Zanussi HM497E Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

36
FOURS
MULTIFUNCTIONS
MULTIFUNKTION
EINBAU-HERDE
MEER-SYSTEMEN
INBOUW-FORNUIZEN
HM 497
NOTICE D’UTILISATION
GEBRAUCHSANWEISUNG
GEBRUIKSAANWIJZING
37
NEDERLANDS
Mevrouw, Mijnheer,
Met de keuze en de aanschaf van dit apparaat heeft u een uitstekende kwaliteit in huis gehaald.
De bediening en het gebruik zijn eenvoudig. Wij raden u echter aan dit boekje geheel te lezen, alvorens u uw nieuwe
aanwinst in bedrijf stelt en in gebruik neemt.
In dit boekje vindt u aanwijzingen voor de installatie, de bediening, het gebruik en het onderhoud.
Wij danken u voor de aandacht die u hieraan wilt schenken en wensen u een plezierig gebruik van dit nuttige
apparaat toe.
INHOUD
Waarschuwingen en belangrijke adviezen blz. 38
Bediening blz. 39
Het instellen van de elektronischeklok blz. 41
Het gebruik van de oven de eerste keer blz. 42
Praktische tips blz. 42
Tabel voor bakken en braden blz. 43
Tabel voor grilleren blz. 44
Onderhoud blz. 44
Enkele tips mocht er iets niet werken blz. 48
Garantiebepalingen en service blz. 48
Technische gegevens blz. 50
Inbouwaanwijzingen blz. 51
Elektrische aansluiting blz. 53
38
WAARSCHUWINGEN EN ADVIEZEN
Gebruik altijd ovenwanten voor het uit de oven
nemen van hete schalen of pannen.
Dit apparaat is gemaakt voor aansluiting op één of
meerdere fasen of groepen 220-230V + nul.
Aansluiting op 380-400V, dus tussen de fasen
(zonder nul) leidt onherroepelijk tot vernieling van
de oven en/of het kookplateau!
Om beschadigingen tijdens het transport en het
inbouwen te voorkomen, zijn sommige delen van
een beschermfolie voorzien. Deze folie moet vóór
de ingebruikname verwijderd worden.
Na de installatie moet de oven, zonder gerechten
erin, cirka 45 minuten op de hoogste temperatuur
verwarmd worden. Tijdens de eerste minuten zal
rook met een onaangename geur ontstaan. Dit
wordt veroorzaakt door het isolatiemateriaal en
vettige restanten uit het produktieproces.
Tracht in geval van een storing of een defekt dit
apparaat niet zelf te repareren. Reparaties welke
door niet deskundige personen uitgevoerd worden,
kunnen tot schade of letsel leiden.
Laat inspektie- en/of herstelwerkzaamheden
uitvoeren door ELGROEP SERVICE en laat geen
andere dan originele DISTRIPARTS onderdelen
plaatsen.
Dit apparaat is bedoeld voor het gebruik door
volwassenen. Het is gevaarlijk om kinderen het
apparaat te laten bedienen of als speelgoed te laten
gebruiken.
De installatie en de aansluiting dienen door een
erkend installateur uitgevoerd te worden, volgens
de hem, uit hoofde van zijn erkenning, bekende
voorschriften.
Een eventueel noodzakelijke wijziging van de
elektriciteitsvoorziening ten behoeve van de
installatie van dit apparaat, dient eveneens door
een erkend installateur uitgevoerd te worden.
Het is gevaarlijk om, in welke vorm dan ook, dit
apparaat of de eigenschappen daarvan te
veranderen.
Houd tijdens het in gebruik zijn van de oven
kinderen uit de buurt. Ook na het uitschakelen van
de stroomtoevoer blijft de ovendeur nog lange tijd
heet.
De oven is bedoeld voor het bereiden van voedsel;
gebruik hem nergens anders voor.
Indien u, om welke reden dan ook, aluminiumfolie
in de oven gebruikt, leg dat dan nooit op de
ovenbodem.
Wees voorzichtig met ovenreinigers; spuit nooit op
het vetfilter (indien aanwezig), de elementen en de
thermostaatleiding.
Laat geen snoer van een ander elektrisch
keukenapparaat langs de hete ovendeur hangen.
Regelmatig schoonmaken, in feite na elk gebruik,
voorkomt lelijk worden van de
materiaaloppervlakken. Ook eventueel aanwezige
kathalitische wanden in de oven behoeven af en toe
reiniging.
Kontroleer zodra u klaar bent met koken altijd of alle
bedieningsknoppen in de UIT-stand staan.
Het is uiterst belangrijk dat het bij het apparaat behorende instruktieboekje bewaard blijft. Zou het
apparaat door u aan iemand anders gegeven of verkocht worden, of zou het apparaat in het huis
van waaruit u verhuist achterblijven, dan dient de nieuwe gebruik(st)er over het instuktieboekje en
de daarin opgenomen waarschuwingen te kunnen beschikken.
Deze waarschuwingen zijn bedoeld voor uw en andermans veiligheid. U wordt geacht ze gelezen te
hebben, alvorens u het apparaat installeert en/of in gebruik neemt.
KINDERBEVEILIGING
(N. 35791)
Hoewel al onze apparaten beantwoorden aan de
Standaard Europese Veiligheidsnormen is het
desondanks mogelijk een extra beveiliging voor
kinderen te installeren op de ovendeur. Deze
beveiliging biedt de hoogst mogelijke zekerheid aan
kinderen tijdens het gebruik van de oven. Deze
beveiliging moet worden aangebracht op de
ovendeur. De extra beveiliging kan worden gekocht
bij Distriparts. Treft u het type plaatje aan, waarop u
de nodige informatie zult aantreffen, zoals type- en
productnummer. De beschrijving hoe deze
beveiliging moet worden aangebracht treft u aan in
de verpakking van deze beveiliging.
39
BEDIENING
- +
Elektronischeklok
Kontrolelampje
“oventhermostaat”
Funktieschakelaar
Thermostaat
100
150
200
MAX
50
0
FO 0347
FO 0282
Fig. 1
Fig. 2
Regelknop
kookplateau, links-
voor
Regelknop
kookplateau, links-
voor
Regelknop
kookplateau, rechts-
achter
Regelknop
kookplateau, rechts-
voor
FUNKTIESCHAKELAAR (FIG. 1)
Met deze knop kiest u de volgende ovenfunkties:
0 UIT
Alleen de ovenverlichting AAN
Boven- en onderelement AAN
Alleen bovenelement AAN
Alleen onderelement AAN
Grill-element 1750 W AAN
Grill-element 2550 W AAN
Grill-element en circulatieventilator
afwisselend AAN
Hetelucht-systeem AAN
Alleen cirkulatieventilator AAN,
ten behoeve van ontdooie
THERMOSTAAT (FIG. 2)
Met deze knop stelt u de gewenste oventemperatuur
in tussen 50°C en 250°C (max).
Wij adviseren u er een gewoonte van te maken om de
knop na gebruik van de oven op 0-stand terug te
draaien.
40
Door de keuzemogelijkheid uit meerdere verwarm-
systemen zijn met deze oven de best mogelijke
resultaten bereikbaar. Wij geven u enkele
voorbeelden:
Onder- en bovenelement: voor het op traditionele
wijze bakken en braden.
Alleen bovenelement: voor het gratineren van,
bijvoorbeeld, groenten.
Alleen onderelement: voor het warmhouden van
gerechten.
Grill-element 1750 W: voor het grilleren van
snacks en kleine porties.
Grill-element 2550 W: voor het grilleren van grote,
over het gehele oppervlak van het rooster
verspreide porties.
Grill-element 2550 W + cirkulatieventilator: voor
het grilleren van dikke stukken vlees of gevogelte.
Hetelucht-systeem: voor het bakken, braden en
koken van meerdere gerechten tegelijk. De hete
lucht wordt gelijkmatig over de ovenruimte
verdeeld. Vlees schroeit aan alle kanten tegelijk
dicht.
Alleen cirkulatieventilator: voor het ontdooien van
diepvriesprodukten. Door de cirkulerende lucht
ontdooit het produkt sneller dan op het aanrecht.
Het kost u bijna niets, want alleen de
ventilatormotor en de verlichting zijn aan. Brood en
dergelijke kunt u natuurlijk ook met temperatuur
ontdooien. Dat gaat veel sneller en het brood is
meteen lekker warm.
Attentie
Geen bak- of braadschaal op de ovenbodem
plaatsen en geen aluminiumfolie op de ovenbodem
leggen. Door het bedekken van de ovenbodem kan
warmtestuwing ontstaan, waardoor het bak- of
braadresultaat nadelig beïnvloed wordt en
eventueel schade aan het email optreedt.
Alle bereidingen, dus ook het grilleren,
doet u met gesloten ovendeur.
DE BEVEILIGINGSTHERMOSTAAT
Voor de veiligheid van de gebruiker is de oven voorzien
van een beveiligingsthermostaat. Bij een eventueel
optredend defekt van de hoofd thermostaat met als
gevolg oververhitting schakelt deze
beveiligingsthermostaat de oven uit.
Als dir onverhoopt een keer gebeurt, probeer dan onder
geen voorwaarde de oven zelf te repareren, maar
waarschuw direkt Elgroep Frabrieksservice.
KONTROLELAMPJE “OVEN IN BEDRIJF”
Dit lampje brandt als de oven in bedrijf is.
KONTROLELAMPJE
“OVENTHERMOSTAAT”
Dit lampje brandt als één of meerdere elementen van
de oven in bedrijf is (zijn). Het lampje gaat uit zodra de
ingestelde temperatuur bereikt is en gaat weer aan
zodra bijgewarmd wordt om de ingestelde temperatuur
te handhaven.
DE KOELVENTILATOR
De oven is uitgerust met een koelventilator welke de
elektrische schakeldelen, de bedieningsknoppen en de
deurgreep tijdens de werking koelt.
Teneinde oververhitting te vermijden blijft, na het
uitschakelen van de oven, de ventilator draaien tot de
temperatuur voldoende is gedaald.
BEDIENINGSKNOPPEN VOOR HET
KOOKPLATEAU
De kookplaten/zones worden met een 7-standen
schakelaar geregeld (Fig. 3):
0: UIT
1: MINIMUM
3: MAXIMUM
Wees voorzichtig met olie en vet. Laat dat geval de
vetpan niet zonder toezicht, daar olie of vet oververhit
kunnen worden en dan ontvlambaar zijn.
Wees voorzichtig met oliën en vetten, deze kunnen
bij oververhitting brand veroorzaken.
FO 2086
Fig. 3
0
1
2
3
41
HET INSTELLEN VAN DE ELEKTRONISCHEKLOK
Dag- en kooktijdinstelling
Uitzetten van het signaal A
Instelling
kooktijdtoets B
Einde
kooktijdtoets C
Handbedieningstoets D
knop plus of min
instellen E
Automatische
instelling aan
Programma in
werkingslampje
Het instellen van de dagelijke tijd (24 uur)
Druk tegelijkertijd op de toetsjes
A en B en stel vervolgens de tijd
van de dag in met draaiknop E.
Handbediening
Het gebruik als kookwekker
Het instellen van de kooktijd
Houdt toets B ingedrukt, stel met
toetsje E de gewenste tijdsduur in.
Het AUTO signaal verschijnt
rechts in beeld. Kies nu de
gewenste functie en stel de
Het automatisch gebruik
Bij tijdelijke stroomuitval verliest de klok alle gegevens (dagelijkse tijd, ingestelde of ingeschakelde
programma's). Zodra het apparaat weer wordt gevoed knipperen de cijfres in het venster. De klok
moet opnieuw worden ingesteld.
Om de oven hadmatig te regelen
moet toetsje D worden ingedrukt.
De programmaklok kan
gebruikt worden als
uitschakelklok. Houdt toetsje
A ingedrukt, stel met E de
verlangde tijdsduur in tot
max. 23 uur en 59 min. Na
Houdt toets B ingedrukt, stel
met toetsje E de gewenste
tijdsduur in. Houdt dan toetsje
C in gedrukt en zet met toetje E
de klok op de gewenste einde
kooktijd. Stel dan de fuktie en
de temperatuur in. Het
temperatuurlampje en
verlichting van de oven blijven
uit tot de oven inschakelt. Na
afloop van de ingestelde tijd
waarschuwt een geluidssignal
gedurende ongeveer 2
- +
A
U
T
O
A
U
T
O
EDCB
- +
- +
- +
- +
A
U
T
O
A
U
T
O
- +
A
U
T
O
A
U
T
O
- +
A
U
T
O
A
U
T
O
deze tijd ingesteld te hebben komt de dagelijkse tijd
weer in beeld. Na afloop van de ingestelde tijd
waarschuwt een geluidssignal gedurende ongeveer
2 minuten dat de oven uitgezet kan worden. Het
geluidssignal kan worden uitgezet kan worden. Het
geluidssignal kan worden uitgezet door op toetsje A
te drukken.
temperatuur in. Na afloop van de ingestelde tijd
waarschuwt een signal gedurende ongeveer 2
minuten de oven uitgezet kan worden. Het
geluidssignal kan worden uitgezet door op
toetsje A te drukken.
minuten, trwijl tegelijkertijd het woord AUTO
oplicht. De oven werkt nu niet meer. Zet de
knoppen van de oven weer op de nulstand. Het
geluidssignal kan worden uitgezet door op toetsje
A te drukken.
42
PRAKTISCHE TIPS
In dit boekje is een adviestabel voor het bereiden van
veel voorkomende gerechten opgenomen. Bedenkt u
echter dat het hier slechts om adviezen gaat, zodat u
een idee hebt hoe te beginnen.
De meeste gerechten kunt u zowel met het hetelucht-
systeem als met konventionele onder- en
bovenwarmte bereiden. U vindt zelf uit welke manier u
voor welk gerecht het meeste aanspreekt
HETELUCHT-SYSTEEM
Een voordeel van het hetelucht-systeem is dat de
gerechten nauwelijks geur van elkaar overnemen.
Zodoende kunt u meerdere, sterk van elkaar
verschillende gerechten tegelijk bereiden.
Een ander voordeel is de ruimtewinst. U kunt
bijvoorbeeld koekjes op twee platen tegelijk bakken.
GEBAK
Gebak vergt doorgaans een matige temperatuur
(150-200°C) en voorverwarmen van de oven van
zo’n 10 minuten. De adviestabel gaat er van uit dat
u voorverwarmd hebt.
Open tijdens het bakken de ovendeur niet voordat
tenminste 3/4 van de baktijd verstreken is.
Gebak dat gegarneerd wordt na cirka 2/3 van de
baktijd garneren en dan afbakken. De resterende
baktijd hangt af van de soort en de hoeveelheid
garnituur.
Roerdeeg moet moeilijk van de lepel gaan, omdat
anders door teveel vocht de benodigde baktijd te
lang wordt.
Bij het bakken van koekjes op twee platen moet,
indien u het hetelucht-systeem gebruikt, een richel
ertussen vrijgelaten worden.
VLEES BRADEN
Een stuk vlees moet liefst niet minder dan 1 kg
wegen, omdat kleinere stukken snel kunnen
uitdrogen.
Rood vlees dat van buiten gaar maar van binnen
rose of rood moet blijven, vergt een hoge
temperatuur (cirka 200°C). Licht gekleurd vlees en
vis daarentegen doorgaans een lagere temperatuur
(150-175°C).
Sauzen kunt u alleen bij een korte braadtijd direkt
toevoegen. In andere gevallen eerst enige tijd
braden en de saus tijdens de nog resterende
braadtijd toevoegen.
Of vlees gaar is probeert u met een lepel: laat het
zich nauwelijks indrukken dan is het gaar.
Bij braden direkt op het rooster adviseren wij u de
braadschaal, als opvangschaal voor het vet, in de
onderste richels te schuiven. Doe er wat water in
om verbranding van het vet te voorkomen.
Het rooster kan met de zijranden omhoog of omlaag
in de richels geschoven worden.
Laat vlees na het braden tenminste 15 minuten
staan alvorens het aan te snijden. U voorkomt
daarmee het verloren gaan van een deel van het
vleesnat.
HET GEBRUIK VAN DE OVEN VOOR DE EERSTE KEER
Na het plaatsen van de oven ga dan als volgt te werk:
a) zet de thermostaatknop op MAX;
b) zet de ovenfunctieknop op traditioneel koken
( );
c) laat de oven (leeg) 45 minuten lang werken;
d) zet een raam open voor frisse lucht.
Tijdens de eerste paar minuten zal er rook met een
onaangename geur onstaan, dit wordt veroorzaakt door
het isolatiemateriaal en vettige restanten op het
materiaal, erop gekomen tijdens de produktie.
Voordat u de oven gaat gebruiken reinig dan eerst de
legrekken en afdruipschaal grondig met een
afwasmiddel.
Opgelet: de kans bestaat, dat bij onzorgvuldig
gebruik van de ovendeur vingers beklemd raken.
FO 2161
Fig.4
Bij het openen van de deur altijd de
handgreep in het midden beetpakken
(Fig. 4)
43
*1500 Rosbief 2 220 2 200 40-60 op het rooster
*1200 Rundvlees 2 200 2 175 50-70 op het rooster
*1200 Varkensvlees 2 200 2 175 100-130 op het rooster
*1200 Kalfsvlees 2 200 2 175 90-120 op het rooster
1000 Varkenspootjes 2 180 2(1+3) 160 100-120 2 stuks
2000 Lamsbout 2 175 2 160 120-140 1 stuk vlees
3000 Gans 2 190 2 170 140-180 in z'n geheel
1800 Eend 2 180 2 160 120-150 in z'n geheel
3500 Kalkoen 1 190 1 175 120-150 in z'n geheel
1200 Kip 2 200 2 180 80-100 in z'n geheel
1200 Konijn 2 190 2 175 60-80 1 stuk vlees
1500 Forel 2 200 2(1+3) 175 40-60 3 stuks
* Canelloni/lasagne 2 200 2(1+3) 175 40-60
* Gerezen deeg 1 190 2(1+3) 170 30-45 in bakvorm
* Taartbodem 2 190 2(1+3) 170 25-35 in bakvorm
* Kwarktaart 1 170 2 150 60-80 in bakvorm
* Zandgebak 1 180 2 170 40-50 in bakvorm
* Vruchtencake 1 175 1 160 40-50 in bakvorm
* Cake 1 175 1 160 40-50 in bakvorm
* Appelstrudel 1 175 2(1+3) 160 60-80 in bakvorm
* 500 Koekjes 1 180 2(1+3) 160 10-20 in bakvorm
* 500 Vlaai 1 220 2(1+3) 200 10-25 in bakvorm
*1000 Witbrood 1 200 2 180 45-65 in bakvorm
* 500 Kleine broodjes 1 210 2(1+3) 190 20-30 in bakvorm
ADVIESTABEL VOOR TRADITIONEEL OF MET HETELUCHT EN BRADEN
Richel
van onder
Temp.
in °C
Opmerking
Richel
van onder
Temp.
in °C
Bak- of
braadtijd
in minutel
Gerecht
Gewicht
in gram
Hetelucht
Traditioneel
* Bij deze gerechten cirka 10 minuten voorverwarmen
GRILLEREN
Vrijwel alle vleessoorten, behalve gehakt en
bepaald mager wild, kunnen gegrilleerd worden.
Wij adviseren u het vlees of de vis aan beide kanten
met wat olijfolie in te smeren en op het rooster te
leggen. Schuif de braadschaal als lekschaal in de
onderste richels. Doe er wat water in om verbranding
van het vet te voorkomen.
De funktieknop schakelt u in de stand voor
grilleren en de thermostaatknop draait u op MAX,
tenzij anders aanbevolen.
Grilleren doet u met gesloten deur.
Keer het vlees naar wens één of meerdere keren.
VETFILTER
Gedurende het braden of grilleren van vlees onstaat
een vettige damp, welke op de ventilatorbladen neerslaat.
Om dat te voorkomen plaast u vóór u gaat braden of
grilleren, het vetfilter (Fig. 5).
Wij adviseren u het filter steeds na gebruik te reinigen in
heet water met een afwasmiddel. Om het filter te
verwijderen drukt u het lipje naar boven.
Fig. 5
FO 0018
44
ADVIESTABEL VOOR GRILLEREN
Aantal Gewich Richel Temperatuur Boven-kant Onder-kant
in gram van onder °C in min in min
Biefstukken 4 800 4 max 10 8
Karbonaadjes 4 600 4 max 12 8
Worstjes 8 500 4 max 10 6
Stukken kip 6 800 3 max 30 20
Gemengde spiezen 4 700 4 max 12 10
Kippeborst 4 400 4 max 13 10
Gehalveerde tomaten 8 500 4 max 12 -
Visfilets 4 400 4 max 8 6
Oester 6 - 4 max 12 -
Toast ham/kaas 4 - 4 max 8 -
Sneetjes brood 4 - 4 max 2-3 1
Gerecht
Bij het gebruik van het 3000 W grill-element hoeft u zich niet te beperken tot plaatsen rond het midden van het
rooster, maar kunt u van het gehele oppervlak gebruik maken.
ADVISTABEL VOOR HETELUCHT-GRILLEREN
Gerecht Hoeveelheid in kg. Richel van onder
Temperatuur in °C Tijn in minuten
Varkensfricandeau 1,5 kg 2 170 150
Rosbief 1,5 kg 3 220 45
Kip 1,2 kg 2 190 75
Borden warmen
Borden in de oven warmen gaat uitstekend. Kies het
hetelucht-systeem en een lage temperatuur.
ONDERHOUD
Voor het reinigen de oven uitschakelen en laten
afkoelen.
Het apparaat mag niet met een hete stoom- of een
stoomstraalreiniger worden
schoongemaakt.
Overtuig u ervan dat de oven uitgeschakeld is vóór u
hem schoonmaakt. Trek daartoe de steker uit het
stopkontakt of zet de installatieschakelaar op UIT.
Wacht tot de oven geheel is afgekoeld.
De accessoires en de binnenkant kunt u schoonmaken
met heet water en een afwasmiddel.
Gebruik eventueel een ovenreiniger (spuitbus), maar
dan alleen voor de zijwanden en de bodem.
Gebruik geen schuurmiddelen, agressieve of giftige
stoffen voor het schoonmaken.
De emaillering van de ovenruimte is uiterst duurzaam.
Zuren, zoals die in citroenen, pruimen, rabarber en
dergelijke voorkomen, kunnen echter bij morsen mat-
te vlekken veroorzaken. Snel schoonmaken!
Zijn dit soort vlekken toch ontstaan, dan zijn ze niet
meer te verwijderen. Dat stoort echter niet de goede
werking en de duurzaamheid van de oven.
De voorkant van de oven kunt u naar behoefte reinigen
met warm water en een neutraal huishoudschoon-
maakmiddel. Om dat te vergemakkelijken kunt u de
knoppen tijdelijk verwijderen door ze naar u toe van de
assen af te trekken.
Moderne huishoudschoonmaakmiddelen drogen
doorgaans streeploos op.
45
FO 0287
Fig. 6
Fig. 7
FO 0288
FO 0027
Fig. 8
VERWIJDEREN VAN DE OVENDEUR
Als tijdens het schoonmaken van de ovenbinnenkant de
deur in de weg zit, of bij het schoonmaken tussen de
glasdeuren, kan de deur tijdelik verwijderd worden of
uiteen worden genomen.
Ga als volgt te werk:
1) Open de deur geheel;
2) Klap de beugeltjes op de scharnieren om (fig. 6);
3) Slui de deur tot hij stuit (staat dan schuin open);
4) Til de deur met beide handen iets op en trek hem
naar u toe uit het ovenfront (fig. 6);
5) Leg de deur op een vlakke ondergrond, bv tafel;
6) Draai de schroeven links en rechts los A (Fig. 7);
7) Trek het glas van de deur voorzichtig omhoog.
Maakde binnekant van het glas alleen schoon met
warm water en een zachte doek.
Om de deur weer in elkaar te zetten en in de oven te
plaasten volgt u de omgekeerde procedure.
HET VERVANGEN VAN HET
OVENLAMPJE
Overtuig u ervan dat de oven uitgeschakeld vóór u het
lampje vervangt. Trek daartoe de steker uit het
stopcontact of zet de installatie schakelaar op Uit.
Wacht tot de oven is afgekoeld.
Indien het lampje van de binnenverlichting vervangen
moet worden, dan kunt u het verwijderen door het kapje
los te draaien (Fig. 8)
Vervang het lampje tegen hetzefelde model, 230V/25W
met E14-fitting, bestand tegen een temperatuur van
300°C.
46
FO 0145
FO 0085
FO 0028
RICHELS EN (EVENTUEEL AANWEZIGE)
KATHALITISCHE WANDEN
Ten behoeve van het schoonmaken kunt u de
richellijsten en de eventueel aanwezige zelfreinigende
kathalitische wanden verwijderen.
Kathalitische wanden reinigt u met een natte spons.
Als u ze beschadigt, gaat de zelfreinigende werking
verloren.
Indien de oven van zelfreinigende kathalitische
wanden voorzien is, moeten deze wanden af en toe
geheel uit de oven verwijderd worden om ze schoon
te kunnen maken.
Daartoe gaat u als volgt te werk:
1) Laat de oven afkoelen en schroef de richellijsten
van de wande (Fig. 9).
2) Trek de wand (Fig. 10) naar u toe en van de
ovenwand af.
3) Zou het nodig zijn om ook de zelfreinigende
achterwand te demonteren, neem dan eerst de
steker uit het stopkontakt en schroef dan de wand
van de achterwand (Fig. 11).
Reinig de wanden met een vochtige spons.
Plaats de wanden en de richellijsten in
omgekeerde volgorde terug in de ovenruimte.
Fig. 9
Fig. 10
Fig. 11
47
Fig. 12
FO 0079
Fig. 13
FO 0083
Fig. 14
FO 0084
UITTREKBARE LORRIE
De oven is vvorzien van een uittrekbare lorrie. Dit
vereenvoudigt aanzienlijk het in de oven plaatsen en
uit de oven halen van gebak of gerechten.
Om de lorrie naar voren te kunnen trekken, moet u de
kleine handle (“a” - Fig. 12) bedienen.
De geleiders en het toebehoren zijn van inkepingen
voorzien om te voorkomen dat de lorrie en het
toebehoren uit zichzelf glijden (“b” - Fig. 12).
Geheel uitnemen van de lorrie
1) Oven deur geheel openen en alle toebehoren uit de
geleiders nemen.
2) De lorrie tot de aanslag naar voren trekken, iets
optillen en dan uit de oven nemen.
3) Het terugplaatsen doet u in omgekeerde volgorde.
Verwijderen van de zigeleiders
1) Bovenste dell naar omhoog trekken, en
werwijderen (Fig. 13). Dan de zijgeleiders naar
omhoog er uittrekken (Fig. 14).
2) Het terugplaatsen doet u in omgekeerde volgorde.
48
WAT TE DOEN
De oven is niet goed ingesteld, dus controleer of de oven
op handbediening staat
of
Controleer de "stoppen" in de meterkast.
Zet de thermostaatknop op enn temperatuur
of
Zet de ovenfunctieknop op een functie
Zet de ovenfunctieknop op een functie
of
Het oven lampje is stuk. Vervang deze en volg de reeds
eerder gegeven instrukties. Koop de lamp bij Distriparts.
Raadpleeg het receptenboek en stel de juste kooktijd in.
Laat voedsel niet langer dan 15 minuten na de kooktijd in
de oven staan.
HET PROBLEEM
De oven doet niets
Het thermostaatlampje brandt niet
De binnenverlichting gaat niet aan
De kooktijd duurt te lang of te kort
Condensatie in de oven
ENKELE TIPS MOCHT ER IETS NIET WERKEN
Voordat Elgroep Fabrieksservice gewaarschuwd wordt is het verstandig
eerst bovenstaande tips te volgen.
Als de storing na deze verifikatie blijft, wendt U
zich dan tot de dichts bijzijnde geautoriseerde
Service Dienst,
het soort storing mededelende, het
model van het apparaat (Mod.) en het nummer van het
produkt (Ser. no.) die gedrukt zijn op het bordje dat
het apparaat identificeert.
SER. NO.
Mod.
PROD. NO.
SER. NO.
MOD.
PROD. NO.
TYPE
49
België/Belgique
Bergensesteenweg 719
1520 Halle (Lembeek)
Thuisherstellingen:
Dépannages à domicile
Tel.: 02-3630444
Fax.: 02-3630400
Wisselstukken:
Pièces détachées:
Tel.: 02-3630555
Fax.: 02-3630500
Telex: 22915 eluxbe
Bij aanspraak op kosteloos herstel dient het origineel van
de betreffende aankoopnota, of kwitantie te worden
getoond of meegezonden.
Algemene garantiebepalingen
1 De fabrikant verleent een jaar garantie op het op de
bijbehorende koopnota vermelde apparaat, gerekend vanaf de
koopdatum. Indien zich binnen deze periode een storing
voordoet, welke het gevolg is van een materiaal- en/of
konstruktiefouten, heeft de koper het recht op kosteloos herstel.
1a Voor stofzuigers, bedoeld voor huishoudelijk gebruik, geldt
een algemene garantieperiode van twee jaar. Accessoires zijn
aan direkte slijtage onderhevig; deze verbruiksartikelen zijn
derhalve van garantie uitgesloten.
2 De fabrikant verleent een jaar garantie op door haar
servicedienst uitgevoerde herstelwerkzaamheden en het daarbij
nieuw aangebrachte materiaal, gerekend vanaf de
hersteldatum. Indien zich binnen deze periode een storing
voordoet, welke het direkte gevolg is van de uitgevoerde
herstelwerkzaamheden of het daarbij nieuw aangebrachte
materiaal, heeft de koper het recht op kosteloos herstel. Door
de uitvoering van herstelwerkzaamheden wordt de algemene
garantieperiode, welke het gehele apparaat omvat, niet
verlengd.
3 Servicebezoeken aan huis worden alleen gebracht voor
grote, moeilijk transporteerbare apparaten, per definitie:
wasautomaten, trommeldroogautomaten, afwasautomaten,
koelkasten, diepvrieskasten/-kisten, ovens, fornuizen en
inbouwapparaten.
3a De regeling als genoemd onder punt 3 geldt ook voor
caravankoelkasten, mits de plaats waar zich het apparaat
bevindt binnen de landsgrenzen ligt en over normale, voor het
autoverkeer opengestelde wegen bereikbaar is. Voorts dienen
ten tijde van het bezoek het apparaat en de eigenaar, of diens
gemachtigde plaatsvervanger, op de afgesproken bezoekplaats
aanwezig te zijn.
4 Indien, naar het oordeel van de fabrikant, het apparaat
zoals bedoeld onder punt 3 naar haar servicewerkplaats
getransporteerd moet worden, dan geschiedt dit transport op de
door de fabrikant vastgestelde wijze en voor rekening en risiko
van de fabrikant.
5 Alle niet onder punt 3 en punt 3a genoemde apparaten,
alsmede apparaten welke wel de betreffende funktionele
kenmerken bezitten maar daarnaast juist bedoeld zijn voor
gemakkelijk transport, dienen franko aan het adres van de
servicedienst verzonden of aangeboden te worden. Binnen de
algemene garantieperiode vindt terugzending voor rekening van
de fabrikant plaats.
6 Indien een onder de algemene garantieperiode vallend
defekt aan een apparaat niet meer hersteld kan worden, vindt
kosteloze vervanging van het apparaat plaats.
Garantie-uitbreidingen
7 Voor koel-/vries-motorkompressoren (exklusief startrelais en
motorbeveiliging) geldt een aflopende garantieperiode, in gelijke
percentages van 20 procent per jaar, van vijf jaar na koopdatum
van het op de bijbehorende koopnota vermelde apparaat, met
inachtname van volledig kosteloos herstel binnen de algemene
garantieperiode. Na de algemene garantieperiode worden
bezoek-, arbeidsloon- en bijkomende materiaalkosten in rekening
gebracht.
Garantie-uitsluitingen
8 Het kosteloos uitvoeren van herstel- en/of
vervangingswerkzaamheden, zoals bedoeld in de betreffende
hieraan voorafgaande punten, is niet van toepassing indien:
- geen aankoopnota of, kwitantie, waaruit tenminste de
aankoopdatum en de identifikatie van het apparaat blijkt,
getoond kan worden of meegezonden werd;
- het apparaat voor andere, of óók voor andere dan
huishoudelijke doeleinden waarvoor het apparaat bestemd
is gebruikt wordt;
- het apparaat niet volgens de aanwijzingen in het
installatievoorschrift of de gebruiksaanwijzing geinstalleerd,
bediend, gebruikt of behandeld wordt;
- het apparaat op ondeskundige wijze door daartoe niet
bevoegde personen hersteld of gewijzigd werd.
8a Indien het apparaat zodanig ingebouwd, ondergebouwd,
opgehangen of geplaatst is dat de benodigde tijd voor het uit-
en inbouwen samen meer dan dertig minuten bedraagt, dan
worden de hierdoor ontstane extra kosten aan de eigenaar in
rekening gebracht.
8b Schade welke ontstaat door het, met toestemming van de
eigenaar, op abnormale wijze uit- of inbouwen van een
apparaat, kan niet op de fabrikant of haar servicedienst verhaald
worden.
8c Beschadigingen, zoals krassen en deuken of zoals breuk
van uit- of afneembare delen, welke niet ten tijde van de
aflevering ter kennis van de fabrikant gebracht worden, vallen
niet onder garantie.
Belangrijk advies
De konstruktie van dit apparaat is zodanig dat de veiligheid
daarvan gewaarborgd is. Ondeskundige reparaties kunnen
echter de veiligheid in gevaar brengen. Terwille van een
blijvende veiligheid en ook om mogelijke schade te voorkomen,
is het raadzaam dat reparaties uitsluitend verricht worden door
personen die daarvoor de vereiste vakbekwaamheid bezitten.
Wij adviseren u herstel- en/of kontrolewerkzaamheden door uw
vakhandelaar of door ELGROEP SERVICE te laten uitvoeren
en uitsluitend originele DISTRIPARTS onderdelen te laten
plaatsen.
GARANTIEBEPALINGEN EN SERVICE VOOR BENELUX
Luxembourg/Luxemburg
3, Rue d'Arlon
L-8009 Stassen
Dépannages à domicile
Kundendienst
Tel.: 45 33 50
Fax.: 45 84 34
Pièces détachées
Ersatzteile
Tel.: 45 33 50
Fax.: 45 84 34
Nederland
ELGROEPELGROEP
FABRIEKSSERVICEFABRIEKSSERVICE
Vennootsweg 1
2404 CG Alphen aan den Rijn
Postbus 120
2400 AC Alphen aan den Rijn
Storingsmeldingen op werkdagen tijdens kantooruren:
Tel. 0172 - 46 83 00
Fax 0172 - 46 83 66
Onderdelenverkoop op werkdagen tijdens kantooruren:
Tel. 0172 - 46 84 00
Fax 0172 - 46 83 76
50
TECHNISCHE GEGEVENS
Hoogte 59,4 cm
Breedte 56,0 cm
Diepte 55,0 cm
Hoogte 32,5 cm
Breedte 42,0 cm
Diepte 39,0 cm
Inhoud 53 dm
3
Buitenafmetingen
Ovenruimte
Dit Toestel voldoet aan de EEG-richtlijn:
73/23 - 90/683 (lage spanning);
89/336 (elektromagnetische vereinigbaarheid);
93/68 (algemene richtlijn);
en de daarop volgende wijzigingen.
FABRIKANT:
ELECTROLUX ZANUSSI
ELETTRODOMESTICI S.p.A.
Viale Bologna, 298
47100 FORLÌ (Italie)
Temperatuur-regelbereik 50 tot 250°C
Vermogens:
Onderelement 1000 W
Bovenelement 800 W
Onder- en boven-element (1000 + 800 W) 1800 W
Grill-element 1750 W
Turbogrill-element 2550 W
Hetelucht-element 2000 W
Ovenverlichting 25 W
Koelventilator 20 W
Cirkulatieventilator 25 W
Aansluitwaarde oven 2600 W
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
DEZE OVEN KAN MET ÉÉN VAN DE NAVOLGENDE KOOKPLATEAUS GEKOMBINEERD
WORDEN
1) Plateaus met gietijzeren platen type: ZME 2004 VD -
ZMF 2104 VD - ZMFW 2304 VD - ZMS 2204 VD
Linksvoor Ø 180 mm 2000 W
Linksachter Ø 145 mm 1500 W
Rechtsachter Ø 180 mm 2000 W
Rechtsvoor Ø 145 mm 1500 W
Aansluitwaarde plateau 7,0 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
2) Keramisch Plateau type ZGR 2404 / ZGRN 2404 /
ZGRW 2404 / ZGRX 2404
Linksvoor Ø 180 mm 1700 W
Linksachter Ø 145 mm 1200 W
Rechtsachter Ø 180 mm 1700 W
Rechtsvoor Ø 145 mm 1200 W
Aansluitwaarde plateau 5,8 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
3) Keramisch Plateau type ZGR 2226 - ZGRN 2226 -
ZGRW 2226 - ZGRX 2226
Linksvoor Ø 120/210 mm 2100 W
Linksachter Ø 145 mm 1200 W
Rechtsachter Ø 170x265 mm 2200 W
Rechtsvoor Ø 180 mm 1700 W
Aansluitwaarde plateau 7,2 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
4) Keramisch Plateau type ZGR 3226HL - ZGRN 3226HL
- ZGRW 3226HL - ZGRX 3226HL
Linksvoor Ø 120/210 mm 2100 W
Linksachter Ø 145 mm 1200 W
Rechtsachter Ø 170x265 mm 2200 W
Rechtsvoor Ø 180 mm 1800 W
(halogen)
Aansluitwaarde plateau 7,3 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
5) Keramisch Plateau type ZGR 2315 - ZGRW 2315
Linksvoor Ø 120/210 mm 2100 W
Linksachter Ø 145 mm 1200 W
Rechtsachter Ø 180 mm 1700 W
Rechtsvoor Ø 145 mm 1200 W
Aansluitwaarde plateau 6,2 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
TOTAAL-AANSLUITWAARD
1) Oven + gietijzerplaten 9,6 kW
2) Oven + keramisch plateau 8,4 kW
3) Oven + keramisch plateau 9,8 kW
4) Oven + keramisch plateau 9,9 kW
4) Oven + keramisch plateau 8,8 kW
51
INBOUWAANWIJZINGEN
De afmetingen van de oven, de ovenkast en de nis
vindt u in de figuren 15 en 16.
HET INBOUWEN
Het is belangrijk dat de afmetingen en de materialen van
de kast, waaring de oven geplaatst wordt juist zijn en
bestand zijn tegen temperatuur stijgingen van ten minste
60°C.
Een juiste installatie moet garanderen dat het niet
mogelijk is in aanraking te komen met delen van de oven
die onder elektrische spanning staan. Zorg ervoor bij
het installeren gebruik te maken van goed geïsoleerde
aansluitsnoeren en voorkom kortsluiting.
Wij adviseren de oven niet te dicht op een koelkast of
vriezen te plaatsen, dit kan de werking van genoemde
apparaten beïnvloeden.
FO 0414
Fig. 15
De installatie en de elektrische aansluiting van
het apparaat moeten door een erkend vakman
gebeuren.
550 min
595
22,5
20
30
20
4
7
Fig. 16
A 0049
Het gaat om een toestel van de klasse Y inzake de
bescherming tegen verhitting van de ruimte. Dit
betekent dat de rugzijde en één zijkant van het toestel
tegen een ander toestel dat hoger is of tegen een wand
mag worden geplaatst, terwijl de andere zijkant tegen
meubels of toestellen van dezelfde hoogte moet
worden gezet.
52
FO 0332
FO 0331
Fig. 18
Fig. 17
FO 0039
Fig. 19
INBOUWEN ONDER EEN WERKBLAD
De inbouwnis van het meubel moet de afmetingen
hebben zoals die in Figuur 16 aangegeven zijn.
De afbeeldingen 17 en 18 tonen u twee
draagmogelijkheden voor de oven.
Fig. 17: de oven staat op twee houten dragers die aan
de wanden van de ovenkast bevestigd zijn.
Fig. 18: de oven staat op twe metalen U-of L- profilien,
waar eventueel ook de voeten van de ovenkast
aan bevestigd zijn.
BEVESTIGING AAN DE OMBOUWKAST
Vóórdat de oven in de nis geschoven wordt moet het
kookplateau aangesloten sijn (zie de betreffende
aanwijzingen).
Open vervolgens de ovendeur en schroef hem met de vier
houtschroeven aan het meubel vast (Fig. 19).
53
ELEKTRISCHE AANSLUITING
ELEKTRISCHE AANSLUITING
De verbinding met het lichtnet kan zowel door «kabel
met meerpolige genormaliseerde steker» als door «va-
ste aansluiting» gemaakt worden. In het laatste geval
moet de vaste aansluiting onderbroken kunnen worden
door een meerpolige schakelaar waarvan de
kontaktafstanden ten minste 3 mm bedragen en de
aardverbinding niet wordt mede-onderbroken. Het
toestel moet, overeenkomstig de plaatselijke
voorschriften, deugdelijk geaatd worden.
De fabrikant wijst elke verantwoordelijkheid ten
aanzien van schade of letsel af, indien deze
veiligheidsmaatregel niet werd getroffen.
Ter hoogte van klemmenbordje van de oven moet in
de achterwand van de keukenunit een gat van cirka 30
mm Ø gemaakt worden. Door dit gat wordt de
aansluitkabel naar buiten de unit geleid. Trek de kabel
zoveel mogelijl buiten de unit, op het moment dat de
oven in de nis geplaatst wordt. In feite moet de kabel
zodanig opgehabgen of gelegd zijn dat hij nergens
heter kan worden dan 50K (50°C) boven de
kamertemperatuur.
Als toevoerleidingen zijn de volgende soorten geschikt,
lettende op de benodigde respectievelijke doorsnede
van de leiding.
H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
AANSLUITING VAN DE
STROOMTOEVOER
Zowel oven als kookplaat zijn gebouwd voor
aansluiting op nominale spanning(en) van 230 V.
Aansliting van de stroomtoevoer geschiedt op het
klemmenbordje, achterop de ove, waarop zich 5
genummerde terminals en 1 aardingsterminal
bevinden. Het toestel wordt afgeleverd voor de
aansluiting «400 V driefasen + nul», zoals getoond in
de figuur 20. Één- en weefasen aansluiting is
eveneens mogelijk; u vindt de vereiste
schakelgegevens in Fig. 21.
VERBINDINGEN KOOKPLATEN/-ZONES
MET DE OVEN
Met deze oven kunnen slechts kookplateaus
ingebouwd worden, die op blz. 50 aangegeven zijn.
Aardverbinding en stroomtoevoerdraden zijn in één
steker ondergebracht. Verbind de steker mer de
overeenkomstige kontrasteker op de oven-bovenkant.
Fout-aansluiting uitgesloten.
FO 0474
Fig. 21
FO 0330
Fig. 20
230V 3~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 PE
230V 1~
1 2 3 4 5
L1 N PE
400V 2N~
1 2 3 4 5
L1 L2 N PE
400V 3N~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 N PE
1 / 1

Zanussi HM497E Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor