De oven is niet goed ingesteld, dus controleer of de oven
op handbediening staat
of
Controleer de "stoppen" in de meterkast.
Zet de thermostaatknop op enn temperatuur
of
Zet de ovenfunctieknop op een functie
Zet de ovenfunctieknop op een functie
of
Het ovenlampje is stuk. Vervang dit en volg de reeds eerder
gegeven instructies. Koop de lamp bij Distriparts.
Raadpleeg het receptenboek en stel de juiste kooktijd in.
Laat voedsel niet langer dan 15 minuten na de kooktijd in
de oven staan.
HET PROBLEEM
De oven doet niets
Het thermostaatlampje brandt niet
De binnenverlichting gaat niet aan
De kooktijd duurt te lang of te kort
Condensatie in de oven
Het vervangen van het ovenlampje
Overtuig u ervan dat de oven uitgeschakeld vóór u het
lampje vervangt. Trek daartoe de steker uit het
stopcontact of zet de installatie schakelaar op Uit.
Wacht tot de oven is afgekoeld.
Indien het lampje van de binnenverlichting vervangen
moet worden, dan kunt u het verwijderen door het kapje
los te draaien (Fig. 13)
Vervang het lampje tegen hetzefelde model, 230V/25W
met E14-fitting, bestand tegen een temperatuur van
300°C.
7. Enkele tips mocht er iets niet werken
Voordat Elgroep Fabrieksservice gewaarschuwd wordt is het verstandig
eerst bovenstaande tips te volgen.
Aanbevelingen voor de reiniging
Om de reiniging binnen in de oven te vergemakkelijken
kan men het bovenste verwarmingselement
(bovenelement en grill) omlaag draaien. Laat de oven
eerst afkoelen en controleer of hij is uitgeschakeld.
Draai de schroeven die het element vasthouden los (zie
fig.10). De eerste keer kunt u het beste een
schroevendraaier gebruiken. Trek nu het
verwarmingselement voorzichtig omlaag. Vanaf dit
ogenblik kan men de oppervlakte van de oven reinigen
(zie de algemene aanbevelingen voor de reiniging).
Het verwarmingselement weer op zijn plaats zetten en
de schroeven weer stevig vastdraaien.
Controleer of het element stevig vastzit om te
voorkomen dat de grill tijdens het gebruik naar
beneden komt.
8. Technische Gegevens
Buitenafmetingen
inbouw hoogte:580mm
van de oven hoogte
{
tussen frame: 591mm
breedte 560mm
diepte 550mm
Binnenafmetingen hoogte 325mm
van de breedte 440mm
ovenruimte diepte 390mm
oven inhoud 53 liter
Temperatuur regelbaar van 50° tot 250°C
Conventioneel gebruik 1800 W
Grilleren 1750 W
Hetelucht-Grilleren 2550 W
Hete-lucht gebruik 2000 W
Ovenverlichting 25 W
Koeling ventilator 20 W
Circulatieventilator 30 W
Totale aansluitwaarde 2560 W
Lichtnetspanning (50Hz) 230 V
48
9. Het Installeren
Het inbouwen
Het is belangrijk dat de afmetingen en de materialen van
de kast, waarin de oven geplaatst wordt juist zijn en
bestand zijn tegen temperatuur stijgingen van ten minste
60°C.
Een juiste installatie moet garanderen dat het niet
mogelijk is in aanraking te komen met delen van de oven
die onder elektrische spanning staan. Zorg ervoor bij
het installeren gebruik te maken van goed geïsoleerde
aansluitsnoeren en voorkom kortsluiting.
Wij adviseren de oven niet te dicht op een koelkast of
vriezer te plaatsen, dit kan de werking van genoemde
apparaten beïnvloeden.
Het installeren
Schuif de oven in de ovenkast.
Open de deur van de oven en zet de oven vast met 4
houtschroeven, die passen in de uitsparingen van het
frame (Fig.18).
Indien er boven de oven een elektrische kookplat wordt
geplaast, dan kan deze niet op de oven worden
aangesloten. Elk apparaat heeft zijn eigen aansluiting.
Dat maakt het uitnemen van de oven indien nodig
gemakkelijker en is bovendien veiliger.
10. Waarschuwingen voor de Installateur
De volgende gebruiksaanwijzingen zijn tot een gekwalificeerd technicus gericht, die de installatie uitvoert, zodat
hij de installatie en de verbindingen op de juiste manier kan uitvoeren, de huidige wetten en normen in acht
nemende. Iedere tussenkomst na aansluiting dient te worden uitgevoerd met afgekoppelde of uitgeschakelde
stroomtoevoer.
De installatie en de elektrische aansluiting van het apparaat moeten door een erkend vakman gebeuren.
Elektrische Verbinding
Het apparaat wordt zonder elektrische voedingskabel
geleverd; men moet deze dus voorzien van een
voedingskabel met standaard stekker en aanpassen,
geschikt voor de totale elektrische lading, aangewezen
op het identificatieplaatje.
Voordat men hiertoe overgaat controleren dat:
de verbinding moet worden uitgevoerd met in acht
neming van de huidige normen;
de zekeringen en de elektrische installatie van het
huis de lading van het apparaat kunnen dragen (zie
het typeplaatje van de functionering);
het stopcontact is voorzien van een deugdelijke
aardleiding, volgens de huidige normen en wetten;
men gemakkelijk bij stopcontact of de meerpolige
schakelaar kan komen die men heeft gebruikt voor
de verbinding.
de meerpolige schakelaar moet tussen de
schakelcontacten een minimale ruimte hebben van
3 mm. De aardleiding mag nooit worden onderbroken
(geel/groene draad);
de kabel moet zo geïnstalleerd worden dat de kabel
niet heter kan worden dan 50°c boven de
kamertemperatuur;
om de oven aan te sluiten moet de plaat op de
achterzijde verwijderd worden om bij het
klemmenbord te komen (Fig. 20)
AANSLUITING van de stroomtoevoer
Het apparaat wordt afgeleverd voor aansluiting 50 Hz
"220-230V".
De oven BMS 641 wordt met aansluitkabel type H05
RR-F, diameter 3 x 1,5 mm
2
, geleverd.
De oven BST 6 wordt zonder aansluitkabel geleverd.
Als toevoerleidingen zijn de volgende soorten geschikt,
lettende op de benodigde respectievelijke doorsnede
van de leiding.
H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
Waarschuwing
Het aansluiten mag alléén door een erkend vakman
geschieden.
De fabrikant wijst elke aansprakelijkheid ten
aanzien van schade of letsel of, indien
bovenstaande veiligheidsmaatregelen niet
werden getroffen.
60
Nederland
Vennootsweg 1 - 2404 CG Alphen aan den Rijn
Postbus 120 - 2400 AC Alphen aan den Rijn
Storingsmeldingen op werkdagen
tijdens kantooruren:
Tel.: (0172) 46 83 00
Fax.: (0172) 46 82 55
Onderdelenverkoop op werkdagen tijdens kantooruren:
Tel.: (0172) 46 84 00
Fax.: (0172) 46 83 76
België
Bergensesteenweg 719
1502 Halle (Lembeek)
Thuisherstellingen:
Tel.: 02-3630444
Fax.: 02-3630400
Wisselstukken:
Tel.: 02-3630555
Fax.: 02-3630500
Bij aanspraak op kosteloos herstel dient het origineel van
de betreffende aankoopnota, of kwitantie te worden
getoond of meegezonden.
Algemene garantiebepalingen
1 De fabrikant verleent één jaar garantie op het op de
bijbehorende koopnota vermelde apparaat, gerekend
vanaf de koopdatum. Indien zich binnen deze periode een
storing voordoet, welke het gevolg is van een materiaal- en/
of constructiefout, heeft de koper het recht op kosteloos
herstel.
1a Voor stofzuigers, bedoeld voor huishoudelijk gebruik,
geldt een algemene garantieperiode van twee jaar.
Accessoires zijn aan directe slijtage onderhevig; deze
verbruiksartikelen zijn derhalve van garantie uitgesloten.
2 Indien binnen de garantietermijn door Zanussi reparaties
worden verricht, wordt de oorspronkelijke garantietermijn
niet verlengd. Op reparaties buiten de garantietermijn door
Zanussi verricht, en op de hierbij geleverde, betaalde en
gemonteerde onderdelen wordt 1 jaar garantie verleend.
Indien na drie maal uitvoeren van eenzelfde reparatie,
hetzelfde defect opnieuw optreedt en geen resultaat van een
opnieuw uitvoeren van een reparatie verwacht mag worden,
zal een nieuw exemplaar of soortgelijk toestel worden
aangeboden. De aanbieding geschiedt tegen bijbetaling op
basis van een te bepalen jaarlijks afschrijvingspercentage.
3 Servicebezoeken aan huis worden alleen gebracht
voor grote, moeilijk transporteerbare apparaten, per
definitie: wasautomaten, droogtrommelautomaten,
afwasautomaten, koelkasten, diepvrieskasten/-kisten,
ovens, fornuizen en inbouwapparaten.
3a De regeling als bedoeld onder punt 3 geldt ook voor
caravankoelkasten, mits de plaats waar zich het apparaat
bevindt binnen de landsgrenzen ligt en over normale, voor
het autoverkeer opengestelde wegen bereikbaar is. Voorts
dient ten tijde van het bezoek het apparaat en de eigenaar,
of diens gemachtigde plaatsvervanger, op de afgesproken
bezoekplaats aanwezig te zijn.
4 Indien, naar het oordeel van de fabrikant, het apparaat
zoals bedoeld onder punt 3 naar haar servicewerkplaats
getransporteerd moet worden, dan geschiedt dit transport
op de door de fabrikant vastgestelde wijze en voor rekening
en risico van de fabrikant.
5 Alle niet onder punt 3 en punt 3a genoemde apparaten,
alsmede apparaten welke wel de betreffende functionele
eigenschappen hebben maar daarnaast juist bedoeld zijn
voor gemakkelijk transport, dienen franco aan het adres
van de servicedienst verzonden of aangeboden te worden.
Binnen de algemene garantieperiode vindt terugzending
voor rekening van de fabrikant plaats.
6 Indien een onder garantie en binnen
de algemene
garantieperiode vallend defect aan een apparaat niet
hersteld kan worden, vindt kosteloze vervanging van het
apparaat plaats.
Garantie-uitbreidingen
7 Voor koel-/vries-motorcompressoren (exclusief
startrelais en motorbeveiliging) geldt een aflopende
garantieperiode, in gelijke percentages van twintig procent
per jaar, van vijf jaar na koopdatum van het op de
bijbehorende koopnota vermelde apparaat, met inachtname
van volledig kosteloos herstel binnen de algemene
garantieperiode. Na de algemene garantieperiode worden
bezoek-, arbeidsloon- en bijkomende materiaalkosten in
rekening gebracht.
Luxembourg/
Luxemburg
7, Rue de Bitbourg
L-1273 Luxembourg-Hamm
Service après vente:
Kundendienst:
Tel.: 42 43 11
Fax: 42 43 13 60
GARANTIEBEPALINGEN EN SERVICE VOOR DE BENELUX
Garantie-uitsluitingen
8 Het kosteloos uitvoeren van herstel- en/of
vervangingswerkzaamheden, zoals bedoeld in de
betreffende hieraan voorafgaande punten, is niet van
toepassing indien:
- de aankoopnota of, kwitantie, waaruit tenminste de
aankoopdatum en de identificatie van het apparaat blijkt,
niet getoond kan worden of meegezonden werd;
- het apparaat voor andere, of óók voor andere dan de
huishoudelijke doeleinden waarvoor het apparaat
bestemd is gebruikt wordt;
- het apparaat niet volgens de aanwijzingen in het
installatievoorschrift of de gebruiksaanwijzing
geinstalleerd, bediend, behandeld of gebruikt wordt;
- het apparaat op ondeskundige wijze door daartoe niet
bevoegde personen hersteld of gewijzigd werd.
8a Indien het apparaat zodanig ingebouwd,
ondergebouwd, opgehangen of geplaatst is dat de
benodigde tijd voor het uit- en inbouwen samen meer dan
dertig minuten bedraagt, dan worden de hierdoor ontstane
extra kosten aan de eigenaar in rekening gebracht.
8b Schade welke ontstaat door het, met toestemming van
de eigenaar, op abnormale wijze uit- of inbouwen van een
apparaat, kan niet op de fabrikant of haar servicedienst
verhaald worden.
8c Beschadigingen, zoals krassen en deuken of zoals
breuk van uit- of afneembare delen, welke niet ten tijde van
de aflevering ter kennis van de fabrikant gebracht worden,
vallen niet onder garantie.
Belangrijk advies
De constructie van dit apparaat is zodanig dat de veiligheid
daarvan gewaarborgd is. Ondeskundige reparaties kunnen
echter de veiligheid in gevaar brengen. Terwille van een
blijvende veiligheid en ook om mogelijke schade te
voorkomen, is het raadzaam dat reparaties uitsluitend
verricht worden door personen die daarvoor de vereiste
vakbekwaamheid bezitten. Wij adviseren u herstel- en/of
controlewerkzaamheden door uw vakhandelaar of door
ELECTROLUX SERVICE
te laten uitvoeren en
uitsluitend originele
DISTRIPARTS
onderdelen te laten
plaatsen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Zanussi BMS641X Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding