Niet geschikt voor de koelkast
Koudegevoelige levensmiddelen zijn
niet geschikt om bij temperaturen onder
de 5 °C te worden bewaard.
Citrusvruchten krijgen een harde schil,
sinaasappels verliezen daarbij ook nog
hun aroma, evenals tomaten; aubergi-
nes worden bitter en aardappels zoet.
Tot de koudegevoelige levensmiddelen
behoren onder andere:
–Ananas, avocado’s, bananen, citrus-
vruchten zoals citroenen, sinaasap-
pels, mandarijnen en grapefruits,
granaatappelen, mango’s, meloenen,
papaja’s en passievruch-
ten@Aufzaehlung = Fruit dat nog niet
rijp is
– Aubergines, courgettes, komkom-
mers, paprika’s en tomaten
– Aardappels
– Parmezaanse kaas
Waar u in de winkel al op moet
letten
Levensmiddelen blijven langer goed
naarmate ze verser zijn op het moment
dat ze in de koelzone worden gelegd.
De versheid is bepalend voor de be-
waartijd.
Let daarom op de uiterste houdbaar-
heidsdatum en de juiste koeltempera-
tuur.
Let er daarom ook op dat de tijd tussen
het kopen en het inruimen van levens-
middelen zo kort mogelijk is. Laat ze
niet te lang in een warme auto liggen.
Al na twee uur neemt de versheid af en
begint het bederf. Het bederf is dan
niet meer te stoppen.
Afdekken of niet?
Bewaar levensmiddelen in de koelzone
alleen afgedekt of verpakt.
Zo voorkomt u dat er levensmiddelen-
luchtjes vrijkomen en op andere levens-
middelen worden overgedragen.
Tevens voorkomt u dat de levensmid-
delen uitdrogen en dat mogelijk aan-
wezige bacteriën zich verspreiden.
Als u de juiste temperatuur instelt en de
koelzone regelmatig reinigt vermeer-
deren bacteriën zoals salmonella's zich
minder snel.
Groenten en fruit
Groenten en fruit kunnen echter onver-
pakt in de groente- en fruitvakken wor-
den bewaard.
Let er echter op dat niet alle groente-
en fruitsoorten samen in één vak kun-
nen worden bewaard.
In de eerste plaats kunnen smaak en
geur worden overgedragen (zo nemen
wortels snel de smaak en geur van uien
aan) en in de tweede plaats zijn er le-
vensmiddelen die een natuurlijk gas
(ethyleen) afscheiden, waar andere le-
vensmiddelen heel gevoelig op reage-
ren en daardoor veel sneller bederven.
Voorbeelden van groenten en fruit
die veel natuurlijke gassen afschei-
den:
Bonen, appels, abrikozen, peren, nec-
tarines, perziken, pruimen, avocado's,
vijgen, bosbessen en meloenen.
Het opslaan in de koelzone
22