l
Voedsel bewaren
Bewaar vers voedsel in het koelkastcompartiment. De manier waarop voedsel wordt
ingevroren en ontdooid, is doorslaggevend voor het bewaren van de versheid en de
smaak.
Bewaar geen voedsel dat gemakkelijk bederft bij lage temperatuur, zoals bananen of
meloenen.
Laat warm voedsel afkoelen voor u het in de koelkast plaatst. Het plaatsen van warm
voedsel in de koelkast kan ander voedsel bederven en leiden tot een hoger
energieverbruik.
Wikkel voedsel dat u in de koelkast plaatst in vinylfolie of leg het in een doos die is
afgesloten met een deksel. Dit voorkomt dat het vocht eruit verdampt en dat het
voedsel zijn smaak en zijn voedingswaarde verliest.
Stop de luchtdoorgangen niet dicht met voedsel. Een vlotte doorstroming van koude
lucht zorgt voor een uniforme temperatuur in de koelkast.
Open de deur niet te vaak. Via de open deur kan warme lucht de koelkast
binnenstromen en de temperatuur doen stijgen.
Bewaar niet te veel voedsel in de deurrekken. Dit kan botsen tegen voedsel op de
legplaten en zo de volledige sluiting van de deur beletten.
essen in de diepvriezer – die kunnen barsten wanneer ze bevriezen.
Vries nooit opnieuw voedsel in dat al ontdooid is geweest. Het zou zijn smaak en
voedingswaarde verliezen.
Om bevroren voedsel, zoals roomijs, lange tijd te bewaren moet u het op de
legplaat in de diepvriezer leggen en niet in het deurrek.
Raak koud voedsel en bakjes, in het bijzonder metalen, niet met natte handen aan,
en plaats geen glazen producten in de vriezer.
- Dit kan leiden tot vorstblaren. Glas kan breken indien de inhoud bevriest.
Leg geen vochtig voedsel op de bovenste legplaten van de koelkast. Het kan
bevriezen bij rechtstreeks contact met de ijskoude lucht.
Maak het voedsel schoon voor u het in de koelkast legt. Groenten en fruit moeten worden
gewassen en afgedroogd, en verpakt voedsel moet worden schoongewreven, zodat
het omringende voedsel niet kan worden aangetast.
Als u eieren wilt bewaren in het eierrekje of -bakje, kijk dan eerst na of ze vers zijn.
Plaats ze altijd rechtop, waardoor ze langer vers blijven.
Diepvriesgedeelte
Koelkastgedeelte
•
Als u het toestel hebt opgesteld in een warme, vochtige plaats, als u de deur vaak
opent of als u er een grote hoeveelheid groenten in bewaart, dan is
condensvorming mogelijk. Dit heeft echter geen invloed op de goede werking.
Veeg het gecondenseerde vocht weg met een zuivere doek.
OPMERKING
• Laat de deuren niet open staan. Sluit de deuren
zo snel mogelijk.
• Voorkom dat de koel/vriescombinatie overvol
raakt. Er moet genoeg ruimte blijven om de
koude lucht ongehinderd te laten circuleren.
• Stel de temperatuur van de koel/vriescombinatie
niet lager in dan nodig is. Plaats geen voedsel
vlakbij of tegen de temperatuursensor.
Houd een afstand van minimaal 5mm aan.
• Laat verwarmd voedsel eerst afkoelen voordat u
het in de koel/vriescombinatie plaatst. Door
warm voedsel in de koel/vriescombinatie te
plaatsen kan ander voedsel bederven en
verbruikt u onnodig veel elektrische energie.
• Blokkeer de luchtopeningen niet met voedsel.
Wanneer de koude lucht ongehinderd kan
circuleren blijft de temperatuur in de
koel/vriescombinatie gelijkmatig verdeeld.
• Open de deuren niet vaker dan nodig is. Bij het
openen van de deuren komt warme lucht in de
koel/vriescombinatie en loopt de temperatuur op.
Tips voor energiebesparing
Bedoeld voor het op hun plaats houden van
inwendige onderdelen zoals manden, laden
(koelkast), rekken en draadrekken. Wordt door de
fabrikant geleverd en is bedoeld voo optimale
energiebesparing.
Raadgevingen voor het bewaren van voedsel
NEDERLAND